Hrabová zachránila svou čapí dominantu. Děkujeme!

Z důvodu přesahu článků nebyl tento příspěvek zařazen do květnového čísla Hrabovských listů.

Čáp bílý je nádherný a vzácný pták, který do České republiky přilétá na jaře a na podzim se vrací do teplých krajů. Svou přítomností v letních měsících naši obec obohacuje jeden z 800 párů hnízdících v České republice, jedná se tedy o skutečnou raritu.

Tento pár zde rok co rok vychovává své mladé, což přitahuje pozornost širokého okolí. Nezřídka kdy je možno vidět cyklisty pozorující a fotící si hnízdiště čápů či zvířata samotné. Čápi shánějí potravu v širokém okolí, a tak je lze spatřit ve vzduchu nebo v zahradách samotných na velké části územního celku Hrabové. Jejich přítomnost těší řadu obyvatel a to nejen děti.

Bohužel však během loňského podzimu silné poryvy větru a deště hnízdo značně poškodily a na jeho místě bylo možno ještě na začátku března vidět pouze padající paletu. Hrozilo, že až by sem čápi na jaře dorazili, neměli by kde zahnízdit a byli by tak nuceni hledat nové umístění někde jinde. Je ale známo, že právě čápi se vždy vracejí na stejná místa, a tak bylo potřeba jednat, abychom o ně nepřišli navždy.

Osobně toto čapí hnízdo zařazuji k dominantám naší obce a vzhledem k nízkému počtu hnízdících párů čápů v České republice byla obec společně s dobrovolnými hasiči a dobrovolníky z řad občanů prostřednictvím hrabova.info vyzvána k pomoci při obnovení čapího hnízda na ulici Paskovská 12/287. „Ukažme, že nám na zvířatech i na naší obci záleží,“ psalo se v článku.

Po dvou týdnech se věci daly do pohybu a zejména díky významné aktivitě Víta Obdržálka, majitele pozemku, kde čápi hnízdí, se na vytvoření nového prostředí pro významné ptáky začalo skutečně pracovat. Největším problémem se ukázalo býti umístění hnízda na kmen stromu.

Nakonec ale přes zdánlivě odmítavý postoj ruku k dílu přiložil oddíl JSDH Hrabová, který společně ve spolupráci s HZK MSK Hrabůvka v rámci cvičení pomáhal vyzvednout čapí hnízdo na správné místo. A nervozita z příletu čapího páru tak mohla začít.

Měsíc po úspěšném usazení hnízda jsme se dočkali, avšak jen na půl. Čapí hnízdo obsadil jeden kus tohoto černobílého vzácného zvířete. S napětím se očekávalo, jestli se k němu přidá také druhý kus do páru. Naštěstí to netrvalo dlouho a čapí pár, jež se uhnízdil v Ostravě Hrabové, byl kompletní. Napínavý příběh tedy skončil happy endem.

capi

Foto: Milan Slíva

Nezbývá než poděkovat všem, kteří se na úspěšném obnovení čapího hnízda podíleli a zejména pak majiteli pozemku, panu Obdržálkovi, za ochotu a skvělý přístup. Čapímu páru přejeme příjemné hnízdění a doufáme, že se mu zde zalíbí a bude ozdobou naší obce po dlouhou dobu.

Štítky: ,

10 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Nejvice se komentar hodi asi zde (zverejneno se souhlasem pani Blahutove):

    Dobrý den, pane Orkači,

    děkuji Vám za dopisek i zájem, odkud vím o Vašich čápech.

    Už dva roky sleduji on line přenos ze záchranné stanice živočichů v Makově (ČR). Mají krásné stránky, také knihu návštěv,

    kde si lidé mezi sebou vyměňují informace o pozorování živočichů, odkazy na zajímavé stránky apod.

    V záchranné stanici hnízdí (tuším že 11. rok) čapí pár – během let došlo k výměně samičky po úmrtí té původní.

    Oba dospělí čápi jsou handicapovaní, přesto každým rokem odchovají zdravá mláďata, která koncem léta migrují

    na jih. V loňském roce dostala čtyři z pěti čápat batůžky s vysílačkami, aby bylo možno sledovat jejich cestu na jih a zpět.

    Bohužel 3 mláďata uhynula, o dalších dvou samičkách v současnosti nejsou zprávy, ale měly by být v Čadu nebo v Súdánu.

    Všichni doufáme, že stále žijí…

    O Vašem hnízdě jsem se dověděla právě prostřednictvím těchto stránek, tedy http://www.makov.cz.

    Opravdu stojí za to na ně kouknout, téměř není dne, kdy bych se nepodívala, co je nového.

    Myslím, že pozorování čápů a jiných živočichů ve stanici je hodně užitečné jak pro dospělé, tak hlavně pro děti.

    Dovědí se hodně nového a můžou být doslova „při tom“.

    Z obce mi, pane Orkači, nikdo neodpověděl, myslela jsem, že Vy jste z obecního úřadu.

    Jsem moc ráda, že jste mi napsal, ani jsem nedoufala, že se mým dotazem někdo bude zabývat.

    Těším se, že se na hnízdo podívám, doufám, že v nejbližší době to vyjde.

    Podle toho, kdy se na hnízdě objevili, by se snad už brzy měli vylíhnout malí čapíci.

    Přeji jim šťastný start do života a Vám mnohokrát děkuji, že jste napsal a že jste toho pro čápy ve vaší obci tolik udělali.

    Mějte se krásně a ještě jednou děkuji.

    S přáním krásného víkendu

    Eva Blahutová
    Skotnice

  2. Stanislav Holis říká:

    Hloupé je, že na jistém středomořském ostrově proběhlo referendum o tom, jestli místní tupouni můžou (jako kratochvíli nebo do polívky)střílet ptactvo, které si při migraci odpočine na onom ostrově. Těsně prošlo střílení, takže naši čápi můžou skončit i tam. Ale něco optimistického, na webce si lidé všimli, že čápice uhynula, vejce zachránili a čápata se vylíhla….

  3. Radomír Orkáč říká:

    Něco optimistického..

    Včera jsem na kole projížděl po cestě mezi Polankou a Starou Bělou… . Byl jsem v úžasu, kolik bylo na posečeném poli čápů. Při čísle 10 jsem přestal počítat a mohlo jich být odhadem 15-18.

    • liil říká:

      Ti jsou tam každý rok, často jezdíme fotit na polanecké rybníky, tak je tam vždy vidíme 🙂

  4. Líbí se mi soužití s přírodou, v Hrabové se nám usadil sýček, slyšel jsem od kolegy, že o tom psaly i jižní listy (prý se přesunul právě do Hrabové).

    Sýček jde slyšet na šídlovci i u nás na Klasné, taková malá sovička, houká vždy ráno a večer. (a houká fakt celkem nahlas vzhledem k rozměrům)

    http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%BD%C4%8Dek_obecn%C3%BD
    z wiki:
    O aktuálním stavu druhu sýčků uvedl v první polovině roku 2015 Martin Šálek, biolog AV ČR, následující: “Blíží se vymření Sýčka”. Odhadem žije nyní v České republice již jen sto párů.[6]

    Také u nás u baráku skáčou srnky; zající a bažanti je normální záležitost.

    Nechci do toho tahat mostní, ale ten sýček taky chybí ve studiích Mostní, přitom je to chráněný druh 🙂

  5. Milan Slíva jr. říká:

    Což o to, situace se, co se týče zvěře, hodně stabilizuje. Nedávno jsem na zahradě viděl sojku. Od Vrbiny provádějí nájezdy divočáci. Srnky a bažanti kolem domu, to je již skoro takový kolorit. Na zahradě u nás hnízdí rehci, kosi. Semtam proletí kolem stehlík. Po poli se procházejí čápi, létají racci a dokonce lze zahlédnout i nějakého dravce. Je to fajn, v minulých desetiletích to běžné nebývalo. Dokonce jednu dobu i téměř vymizeli vrabci. Kdyby ještě i Ostravice poznala větší návrat ryb, raků a další vodní havěti.

    http://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2015/05/528.png

  6. chtělo by si to i udržet, raději budu poslouchat ptáky než auta 🙂

    PS: Jak se sem lepí fotky?

  7. Radomír Orkáč říká:

    Překrásná fotka, Milane.

  8. Stanislav Holis říká:

    Dnes večer v blízkosti TESCA proháněly dvě sovy a tence písky, jsem laik, mohli to být sýčkové? Byly celkem velké…

    • Milan Slíva jr. říká:

      Sýček není nejmenší, má rozpětí křídel přes 50 cm.

[email protected] [email protected]