Hrabová má opět čapí hnízdo

Dne 17.3.2015  jednotka HZS MSK Hrabůvka a JSDH Hrabová pomáhali na území městského obvodu Hrabová v rámci společného cvičení vyzvednout čapí hnízdo.

Na podzim loňského roku bylo původní hnízdo po odletu čápů poničeno větrem. Reálně tak letos hrozilo, že pokud se nestihne včas hnízdo opravit, příjde Hrabová o jednu ze svých dominant.

Majitel pozemku již minulý týden veřejnosti oznámil, že je vyzvednutí nově vytvořeného hnízda naplánováno na dnešní 16. hod. Zásah trval přibližně hodinu a uchycení hnízda se nakonec na původním místě povedlo bez jakýchkoliv komplikací.


hnizdo

Majiteli pozemku bychom chtěli poděkovat za to, že udělal vše pro to, aby Hrabová nepřišla o šanci mít na svém území vracející se čápy.

Nezbývá než doufat, že se nové hnízdo bude čápům líbit…

Čápi 2003

Čápi v dubnu 2003.

Fotografie převzata z Úřad městského obvodu Hrabová, Pamětní kniha obce Hrabová 1990–2006, s. 280.

Štítky:

5 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    Chtěl bych jménem občanů horního konce Hrabové ( a možná i zbytku obce)poděkovat všem, kteří se zasloužili o opravu čapího hnízda. Je příjemné pozorovat život těchto pohodových a vizuálně atraktivních ptáků a sdělovat si své poznatky se sousedy. To vše díky Hrabova.info a jeho spolupracovníků.

  2. Stanislav Holis říká:

    Paráda, doufám, že čápi bez problémů zahnízdí. Asi je to moc předčasné, ale dřevo trouchniví a hnije nejen zezhora, ale i zespodu. Proto by jsme se měli výhledově (do x let) snažit hledat řešení možnosti instalace trvalejšího sloupu.

  3. Vladimír Slavík říká:

    Dnes jsem konzultoval čapí problematiku s paní Marii Stárkovou. Máme obavy, zdali snížení kmene stromu nebude mít vliv na bezpečnostní parametry hnízda, na př. větší nebezpečí od koček, hlodavců a pod. Uvidíme. Mařenka ve svém archivu našla důležité údaje o příletu čápů, možná se v budoucnu budou hodit.
    7.4. 2007 první čáp, 14.4. oba čápi
    13.4. 2008 první čáp, 13.4.oba čápi
    13.4. 2009 první čáp, ? oba čápi
    28.3. 2010 první čáp, 6.4. oba čápi
    18.4. 2011 první čáp, ? oba čápi
    Další roky se hledají.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Vrchni cast kmene byla znacne ztrouchnivela. Uriznuti casti z konce kmene bylo bohuzel nutnosti, dokonce to navrhnul i sam pan Novacek, ktery stavel puvodni hnizdo.

    Pri vyzvedavani hnizda jsem se bavil s majitelem, ktery mi rikal, ze bude nutne behem několika málo let (jeho hrubý odhad max. 5 let) vyměnit dřevěný kmen za betonový.

  5. Martin Slepička říká:

    “Čápi si k nám našli cestu – usadili se v polovině měs. dubna 2003 u p. Fr. Nováčka na Paskovské ul.” Tolik nám říká zápis v obecní kronice z roku 2003.

[email protected] [email protected]