Hrabová nerozkvete

Musím bohužel informovat o tom, že návrh Komise výstavby, dopravy a ekologie na pořízení květinové výsadby podél významných komunikací a na významných prostranstvích rada městského obvodu neschválila a žádný konkrétní návrh se nebude zpracovávat.

Důvodem je prý to, že by se o květiny musel někdo starat. To jistě musel, ale také mohlo být v zadání projektu to, aby byla zvolena výsadba nejméně náročná na péči.

Ale nepochybně nedělat nic je jednodušší.

7 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    Ohledně případné údržby květinové výsadby bych se rád zeptal na jinou věc.
    V rámci Hrabové se tu a tam najdou nedostatky po stránce nepořádku, neupravenosti prostranství, atd..
    Jednou je někde vysypaný odpadkový koš, tuhle jsou navezeny odpadní pytle u garáží, před tržkou jsou na chodníku kamínky a listí, semtam popadané větve, poloodpadlé nabídky na půjčky na sloupech VO, posprejované MHD zastávky, samozřejmě poházené vajgly, krabky od cigaret, prázdné lahve, psí exkrementy, obaly od žvýkaček až po trsy trávy volně rostoucí mezi zámkovou dlažbou, atd. atd. atd.
    Říkám si, jestli by se nedal zařídit nějaký pracovník po vzoru zametačů z centra Ostravy, který by měl na starosti průběžné chození po Hrabové s dvoukolákem, metlou a lopatou a tyto nedostatky operativně řešit.
    Pak by i pro něj byla práce během roku se zaléváním květinové výzdoby.
    Tuším, že dříve se skrz Úřad práce angažovali takoví lidé. Je možné, že některý nezaměstnaný v Hrabové by po tom mohl “skočit”.
    Co myslíte?

    • Radomír Orkáč říká:

      Naprosto souhlasim s timto nazorem. Vzorem pro nas muze byt Poruba. Nekolikrat tydne zde v Porube prochazim pres Hlavni tridu a svete div se, temer kazde rano je zde minimalne desitka lidi, ktera uklizi, zameta, udrzuje kvetinovou vysadbu (okopava, presazuje, zastrihava), cisti lavicky, natira “vybaveni”.

      Mozna si nekdo bude myslet, ze prehanim, ale takto to zde v Porube (kde pracuji) skutecne chodi.

      • Petr Halfar říká:

        Souhlasím. Květinová výsadba a pořádek na “Lenince” je pozoruhodná. Vše (bohužel pro nás) zasazeno v prostředí klidného a příjemného vzhledu zástavby (rozumějte vkus pro barvy fasád).
        Říkám si, že naše obec (netuším, nakolik jsou obecní příjmy obohaceny příjmy z průmyslové zóny…nějaké podíl daně z nemovitosti?) by klidně jednoho dva takové pracovníky v oranžových vestách ufinancovat zvládla.

  2. Jan Dvořák říká:

    Nejhorší je, že přitom tyhle pracovníky úřad každoročně má z dotace Úřadu práce. Pokud ale vím, tak nikoli v zimním období, což ale může mít důvod u poskytovatele. Ale ani mimo zimu to s pořádkem nebývalo příliš lepší. Loni jsem na to na zastupitelstvu upozorňoval, ale výsledek všichni vidíme. Tak věřme, že nový tajemník dovede tyto pracovníky více využívat ke zvelebení Hrabové.

  3. Šárka Tomisová říká:

    Dovoluji se přidat…
    máme VPP, tzv. veřejně prospěšné pracovníky. A nejméně 13 mega z průmyslové zóny, o čemž se ostatním obcím může jenom zdát.
    Samozřejmě, že by to šlo… ale garnitura i po zemětřesení na radnici je prakticky stejná, takže počítám, že plevel na na náměstí před tržkou bude v létě zase půlmetrový…
    Nebo… má někdo jiný názor?
    Já vím, kritizuje se dobře a po bitvě je každý generál, ale proboha proč se na to máme pořád dívat ?!?

  4. Stanislav Holiš říká:

    Známé přísloví praví: když se chce, všechno jde, nebo ještě jinak: kdo chce, hledá možnosti, kdo nechce, hledá výmluvy.Na Jihu se můžeme inspirovat…..

    https://ovajih.ostrava.cz/cs/radnice/urad/odbor-dopravy-a-komunalnich-sluzeb/zivotni-situace/vysadba-kvetin-na-predzahradkach-s-cerpanim-financniho-prispevku-formou-daru

  5. Martin Slepička říká:

    Zdravím ze Saint-Mala. Krásné květiny jsou přítomny všude. Kruhové objezdy jen září, jen v Hrabové se dělá revitalizace prostranství před ZŠ bez květin, neškodily by tam ani chodníčky, lavičky, keře a stromy. Jen se vykácely vzrostlé stromy staré a daly se tam nové, tabulky s jednou větou a chybami také nepůsobí mezi velkou trávou a blátem zcela normálně.

[email protected] [email protected]