Radní Milan Pospěch vyloučen z ČSSD

Milan Pospěch už není v ČSSD.

Dne 9. 12. 2014 proběhla členská schůze místní organizace ČSSD v Hrabové, která schválila zrušení členství Milana Pospěcha v ČSSD.

Důvodem je především to, že v rozporu se závazným usnesením stranického orgánu přijal nabídku ODS na členství v radě městského obvodu a přes výzvu místní organizace odmítl tuto funkci opustit. V této souvislosti je potřeba se zmínit také o tom, že v roce 2010 se Milan Pospěch stal členem rady městského obvodu jen díky tomu, že při schvalování dojednané koalice oznámil, že vystupuje z ČSSD, nebude-li v radě, a v zájmu smíru se tehdy vzdal původně nominovaný Vladimír Petana funkce v radě městského obvodu ve prospěch Milana Pospěcha. S odstupem čtyř let se toto ukázalo jako velká chyba, kterou nyní místní organizace napravila.

Jan Dvořák, předseda MO ČSSD Ostrava-Hrabová

5 Komentáře

  1. milan_orki říká:

    Drobná, ale výstižná zprávička. Nu což pane Dvořáku, a co Vaše slova: “Pokud nebudu místostarostou, bude ČSSD v opozici!” Kdo je vyšším korytářem,Vy nebo pan Pospěch? Jak se na to dívají voliči ČSSD? Mne zaujaly nejen celkově nedobré výsledky voleb ČSSD v Hrabové, ale i výsledky z volebního okrsku Šídlovec. Kolik na Šídlovci získal hlasů pan Pospěch a kolik Vy, kterého tam znají? Nebylo to vyhodnocení Vaší práce v zastupitelstvu za uplynulé období ve funkci místostarosty? Není vyloučení pana Pospěcha trest za to, že hájil občany a přestal být “cvičenou opicí” na zvedání ruky v demokratické ČSSD pod Vaší taktovkou?
    Milan Orkáč, zastupitel obce

  2. Radomír Orkáč říká:

    Dovolim si nekolik poznamek.

    V jednom okrsku na Sidlovci jsem mel ze 13. mista za CSSD nejvice hlasu (nikoliv pan Dvorak a nikoliv pan Pospech), ale v celkovem meritku to roli samozrejme nehralo. To je poznamka k Sidlovci.

    Pri vyjednavani CSSD s ODS jsem byl prvni a nejhlasitejsi, kdo prosazoval jit do opozice, pokud si ODS chce vybrat radniho z CSSD sama – cili pokud nebude respektovat nase rozhodnuti clenske zakladny. Suskandu o jednani Milana Pospecha s ostatnimi zde nebudu uvadet, prestoze je zajimava, ale neni mozne ji seriozne proverit.

    Unavuje me, jak kazdy rika, ze Milan Pospech dostal nejvice hlasu za CSSD a proto si ho vlastne obcane zvolili za radniho. Nikdo vsak jiz nedoda, ze Milan Pospech byl vysoko na prednich prickach kandidatky a proto dostal velmi mnoho hlasu jen diky tomu, ze tam byl (za CSSD). Je to licha retorika, protoze Milan Pospech dostal pouze o 28 hlasu vice nez druhy Jan Dvorak, coz je velmi zanedbatelne a nic nerikajici procento z obdrzenych hlasu.

    Jsem rad, ze ses konecne zapojil do diskuzi, ale tati, je pro me nepripustne, abys podsouval, ze Milan Pospech byl potrestan za to, ze hajil obcany a prestal byt cvicenou opici. Ja jsem byl ten, ktery navrhnul, abychom mu dali sanci se vzdat mandatu v rade, prestoze byly navrhy na jeho okamzite vylouceni. Sanci jsme mu dali a jak rekl na ustavujicim zastupitelstvu pan Sumbera – tohle si musi CSSD vyresit sama. Mas na tuto vyrcenou a spekulativni otazku pravo, ale je predevsim na Milanu Pospechovi, aby vstal a rekl, proc se dohodl za nasimi zady s ostatnimi. Pritom pred vyjednavanim (po volbach) jsme meli schuzi clenske zakladny, kde nic k veci nerekl. Na dalsi dve jiz neprisel. Jedine on muze rict, co ho k tomu vedlo. Neprislusi to tobe, neprislusi to ani mi – se za nej vyjadrovat ci dokonce podsouvat pro me nepochopitelne. Mimochodem, je odchod Milana Pospecha z CSSD pro nej vlastne trestem? Pokud ano, tak jakym?

    Jsme sousede a obcane jedne obce, proc se hadat kvuli politicke prislusnosti. Na komunalni urovni na tom preci vubec nezalezi. Byl jsi zvolen z kandidatky Komunistu (ano, jako nezavisly), ale jsi muj otec a ja jsem Te taky volil – nestydim se za to. Mimo kandidatu z Ostravaka jsem dal hlas nekomu z kazde strany, protoze o politickou prislusnost na komunalni urovni vubec nejde. Jen me mrzi, ze jsem nedal hlas panu Sumberovi a pani Kopitzove, protoze Ti me ted jasne svym aktivnim pristupem presvedcuji, ze by si ho ode me zaslouzili.

    R.O.

  3. carmen říká:

    Pane Milane,
    o kvalitách a nepřeberných znalostech p. Prospěcha jsem se přesvědčila na vlastní kůži a nestačila se divit.

    Tento člověk nás má jako v radě zastupovat? Tomuto individuu ustoupil v minulém volebním období pan Petana, člověk s obrovským přehledem a velkým charizma? Ano, ustoupil,protože to je slušný člověk (možná až příliš), který má, hlavně na Šidlovci velmi dobrou pověst, jak co se týče znalostí, tak jeho nepodplatitelnosti.

    Můj první kontakt s tímto ODBORNÍKEM na VŠECHNO (děti na to mají velmi trefný název – brouk Pytlík, práce všeho druhu), byla, když jsem se náhodou ocitla na radě, protože má osobní schůzka se starostou, dne 29.10.2014 se jaksi protáhla.

    Tehdy jsem pochopila, že radní Hrabové opravdu nelze brát moc vážně a že na některé radní platí pořekadlo, ověřené letitými zkušenostmi, že když nic neumíš, jen žvanit, vstup do politiky a ta ti zařídí světlé, dobře placené zítřky a budeš v klidu.

    Druhý takový exot je radní Libor Lyčka, majitel šrotiště, ne konírny na jižním cípu Hrabové, tu vlastní jeho ctěný bratr, který bojuje proti Jižní tangentě, která by mu vedla přes pozemky.

    Podotýkám, že Jižní tangenta se dotkne i mě, na hranicích Hrabové a Mitrovic vlastní naše rodina pozemek(a není to pár m2), který bude touto komunikací prakticky znehodnocen, ale protože jsem majitelem zdravého selského rozumu, beru tuto variantu jako jedinou správnou, protože povede mimo obec, nebude obec rozdělovat a nestáhne kamionovou dopravu jako plánovaná prodloužená Mostní.

    To jsem ale odbočila… pan radní Libor Lyčka je možná skvělý demagog, ale jen trošku pozorný občan v jeho projevu okamžitě shledá nesrovnalosti, je prostě moc zbrklý, moc mluví a málo uvažuje. Jednu jeho větu v zápětí vylučuje ta druhá.

    Bylo by dobré, poslat jej na výjezdní zasedání do Švédska, které je teď v zastupitelstvu v kurzu. Osobně to chápu, naučit se zdravý odstup seveřana, který dlouho pozoruje, než promluví, se může v politice dost hodit.

    A prostředky se určitě najdou, když je úřad plýtvá i na jiné zbytečnosti, jako je zničený park na náměstí, zničený park ve vnitrobloku (pan tajemník přece potřebuje vidět na svého plechového miláčka (budiž mu vyhověno za 3,5 milionu – ale vánoční dárek to bohužel nebude, asi už nevěří na Ježíška – nekvalitně vybraný zhotovitel, s kterým jsou jaksi problémy…). Svému oři zařídil i parkovou úpravu za cca 650 000 Kč z kapes daňových poplatníků (i vůz se musí přece cítit v novém prostředí dobře, aby nakonec nemusel navštěvovat servisního psychologa)…

    Byla jsem se na úřad podívat na projekt zeleně ve dvoře – vřele doporučuji – a připadala jsem si jako Alenka v říši divů na druhou.

    Chápu…, nejsem dnešní, jeho rodina již kontakty s dalekým severem určitě má a tudíž již ví, jak si co prosadit.

    Další bývalé radní jsem tehdy nepoznala, např. pana Dvořáka jsem poprvé viděla na zastupitelstvu 5.11.2014 a pana Dudice vůbec.

    Ale z těch dvou odborníků na slovo vzatých, které jsem poznala nejen na radě mám, nezlobte se, prostě legraci, ty prostě nelze brát vůbec vážně.

    Ale aby nedošlo k omylu, netěší mě to – vůbec.

    Stejně jako mě netěší veřejné jednání zastupitelstva, myslím např. teď to poslední. Neinformovaný pozorovatel by si mohl myslet, že jsme právě přiletěli z Marsu.

    A je to škoda, Hrabová je malá a jak říká Váš syn, kterého jsem poznala nedávno a kterého si ohromně vážím za jeho názory, vystupování, atd., tady to není o politice, ale vzájemné pomoci, empatii a sousedských vztazích.

    Já osobně jsem se nikdy nechtěla zviditelňovat, v Hrabové bydlím 17. let a doteď o mě nikdo neslyšel. K životu nepotřebuji uznání okolí, poplácavání po zádech, jak jsem dobrá, ale klid a pohodu.

    Dívat se po náročném pracovním dni do krásného zeleného mikrosvěta, kde si hrají děti, posedávají v klídku sousedé nebo pracují na zahrádce, protože je to jejich smysl života, celý jejich vesmír, je prostě příjemné a uklidňující a utvrzuje to přátelské vztahy.

    To nám bezohlední pánové z vesnice, kteří většinou mají vlastní zahradu, zničili a já proti takovým nepravostem budu vždy bojovat.

    Do konce prázdnin byl pro mě úřad posvátný, panu starostovi jsem vycházela vstříc a spolupracovala s ním i s realitkou, kvůli nepřizpůsobivým nájemníkům v našem domě k oboustranné spokojenosti.

    To skončilo, ne moji vinou.

    Šokuje mě, kdo v současnosti řídí naši obec.

    Bohatou obec

    – svojí historií – název Hrabůvka je vlastně malá Hrabová –
    pan Slíva vysvětlí

    – je zde druhá nejstarší kolonie (Kuchyňkova, ve které bydlím), hned
    po Jubilejce a podívejte se na rozdíl…

    – a svojí průmyslovou zónou, která nám přináší klady i zápory.

    klady – zaměstnanost, daně
    zápory – zvýšení dopravy, exhalace

    Jen tak mimochodem, na snížení exhalací přes své odborné kontakty, aktivně pracuji – zcela zadarmo a přinese to užitek i Vám, v dohledné době. Zapamatujte si současný zápach, připomínající koksovnu.

    Pan Prospěch,
    akreditovaný obráběč kovů a tč. mimoň z hasičárny, se svojí odměnou radního, nezlobte se, dokáže jenom perlit neuvěřitelná moudra.

    Jeho věta, že SMRAD SE NEDÁ MĚŘIT, doufám, vejde do historie Hrabové.

    Ostatně – historický kalendář pro vyvolené, nerozhodné voliče, rozdaný těsně před volbami, zde již máme, tak je na co navazovat.

    Občanů, kteří ho dávali dohromady si samozřejmě vážím, zastupitele, kteří ho dávali do oběhu těsně před volbami odsuzuji.

    Předvolební kampaň si měli zaplatit z prostředků vlastní strany nebo ze svého.

    Určitě ne z prostředků daňových poplatníků, potažmo svých voličů.

    Závěrem Vám chci říci, pane Milane Orkáči, že je mi smutno z této situace.

    Hrabová má tisíc možností být ukázkovou obcí.

    Má dlouhou historii, má peníze a má chytré, pracovité a přemýšlivé, empatické občany.

    Jenom ta vůle na vyšších místech bohužel v Hrabové chybí.

    Život není o trestních oznámeních a aroganci, ale o schopnosti se rozumně domluvit a společně něco udělat.

    Ve prospěch svůj, který ale bude i v prospěch (ne Pospěch) ostatních, našich bližních, sousedů a vlastně všech obyvatelů naší krásné starobylé vesnice. Vrátí se nám to i s úroky, když budeme k sobě i k okolí poctiví a vstřícní.

    Vím, že jsem velký idealista, ale já to tak prostě cítím.

    Nepodávejme na sebe zbytečně trestní oznámení, ale snažme se rozumně domluvit a pochopit výhrady toho druhého a snad to nebude dlouho trvat a Hrabová se změní k lepšímu a profitovat z toho budeme všichni.

    Vy, pane Milane Orkáči máte velkou odpovědnost, jste zastupitel.

    Přeji Vám pouze dobrá rozhodnutí.

    O tom, že umíte rozhodovat dobře jste mě již přesvědčil na současném zastupitelstvu.

    Neustoupit firmě, která přes týden maká jinde a přes víkend, či státní svátek, kdy chceme mít zasloužený klid, na který máme nárok a je to ošetřeno i celoměstskou vyhláškou, rozjíždí již od brzkého rána bagry u nás ve vnitrobloku. Průběžně to fotím a nahrávám na videokameru, záznamy mohu poskytnout.

    Pan Prospěch již pro mě navždy zůstane mimoňem

  4. Jan Dvořák říká:

    Chci se jen stručně vyjádřit k mírně řečeno zavádějícím informacím v komentáři pana Orkáče staršího.
    Pokud pan Orkáč tvrdí, že jsem pronesl větu uvedenou v úvozovkách, tak nemluví pravdu. Ani do usnesení naší stranické členské schůze, které jsem sám navrhoval, nebyla dána podmínka, že požadujeme místostarostu. Až ve vyjednávacím týmu jsme se dohodli, že je legitimní to požadovat, pokud bychom měli mít v radě jen jedno místo (aby další místo mohla obsadit KDU-ČSL), čímž by bylo vyjádřeno to, že jsme druhá nejsilnější politická strana v Hrabové. A mimochodem nebyl jsem to já, kdo ve vyjednávacím týmu tuto podmínku navrhl – zeptejte se Vašeho syna. Řekl jsem ale mnohokrát, že si od starosty nenecháme diktovat, kdo za nás bude v radě.
    Ty takzvaně nedobré výsledky ČSSD v Hrabové jsou procentuálně zcela identické s výsledky ČSSD v celé Ostravě, které bohužel byly poznamenány antikampaní proti naší straně vedené. Z 23 městských obvodů Ostravy má ČSSD v Hrabové osmý nejlepší výsledek, což jasně svědčí o tom, že příčina je jinde než podsouvá občanům pan Orkáč starší.
    Dvacítka hlasů navíc ještě neznamená, že kandidát má kvalifikaci pro řízení obvodu. Je mnoho lidí populárních, kteří pak v zastupitelském orgánu sedí zcela k ničemu, protože problematika je mimo jejich znalosti.
    Bylo by asi dobré, kdyby pan Orkáč starší uvedl, kterého občana pan Pospěch kdy hájil. Já si pouze vzpomínám, jak v radě napadal návrhy vzešlé od hasičů, se kterými se také ve zlém rozešel. Tím ovšem občanům Hrabové určitě neprospěl.

  5. Vladimír Slavík říká:

    Patřím k těm občanům, kteří se staví kriticky k výkonům veřejné správy Hrabové v minulých funkčních obdobích zastupitelstva. Předpokládal jsem, že mnohé vyřeší volby v r. 2014. Nestalo se tak. Mnohým občanům Hrabové zřejmě dosavadní stav vyhovuje a příliš o tom nepřemýšlí. Přesto ti občané, kteří vidí možnosti zlepšení, mají naději. Tu lze spojit s cca pěti opozičními zastupiteli z hnutí “Ostravak”, “Změna”, ČSSD a snad i KSČM.I když se to nezdá, jde o značnou politickou sílu. Pokud se domluví na spolupráci, mohou při plnění svých volebních programů učinit mnohé alespoň v těchto oblastech:
    – změnit charekter místního časopisu, aby tento přinášel informace ze všech oblastí veřejného života Hrabové
    – změnit způsob prezentace rozpočtů a závěrečných účtů, aby údaje byly srozumitelné i pro běžné občany
    -zlepšit zpětnou vazbu mezi zastupiteli a občany
    Možná, že mluvím pouze za úzkou skupinu obyvatel a většinu tyto záležitosti vůbec nezajímají, mají zcela jiné starosti a priority.
    Možná také, že nedoceňuji dosah přísloví “koho chleba jíš, toho píseň zpívej”
    Přesto věřím, že úsilí mé a skupiny diskutérů kole webu Hrabova.info časem přinese výsledky, prospěšné pro celou Hrabovou.

[email protected] [email protected]