Hrabová v období druhé světové války (4. část)

K letošnímu 70. výročí konce druhé světové války byla občany Hrabové vydána publikace věnována naší obci v tomto období.

Dnes Vám přinášíme její další pokračování, v pořadí čtvrté.

Vzpomínky Jarmily Janšové, roz. Havláskové

V roce 1945 jsem bydlela se svými rodiči na Krmelínské ulici v domku č. p. 336. Je to vedle bývalého hostince a obchodu mého strýce p. Dvorského. Bylo mi tehdy 15 let.

Uprostřed května se k nám nastěhovala skupina ruských vojáků. Obsadili horní byt, kde bydlela rodina mého strýce. Já jsem bydlela s bratrem Zdeňkem a s rodiči ve spodním bytě, kde nás bylo najednou sedm lidí. Ale rádi jsme se uskrovnili, hlavně že skončila válka.

Vojáci měli na zahradě velké nákladní auto, plné různých přístrojů, pravděpodobně to byla vysílačka a telefony. Bydleli u nás až do července roku 1945.

Zůstala mi po nich pěkná vzpomínka a několik fotografií. Na rozloučenou napsali na zadní stranu jedné z nich: „Na památku panu Josefu a paní Anděle od ruských vojáků Vladimíra, Nikolaje, Viktora, Antona, Konstantina, Fedora, Leonida a Nikolaje. V době pobytu v obci Hrabůvka – M. Ostrava – 4. 7. 1945.“ Josef a Anděla byli mí rodiče.

Pro zkrácení volné chvíle se jednou převlékli do civilních obleků, které měli ve svých zavazadlech. Uprostřed v čepici se štítkem stojí můj tatínek. Vojáci hráli často na hudební nástroje a zpívali.

Jednou požádal jeden z vojáků mého tatínka, aby mu půjčil jízdní kolo. I když to byl tehdy důležitý dopravní prostředek, tatínek vyhověl. Pamatuji si, že voják se jmenoval Leonid. Jel směrem na Novou Bělou, cestou nazpět z kopce od Balcara havaroval, přišel pěšky s poraněnou rukou a s rozbitým kolem.

Leonid je ten, který na fotografii drží v náručí holčičku. Na jiné fotografii stojí uprostřed skupiny vojáků a je vidět jeho poraněnou ruku s obvazem. Tatínek kolo spravil a ještě dlouho mu sloužilo.

Ještě si pamatuji na následující událost z doby osvobozovacích bojů. Němečtí vojáci měli v polích nedaleko od nás vojenský přístřešek. Když se k němu přiblížili ruští vojáci, vyšli ven s bílým praporem. Při přiblížení ruských vojáků začal jeden Němec střílet a dva ruské vojáky zastřelil. Jedním z mrtvých byl velitel této skupiny, vojáci ho pak dlouho oplakávali.

Jarmila Janšová, Paskovská 292, prosinec 2014

jansova7aSkupina vojáků u svého radiovozu

jansova2Skupina vojáků na zahradě u Havláskových

jansova3Vojáci, převlečeni do civilních šatů. Uprostřed skupiny je v čepici se štítkem pan Havlásek, tatínek paní Janšové.

jansova4Vojáci pózují v civilu a s hudebními nástroji

jansova5Voják Leonid, který havaroval na kole

jansova6Voják Vladimír u radiovozu

jansova1Na rubu jsou podepsáni vojáci:
Vladimír, Nikolaj, Viktor, Anton,Konstantin, Fjodor, Leonid a Nikolaj
Datováno 4.července 1945

jansova7b

Použité fotografie vojáků Rudé armády pocházejí ze soukromého archívu paní Jarmily Janšové, rozené Havláskové

Předchozí díly:

Hrabová v období druhé světové války (1. část)
Hrabová v období druhé světové války (2. část)
Hrabová v období druhé světové války (3. část)

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]