Komise výstavby doporučuje nový kulturní dům

Komise výstavby, dopravy a ekologie ÚMO Hrabová projednávala dne 7. ledna především řešení prostor pro kulturu v Hrabové.

Tomuto jednání předcházela koordinační schůzka předsedy komise s předsedkyní komise kulturní, aby komise výstavby, dopravy a ekologie znala před svým rozhodováním i názor uživatelů.

Kulturní komise k tomu vytvořila velmi podrobný podklad. Cílem jednání komise výstavby bylo především vyřešit dilema, zda jít cestou odkupu Lípy nebo novostavbou kulturního domu.

Pro odkup Lípy hovoří především tradice tohoto objektu, pro novostavbu pak možnost lépe přizpůsobit objekt potřebám dle kulturní komise. Komise výstavby se však především zabývala odhadem cenového srovnání obou variant. Nakonec s ohledem na vysokou požadovanou cenu odkupu Lípy usoudila, že náklady na novostavbu kulturního domu na obecním pozemku by mohly být srovnatelné s náklady na odkup Lípy a její rekonstrukci. Přitom novostavba bude lépe vyhovovat potřebám uživatelů a zároveň umožní řešit i dnes již nedostatečnou kapacitu prostor ÚMO.

Komise výstavby se však bude problematikou kulturního domu nadále zabývat, protože je potřeba celý záměr více konkretizovat včetně investičních i provozních nákladů.

6 Komentáře

  1. Petr říká:

    Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je výše požadované ceny odkupu Lípy. Je tato informace někde zveřejněná? Děkuji

    • Radomír Orkáč říká:

      Jako bezny obcan si mohu dovolit zverejnit co se rika. Rika se, ze odhad je 6 mil Kč a že majitel chtěl 9 mil. Kč.

      Informaci berte jako nepotvrzenou a jak tady naznacil Honza Dvorak, tezko brat informaci jako oficialni.

  2. Jan Dvořák říká:

    Zveřejněná není a asi nejsem ten, kdo by to měl zveřejnit, tak snad jen tu podstatnou věc: požadavek prodávajícího je cca o 40 % vyšší než hodnota nemovitosti dle pořízeného znaleckého posudku.

    • Stanislav Holiš říká:

      A znalecký posudek byl pořízen zběžným prohlédnutím Lípy.

      • Stanislav Holiš říká:

        “Zběžnost” odhadu opravuji a vysvětluji ve smyslu, že se nezjišťovala kvalita základů kontrolními vrty, hloubkový stav trámů střechy a tak podobně. Existuje vůbec oficiální zpráva z tohoto odhadu? Mohli by jsme se dozvědět víc o zdravotním stavu budovy.

  3. Jan Dvořák říká:

    Znalecký posudek se provádí různými metodami (např. porovnávací či výnosovou) a standardně se neprovádí při něm žádné sondy. Je vyhotoven písemně s patřičnými náležitostmi. Kromě znaleckého posudku se však udělalo orientační posouzení stavu budovy stavařem pro odhad potřeby rekonstrukce, ale bez oněch sond, které by mohly odhalit i problém očím skrytý.

[email protected] [email protected]