O lenosti, běhání a kulturáku

Člověk je tvor obecně líný, já se tedy mezi lidi počítám, takže i já jsem lenoch. Ale dnes se mi prostě podařilo překonat lenoru a šel se proběhnout. Žádné závodění, jen tak si pročistit hlavu a nemyslet na nic. V poklidu si běžím, snažím se uskutečnit svůj plán. Jen soumrak u řeky, vítr, vůně tlejícího listí a já. Ale někdy to prostě nejde, začal jsem přemýšlet nad tím, že se u nás v Hrabové mluví již delší dobu o kulturáku, o místě setkání, výstav, kde by se dal uspořádat reprezentativní obecní ples a nemuseli bychom kvůli tomu do Hrabůvky a tak dále.

Prý už někdo chodí kolem hostince zvaného U Lípy jako mlsný kocour, možná i v Lípě sedí další mlsný kocour, co se olizuje a představuje si, že by mu obec konečně mohla ten balvan z krku sejmout. Ostatně v Hrabové se z toho málem stává tradice „musíme jim pomoci, jinak hrozí, že zkrachují“, to jen pro ty, kteří nebyli na některém z dřívějších zastupitelstev. Takže pokud všechno půjde tak jak je v Hrabové zvykem, časem se můžeme dočkat kulturáku, peněz přece máme dost, ale…

  • Zeptá se někdo občanů, zda kulturák vůbec chtějí a kde?
  • Víme, co v kulturáku chceme?
  • Jaké bude jeho využití a kolik nás bude stát provoz?
  • Chceme opravdu odkoupit „Lípu“ a pak v ní utopit hromadu peněz?

Těch otazníků by se dalo napsat vážně hodně a myslím si, že veřejná diskuse by přinesla mnohé další nápady např.

  • Nevyplatí se postavit nový kulturák? Moderní, ekologický a energeticky úsporný (to „U Lípy nikdy nepůjde nebo jen za pomoci obrovských investic).
  • Co třeba na prostranství za úřadem? Dalo by se tam i parkovat a občané do něj dojdou po cyklostezce pěšky. (místo na „sběrný dvůr“ a dopravní hřiště určitě najdeme jinde)
  • Co jej postavit tak, aby byl s úřadem propojen?
  • Co do něj umístit i knihovnu? A přiblížit ji tak i lidem ze „staré“ Hrabové.

Pomyslel jsem si, že by na místě pusté asfaltové plochy mohlo vzniknout pěkné kulturně-duchovní centrum obce, již tak často nesmyslně dělené na Hrabovou, Šídlovec a Žižkov. Centrum, kde by mohli lidé pohodlně a bezpečně dojít (nač nutně cestovat autem) a sejít se i přesto, že obec s největší pravděpodobností rozetne prodloužená Mostní…

Zkuste se taky někdy proběhnout, nemusíte nutně závodit, nic si dokazovat, jen tak pro radost…

Jan Šumbera

P.S.: Děkuji Petru Žižkovi za inspiraci, nejen k tomuto článku.

9 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Připojuji se k Vašemu názoru, mám stejné mínění o záchraně kulturního stánku v restauraci U Lípy. Je velmi zajímavé, že určití “zástupci obce” začali jednat až před loňskými volbami, když zjistili, že se v tom začínám angažovat…Otázky Vámi vyřčené a řešení(snad)by bylo vhodné, přesně podle Vás projednávat na fóru s občany, ale my máme chytré vedení…Již před volbami jsme tuto problematiku projednávali s p.Slavíkem a i s p. Žižkou(to ještě na městě byla možnost “nějaké” dotace na kulturu získat(na besedě s občany s ČSSD mi to bylo potvrzeno).
    Když jsem na to upozornil na zastupitelstvu, v minulém volebním období, bylo mi sděleno,mimo jiné, kdo by to dělal a pak cituji:vy si myslíte, že je to jen tak přijít a říci jsem zástupce Hrabové, dejte mi milión.Tak naivní vážně nejsem.
    Závěr: začněme jednat..

  2. Šárka Tomisová říká:

    Ono se to dá uchopit i jinak, pánové.

    Lípa by se dala opravit z nějakého grantu, až dá úřad do pořádku finance a naučí se o grant požádat. Prozatím si myslím, že to je pro ně španělská vesnice.

    Jsem jednoznačně pro Lípu,

    má svoji historii, patinu, ducha a když jsme tam seděli minulý týden v salonku, kvůli Občasníku, sedělo se mi tam náramně a to mě v mém starodávném názoru znovu a zase utvrdilo.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja jsem rovnez pro Lipu, ale jsem toho nazoru, ze o grant by se melo a mohlo pozadat jen v pripade, ze by Lipa byla nase.

      Je verejnym tajemstvim, ze urad jednal s castkou cca 6-6.5 milionu Kc, ale pan Cerny chtel milionu devet.

      Jak spravne upozornoval v minulosti Milan Sliva, v pripade zajmu o Lipu je nutno zabranit prodeji pozemku za Lipou, protoze ty jsou dulezite pro vybudovani noveho parkoviste.

      Nebranim se ani nazorum Honzy Sumbery – novy kulturak za uradem, ale ja osobne bych to bral az jako plan B, pokud se nekoupi Lipa.

      Nicmene, kdyz se nejedna, nic se nedomluvi a to je nas problem v Hrabove cislo jedna.

      • Šárka Tomisová říká:

        A o to přesně jde.

        Odkoupit, ať to stojí, co to stojí. A až bude Lípa patřit obvodu, požádat o grant. Tak jsem to myslela od začátku a včera o tom hovořila i s p. exstarostou Rundtem, který je přirozeně také pro Lípu.

        • Miroslav Houžvička říká:

          P. Tomisová, v mnoha věcech souhlasím, ale : odkoupit ať to stojí co to stojí není ani náhodou hospodárné a mohlo by to být bráno z jedné strany jako velmi nehospodárné a trestné…
          Klidně si můžeme

          • Miroslav Houžvička říká:

            omylem jsem odeslal nedokončené. Klidně si můžeme popovídat, ale kupovat něco za nadsazenou cenu, pak to zbourat a začít stavět nové?

  3. Stanislav Holiš říká:

    Já bych udělal v Lípě den otevřený dveří a nechal bych jej prolézt od půdy do sklepa. Možná by nám to hodně napovědělo.

    • MUDr. Marcela Poláčková říká:

      Ano, ano, technický stav Lípy je katastrofální, prostor nad jevištěm již vůbec nemá střechu a aby nepršelo na herce a podium, jsou tam nataženy igelitové plachty k prasknutí naplněné vodou. Občas v těchto prostorách hrajeme pohádky jako Divadlo tety Chechtalíny, takže vím, o čem mluvím. Pokud je otevřeno jeviště, prostor nelze vytopit neb všechno teplo uniká tou dírou. A to asi není to nehorší, co se technického stavu týče, to by měli posoudit statici, stavaři, architekti, prostě lidi, co tomu rozumějí. Co je ekonomicky výhodnější a co je vůbec reálné uskutečnit(bourat, rekonstruovat) by zase měli dohodnout ekonomové a zastupitelé obce. A hlas “lidu” samozřejmě není taky zanedbatelný. Já osobně, při představeních našeho divadla se přes špatný technický stav v těchto prostorách dobře cítím, je tam výborná akustika a ze všech koutů tam dýchá duch historie a tradic. Ale ekonomika a praktičnost je možná důležitější.
      Je to na zvážení, ale je super, že se o variantách řešení aspoň začíná jednat, důstojný kulturní stánek Hrabová určitě potřebuje.

      • Stanislav Holiš říká:

        Ano, ze všech koutů tam dýchá duch historie a tradice + akustika. To je jediná deviza tohoto místa. Druhou devizou by bylo bezplatné převedení do obecního majetku, nejlépe i s pozemkem pro parkovací místa. 🙂

[email protected] [email protected]