Sbírka pro ukrajinské rodiny v Ostravě-Hrabové pokračuje

(Aktualizováno 4.8. 2022 v 14:00 hod.) Finanční sbírka byla ukončena: Dne 4.8. 2022 byla z transparentního účtu převedena nepoužitá částka 16 700 Kč na účet Člověka v tísni. Čili tak jak jsem deklaroval na samotném začátku: “Sbírka bude probíhat od 2. března 2022 až do odvolání. Bude-li na konci sbírky na účtu nějaký zůstatek, bude tento zůstatek zaslán na účet humanitární organizace Člověk v tísni.”.

Manželé Mutinovi mě požádali, abych všem poděkoval za pomoc a solidaritu, která byla a je obrovská. Děkujeme! V tuto chvíli je o ukrajinskou rodinu (maminka, babička, čtyři děti), která bydlí právě u pana Mutiny, skvěle postaráno a nic v tuto chvíli není potřeba. Další rodina bydlí v domě na ulici Šrobárova a této rodině zajišťuje pomoc paní Tajchmanová z úřadu MOb Ostrava-Hrabová. Je mi ctí a potěšením veřejnosti oznámit, že máme v Hrabové ještě další ukrajinskou rodinu, pro kterou pomoc zajišťuje Hanka Chlupatá. Veškerá již evidovaná pomoc přes online formulářpeníze z transparentního účtu (aktuálně: 19 300 Kč) je k dispozici i Hance Chlupaté a úřadu v Hrabové. Děkujeme, že pomáháte!

Na transparentním účtu máme aktuálně: 19 300 Kč

Vnoučata manželů Mutinových takto přivítala ukrajinskou rodinu

Vnoučata manželů Mutinových takto přivítala ukrajinskou rodinu

Rozcestník


Sbírka oblečení a věcí (rodina v Ostravě-Hrabové)

Pokud chcete a můžete jakkoliv rodinám z Ukrajiny pomoci, zašlete mi tuto nabídku prostřednictvím online formuláře. Vždy napište, zda potřebujete zajistit pro materiál odvoz, nebo ho můžete po zavolání přivézt na domluvené místo.

Odkaz na online formulář: Google form

 

Finanční sbírka (beženci v Ostravě-Hrabové)

  1. Upozorňuji, že uvedený bankovní účet 2800876907 / 2010 je psán na mou osobu a má tak k němu pouze přístup fyzická osoba Radomír Orkáč. V tuto chvíli se na účtu nachází 100 Kč, což je částka, která tam byla, je a musí na konci sbírky zůstat. Bankovní účet je transparentní, to znamená, že pohyby na účtu jsou veřejně viditelné.
  2. Všechny peníze, které budou poslány na tento účet budou použity na úhradu nákladů na ubytování, stravu, provoz domácnosti a další výdaje rodin z Ukrajiny, které budou ubytovány v Hrabové.
  3. Sbírka bude probíhat od 2. března 2022 až do odvolání. Bude-li na konci sbírky na účtu nějaký zůstatek, bude tento zůstatek zaslán na účet humanitární organizace Člověk v tísni.
  4. Pokud nebude v Hrabové ubytována žádná rodina z Ukrajiny, peníze vrátím na účet, odkud přišly.
  5. Bude-li komukoliv v transakcích něco nejasného, napište mi, zavolejte mi, rád vše vysvětlím a doložím. Jde o peníze a důvěru…
Číslo účtu: 2800876907 / 2010
Majitel účtu: Ing. Orkáč, Radomír
Název účtu: Orkáč, Radomír, Ing.
Odkaz na transakce: https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=2800876907
QR Platba: QR kód s přednastavenou částkou 1000 Kč, částku si jakkoliv upravte
QR kód s přednastavenou částkou 1000 Kč, částku si jakkoliv upravte.

QR kód s přednastavenou částkou 1000 Kč, částku si jakkoliv upravte.

 

 

Nikdo vás pomáhat nenutí (zkopírováno/přeformulováno podle FB stránek města Hustopeče)!

  • Cítíte-li se ohroženi přívalem uprchlíků, je to správně. Jejich přítomnost spolu s vlnou zdražování a dalších sankcí nám totiž bytostně ukazuje, že se děje něco strašného a že se nás to týká. A to nám v Česku (zatím) nepadají na hlavu bomby.
  • Máte-li pocit, že sami trpíte nedostatkem, existuje v naší zemi státní aparát i síť neziskovek, které pomáhají při všemožných životních peripetiích. Ty fungují dál a fungují stejně, jako doposud, určitě se na ně obraťte.
  • Jste-li zdraví, pracujte, ať si ještě můžete vydělat na vše, o čem si myslíte, že vás udělá šťastnými. A nezáviďte uprchlíkům obnošené oblečení a vyřazené notebooky.
  • Občané Hrabové vždy pomáhali při mimořádných událostech (tornádo, koronavirové iniciativy, sbírky pro postižené, benefiční koncerty apod.), proto pomáhájí i uprchlíkům z Ukrajiny. Na tomto nehodláme nic měnit.
  • Ukrajinci prchají před válkou, nikoliv před hladomorem. Pochází z podobných poměrů, v jakých žijeme my. S sebou si vzali to, co měli po ruce, hlavně to nejcennější. Ano, mají telefony, mají třeba nové boty, často jsou velmi vzdělaní a možná si na Ukrajině žili lépe, než my tady. Ale teď mají jen jeden kufr s věcmi a jejich zemi okupuje diktátor, který bombarduje dětské nemocnice!
  • Ne všichni nám budou sympatičtí a určitě se mezi nimi najdou i vykukové, kteří budou chtít zneužít něčí pomoci. S tím je potřeba počítat, ale ne z toho udělat předsudek a omluvenku pro vlastní neangažovanost.
  • Trápí-li vás závist, nepřejícnost, xenofobie či prostá lidská arogance, vyhledejte odborníky a nevylévejte si zlost na někom, koho vůbec neznáte a nic o něm nevíte.
[email protected] [email protected]