Dopis ministru dopravy: Dálniční poplatky na D 56 v k.ú. Hrabová

Starosta Igor Trávníček se na besedě, která proběhla v pátek 19.1.2018 v budově úřadu zmínil, že aktuálně podepsal dopis adresovaný Ministerstvu dopravy. V dopise opět obec apeluje na zrušení zpoplatnění silnice Místecké v předloženém úseku. Se souhlasem paní Faicové i starosty dopis zveřejňujeme.

Vyřizuje: Ing. Jana Faicová
Věc: Dálniční poplatky na D 56 v k.ú. Hrabová, obec Ostrava

Ministerstvo dopravy
Dan Ťok – ministr
Nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12
110 15 Praha 1

Vážený pane ministře,

městský obvod Hrabová statutárního města Ostravy se na Vaše ministerstvo opět obrací se žádostí o zrušení zpoplatnění dálnice D 56 v úseku km 39,9 – km 43,2. Zrušení poplatku v tomto úseku by přineslo výrazné snížení vysokého dopravního zatížení silnice II/478 a III/4705 (ul. Paskovská) v obytné zástavbě.

Výsledky měření v r. 2017 jsou víc než vypovídající: osobní doprava – 8165 automobilů; nákladní doprava – 1432 automobilů; nákladní s návěsem – 318 automobilů.

Naše žádost byla v minulém období podporována Moravskoslezským krajem i statutárním městem Ostrava.

Na poslední žádost ze dne 15.11.2016 nám odpověděl Mgr. Jakub Kopřiva, náměstek pro řízení sekce,
že Ministerstvo dopravy nepředpokládá v r. 2017 žádné změny, nicméně na některých dálničních úsecích byly poplatky zrušeny.

Zrušení poplatku by přineslo významné snížení dopravního zatížení ul. Paskovské (spojeného s existencí průmyslové zóny v Hrabové a průmyslové zóny v Paskově v lokalitě bývalého dolu Paskov)
a úzce by navázalo na zahájenou investici Moravskoslezského kraje – prodloužení ul. Mostní na komunikaci D 56 Místecká.

Vážený pane ministře, za Vaše stanovisko ve prospěch občanů Hrabové předem děkujeme.

Igor Trávníček, v.r.
starosta

15 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    Pěkné, pěkné, těšme se na reakci ministra, snad si ji zde taky přečteme a snad to bude odpověď kladná!
    :o)

  2. Jan Dvořák říká:

    Pominu to, že k napsání dopisu starosta přistoupil až po kritice, protože se přece blíží volby. V dopise však chybí základní argumenty:1. stavbou dálnice zde zanikla původní silnice (ona ta komunikace nebyla stavěna jako dálnice, ale čtyřpruhová silnice II.(!!)třídy).2. v dotčeném úseku plní dálnice funkci vnitroměstské spojnice Mitrovic s centrem OV,3. je to jediný úsek v ČR, kde mýto platí autobusy MHD na pravidelné lince. Je potřeba také správné načasování, na počátku roku je brzo a na konci roku zase pozdě – vyhláška se mění vždy k 1.1. a vytváří se na počátku podzimu. Je obvyklé, že názor starosty nějaké horní dolní jde na ministerstvu “do koše”, nicméně pokud by dopis poslal primátor třetího největšího města republiky či druhého největšího kraje, měl by větší váhu. Každopádně žijeme bohužel v době, kdy se věci řeší politicky, takže spíše by pomohlo osobní angažování primátora, který je ze stejné politické strany jako ministr. Pokud to ale primátorovi řekla za Hrabovou jen paní Tomisová, bylo to zjevně málo na to, aby se angažoval.

    • Šárka Tomisová říká:

      Řekla jsem to přímo ministru dopravy Danu Ťokovi dne 16.3.2015 v DKMO na setkání s občany. Tehdy mi tleskal plný sál a poté mě zastavovali lidé z Nové Bělé, kteří zpoplatnění vidí také jako velký problém.

      Právě tehdy jsem se dozvěděla, že se chystá vyjmutí některých zpoplatněných úseků napříč celou republikou a předpokládala jsem tudíž že to bude po nějakém čase platit i pro Místeckou.

      Tento den probíhalo v Hrabové zastupitelstvo, na kterém jsem tuto informaci přítomným sdělila a myslím si, že to je i v zápisu ze zastupitelstva.

      V domě kultury byl kromě ministra dopravy přítomný i ministr financí pan Babiš a primátor Ostravy pan Macura. Takže náš primátor o tomto problému velmi dobře ví a určitě se jej snaží protlačit.

      A pro upřesnění, nedávno jsem to konzultovala ne s primátorem, ale s hejtmanem.

      • Radomír Orkáč říká:

        Dobry den, pani Sarko.

        To je presne ten pristup, ktery je potreba.
        Pokud clovek muze, at pomuze a nekritizuje, ze to nekdo udelal jinak. Vzdyt jsme lide a jestli se budeme kritizovat za to, ze jeden to dela, druhy ne jen proto, ze ma jinou predstavu, to skoncime velmi velmi brzo tam, kde jsme byli jeste pred dvema roky.

        Skvele!

        Panu prof. Vondrakovi se chystam napsat taky… osobne se angazoval v prodlouzene Rudne, takze jestli jste to s nim uz probirala, napisu mu take a pripomenu mu to.

        Hezky den.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Honzo, tohle ale neni konstruktivni kritika…

    Ze sve pozice predsedy komise dopravy muzes napsat dopis, nechat ho komisi schvalit a predat starostovi k podepsani… a odeslani.

    Ze sve pozice clena v CSSD jsi mohl do listopadu 2016 resit vec s hejtmanem Novakem… a resil jsi to? Dal jsi nam zpetne vedet, jak to dopadlo a proc to nedopadlo? Poslal hejtman MS kraje neco takoveho na ministerstvo? Neni hejtman vice nez primator?

    Proc ta kritika starosty… neni to proto, ze se blizi volby? To me opravdu stve, nikomu to nepomuze a Hrabove uz vubec ne.

    To co se zmenilo za posledni dva roky je predevsim diky beznym obcanum a jakmile ti skonci v tom co zacali, tak Hrabova pujde opet ke dnu… at je starostou/mistostarostou kdokoliv – Nad, Dvorak, Travnicek nebo kdokoliv jiny.

    Od dob starostovani pana Rundta se do nastupu obcanske iniciativy nic nepostavilo, nic nekoupilo a prakticky nic neudelalo. To by si lide meli pamatovat.

    Ja odmitam, aby Hrabova.Info plnilo roli hromosvodu predvolebniho boje.

    Pokud to tak bude pokracovat, zakazu zde komentare, protoze to cele medium smeruje k neustale kritice.

    Takova media – blog (pana Slavika) a Facebook (Martina Slepicky) – zde jiz mame, takze kritiku smerujte tam. Lide Hrabovske listy, hrabova.info, FB obce a web obce nectou kvuli kritice, ale kvuli tomu, co zde delame.

    • Jan Dvořák říká:

      Nehodlám dělat zbytečnou práci, zatím o veškeré mé nabídky spolupráce starosta nemá zájem. Moudrý starosta by se minimálně podíval na staré dopisy a tam by našel i můj s těmito argumenty.
      Samozřejmě že jsem to řešil a kraj proti zpoplatnění R56 bojoval, dokonce možná je k tomu i usnesení zastupitelstva kraje.
      To co se změnilo za poslední 2 roky je především díky běžným občanům, nikoli pana Trávníčka, ten potřebné věci udělá až poté co je k tomu dotlačen sílící kritikou a blížícími se volbami.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Pane Dvořáku, opět jen lži a účelové zkreslování, ale co od vás už čekat, vy se ve svém věku již nezměníte. Spousta věcí se začala měnit k lepšímu ihned po tom, co starosta Trávníček převzal otěže. Nastoupil koncem prosince 2015 a již Hrabovské listy v březnu 2016 byly nové, svobodnější, bez přímého ovlivňování ze strany starosty a rady. A není to tím, že by nový šéfredaktor Hrabovských listů Petr Žižka nenabízel své síly a vize minulému vedení. Spousta věcí se u nás od změny ve vedení obce začala měnit k lepšímu.
        Ano, spousta věcí se změnila dílem angažovaných občanů, ale ti se zde většinou v posledních dvou letech nepřistěhovali. Bydlí zde obvykle dlouho a teprve stávající starosta jim umožnil se angažovat a realizovat své vize ve prospěch druhých.
        Opět a znovu zdůrazním, protože si to musíme ve vašem případě znovu a znovu připomínat. Nejste jedním z těch angažovaných občanů, jste v našem zastupitelstvu již téměř dvacet let. Jedno volební období dokonce místostarosta. Nepozoroval jsem, že byste jako místostarosta byl přínosem. U současného starosty přínos pozoruji a nemám problém to ocenit. A znovu také zdůrazním, že jsem stranu starosty Trávníčka nevolil (ODS) a stejně tomu bude u mne v nadcházejících komunálních volbách. Prohlášení o blížících volbách je sice pravdivé, ale ty se začínají blížit ihned po tom, co skončí volby předchozí. A populisticky označovat vše za kampaň jen proto, abyste zviditelnil sebe a svou stranu (ČSSD) je jen dalším negativním střípkem do mých představ o vaší osobnosti. Při volbách mluví za kandidáty i činy a není důvod, aby osminu mandátu seděli všichni se založenýma rukama, protože by to mohlo být považováno za kampaň. Pracovat se musí od první do poslední chvíle. A pokud je ta práce pro občany a obec přínosná, je většinou jedno, zda se někdo k tomu hlásí a zdůrazňuje, je to jeho právo. Chápu také, že když nemáte za sebou nic, čim byste se mohl pochlubit vy, tak vám nezbývá nic jiného, než štvavá negativní kampaň na současného starostu a kupříkladu i na zastupitele Šumberu. U toho je jediným proviněním to, že to je potenciální konkurent v letošních komunálních volbách. Jedinou kampaň pro nadcházející volby, nepodloženou výsledky, prozatím vedete pouze vy. Ostatní pracují pro obecné blaho a je naštěstí jedno, jak tuto jejich snahu nazýváte.

        • Jan Dvořák říká:

          Poněkud zastíráte skutečnost, že to byl pan Trávníček coby předseda ODS, který nominoval v roce 2014 na starostu pana Nadě a uvedl tak Hrabovou do útlumu. Poněkud zastíráte skutečnost, že pan Trávníček dělal v letech 2014-2015 místostarostu a je podepsán jak na způsobu sestavení rady, tak na nereagování na kontroly, odmítání jakékoliv změny čehokoliv, na nezapomenutelném ostudném nevymáhání miliónového penále za stavbu vnitrobloku. Poněkud zastíráte, že naopak pan Šumbera svým pomlouvačným článkem v Hrabovských listech začal antikampaň proti mně. A zcela pomíjíte, že já jsem byl ten první, kdo začal kritizovat poměry v Hrabové a jen tato soustavná kritika moje a dalších zastupitelů vedla ke změně vedení obvodu a ke změnám Hrabovských listů atd. Pokud se týká minulého volebního období, tak jeho hlavní výsledek, který občané brzy ocení, teprve přijde. Po panu Trávníčkovi nezůstane postavené nic, jen doufám, že na konci tohoto volebního období bude v mašličkách připravený kulturní sál, ale je o nervy toho dosáhnout.

          • Šárka Tomisová říká:

            Zůstane, ostudně předražený propustek.

          • Milan Slíva jr. říká:

            Pane Dvořáku. Sebeklam může být na životní cestě nepřekonatelným balvanem.

            Zvláštní, když uvádím, že jste byl místostarostou celé volební období vy, tak je to banalita, protože vy jste nic celé volební udělat nemohl, když se jedná o místostarostování pana Trávníčka, tak je to najednou nepřekonatelná věc, ač se jedná o stejnou funkci.
            Já se zabývám především současností a budoucností, tedy tím, co mohu ovlivnit. Minulost beru jako ponaučení, ale při sebelepší vůli s tím již nic udělat nelze. Starostu Trávníčka i vaši osobu, jakožto zastupitele a politika, hodnotím především na základě dnešních činů.

            Ohromným překvapením pro mne bylo první setkání s vámi, z pohledu pozorovatele, na prvním zastupitelstvu v tomto volebním období, kdy jste novému starostovi při zahájení odmítl podat nabízenou ruku a ta vaše dětinská ukřivděnost, která z vás jenom sršela. Pokud si dobře pamatuji, veřejně jste začal kritizovat až po tom, co povolební vyjednávání nedopadla podle vašich představ a vy skončil v opozici. Tedy určitě jste nezačal veřejně první kritizovat poměry, jak tvrdíte. Pokud se mýlím, uvítám odkaz na zveřejněný článek, kde jste poměry na radnici kritizoval, ideálně v době, kdy jste byl místostarostou.

            • Jan Dvořák říká:

              Myslím, že Vaše objektivita je každému zřejmá – zatímco já jsem jako místostarosta mohl rozhodovat o všem v Hrabové, chudák pan Trávníček nemohl jako místostarosta ovlivnit nic, i když starosta byl jeden a týž a pan Trávníček byl navíc jeho stranický nadřízený. Qui bonum je jasné, i když se snažíte balamutit lidi, že nebudete volit ODS, což přitom v komunálních volbách neznamená, že nebudete volit pana Trávníčka, pro něhož to vše děláte.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Proč pořád myslíte, že někoho balamutím? Pokud to chcete konkrétně, nebudu volit ani pana Trávníčka. Když se ptáte „Komu prospívá“, jedná se mi hlavně o prospěch Hrabové. To vy se vše snažíte posouvat do osobní roviny. Podle vás člověk nemůže mít vlastní názor a přesvědčení, a musí vždy pracovat v něčím žoldu. Hodnotím prostě činy, a u vás vidím jen nekonstruktivnost, konfliktnost, nekomunikativnost a místy až paranoidní podezíravost. Na konkrétní otázku nikdy neodpovíte konkrétní odpovědí. Ani debaty s vámi zde nic nikam neposouvají, číší z nich pouze snaha deklasovat případné protivníky v nadchazejících volbách. Ale to deklasování onu malost ve vás nenafoukne, ať se takto snažíte sebevíc. Je mi vás opravdu líto, protože si nemyslím, že byste byl v jádru špatný člověk.

  4. Petr Novák říká:

    Za mne,pan Dvořák se snaží,má i zajímavé názory,ale dělá všechno proto aby s ním už nikdo nechtěl spolupracovat.Je škoda,že snaha starosty něco změnit v dopravě Hrabové ještě ani nedorazila na ministersvo a pár vševědoucích ví,že ona snaha je na nic.

    • Jan Dvořák říká:

      Já neřekl, že úplně na nic. Pouze se snažím radit, jak to dělat lépe, což musím takto, když starosta o spolupráci nestojí. Mimochodem, některé rady jsem na tento web psal i před odesláním dopisu, ale starosta ví asi vše nejlíp. Ať si každý přebere, zda je to ku prospěchu Hrabové.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Omlouvám se, ale poslední příspěvky již nepřinášejí k tématu žádné nové poznatky.

    Komentáře pod tímto článkem budou během 24 hodin systémově zakázány.

    Děkuji za pochopení.

[email protected] [email protected]