(FOTO) Paní učitelka Karin Kaňovská do finále nepostoupila

Naše základní škola v Ostravě-Hrabové se může pochlubit tím, že zde vyučuje semifinalistka soutěže o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Do 26. ročníku ankety Zlatý Ámos přihlásili žáci a studenti 68 pedagogů. V regionálních kolech nakonec soutěžilo 58 učitelů, mezi nimi byla i naše Karin Kaňovská.

V průběhu ledna a února se v Praze, České Kamenici, ve Zlíně a v Ostravě uskutečnilo šest regionálních kol. V nich o postupujících do semifinále rozhodovala odborná porota na základě vystoupení tříčlenných týmů žáků, kteří před ní svou nominaci museli obhájit.

Fotky jsou na Flickru:

Paní učitelka Karin Kaňovská do finále nepostoupila, březen 2019

V semifinálovém kole, které se konalo dne 6.3. 2019 v Praze, se však učitelé sami stali porotci. O tom, kdo postoupí do finále, totiž rozhodovali všichni vítězové regionálních kol. Patnáct učitelů a učitelek však nejdřív muselo prokázat, jak jsou se svými žáky provázáni, jak fungují jejich vzájemné vztahy, jak jsou na sebe napojeni.

Paní učitelka Karin Kaňovská sice nakonec do finále nepostoupila, ale i tak jsme na ni pyšní. Která škola v dalekém okolí se může pochlubit tím, že v ní učí nejoblíbenější učitelka Moravskoslezského kraje… a to je pánečku něco!

Gratulujeme!

Proslov Miloše Zemana k semifinalistům, zdroj: facebook.com

Miloš Zeman – prezident České republiky:

Tradiční akce mám rád. Proto pro mne bylo potěšením přivítat na Pražském hradě semifinalisty a finalisty XXVI. ročníku ankety Zlatý Ámos.

Při té příležitosti jsem uvedl:

Milí přátelé,

moje maminka byla učitelka a učila do sedmdesáti let a odučila polovinu Kolína. A Kolín je docela velké město. Takže jsem z učitelské rodiny a prosím, abyste mě tak brali. Jsem rád, že se opět setkáváme, a mám dvě témata, o kterých bych se s vámi velmi rád poradil.

Víte, že jsem velmi podporoval zvýšení učitelských platů, ale problém byl v tom, kolik z toho má jít do tarifů a kolik na osobní ohodnocení. A jsou samozřejmě argumenty pro a proti. Všichni víme, že v jako každé profesi jsou i dobří a špatní učitelé, co bychom si nalhávali. Vy jste ta elita, vy jste Zlatý Ámos, vy jste dobří učitelé, ale to neznamená, že všichni jsou dobří. A tady je argument, že ředitelé těch škol budou mít při osobním ohodnocení šanci oddělit dobré a špatné učitele. Protiargument zní, že toho mohou zneužívat, pokud budou preferovat svoje oblíbence a nikoli ty, kdo jsou opravdu dobří. Takže, jak vidíte, ty argumenty pro i proti jsou závažné a to je důvod, kdy bych se s vámi velmi rád poradil a slyšel vaše názory na toto téma.

A druhé téma je celkem jednoduché. Jistě jste všichni zaregistrovali, že výuka historie je u nás pod vlivem sovětského paradigmatu, což tvrdí Bezpečnostní a informační služba. Já si velmi vážím odborníků ze školství, kteří prakticky jednomyslně prohlásili, že Bezpečnostní a informační služba do toho nemá co mluvit, protože tomu vůbec nerozumí. Já bych jenom dodal, že kdybychom se proti tomu nepostavili, tak za chvíli zpravodajská služba bude určovat osevní postupy, trasu dopravních staveb a já nevím, co všechno ještě. Takže, přál bych si, aby ti, kdo jsou skutečnými odborníky, se dokázali postavit proti laikům, a zde bych dodal, sebevědomým laikům. A protože jsem občas považován za nezdvořilého člověka, tak bych dodal, že to nejhorší, co nás může postihnout, je sebevědomý blbec.

A já jsem teď četl krásný citát, ne Jana Wericha, kde blb, tam nebezpečno, to je známý citát, ale parafrázi na citát Sławomira Mrożka, polského satirika, který kdysi říkal, nejhorší havárie, která vás může potkat, je srážka s blbcem. Ta inovace, kterou jsem asi před týdnem slyšel, zněla, oni teď chodí po dvou. Chcete-li ještě jednu parafrázi na totéž téma, žádný učený z nebe nespadl, ale blbce jakoby shazovali.

Takže prosím vás, protože i vy musíte čelit této blbosti, sebevědomým hlupákům, kteří si myslí, že mají moře po kolena, ale přitom za nimi není žádná skutečná práce, a to je to nejhorší. Važme si lidí, kteří mají odlišné názory od našich, ale tyto názory podkládají svojí prací. Nevažme si lidí, za nimiž žádná práce není. Protože jsem mluvil příliš dlouho, dovolte mi, abych skončil, a až uslyším vaši reakci, dovolím si vás následně pozvat na sklenku vína a kuřáci si mohou zapálit, neboť na Pražském hradě platí zásada, že kouřit se smí pouze v jediné místnosti, a sice v té, kde se právě nachází prezident republiky. Takže jste-li kuřáci, budu rád, když si se mnou zapálíte.

A teď máte slovo vy.

Zdroj proslovu a fotek z prezidentské návštěvy: facebook.com
Zdroj textu: zlatyamos.cz

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]