Omluva za stezku odvahy, příští rok se polepšíme!

Celá příprava stezky odvahy není jednoduchá věc, ale baví nás a vždy jsme to nakonec nějak zvládli – ať je organizátorem komise pro děti a mládež, nebo TORALI. V letošním roce mi přípravu dost narušila služební cesta, protože jsem byl celý pracovní týden mimo Ostravu, ale myslel jsem si, že se to dá řešit i vzdáleně…, myslel jsem si to alespoň do včerejšího dne.

Dobrý den,

ráda bych poděkovala Komisi pro děti a mládež za vše, co pro děti děláte. Za všemi akcemi vidím spoustu práce a úsilí dělat něco pro děti a také dospělé (nejen) z Hrabové.

Ale! Letošní stezka odvahy mě zklamala. Všechny masky byly více než dokonalé, a v tom vidím problém a důvod proč vám píši. Myslím, že klaun s motorovou pilou, zombie a chrochtání z lesa budilo strach v dětech, ale také nepříjemný pocit nás dospělých. Ani slečna, která nás sledovala s nožem v ruce mi nepřipadá adekvátní pro děti. Důkazem toho budiž pláč nebo spíše křik nejednoho dítěte, které šlo ve skupince před námi. Proč je potřeba strašit děti tak, že o tom s obavami mluví ještě druhý den a mají pocit, že viděly něco hrozného. Vždyť to se děje v knihách a filmech pro dospělé. Rozhodně toto nepovažuji za zábavu pro rodinu. Děti možná na startu působily jako hrdinové, protože nevěděly co je čeká.

Pro příští rok prosím upozorněte rodiče, že se jedná o zábavu pro ´děti´15+, které žijí ve virtuálním světě, kde je zlo na denním pořádku a je v současné době in. Neberme našim nejmenším jistotu, že žijí v bezpečném světě, kde jen jednou za rok ´straší´ milý hastrman, bludička, medůza a potápěči nebo Marfuška, která hledá ženicha.

S pozdravem,

Za výše uvedené děkuji, moc si této zpětné vazby vážím! Některá strašidla byla opravdu slušně řečeno “nevhodná” a z pozice organizátora přiznávám pochybení. Určitě není omluvou, že jsem se o účasti třetiny strašidel dozvěděl až na srazu, ale prostě se tak stalo.

Samotnému se mi potvrdilo, že se děti musely bát více, než bylo zdrávo, ale věřte, že se tato chyba (doufám) stala poprvé a nebude se opakovat! Příští rok zveřejním “masky” předem a všichni budou mít zákaz strašit děti, které budou označeny reflexním oblečením či páskem. Navíc pokud bude dost strašidel, můžeme cestu kolem potoka rozdělit na více strašidelnou a méně strašidelnou pro kočárky.

Všem strašidlům i tak děkuji za účast, byla to chyba organizátorů, nikoliv strašidel. Měli jsme minimálně zdůraznit, že se opravdu jedná o stezku odvahy, nikoliv pohádkový les.

Ještě jednou se omlouvám a slibuji, že se poučíme a zlepšíme se…

17 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Ještě moje upřesnění z facebooku: Milí účastníci stezky odvahy, výše uvedená omluva byla upřímná, protože jsem rád za tak pěkně napsanou zpětnou vazbu (viz email). Nesmírně si vážím Vašich zastání, protože kritiky za (opravdu) každou akci v Hrabové schytám vždy strašně moc (dokonce to někteří řeší ohlášením přestupku či výpovědí na policii). Bylo by pro mě jednodušší nic nedělat, to je jediný způsob jak nic nezkazit a nečelit kritice (lampiony štěstí, gulášfest, ukliďme česko, stezka odvahy, neckyáda, filipojakubská noc, hrabovský talent a mnoho dalšího). Příští rok to vylepšíme, slibuji. Jediný limit, na který každý rok narážím je počet strašidel a v tom nám můžete pomoci i vy, prosím. Letos nastal extrém v tom, že na sraz přišla předem neohlášena třetina strašidel a já je neprověřil, jak budou strašit. Udělal jsem chybu, kterou beru na sebe, protože strašidla za to nemohla. Pokud příští rok označíme děti reflexním (oblečením, páskem, atd.) a navíc pokud rozdělíme cestu u mostu podél potoku, můžeme udělat část pro odvážné a část pro opravdu malé děti. JEDINÝM LIMITEM JE POČET STRAŠIDEL. Aby nás bylo co nejvíce, přijeli pomoci členové TORALI z Výškovic, Hošťálkovic a Michálkovic a já je pak po skončení ještě musel odvézt domů. Baví nás to a taková zpětná vazba mě opravdu potěšila, ať už kritická, tak i ta z řad zastání. Děkuji.

  2. Miroslav Poláček říká:

    Souhlasíme s komentářem jednoho z dospělých účastníků Stezky odvahy. Každý rok se opakuje to samé-většinou nevhodné masky a chování masek pro malé děti. Je jistě na každém rodiči, aby zvážil účast na této akci, protože zná své dítě nejlépe, ale tato akce je i na zodpovědnosti pořadatele. A pokud pořadatelé vůbec nevědí jaké masky přijdou a jakým způsobem budou strašit, tak to nemůžou mít pod kontrolou. Tím vůbec nechci snižovat práci Komise pro děti, naopak děkujeme, má moc pěkné akce a co to obnáší, velmi dobře víme. Jako Občanský spolek MUDr. Marcely Poláčkové (divadlo tety Chechtalíny) organizujeme každý rok 6 akcí v Hrabové pro širokou veřejnost a třeba v akci Pohádkový les nic nenecháváme na dobrovolnících. Musíme jim pořídit naše kostýmy, rekvizity i poskytnout instrukce o jejich úkolech, takže máme akci plně pod kontrolou. Není lepší, když z takové akce odcházejí rodiny veselé, plné pozitivních zážitků a vytancované. Všechny tyto akce pořádáme pouze ve dvou organizátorech a za vlastní peníze. Není to jednoduché, opravdu, ale děláme to rádi. Ale i Stezka odvahy může být pro děti příjemná. Když jsme se účastnili my a coby strašidla si s dětmi pohráli, zatancovali, obdarovali drobnou odměnou, tak nikdo neodcházel k smrti vyděšen. Dětská duše je křehká, velmi křehká.
    Kvitujeme s povděkem, že pan Orkáč již změnil názor na “výchovné prostředky” malých dětí neb vyděšení dítěte pokládal ještě před pár lety za prospěšné a výchovné.
    https://www.youtube.com/watch?v=xHDk5MtJKzQ
    Chceme ještě zdůraznit , že tímto příspěvkem rozhodně nechceme snižovat účast strašidel z řad dobrovolníků. Opět naopak, poděkovat. Stát v zimě 3hodiny a strašit je docela náročné. Stejně jako účast dobrovolníků na našich akcích. Ale je na pořadatelích, aby měli akce pod kontrolou. Jestli tedy můžu poradit jako v této oblasti velmi zkušená osoba- schůzka, zkouška a instrukce zúčastněných dobrovolníků je nutná a taky doporučení pro rodiče- akce je vhodná pro děti od X let. Věřím ale, že nejvíce se akce líbila strašidlům, dospělým a teenagerům.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Sečteno a podtrženo… od Miroslava Poláčka jsem se dočkal: Kritiky za cenzuru na facebooku (zasláno úřadu), kritiky za ovlivňování TALENTu Hrabové (řešeno na policii), obvinění, že se nabourávám do emailů úředníků (řešeno s policií kvůli anonymu), stížnost na lampióny štěstí (oficiální stížnost na krajské hasiče), obvinění, že vím, kdo poškrábal auto jejich zastupitele, podnět na stavební policii, ať prověří mou stavbu jako dotační podvod (přestože žádnou dotaci ještě ani nemám vyřízenou), obvinění, že TORALI podvádělo na gulášfestu (stížnost jeho jako poroty), obvinění, že se z prostor TORALI šíří plíseň (stížnost na úřad) a teď i kritika stezky odvahy, na které nebyl a dovolí si napsat nehoráznost (že jsem vyděšení dítěte pokládal ještě před pár lety za prospěšné a výchovné). Opravdu se musí organizátoři děsit, co za jejich dobročinnost v Hrabové hrozí? Zpětné vazby napsané v mailu si opravdu vážím, ale tohle je opět dle mého za hranou… Poradí mi někdo, jak si toho nevšímat?

    • Miroslav Poláček říká:

      Poradím, reagujte k věci a když nemáte jak, tak nereagujte vůbec. Omluvil jste se dostatečně. A když si přečtete své komentáře pod uvedeným videem na FB z roku 2016, které jsem zde záměrně neuváděl, tak pochopíte, o čem byla řeč. Já zase chápu, že se názory muže, který se sám stal otcem můžou změnit k lepšímu a jsem tomu rád. Jestli jste dobře četl můj příspěvek, nesnižuji ani práci komise, ani práci dobrovolníků, ale naopak vážím si ji a děkuji za ni. Vyjádřil jsem pouze souhlas s názorem jednoho rodiče a dovolil si navrhnout jistá opatření, nic víc.

      • Radomír Orkáč říká:

        Já si moc dobře na tu diskuzi na FB pamatuji a rozhodně jsem nic takového, že bych vyděšení dítěte považoval za prospěšné a výchovné, nenapsal. Můžete mi to sem prosím překopírovat, video jste totiž dle záznamů vyhledal zde na hrabová.info. Autorem onoho videa byl rodič dítěte, které se bálo a rozhodně si nestěžoval tehdy na strašení, právě naopak, pochválil, že to bylo super. Překopírujte sem, prosím tu diskuzi a nešiřte dezinformace.

        • Miroslav Poláček říká:

          Radku, že pokládáte vyděšený křik a prosby dítěte za super, tak to hovoří za vše. Mi to tedy dobře nedělá a velmi vadí. Své komenty si vyhledejte sám.

          • Radomír Orkáč říká:

            Ano, hned jsem to udělal a nic takového tam nebylo. Chcete screenshot?

  4. Barbora Veselá říká:

    Pane Poláčku, já nevím, zda chápete rozdíl mezi Stezkou odvahy a Pohádkovým lesem? Stezka odvahy je o strašení, tomu je podřízena i doba a čas, kdy se tato akce pořádá. Nikdo nechce způsobovat dětem trauma, ale snad každý normální rodič ví, co jeho dítě unese a co ne. Ty masky jsou zhruba rok co rok podobné a opravdu není jejich účelem, aby s dětmi tancovaly a povídaly si vtipy. Jako opravdu mi přijde nesmyslné všechno otrocky vypisovat, protože když není napsaná přesná instruktáž, tak jsou lidi bezradní. To už bychom měli zrušit i čerta na Mikuláše, aby se náhodou nějaké dítě neleklo a vůbec, některé masky bych rovnou zakázala, protože co kdyby. Je to hloupost a ta akce by přišla o základní myšlenku. Postačí selský rozum, nikdy se nelze zavděčit všem.
    A co se týče té kontroly. Já osobně pořádám jen jednu jedinou akci a to, že máte všechno pod kontrolou, je jen a jen iluze. Máte pouhopouhé štěstí, a to buďte úpřímně rád, že lidé, co s Vámi spolupracují, nemají tendence na vlastní extra nápady na place. On stačí jeden vykuk a je o zábavu postaráno.
    A ty Radku se nenech odradit. Vždycky se najde někdo, komu se něco nelíbí. Ono je jednodušší vypisovat maily a kritiky někde z pohodlí doma, než běhat, zařizovat a z vlastních peněz pak i zafinancovat nějakou akci. Akcím zdar!

  5. Miroslav Poláček říká:

    Paní Veselá,
    budu reagovat asi jen na Vaši poslední větu, tam jste v našem případě mimo mísu. Jsme to právě my, Mirek a Marcela Poláčkovi (žádná komise), která všech 6 akcí, které tu pořádáme za vlastní peníze.
    Akce: Vynášení Moreny a vítání jara, Pohádkový les,Taneční akce v přírodě, Živý Betlém na Šídlovci a v kostele, Mikulášská besídka.
    V této oblasti se pohybujeme již několik desítek let, takže máme bohaté zkušenosti.A věřte, že malým dětem a dětské psychice velmi dobře rozumíme. Ale možná by jste se divila, po Vámi zmíněných nevhodných mikulášských zábav s čertem mnoho dětí skončilo v rukou psychiatra. Nemám obavy, že by některý z dobrovolníků, kteří nám pomáhají se začal chovat nevhodně. Třeba začal tančit čardáš, nebo strašit děti. Všechno máme pečlivě připraveno, secvičeno a vyzkoušeno. Dá to mnoho práce.
    Tak jak dá příprava každé akce mnoho práce komisím, které čítají několik osob, mají to zaplaceno a dostanou na to peníze.

  6. Radomír Orkáč říká:

    TORALI na a za žádnou akci v Hrabové NEDOSTALO NIKDY ANI KORUNU. Naopak, ze svého jsme dali již desítky tisíc… za posledních 5 let se ta částka vyšplhala ke sto tisícům korun. Nikdo z komisí nemá nic zaplaceno, všichni jsou dobrovolníci. Jestli dostanou nějakou odměnu, tak to není nárokové a vše dělají dobrovolně. Je čistě Váš problém, že jste dva a říkáte si spolek… spolek je více lidí a pokud se k Vám nikdo nechce přidat, je to Váš problém, ale nikoliv problém TORALI či kohokoliv jiného.

    • Miroslav Poláček říká:

      Všichni členové komisí jsou placení dobrovolníci a čest jejich práci, dělají to ve volném čase a jistě rádi, stejně jako my a na všechny akce mají dostatek peněz. A tak je to správně. Ano, náš spolek čítá pouze 3 lidi, ale na akcích spoustu dobrovolníků a kolik toho dokáže! Jsme všichni důchodci s velmi malým příjmem a ještě tento věnujeme dětem. Ale nemá smysl zde s vámi diskutovat, znovu opakuji, vyjádřil jsem zde jen stejný názor na akci Stezka odvahy jako paní ve vašem příspěvku výše a to je vše. Že se vám nelíbí, to je vaše věc a že budete reagovat jako vždy mou perzekucí jsem také očekával, takže je vše jak má být.
      P.S. Že se mi podařilo zabránit vypouštění lampionků štěstí jsem velmi rád. Nezdůvodňujte prosím příště zrušení této akce špatným počasím, ale popřemýšlejte o tom jak je tato činnost neekologická a nebezpečná. Vypouštět otevřený oheň a odpad do krajiny je trestuhodné a pro děti velmi nevýchovné.
      Pak musíte organizovat akce úklidové. Ale nic si z toho nedělejte. Mi se, než jsem o tom začal přemýšlet, tato akce také líbila. Po tom, co jsem hasil na zahradě balonkem zapálenou borovici už ne. Romantika balonku byla rázem v háji.

  7. Barbora Veselá říká:

    Je hezké, že mi odpovídate pouze na poslední větu. Nicméně ta nebyla směřovaná na Vás a Vaše akce, ale na onoho ztežovatele.

  8. Radomír Orkáč říká:

    Mirku, vy musíte být strašně nešťastný člověk. Chybí Vám láska a co se týká dětí, tak když řešíte neustále peníze, těžko si lze představit, že Vám jde o dětský úsměv… .

    • Miroslav Poláček říká:

      Tak teď jste tedy tomu nasadil korunu! Ano, já musím řešit peníze, třeba jak ušetřím z důchodu na to, abych mohl pro děti tu akci uspořádat a třeba jim jen koupil ze svého sladké odměny, klobásky na opékání atp. Jak ušetřit peníze na provoz útulku pro opuštěná zvířata, který vedeme, jelikož obec se nestará vůbec. Proč vy tedy, když žijete z lásky, žádáte o peníze pro vedoucí tábora na stravování? Proč vy si žádáte o bezplatné zápůjčky prostoru, když neřešíte peníze? Přečtěte si to po sobě ještě jednou, jakou blbost jste napsal nebo raději takové kraviny už nepište. Pro mne poučení-pouštět se do diskuze s vámi nebo si dovolit vyjádřit souhlas s názorem neznámé paní je velmi nerozumné. Vyvolá to ve vás takovou vlnu nenávisti, že pak reagujete takto nesmyslně. Ale chápu, při svém postižení nemůžete jinak. Takovým lidem se musí jen přitakávat, souhlasit a chválit. Pokud tomu tak není, nastane vždy to samé. Stále se to opakuje stejně, bohužel a v určitých cyklech, však víte o čem mluvím. Ale jako veřejný činitel byste s tím měl něco dělat, při nejmenším se krotit. Už s vámi nebudu diskutovat, ani reagovat na kritické názory jiných lidí a tímto zhoršovat váš stav. To opravdu nechci, je mi vás líto. Vy to v podstatě s Hrabovou myslíte dobře a pracujete jako drak, navíc na úkor rodiny. Uznávám vás jako nejpracovitějšího člověka zde. Jen kdyby jste byl schopen vychytat ten problém, tak by to bylo fajn.

  9. Radomír Orkáč říká:

    Proč si myslíte, že jsem dopis zveřejnil? Abych se omluvil a abych nic netajil, navíc já na rozdíl od Vás na stezce byl. Co se týká Vašeho tvrzení, že “Kvitujeme s povděkem, že pan Orkáč již změnil názor na „výchovné prostředky“ malých dětí neb vyděšení dítěte pokládal ještě před pár lety za prospěšné a výchovné.”, tak se stačí podívat sem, jak to bylo a že Vaše interpretace by se dala z fleku označit opět za lživou. Takže to by bylo k tomu dopisu od dané paní. Ohledně peněz jsem to myslel tak, že neustále brečíte… brečíte, že si Vás nikdo nezve, protože Vás nikdo nechce zaplatit, brečíte, že členové komise dostanou možná nenárokové odměny a vy nic, brečíte, že musíte něco dávat ze svého a přitom jste od obce dostali tisíce… . Já peníze řeším, ale nebrečím, když se mi je nepodaří sehnat. Peníze formou dotace dostává TORALI na to, aby táboroví vedoucí nemuseli platit plnou palbu za ubytování (15*300*14=63000). Většina z nás má své děti, které na tábor nebereme a máme i zaměstnání a musíme si vzít volno/dovolenou. Přijde mi fér, že když za to vedoucím nedávám žádnou odměnu, tak ať si alespoň nemusí platit celé ubytování ze svého. Na stravu peníze použity nebyly, což jsem doložil z faktury a prochází to kontrolou. Co se týká bezplatných prostor, tak jelikož VŠECHNY SPOLKY v Hrabové odmítly prostory po TISLU, my jsme si o prostory požádali a stejně jako vy a ostatní spolky za nájem neplatíme. Ještě dodám, že prostory používáme jako skladovací a nespotřenováváme tam ani elektřinu. Co se týká peněz komisí, tak TORALI kupovalo putovní pohár na gulášfest, chleby, tácky, nesoutěžní guláš, TORALI platilo dřevo na filipojakubskou noc, TORALI platilo 1/4 ceny na první kinematograf, TORALI financuje i rukavice na ukliďme česko, mohl bych samozřejmě pokračovat, co hradíme ze svého, ale chytrému napověz, hloupého nakopni. Jak jsem již napsal, za těch pár let, co se snažíme minimálně spoluorganizovat, né-li organizovat akce v Hrabové, tak jsme ze svého dali již částku blížící se 100 000 Kč a na žádnou akci nedostali ani korunu a ani žádnou odměnu. Mimochodem to je dramaticky míň, než jsme dostali na dotacích od Hrabové… Nutno říct, že z TORALI jsem z Hrabové jen já a všichni dojíždějí… Praha, Bruntál, Frýdek-Místek, Stonava, atd., atd. a i dopravu sem si hradí vedoucí sami a dělají vše dobrovolně pro Hrabovou… a hlavně NEBREČÍ. Jestliže máte málo peněz, tak proč jste letos kupovali velké pozemky vedle vás??? To je prostě naprostá hloupost, jen hledáte výmluvy a omluvy, proč se Vám nedaří. Nedaří se Vám však proto, že Vám chybí láska k druhým a že máte smutný život – proto ta udání, žaloby, stížnosti, lži, výmluvy, vyhrožování. Je mi Vás líto a více už k tomu nemám co dodat…

  10. Jan Kobersky říká:

    Pane Polacku. Jen bych Vam chtel sdelit, jak smesne mi pripadate z toho, co neustale pisete. Jste jak na kyvadle – nebudu se vyjadrovat – pak se vyjadrite a napisete ze se uz nebudete vyjadrovat. Na dotaz “dolozte to” odpovidate “najdete si to sam”. Opravdu se nad vami bavim.

    Kdyz se chcete bavit o financich, tak treba ja (ackoliv jsem letos na stezce nebyl, byl jsem na ni temer vsechny predesle roky) dojizdim do Hrabove z Prahy, abych s kamarady s TORALI udelal radost mistnim a detem. Samotna cesta, maska a volno v praci me prijde na vice nez 1000 korun, ktere nikdy od nikoho neuvidim a nejsem sam, ostatni jezdi treba z Brna a dalsich casti republiky. Vetsina z nas v Ostrave ani nebydli. Takovou akci delame (teda ja uz mene) mnohokrat do roka. Asi jsme divni, ale staci nam ten dobry pocit a detsky usmev – zkuste to obcas.

    Nikdy by nas ani nenapadlo se o tom jakkoliv kdekoliv zminit, natoz zadat nejakou kompenzaci nebo uznani! Taky jste si mozna vsiml, ze na akcich TORALI se “toci” minimalne desitka lidi v ruznem slozeni, ale nikdy nikoho nenapadlo ani jednou, ze by vam cokoliv napsal do komentare. Vetsinou se nad vasimi velmi smutnymi komentari, ze kterych jde jenom nepochopitelna zloba, a jak pise Radek asi i chybejici laska, jenom zasmejeme nad pivem – my to totiz nedelame pro vas a tak nas nezajimate (to je ale prekvapeni co). Mozna byste mel zacit brat stejny pristup.

    Taky byste se mel zamyslet, ze ackoliv tady sijete do Radka, ktery jako jediny je ochotny tenhlete vas hnus snaset, cemuz se asi nikdy neprestanu divit, urazite spoustu dalsich lidi okolo nej. Stoji vam to za to? My jsme radi za kazdeho, kdo dobrovolne neco dela. Ale vy byste chtel mit asi na dobrocinost monopol a medajli na krk, jinak si to nedovedu predstavit.

    Do kazde “diskuze” vchazite s tim, ze mate pravdu a nemuze to byt jinak. To pak neni diskuze. Ja jsem s Radkem co ho znam (jsme pribuzni) za ta desetileti mel vypjate diskuze i hadky snad tisickrat a vzdy se veci vyresi, staci mit otevrenou mysl a byt schopny rict uprimne “ano udelali jsme chybu”, viz. tenhle clanek. Vy ale ani tu omluvu neumite prijmou s noblesou a musite si skodolibe rypnout a prikorenit to osobnim utokem.

    Jsem velmi rad ze se vas volebni vtip (nebo to byl klip?) “Nemame tu co jsme chteli” nevyplnil. Protoze kdyby bylo v hrabove to, co byste chteli vy, tak by to nebylo dobre.

    Netusim proc jste takovy skodoliby clovek jakym se tady prezentujete, ale vlastne verim, ze ve svem okoli muzete byt docela fajn a prijemny. Prijdte vase nazory, jak veci delame spatne, priste rict nam vsem az nas na pristi akci potkate. Mozna ze vas trocha lidskeho kontaktu se “souperem” a mene udavacstvi a internetoveho pomlouvacstvi trochu obmekci.

  11. To mi rozum nebere říká:

    Pane Poláčku, vy jste nešťastný člověk, škodná Hrabové. Běžte se prosím léčit… . Radku, drž se, stojíme za tebou!!! Bo;-)

[email protected] [email protected]