Komentovaná procházka – Obchodní domy 13. března

Ostrava je s řemesly a obchodem spjata již od středověku, kdy se zde začaly konat významné trhy, čímž se město stalo atraktivním místem nejen pro obchod, ale také pro život.

„Při naši prohlídce se dozvíte o počátku obchodnictví v Ostravě, vývoji trhů, cechů a původních živností,“ informuje o náplni prohlídky průvodce Jiří Šimon a dodává, „vyvinutou obchodní síť měla Ostrava již za doby Rakouska-Uherska, opravdový růst tohoto odvětví však zaznamenala převážně v meziválečném období“.

Prohlídky začínají na Smetanově náměstí, kde se návštěvníci dozvědí více o obchodní historii a také o významné budově patřící kdysi firmě Brouk a Babka. Dále se bude pokračovat k Masarykovu náměstí a zpět kolem Ostravice Textilie k novodobému nákupnímu centru Karolina. „Mimo zmíněné paláce se příchozí dozví bohatou historii domů Baťa, Pešat, ASO, Bachner, Chamrád, Nesselroth nebo RIX. Zmíníme také menší podniky, které pamatuje většina Ostravanů, a to Mléčný bar, Dům potravin, Hortex nebo rybí bar U Neptuna,“ vyjmenovává průvodce slavná jména, nad kterými se zasní snad každý, kdo tyto podniky pamatuje.

„V meziválečném období byli vlastníky povětšinou židovští občané, během protektorátu se tak většině majitelů obchodních domů změnil celý svět. Budeme se věnovat i jejich osudům, které jsou neméně zajímavé. Například rodina Bachnerů utekla z Československa pomocí podzemních chodeb,“ informuje průvodce. Při takovéto prohlídce nelze opomenout také dům, jež nad ostatními svou velkolepostí a také pohnutou historií vyniká, a to slavnou Textilii, která již nějakou dobu chátrá a její osud je hlavním tématem mnohých debat. „Jedna z našich zastávek je samozřejmě věnovaná také Ostravici a komplexu budov, které ji tvoří. Máme připravenou podrobnou historii každého domu. Nejen mladší ročníky jistě překvapí informace, že Textilia je již od konce 2 světové války odsouzena k zániku, jako perla centra města se však stále drží,“ doplňuje na závěr Jiří Šimon.

Trasa: Smetanovo náměstí – Masarykovo náměstí – Sokolská třída – ulice Zámecká – Textilia Ostravica – Nová Karolina
Prohlídky: V časech 10:00 a 14:00.
Sraz: Na Smetanově náměstí (před Divadlem Antonína Dvořáka).
Cena: 80 Kč pro dospělé, 50 Kč pro děti, studenty a seniory.
Vstupné se platí na místě.

Těšíme se na Vaši návštěvu!
Ostravský informační servis, s.r.o.

Připravujeme:
Velikonoce na věži, 27. března
Komentovaná prohlídka: Starý Zábřeh, 3. dubna

24 Komentáře

  1. petr žižka říká:

    Děkuji Honzovi Šumberovi
    za skvělý tip na výlet. V neděli jsem takto prošel Jubilejní kolonii a komentovaná prohlídka byla skvělá až báječná. A tak mne napadlo, že by tyto prohlídky mohly být i v Hrabové – je tady co ukazovat. A přijdou se k nám podívat i lidé, kteří tady třeba nikdy nebyli. Takto to bylo v té Jubilejní kolonii – slyšel jsem tam povzdechy: “jééé, tady jsem nikdy nebyl, vůbec jsem netušil, jak je to tady pěkné”. Myslím, že Šídlovec je podobně zajímavý, jako Jubilejní kolonie, navíc se dá dojít až ke kostelíku. Věřím, že Hrabová si zaslouží být zařazena do seriálu komentovaných prohlídek.

    • Radomír Orkáč říká:

      Petre, jinak skryte receno – Honzo, chteli bychom taky takovou prochazku Hrabovou;-)

    • Šárka Tomisová říká:

      A netušíte pane Žižko, kdy zase bude komentovaná prohlídka Jubilejky? Je nádherná, také bych ji někdy ráda prošla s výkladem odborníka a to samé platí i o našem Starém Šídlovci .-)

      • Milan Slíva jr. říká:

        Doporučuji Vám stránky http://www.provedu.cz . Na nich můžete sledovat nejen jaké komentované prohlídky se konaly nebo chystají, ale můžete si libovolnou prohlídku zopakovat soukromě ve Vám vyhovující termín, popřípadě si dokonce po dohodě vybrat i vlastní cíl prohlídky. Cena za prohlídku je vždy 60Kč za osobu, ale minimálně 600Kč. Takže pokud je účastníků méně než 10, musí se mezi sebou podělit o částku chybějící do 600Kč. Pokud se nás ale domluví více, myslím, že to nebude problém. Až nějakou prohlídku domluvíte, ozvěte se a vyrazím s Vámi, samozřejmě pokud mě tam budete chtít.

        • Radomír Orkáč říká:

          Pridavam se, taky bych sel. Jsme uz 3.

          Ohledne prohlidky Hrabove jsem jim jiz (dle ukolu na komisi) psal.

      • petr žižka říká:

        dobrý den, paní Tomisová, přesně jak píše Milan Slíva jr.: doporučuji sledovat web: http://www.provedu.cz. Zdravím Vás. PŽ.

  2. petr žižka říká:

    přesně tak, Honzo a Radku:-)

  3. Jan Socha říká:

    Moc by se mi komentovaná prohlídka Hrabovou líbila a hlásím se hned na tu první. Apropó, proč v Hrabové není pouť tak jako v jiných srovnatelných městečkách a obcích. Přimlouvám se za zavedení (obnovení) této tradice.

    • Radomír Orkáč říká:

      Mohu prozradit, ze v zapisu ze vcerejsi schuzky sousedu “kulturni komise” je to jiz uvedeno. Zapis mam hotov, jen jsem ho nestihl jeste poslat ostatnim sousedum.

      Navrhnul to “host” Petr Zizka a domluvili jsme se, ze ja budu kontaktovat pana “pruvodce”.

      “Ad 8) Komentovaná procházka Hrabovou”

    • Miroslav Houžvička říká:

      Zdravím, možná jsem to nepochopil dobře, ale přimlouváte se za zavedení tradice pouti? V Hrabové je poutˇjiž dlouho na Sv. Kateřinu v listopadu…

  4. Jan Socha říká:

    Tak nevzdělaný nejsem, že bych nevěděl, že pouť se koná podle zasvěcení kostela. Nicméně jsem slyšel povzdech některých maminek a babiček, že Kateřinská pouť je bez kolotočů a dalších atrakcí pro děti. Možná by slušelo i nějaké to kulturní vystoupení. Kravaře (největší pouť na Moravě) asi nedoženeme a navíc v listopadu bývá chladno. Což tak najít po dohodě s církví(historiky) ještě jiný termín? Např. v Příboře jsou poutě 2. A když se nezdá vhodný termín “pouť”, může se nazvat třeba jarmark nebo Den obce. Ve Štramberku máme pouť v květnu, Den obce v červnu a ještě 2 jarmarky.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pane tajemniku, Mirek rozhodne nepodsouva, ze byste byl nevzdelany. My jsme vsichni radi, ze Vas mame!

      I ve Vratimove maji kolotoce;-) Dokonce v Hrabove pobliz lavky (na konci Tajgy) kolotoce parkuji.

      Je tezke tohle vsechno pripravovat v kulturni komisi. Bavime se o masopustu, ted napr. Mirek zajistuje formality ohledne adventu a ja dokonce koketuji s myslenkou do zapojeni akce “Zažít Ostravu jinak”.

      Chapejte, ze komise funguje teprve rok a nektere akce bychom bez vlastnich penez vubec nezrealizovali, protoze obec do ted v podstate prohlasovala, ze az se ukaze, ze je akce uspesna, obec to zafinancuje. Minimalne v pripade Kinematografu to tak bylo.

      Povzdech maminek naprosto chapu a i ja tise zavidim Stare Bele, jakou maji vyhlasenou pout.

      Pravdou je, ze mne osobne nenapadlo se zajimat o pout s kolotocema. Je to vyborny napad, uvidime, jestli jsme schopni ho zrealizovat.

      • Marcela Poláčková říká:

        Dobrý den, máte ode mne příslib programu pro děti na pouti nebo Dni Hrabové. Tento program děláme již po několikáté ve Vratimově jako klaunice Chechtalína a o to raději ho uděláme pro naše děti. Stejně tak,co se týče Masopustu. Jako divadlo tety Chechtalíny disponujeme mnoha vhodnými kostýmy a nápady.

  5. Ilona Hromádková říká:

    Nedalo mi to, abych nezareagovala na komentované vycházky. Nevím, zdali víte, že ve Vítkovicích je „Dům U Šraněk“ (Jeremenkova ul.), ve kterém je několik zajímavých expozic. Galerie, ve které se konají vernisáže a výstavy fotografií, obrazů, básnická čtení. Dále je zde Historická světnička, ve které jsou k vidění předměty a exponáty od první republiky po 80. léta 20. století, informační a kronikářská místnost, na chodbě jsou umístěny panely s informacemi o vítkovických osobnostech, mapy. V programu (viz níže) se dočtete, že se organizují také komentované vycházky Vítkovic, což může být právě příjemné zpestření jednoho odpoledne.
    Zakladateli tohoto projektu byli Lenky Kocierzová, ostravská grafička, výtvarnice, ilustrátorka, kronikářka a průvodkyně po Vítkovicích a akad. mal. Karol Hercík. Hlavní myšlenkou tohoto projektu bylo setkávání se nejen vítkovických občanů a rodáků, ale i milovníků Vítkovic, kteří si spolu rádi v přátelské atmosféře posedí, dají kávičku a popovídají. V loni v únoru jsme byli s manželem na vernisáži v Domě U Šraněk a byla jsem opravdu mile překvapena, když jsem tam uviděla uložené almanachy Střední průmyslové školy strojní z Vítkovic a  tam objevila i svoje jméno.

    Odkaz na program :

    https://vitkovice.ostrava.cz/cs/o-vitkovicich/dum-u-sranek-1/o-dome-u-sranek/ProgramDOMUURANKnarok2016.pdf

    Myslím, že nápad komentovaných vycházek Hrabové je opravdu na místě 🙂

    • Radomír Orkáč říká:

      Nikdo netusi, jak mi srdce busi, kdyz ctu, jak si tady povidame.
      To je hlavni duvod, proc jsem s Milanem zacal delat Hrabova.Info.

      Moc bych si pral, abychom se dockali toho, ze si tady domluvime sraz komentovane prohlidky a jako pratele ci sousede se tam setkame.

      Prvni signal toho, ze to jde, bylo lonske Uklidme Cesko. 30 lidi se setkalo, abychom spolecne uklizeli. Letos nas bude urcite vice a tesim se…

      A treba behem letoska prijde i prave komentovana prohlidka, kde se taky vsichni sejdeme… . Jiz jsem panu Majlisovi psal.

      Super je, ze prichazeji napady a ja si vazim tech, kteri se s nimi takto verejne o ne podeli. Tohle z nas dela skvelou partu lidi, at chceme nebo ne. Ja samozrejme chci;-)

      Ilone H. dnes napisu, at posle starostovi fotky, odpoved do 5 minut, ze uz je hleda. Napisu Martinu S., jestli nenapise nejaky clanek o historii toho ci onoho, napise sam, do kdy to udela. Napisu Mirkovi H., at rezervuje misto pro setkani, je to obratem zarizeno. Jeste nekolik takovych jmen a bude to vypadat, ze nic nedelam. A ted jsem urazil dalsi desitku lidi, protoze je tady neuvedu, stejne jako kdyz jsem dnes o fotky napsal jen Ilone H. a ne Petrovi s Milanem;-)

      Pratele, tesim se na dalsi akce…

      • Martin Slepička říká:

        Máš pravdu. Ačkoli jsou vlastní ambice motorem hrabovského pokroku, měly by podléhat všeobecnému prospěchu, společně se toho udělá, domluví a připraví mnohem více.

  6. Jan Dvořák říká:

    Taky by mohla být komentovaná procházka po trase tramvaje v Hrabové (tzn. ukázat co po ní zbylo) – pokud by kulturní komise chtěla, mohl bych dělat průvodce (ale třeba byste našli i nějakého lepšího pamětníka).

    • petr žižka říká:

      Pokud by se účastníci prošli po trase Komárka, což by bylo jistě správné, páč by takto došli ke kostelíku, tak bych se přidal k pamětníkovi Janu Dvořákovi a zavzpomínal bych, jak jsme nechávali vylisovat na kolejích pětníky (mladším vysvětlím, co byl pětník). Toho si řidič tramvaje nevšimnul a bylo mu to vlastně jedno. Ale občas se někomu podařilo sehnat patronu do poplašňáku a s tou se pak daly dělat na kolejích divy… Dodnes můžu ukázat kanál, za kterým jsme byli schovaní, když nás honil pán s klikou:-):-).

      Mimochodem, krásná debata!

      • Miroslav Houžvička říká:

        Petře my jsme byli chudobní,my dávali na koleje 1halíř,tobě a všem mladším vysvětlím(chacha🍻)

  7. OIS - Vyhlídková věž Nové radnice říká:

    Dobrý den,

    jsme rádi, že pozvánka na naši prohlídku vyvolala takovou diskuzi a že je o prohlídky a historii Ostravy zájem. Prohlídku Hrabové prozatím v nabídce nemáme, ale určitě se ji pokusíme v budoucnu zařadit. 29. května pořádáme cykloprohlídku na téma Hornické kolonie, která bude ukončena ve Vámi oblíbené Jubilejní kolonii. Seznam našich pravidelných letošních prohlídek naleznete na http://www.ostravainfo.cz v sekci Průvodci.

  8. Jan Dvořák říká:

    A nešlo by takové vycházky po Hrabové udělat postupně metodou “Občané sobě”? Vždyť by možná stačil nějaký senior, který bydlí celý život v Hrabové, je zdravotně fit a má dobrou paměť. A třeba by to někdo udělal i rád. Data a fakta nejsou důležitá, spíše vzpomínky, příp. staré fotografie, a máme šikovného Martina Slepičku, který by data a fakta mohl doplnit.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja si myslim, ze je lepsi se zapojit a pomahat prave v ramci projektu provedu.cz – komentované prohlídky Ostravy.

      Projekt je jiz v podvedomi obcanu Ostravy i blizkeho okoli a maji proslapnutou cestu. Navic jsou “pruvodci” schopni zaradit souvislosti z okolnich prohlidek, coz je obrovsky prinost takove prochazky.

      Tristit sily je naprosto zbytecne, proto bude lepsi, pokud se kazdy takovy dobrovolnik (Martin Slepicka, seniori, ostatni) domluvi s panem Majlisem.

      Pan Majlis, OIS a ostatni spolupracujici jiz zajisti propagaci takove prohlidky Hrabovou i pro obcany ostatnich mestsky casti a dokonce i okolnim obcim….

  9. Petr Halfar říká:

    A kdo chce, může předem nastudovat mapu:
    http://kontaminace.cenia.cz/
    (pro ty, kdo mapu ještě neznají).

[email protected] [email protected]