Vladimír Slavík: Zajímavá zpráva v novinách Ostravská radnice

V prosincovém čísle Ostravské radnice je na str. 5 informace, která vyvolává několik otazníků.

V Nové Bělé se bude stavět za vydatné finanční podpory města Ostravy multifunkční sportovní hala pro potřeby občanů, žijících v jižní části města, konkrétně v Proskovicích, Staré a Nové Bělé, Výškovicích a Hrabové. Žije zde cca 100 tisíc obyvatel bez odpovídajícího sportovního zázemí, zdejší sportovní kluby nemají v zimě kde trénovat.

Stavba bude zahájena na jaro 2020 a ukončena na podzim roku 2021. Celkové náklady mají činit zhruba 47 mil. Kč.

V článku se píše, že v této oblasti se nenachází žádné sportovní zařízení víceúčelového typu a nová stavba má tento nedostatek napravit.

V hale bude univerzální hřiště o rozměrech 30 x 18 m, hlediště s kapacitou 50 až 100 diváků, klubovna a sociální zázemí se čtyřmi šatnami. Velikost hřiště umožní hrát vybrané sporty, jako basketbal, badminton, volejbal a stolní tenis.

Po přečtení tohoto článku mě napadla otázka, proč se tento stavební záměr podrobně a do všech detailů neprojednal se zástupci výše uvedených městských obvodů a s místními sportovními organizacemi? Možná, že se projednal, ale tato informace nebyla v hrabovských sdělovacích prostředcích zveřejněna.

Domnívám se, že by určitá koordinace při plánování těchto staveb byla prospěšná, a to jak pro sportovní kluby tak pro rozpočty uvedených městských obvodů. Nápad na spolupráci uvedených městských obvodů v této oblasti je velmi zajímavý a mohl by přinést užitek všem.

9 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Kdybychom získali dotaci na školku (chyba starosty a projektantské firmy) a ušetřili díky ní 95% nákladů (76 milionů z 80 miliónů), mohla se z našich zdrojů v Hrabové postavit stejná hala jako v Nové Bělé (47 miliónů) a přistavět i kulturní sál (25 miliónů) pro 100 osob a ještě by nám zbyly 4 milióny (25+47=72).

    • Jan Dvořák říká:

      Ti, kteří byli v té době v radě, by místo obviňování starosty měli spíše zpytovat svědomí, zda proces dostatečně monitorovali, aby se chyby nestaly, resp. byly včas napraveny. A tzv. Hrabované obecně by měli spíše uvažovat, jak zreálnit stavbu sportovní haly, protože ta, kterou po odchodu z rady začali naráz prosazovat, má dle studie stát dvojnásobek toho než ta novobělská.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Mílý Honzo, kdybys chodil na jednání zastupitelstva, od voleb jsi uraženě nebyl ani jednou, věděl bys, co stále tvrdí starosta – že je vše v pořádku. Říká to pravidelně od března 2019 (rada i zastupitelstvo). Naposledy to zopakoval ještě po odchodu Hrabovanů, na které to hážeš, dne 31.10. 2019 (viz zápis z jednání zastupitelstva).
     
    “(31.10. 2019) Starosta sdělil, že je znám vítěz na zhotovitele školky — firma MORYS. Starosta sdělil, že původní smlouva byla koncipována tak, že počítala s dotací. Zatím není na MMR uzavřen proces přidělování dotací — jsme stále ve hře.”
     
    Co se týká haly, tak asi neumíš číst, píšu doslova “mohla se z našich zdrojů v Hrabové postavit stejná hala jako v Nové Bělé (47 miliónů)”. Ale o tom měla rozhodnout strategická komise, která se letos nesešla – nyní je ČSSD v radě (především díky třem hlasům Hrabovanů), třeba ho ČSSD bude napomínat, že nerespektuje a porušuje usnesení zastupitelstva z roku 2018, pro které jsi hlasoval i ty – Hrabované tehdy byli pouze v myšlenkách, ale ještě nedošli ani k volbám.
     
    Takže nyní, když je jasné, že za to Hrabované nemohou, protože jsme “stále údajně ve hře”, jsem zvědav, jak dlouho budeš stále házet špínu na ostatní… a nebo nám řekneš přesně kdo za to může – že projektant (spolužák starosty) porušil uzavřenou smlouvu (firma Duplex) a nedodali vše v potřebném čase pro společné rozhodnutí – díky tomu již dávno nejsme ve hře o dotaci, kterou jsme jinak měli jistou.

    • Jan Dvořák říká:

      Já pouze obviňuji z nečestného jednání ty, kteří nemohli starostu vynachválit (a dovoluji si připomenout, že když jsem v září 2018 napsal článek, ve kterém jsem dokázal, že starosta lhal, tak jsi ho dokonce odmítl zveřejnit) a od listopadu 2019 na starostu jen plivou (a neváhají zcela bezdůvodně k tomu zneužít ani nedělní vraždu – viz facebook). Nic víc, nic míň.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Honzo, tvoje invektivy mě nechávají chladným, nicméně k té vraždě… všichni se ptali, co se stalo, mnoho lidí se bálo, jestli není okolí v ohrožení. Piš si co chceš, ale “zneužití vraždy” je již z tvé strany za hranou – pouze jsem upozornil, že by se hodila oficiální informace od starosty z místa – nikdo není ohrožen. Ta informace přišla, ale až když bylo všem jasné, že nic ostatním nehrozí. Po bitvě je každý generál, ale senioři bez internetu mohli mít informaci v mobilu. Je to špatně, ale jestli to chceš zneužívat proti mně, který byl jediný, kdo mohl tu informaci poslat SMSkama a zveřejnit na webu, tak si posluž.

    • Jan Dvořák říká:

      On to kdosi napsal, tak to jen zopakuji: Když už je někde policie, tak kdyby hrozilo dalším lidem nebezpečí, IHNED přijme sama policie opatření, aby se nikomu dalšímu nic nestalo (minimálně uzavřením přístupu do dotčené oblasti). Starosta není mluvčím policie a i pokud se dozví něco víc, tak se musí řídit pokyny policie, co lze zveřejnit. Je docela výstižné, že ty bydlíš 3 km daleko a šířil jsi pocit ohrožení, zatímco já, bydlící 100 metrů od místa tragédie, jsem se cítil zcela v bezpečí.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Milý Honzo,
     
    vždycky Ti šlo překrucování faktu. Klidně to zopakuji.
     
    Nejprve informace z webu obce o SMS InfoKanálu:
     
    Tento jednosměrný komunikační prostředek slouží RMOb Hrabová výhradně jako doplněk k webovým stránkám obce, rozhlasu a plakátovacím plochám, prostřednictvím kterého Vás bude vedení obce informovat o různých společenských a kulturních akcích, mimořádných a krizových událostech, informacích z úřadu, atp.
     
    To co jsem psal o starostovi, že by měl vyrazit na místo, bylo jen několik desítek vteřin po tom, co David Buršík zveřejnil informaci na Facebooku o policii na místě… a nikdo nic stále nevěděl… nikdo nic stále nevěděl ani desítky minut a jednotky hodin.
     
    Vůbec nešlo o to, že jsem pracoval v tu dobu na základní škole (čili ne 3km daleko, jak vtipně píšeš), šlo o to, že jsem byl JEDINÝ, kdo mohl něco zveřejnit na webu obce a poslat SMSky přes SMSInfoKanál. Klidně bych mohl poslat informaci – “Na Šídlovci je spousta policejních aut, ale určitě se nic neděje.”, ale jestli se nic neděje, nebo co se děje, nikdo nevěděl – proč bych tedy lhal?
     
    Znova zdůrazňuji, že primárně šlo o to, že lidé měli v živé paměti úterní tragédii ve fakultní nemocnici. Navíc kdo jiný, než starosta má za obec na místo vyrazit a informovat občany? Já volal policejní tiskové mluvčí a dalším dvěma kontaktům od policie, nikdo to nezvedl.
     
    Mimochodem, přesně to nakonec starosta udělal (Igor Trávníček napsal, že nic nehrozí), ale až bylo z médii jasné, že nic nehrozí. Já ho nekritizoval, jen jsem napsal, co by bylo vhodné udělat (upíráš mi to???), starosta to udělal a tím to skončilo – paniku šířili diskuzí jiní. Já nešířil žádný pocit ohrožení, jen jsem chtěl vědět, jestli budu něco posílat nebo ne. Ale očividně nechápeš, co je zodpovědnost za informovanost. Nepřekvapuje mě to, ale právě proto jsem prosazoval zřízení komise pro mimořádné události, která by zahrnula i povodňovou komisi (ta se ještě nikdy nesešla), ale nebyl jsem úspěšný.
     
    Mimochodem, to, že na místo vyrazilo tolik policejních jednotek a dokonce i psovodi, určitě situaci nevyjasňovalo. A vražda se stala naproti bytu známé a ta mi napsala až hodně pozdě…
     
    16:49 “Ahoj Radku.Žadné nebezpečí už nehrozí.Na fb nechci nic psat.”
     
    PŘEČTI SI, “UŽ” nehrozí! Kdybys to nepochopil, tak UŽ znamená, že něco mohlo hrozit, ale jak jsem napsal, po bitvě je každý generál, ty jsi toho přesným příkladem a nepřekvapuje mě to.

  5. Jan Dvořák říká:

    Kdysi existoval u ČSD formulář “Není co hlásit”. Nyní v podstatě kritizuješ starostu, že zprávu stejného obsahu okamžitě a střelhbitě nerozeslal občanům.

  6. Radomír Orkáč říká:

    Milý Honzo, přečti si prosím znovu můj komentář, očividně jsi ho nečetl a já ho psal pro tebe. Měj se opět krásně a někdy zase napiš, rád si přečtu, jak se za nás všechny pereš a co všechno pro nás děláš. Opatruj se a jestli už nenapíšeš, tak hezké svátky. Ciao

[email protected] [email protected]