Ing. Zdeněk Kander – Modely bitevních lodí

Na Černé louce v areálu Miniuni je umístěna výstava „Ti, kteří byli první“ věnovaná osobnostem, kteří se zasloužili o rozvoj námořní mořeplavby a jejich objevům. Výstava zahrnuje 27 historických lodí z období okolo 1700 let před naším letopočtem až do začátku 19 století.

Svou skladbou a především didaktickým pojetím se jedná o zcela výjimečný projekt. Je určen především pro širokou veřejnost, zájemce o modelářství a školy. V průběhu šesti let tuto výstavu zhlédlo okolo 280 tis. návštěvníků. Autorem tohoto projektu je Ing. Zdeněk Kander z Hrabové.

Fotografie některých modelů jsou na Flickru:

Jeho modelářské pokusy začínají ve 12 letech, kdy postavil svůj první a zdařilý model větroně Poštolka a poté strouhal své lodičky z kůry, kde plachtu tvořil dubový list a pouštěl je na nedalekém potoku. Tím si nejen zhotovil své vlastní hračky, ale také si vytvořil předpoklady pro své budoucí povolání. Vyučil se dřevomodelářem, absolvoval Průmyslovou školu strojní a po absolvování vysokých škol pracoval ve Vítkovicích a OKD.

V období okolo roku 2012 se začíná zabývat speciálními činnostmi souvisejícími se s uměleckým zpracováním dřeva – intarzie, dřevoryty, plastiky, dřevo-restaurátorské práce, opravy smyčcových a strunných nástrojů a v návaznosti postupnou realizací uvedeného projektu:

Ing. Zdeněk Kander vystoupil se svými modely lodí dokonce i v pořadu Dobré ráno, který odvysílala Česká televize dne 10. 7. 2012:

Pan Kander pravidelně bloguje na svém veřejném profilu Google+. Řadí se tak k lidem, kteří pravidelně publikují informace z prostředí naší Hrabové.

Autor textu a fotek: Ing. Zdeněk Kander

2 Komentáře

  1. petr žižka říká:

    To je skvělé vidět, jak zajímaví lidé žijí okolo nás.

  2. Ilona Hromádková říká:

    Souhlasím s p. Žižkou a jsem ráda, že pana Kandera znám osobně

[email protected] [email protected]