(VIDEO) Zpátky do minulosti: Před 18 lety započala obnova dřevěného kostela sv. Kateřiny

Před 18 lety se začalo s obnovou vyhořelého kostela sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové. U této příležitosti si dovolím upozornit na příspěvek pana Zdenka Lasáka, který průběh stavby natáčel na kameru a nakonec loni video zveřejnil zde na Hrabová.Info. V kalendáři mám datum obnovy poznačeno takto: “23.06.2003 – Započala obnova dřevěného kostela sv. Kateřiny”.

Dne 11.6. 2003 začíná příběh mého sledování budování nového kostela. Jak jen mi okolnosti dovolovaly, chodil jsem po staveništi a amatérskou kamerou jsem se díval řemeslníkům pod ruce. Ne vždy bylo moje potulování po staveništi vítáno s nadšením. Moje snaha zaznamenat poctivé řemeslo však byla silnější, než obavy, že mě tesaři, zeměměřiči, zedníci, pokrývači atd. hrubě vyhodí. Všichni si možná na moji přítomnost časem i zvykli a doufali třeba, že z toho stejně nakonec nic nebude.

Po létech, kdy jsem se dal do uklízení všeho možného na počítači, jsem se rozhodnul, že bych mohl zkusit z těch mých pořízených záznamů dát něco dohromady. Jak se to povedlo, nebo ne, z odstupem času bych si troufal říci, že se to moc nepovedlo. Je to však přece jenom jakýsi dokument doby, ale hlavně památka pro mne a možná i pro někoho jiného. Pro mne hlavně oslavou poctivé řemeslné práce a dík všem zúčastněným za to.

Možná, že některé záběry jsou příliš zdlouhavé. Asi proto, že jsem chtěl divákovi nabídnout sdělení, že se poctivá práce nedá uspěchat. Proto jsem rozdělil celkovou stopáž na zhruba dvě poloviny.

Zdeněk Lasák

Video bylo rozděleno na dvě části:

První část:

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]