Novinky.cz: Milovník veteránů vrací na své zahradě život stoleté tramvaji

(Denisa Doležalová, Právo) Ostravský patriot Jan Kohoutek nezachraňuje jen automobilové veterány, už rok a tři čtvrtě se snaží vdechnout život unikátní historické tramvaji, kterou renovuje na své vlastní zahradě v Ostravě-Hrabové. Finančně mu pomáhá místní radnice, ale i veřejnost. Fandí mu celá rodina.

„Tuto tramvaj vyrobili v Ostravě ve 20. letech minulého století. Když jsem ji v roce 2018 zakoupil, tak byla před rozpadnutím. Stála skoro 50 let v Polance nad Odrou. Vlastně už šlo jen o vozovou skříň. Z provozu ji vyřadili v 60. letech,“ vzpomínal devětapadesátiletý Kohoutek, který však původně sháněl zcela jinou tramvaj.


Návrat tramvaje do Hrabové. Video: Ilona a Libor Hromádkovi

Připomínka místní tramvajové dopravy

„Jde mi o to, udělat zde připomínku místní tramvajové dopravy. Kdysi tady, kde mám teď domek se zahradou, stála tramvajová smyčka Hrabová-Ščučí. Jsem rodák z Hrabové a tou tramvají jsem jezdil. Byl to ale typ zvaný Komárek, vyrobený v ostravských Vítkovicích.“

Tramvaj zatím stojí na zahradě Jana Kohoutka pod lešením, ale už na podzim ho plánuje sundat. Foto: Právo

Tramvaj zatím stojí na zahradě Jana Kohoutka pod lešením, ale už na podzim ho plánuje sundat. Foto: Právo

„Dva roky jsem ho sháněl, ale nepodařilo se. Jsem rád, že jsem koupil alespoň tuto tramvaj, kterou taky vyrobili v Ostravě a po městě jezdila,“ vysvětlil muž, který se původně vyučil automechanikem a renovaci historických vozů měl jen jako koníčka.
Manželka ho podporuje

„Nyní už to je moje práce, ale těch koníčků mám stále dost. Vyrábím i barevné skleněné vitráže. Manželka mě podporuje. Když jsem se rozhodl, že k nám na zahradu přestěhuji vrak tramvaje, tak jsem se jí samozřejmě ptal. A ona i přesadila rostliny z té části zahrady, abych mohl vykopat základy pro koleje, na které se tramvaj přesunula,“ usmíval se muž.

Unikátní tramvaj, která podle pamětníků kdysi jezdívala z ostravského Svinova do Klimkovic, má už zbrusu novou střechu, opravený „čumák“ a pravý bok. Čeká ji oprava levého boku a zadní části. Nakonec přijde na řadu interiér vozu.

„Rád bych tam měl i fotografie týkající se hrabovské tramvajové dopravy. Pracoviště řidiče bude jako kdysi, tedy ovládání pomocí klik, nebude chybět zvonek a nechal jsem si udělat i smaltované tabulky upozorňující na to, že nastupování a vystupování za jízdy je zakázáno,“ líčil milovník historických vozů, který při opravě tramvaje spolupracuje i s ostravským dopravním podnikem.

Jan Kohoutek ukazuje střechu stařičké tramvaje. Autor: Radomír Orkáč

Jan Kohoutek ukazuje střechu stařičké tramvaje. Foto: Radomír Orkáč

Pomáhá mu veřejnost i radnice

Za pořízení staré tramvaje, její transport a postupnou renovaci zatím zaplatil kolem 160 tisíc korun. Podle jeho slov by projekt nešel zrealizovat bez podpory hrabovské radnice a veřejnosti. Lidé například posílají peníze na transparentní účet 2901611844/2100 na sbírku na obnovu tramvaje.

Také hrabovská radnice vloni přispěla částkou 50 tisíc korun. „Jsem všem svým podporovatelům a přispěvatelům moc vděčný. Bez nich by to nešlo,“ děkoval muž a dodal, že i po proměně zůstane tramvaj stále u nich na zahradě, kde si ji bude moci prohlížet veřejnost.

Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/milovnik-veteranu-vraci-na-sve-zahrade-zivot-stolete-tramvaji-40322906

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]