Hrabované společně vymysleli jména pro místní čapí pár

Rok co rok jsme na začátku dubna v “očekávání”, které se zatím naštěstí vždy naplnilo;-) Řeč je pochopitelně o očekávání příletu našeho hrabovského čapího páru, který k nám vždy najde cestu odněkud z dalekého východu. Obecně se již dobře ví, že první přiletí čáp a teprve o několik dnů později za ním do hnízda dorazí partnerka.

Přijde mi, že každý rok tato nevšední událost zajímá čím dál více lidí. Výjimečně se příspěvky v naší facebookové skupině dočkají jedné stovky lajků, nicméně právě příspěvek od Libora Hromádky “UŽ JE TADY. Dnešním dnem je čapí pár kompletní a hned nám zapózovali. Reportáž připravujeme” si vysloužil nepřekonatelných 227 lajků.

Příspěvek, který si vysloužil smršť pozitivních lajků

Příspěvek, který si vysloužil smršť pozitivních lajků

 

Historie čapího hnízda v Hrabové a kdo se do ní zapsal nejvíce

V prvé řadě začal tuto novodobou historii psát Miroslav Nováček, který již opravdu hodně dávno u nás v Hrabové na rodinném pozemku pro čápy budoval první hnízda. Neméně klíčový člověk je Vít Obdržálek, současný majitel pozemku, který hnízdo vyráběl znovu od nuly a opakovaně ho i opravoval. Roky mám zakázané uvádět jeho jméno, ale věřím, že mi to jednou za pět let odpustí 😉 Zásadní (především asistenční) roli v životě našich čápů hrají také (naši dobrovolní) hasiči, naposledy např. zachraňovali mládě, když vypadlo z hnízda.

Všem patří naše upřímné poděkování !!!

Pak je zde spousta lidí, kteří pro naše čápy doslova žijí. Snad jen manželé Hromádkovi jsou ochotni a schopni natáčet tři hodiny, aby z toho mohli nakonec sestříhat sotva tříminutové video… Ilčo, Libore, díky!

Všiml si toho i redaktor Petr Dušek, který včera redakci Hrabová.Info napsal:

Dobrý den, pracuji na reportáži o tom, že do Moravskoslezského kraje se po zimě opět slétají čápi. Na stránkách hrabova.info jsem si všiml, že o příletu čápů opakovaně informujete. Bylo by prosím možné mi na autorku příspěvků, fotografku Ilonu Hromádkovou, poslat kontakt, nejlépe telefonní číslo. Rád bych se s ní ohledně focení a také pozorování čápů v Hrabové telefonicky spojil. S pozdravem Petr Dušek, Český rozhlas Ostrava

Reportáž Českého rozhlasu Ostrava je důvodem, proč se tak rozepisuji. Ve skutečnosti jde totiž o “skrytou” přípravu podkladů pro avizovanou reportáž;-)

Když jsem u díků lidem, kteří se jakkoliv zapsali do historie života našeho čapího párů, tak nemohu zapomenout na paní Marii Stárkovou, která pro mě v roce 2015 ze svých poznámek připravila evidence příletů:

  • 07.04. 2007 samec, 14.04. oba čápi
  • 13.04. 2008 samec, 13.04. oba čápi
  • 13.04. 2009 samec, ? oba čápi
  • 28.03. 2010 samec, 06.04. oba čápi
  • 18.04. 2011 samec, ? oba čápi
  • 22.04. 2015 samec, 27.04. oba čápi
  • 05.04. 2016 samec, 13.04. oba čápi
  • 06.04. 2017 samec, 10.04. oba čápi
  • 04.04. 2018 samec, 08.04. oba čápi
  • 16.04. 2019 samec, 18.04. oba čápi
  • 02.04. 2020 samec, 10.04. oba čápi

Hrabované vymysleli jména pro místní čapí pár

Předpokládám, že většina našich čtenářů již ví, že Ilona a Libor Hromádkovi navrhli, že bychom mohli pro náš čapí pár vymyslet jména. Nakonec s přesvědčivým výsledkem zvítězil návrh, který vymyslela Tereza Bartéza:

Vilém a Jasmína

Jasmína a Vilém | autor: Ilona a Libor Hromádkovi

Jasmína a Vilém | autor: Ilona a Libor Hromádkovi

Kompletní anketa:

Anketa ve facebookové skupině Hrabová

Anketa ve facebookové skupině Hrabová

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]