Přijde Hrabová o svou čapí dominantu?

Čáp bílý byl zvolen ptákem roku 2014 a jedno z hnízd již po několik desetiletí můžeme nalézt v naší obci, konkrétně na ulici Paskovská mezi zastávkami Bělská a Hrabová statek. Bude tam i na jaře? Hnízdo totiž bylo poničeno silným větrem a tak po mnoha letech života čapího páru v naší obci hrozí, že Hrabová o svou dominantu přijde.

Čáp bílý je nádherný a vzácný pták, který do České republiky přilétá na jaře a na podzim se vrací do teplých krajů. Svou přítomností v letních měsících naši obec obohacuje jeden z 800 párů hnízdících v České republice, jedná se tedy o skutečnou raritu. Tento pár zde rok co rok vychovává své mladé, což přitahuje pozornost širokého okolí. Nezřídka kdy je možno vidět cyklisty pozorující a fotící si hnízdiště čápů či zvířata samotné. Čápi shánějí potravu v širokém okolí, a tak je lze spatřit ve vzduchu nebo v zahradách samotných na velké části územního celku Hrabové. Jejich přítomnost těší řadu obyvatel a to nejen dětí.

Bohužel však během loňského podzimu silné poryvy větru a deště hnízdo značně poškodily a na jeho místě lze již vidět pouze padající paletu. Až sem čápi na jaře dorazí tak hrozí, že nebudou mít kde zahnízdit a budou nuceni hledat nové umístění někde jinde. Je ale známo, že právě čápi se vždy vracejí na stejná místa a tak bychom o ně mohli přijít navždy.

cap_01

Osobně toto čapí hnízdo zařazuji k dominantám naší obce a vzhledem k nízkému počtu hnízdících párů čápů v České republice bych chtěl vyzvat vedení obce, dobrovolné hasiče či dobrovolníky z řad občanů k pomoci při obnovení čapího hnízda na ulici Paskovská 12/287. Ukažme, že nám na zvířatech i na naší obci záleží.

Autor: Martin Hruzík

Štítky: ,

5 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    Pana Martina Hruzíka osobně neznám, ale vždy mě potěší, když občan Hrabové projeví zájem o to, co se děje kolem nás. Vždy, kdy jedu kolem tohoto místa, sleduji, co dělá čapí rodinka, kolik mají mladých, kdy přilétají a kdy zase odlétají. Často je vidím v okolí Pilíků, jak hledají potravu.
    Na podzim je postihlo neštěstí, které popsal Martin Hruzík. Situace je jistě řešitelná ve spolupráci majitelů pozemku a dobrovolných hasičů. Dokonce jsem přesvědčen, že vše je již domluveno a na jaře budou mít naši čápi svůj domov v naprostém pořádku.

    • Martin Hruzík říká:

      Mockrat dekuji, osobne doufam, ze se podari celou situaci vyresit, verim, ze capi par s mladymi dela v Hrabove radost nejen mne.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Pokud je oprava hnizda jiz domluvena, bylo by dobre, aby nam to iniciatori akce dali vedet;-)

    Jeste pro poradek musim napsat, ze Martin Hruzik mi tento clanek prislibil jeste pred vznikem Hrabova.Info. Martinovi jsem se ale pripomnel na zaklade rozhovoru s pani Starkovou, ktera me pozadala, at na Hrabova.Info o capech napiseme.

    Martinovi timto dekuji za velmi pekne napsany clanek.

  3. Stanislav Holis říká:

    Kolega mne upozornil, že na Krajském úřadě na odboru Životního prostředí se zabývají nejen ochranou migrace žab, ale i přemísťováním čapích hnízd. Informoval jsem pracovnici o našem problému a dostal jsem informaci, že se tím budou zabývat. Nechají zjistit stav (stabilitu) uschlého stromu a dle toho navrhnou řešení. Časově by se to do příletu čápů mohlo stihnout.
    Budu rád, když to dobře dopadne a čápi přiletí do “nového”.

  4. Radomír Orkáč říká:

    Kdyz mi pani Starkova volala, abychom napsali na Hrabova.Info o capim hnizde, rikala mi, ze v tom dome vedle hnizda kdysi bydleli Novackovi. Standa Holis, jak pise vyse, komunikuje s Krajskym uradem a chtel po mne jmeno a kontakt na soucasneho majitele. Kontakt a jmeno jsem pochopitelne nemel, ale to se dnes zmenilo.

    Kdyz jsem dnes v 17. hod. prijel k domu vedle hnizda, branka byla zamcena a nebyl u ni zvonek. Odjel jsem zklamany a Standovi Holisovi jsem napsal, ze jsem kontakt na majitele a ani jeho jmeno nesehnal. Po odeslani SMS jsem si sel hned zabehat a koho nepotkam, pana Novacka!

    Pan Novacek mi dal nejen kontakt na soucasneho majitele, ale dokonce mi rekl, ze hnizdo pred 11ti lety stavel on.

    Vypada to, ze se vec konecne posune!!!

[email protected] [email protected]