Reakce: Prodloužená ul. Mostní – proklamace řešení.

Prodloužená ul. Mostní je kontroverzním projektem jednoznačně dementující svůj záměr odvést z naší obce Hrabové nadměrnou dopravu a hluk, je to však jen zastírací argument, o který se tato silnice opírá, a to cíleně z důvodu, aby byla plánovaná silnice pro lidi přijatelná.

Ve skutečnosti bude mít tato silnice pro Hrabovou opačný efekt, neboť výrazně zvýší dopravní tranzit přes střed naší obce. Tranzit, který zde nikdy nejezdil. Okolní obce např. Vratimov, Horní Datyně už se touto hrozbou začínají také zabývat. Tato silnice nemá obslužný charakter. Nikdo vám nezaručí, že za pár let nebude dopravní nárůst tak veliký, že počet projíždějících aut vrátí zpět problémy i na Paskovskou. Prodloužená ul. Mostní je opravdová hrozba pro Hrabovou jako celek. (Vážení spoluobčané, nemyslete si, že se vás to netýká a že jste daleko) …čtěte dále…

Tento nový tranzit bude totiž negativně ovlivňovat lidi dle prvních studií EIA, které jsem měl čest vidět, 400 m na každou stranu od plánované silnice. (Teď však již toto ze studií zmizelo, hádejte proč.)

Je otřesné, že se postaví průtah obcí místo možného obchvatu. Hlavně proto, že je to levnější, a navíc také proto, že už dlouhá léta za to bojuje jedno vládnoucí křídlo Hrabové, aby se opravdový obchvat Hrabové nestavěl, stejně jako plánovaná vlečka.

Tato prodloužená ul. Mostní má jediný úkol, a to spojit Vratimov s průmyslovou zónou Hrabová, přesně jak se píše v důvodových zprávách města Ostravy. Má se tak vytvořit jižní tangenta nadregionálního charakteru, v důsledku čehož k nám do obce bude směřován obrovský tranzit, který jsme tady nikdy neměli a který ovlivní celý střed obce, tedy tisíce lidí. Není důvod věřit studiím, které si nechává zpracovávat sám investor. Všichni víme, že nám vadí i 1 km vzdálená Místecká, která strašlivě hučí, co teprve až tam přibude nová komunikace s dalšími 12 až 20 tis. auty za den. (Ještě si myslíte, že to bude všechno v pořádku? Nebo že nám řekli o prodloužené ul. Mostní vše?)

Všem, i znalcům z oboru dopravy, je jasné, že prodloužená ul. Mostní nebude splňovat hygienické limity, ale proces započal, a každého, kdo by se jen otřel negativně o Mostní, umlčí arogancí moci nebo nátlakem – věřte, umí to velmi dobře.

Protože prodloužená ul. Mostní nebude splňovat hygienické, zejména hlukové limity, je už připravována další vlna výkupů a rozparcelování pro případ, že se lidé začnou ozývat, že jim vadí hluk z této silnice. Paradoxně budou někteří lidé postaveni sami proti sobě, protože museli prodat pozemky poprvé, a když neprodají zbytek svých zahrad pro další zelenou protihlukovou bariéru, budou tam mít nesnesitelný hluk a budou opět očerňováni před celou obcí, že právě kvůli nim tam ten hluk je.

Připraveno to je geniálně… postaví se tomu někdo?
Mám mnoho podnětů ohledně prodloužené ul. Mostní, kdyby měl někdo zájem, poskytnu mu potřebné informace.

Autor: Petr Kuhejda

8 Komentáře

  1. carmen říká:

    Mám určitě zájem se dozvědět více, jsem proti prodloužené Mostní od doby, kdy vyšel první článek ma hrabova.info, osvětlující tuto komunikaci. Již spojení s Plzeňskou mě děsí…

    Místecká, Plzeňská, Rudná… zastavme to…

    • Dobrý den,

      moc děkuji za reakci, ohledně prodloužené ul. Mostní. Připravuju další 2-3 články na toto téma. Pokud chcete pomoci zastavit toto “lobby”, tak prosím pošlete co nejvíce lidem odkaz na tento web, aby se mohli dozvědět celou pravdu. Obec nás totiž mylně inforomala, že vše je naprosto v pořádku a silnice bude sloužit pro blaho našich občanů, což je jen proklamace.

      Ve skutečnosti prodloužená ul. Mostní má za úkol umožnit propojení tří významných dopravních tahů přivádějících do Ostravy dopravu od jihozápadu. (silnice I/58), jihu (silnice R/56) a od východu (silnice I/11). Tedy propojit Rudnou, Místeckou a Plzeňskou, obrovsky frekventované tahy a svádět tuto dopravu přes naší obec, navíc tato silnice má úmyslně poddimenzovány protihlukovové zábrany, aby na papíře a v projektu to nebyl tak velký zásah do životního prostředí a do krajinného rázu naší obce.

      První článek se bude týkat reakce na blok pana Slavíka ohledně čláku o prodloužené ul. Mostní a určení, kdo vlastně tento kontroverzní projekt zvolil a vybral jako definitivní řešení pro naší obec. (Aby bylo jasno, kdo za to vše může) Odpověď bude pro Hrabováky si myslím překvapůjící.

      Druhý:
      Clánek se bude zabývat, jak moc je Hrabová zatížená hlukem a ukážeme si hlukovou mapu města Ostravy a hlavně celé Hrabové, z čehož vyplyne, že další silnice bude pro naši obec naprosto zničující a ten kdo ji prosazuje má buď postraní úmysly nebo jistě neví co činí. Věřte, že Hluková mapa města Ostravy a Hrabové je naším zastupitelům jistě dobře známa.

      Třetí:
      Tento článek se bude zabývat, jak lze zcela legálně bojovat proti prodloužené ul. Mostní. Co vše investor potažno naše obec musí úmyslně přehlížet, aby se vůbec takový kontroverzní projekt mohl realizovat, kolik zákonů a předpisů se musí u toho potají obejít nebo zcela porušit…. prostě udělat tak, aby se tento projekt dal spočítat s výsledkem, že je to vše v pořádku s minimálním dopadem na obyvatelstvo. Snad každému pak bude jasné, že prodloužená ul. Mostní je s největší pravděpodobností v rozporu se všeobecnými standardy územního plánování, že prodloužená ul. Mostní porušuje nebo záměrně nerespektuje hned několik platných zákonů, přesto všechno naší představitelé neudělali nic, ikdyž nato byli mnohokráte upzornění, tak přesto neudělali nic co by vedlo aspoň k minimalizaci poškozování naší obce a občanů v ní žijících.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Aby to byla diskuze, mel by se k tomu vyjadrit nekdo z druheho tabora. V opacnem pripade to nebude diskuze. Hrabova.Info se stane pouze jednostrannym nastrojem pro boj s Prodlouzenou Mostni. Nerikam, ze to je spatne, ale stejnou chybu delala obec – prezentovala pouze jeden smer.

    Milan Sliva rekl neco, co mi stale lezi v hlave – ze by se melo v prve rade bojovat s poplatky za Misteckou. Jedna se o nejrychlejsi a mozna i nejsnazsi zpusob, jak Hrabove pomoci od dopravy. Vola po tom stale vice lidi a pokud nas starosta propasnul dobu, kdy byl ministrem dopravy jejich partajni kolega, je to na nas vsech (obcane, opozice, postizene obce, zastanci Prodlouzene Mostni, odpurci Prodlouzene mostni).

    Podle meho nazoru utoceni na kohokoliv nikam nevede. Hlukova mapa mi rika pouze to, ze podel Paskovske lidem Prodlouzena Mostni pomuze. Snad kazdy, kdo ma rodinny barak v planovane trase Prodlouzene Mostni, stavbu nechce. Naopak Sidlovec ci rodinne baraky podel Paskovske budou spise pro Prodlouzenou Mostni. Je to proste prirozene.

    Pojdme spolecne bojovat za to, co je realne a relativne rychle resitelne – zruseni poplatku za Misteckou..

  3. 1)tvůj názor je spekulativní, znám ze šídlovce hodně lidí a každého koho znám jsem plně informoval o možnostech řešení dopravní situace a nikdo z nich prodlouženou ul. Mostní nepreferuje! Všeobecně lze řící, že tak reagují lidé, kterým je jedno která varianta se prosadí, nebo kteří nejsou plně informování!

    2)Nesouhlasím s tvým názorem o hlukové mapě. Hluvková mapa města Ostravy jasně říká, že obec je silně zatížená dopravou a každá další silnice poškodí obec na místech, kde je relativně klid! Což je nežádoucí! A věřím, že toto nikdo nechce problémy pod jiná okna. Věřím, že zaplevelit poslední potecionálně čistá místa je hřích!

    Doprava je významým znečištujícím a obtěžujícím faktorem města Ostravy a pokud existuje možnost vést dopravu mimo obec, je to správné řešení!

    3) Představitelé narozdíl od náš občanů můžou zde reagovat na příspěvky. Takže se nejdá o nic jednostraného! Pokud tak neční je to jejich rozhodnutí! Já do hravbovských listů přispívat nemohu!

    Zrušit spoplatnění místecké je jen dočasné opatření a jistě je vhodné, ale nebute trvalé…, avšak pro začátek dobré.

    Však hlavní problém je, že prodloužená ul. Mostní nám klepe na dveře a nikdo nemá zájem ji zastavit!

    Pokud zde běží nějaké obvinovaní, tak by jistě k němu nedocházelo, pokud by vše bylo podle platných zákonů a v zájmu občanů naší obce!

  4. Radomír Orkáč říká:

    Neuznavam komentare, kde je v kazde vete vykricnik. Navic podsouvas neco, co jsem nenapsal.

    Obecne nesouhlasim s tvymi prohlasenimi, ktere je plne obvinovani. Obvinovani a silna tvrzeni k nicemu nevedou. Mnohokrat jsem rikal, ze jsme vsichni sousede a Ti spolu nemaji souperit.

    Vzdy je lepsi a vhodnejsi popisovat alternativni reseni, nikoliv psat o tom, kdo lze, kdo porusuje zakon.

    Muj postoj je jasny a psal jsem ho zde nekolikrat. Nejsem zastancem Prodlouzene mostni, ale jsem zastancem dialogu a vysvetlovani ostatnich variant, ostatnich reseni.

    ad 1) napsal jsem “Snad kazdy, kdo ma rodinny barak v planovane trase Prodlouzene Mostni, stavbu nechce. Naopak Sidlovec ci rodinne baraky podel Paskovske budou spise pro Prodlouzenou Mostni.”

    ad 2) napsal jsem “Hlukova mapa mi rika pouze to, ze podel Paskovske lidem Prodlouzena Mostni pomuze.”

    ad 3) Hrabova.Info jsem nevytvarel s cilem, ze se zde bude nekdo z obce oficialne vyjadrovat. Kdyby se z obce meli vyjadrovat ke vsemu, co se rika, co kdo tvrdi a co se kde suskne, nemohli by rozumne pracovat.

    Starosta i mnoho lidi z obce o Hrabova.Info vi, ale NIKDO jim nesmi mit za zle, ze se na strankach nevyjadruji. Naopak, pokud je nekdo z neceho obvinuje, budu prvni, kdo clanek pozastavi a da ho protistrane k precteni a pripadne reakci.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Prosim, aby se diskuze odehravala zde: http://www.hrabova.info/forums/topic/prodlouzena-mostni-2/

    • Pokud někdo vědomě porušuje zákon, tak nevím, zda to brat jako obviňování nebo upozorňování. Rozhodně pokud se porušuje zákon a jde o zdraví občanů, je třeba na to upozornit…

      Nepřeji si, abys podsouval názory, že prodloužená ul. Mostní pomůže Paskovské, toto je spekulace a nikdo neví, jak se situace nakonec může vyvinout, vzhledem k trendu růstu silniční dopravy se i po realizaci Mostní, problémy můžou vrátit zpět i na Paskovskou.

      Mostní je loterie, která minimálně pro jednu velkou skupinu lidí nemůže dopadnou dobře. Což je v rozporu s dobrými mravy a zájmem velké skupiny obyvatel naší obce.

      Já jsem pro řešení, které bude přijatelné pro všechny a to je obchvat.

      Obchvat je dneska standardní prostředek na úlevu obce od nadměrné dopravy.

      Průtah, je řešení, které naší obec více poškodí a není v zájmu všech obyvatel.

  6. Radomír Orkáč říká:

    “Pokud někdo vědomě porušuje zákon, tak nevím, zda to brat jako obviňování nebo upozorňování. Rozhodně pokud se porušuje zákon a jde o zdraví občanů, je třeba na to upozornit.”

    Kdybych si o nekom myslel, ze porusuje platnou legislativu, okamzite bych to oznamil organum cinnym v trestnim rizeni.

    Pokud to neudelas a nevysvetlis, jedna se o obvinovani.

    Prosim, aby se diskuze odehravala zde: http://www.hrabova.info/forums/topic/prodlouzena-mostni-2/

[email protected] [email protected]