Zápach z průmyslové zóny

Komise výstavby se znovu zabývala zápachem, který pochází z jižní části průmyslové zóny. V loňském roce sice došlo k mírnému zmenšení intenzity zápachu a měření provedené Zdravotním ústavem potvrdilo, že je vše v mezích norem, nicméně se ukazuje, že zápach stále obtěžuje nejen lidi pohybující se v průmyslové zóně, ale v závislosti na směru a síle větru často obtěžuje i občany bydlící v Hrabové. Komise doporučila radě objednat u jiné firmy nové měření škodlivých látek, abychom získali objektivní podklad, na zádě kterého by mohl městský obvod požadovat u firem řešení situace.

Jan Dvořák, předseda komise

39 Komentáře

  1. Foxy říká:

    Dobry vecer,

    Takove kraviny s prominutim resite, ale ze MHD jezdi do hrabove s prominutim na Hovno nikdo neresi. To ze se zaclo oteplovat a lide pali vselijake svinstvo na zahrade a je to 10000x skodlivejsi nez to co prum. Zona vypousti taky nikoho nezajima. Ze lide co bydli u silnice stale projizdeji kamiony ktere nadelaji hluku a vypouste taky hnusy tez nikoho nezajima. Ale to ze prum. Zona aspon snizuje nezamestnanost lidi na ostravsku strasne zajima. Bydlim v Hrabove a 100x vic me stve viz. Vyse zminene nez to aby jste pozadovali po firmach nejake reseni. Vyreste situaci lepsich spoju do hrabove, to co lide pali na zahradach a stare tatry projizdejici hrabovou nez to jak rejt do firem ktere zde zajistuji zamestnanost pro nas obcany.

    • Radomír Orkáč říká:

      Vazim si kazdeho nazoru, ale musim reagovat, i kdyz Vas komentar neni smerovan na me. Nevadi mi, ze vystupujete anonymne, dulezite je, ze vyslovujete nazor.

      Jak je to s MHD, to nemohu posoudit, protoze si v mem okoli nikdo nestezuje a predevsim, ja jezdim do prace autem, na kole, nebo beham.

      Duvod, proc reaguji je ten, ze se mi rozhodne nelibi, aby se resila nezamestnanost regionu na ukor zdravi/zivotniho prostredi. Neco jineho je permanentni zapach “vyroby brzdovych desticek” a paleni travy.

      Ja jsem opacneho nazoru nez vy a mozna se mnou nebudete souhlasit. Ja osobne budu po firmach radsi pozadovat nejake reseni (aby se zlepsilo zivotni prostredi) nez aby se to neresilo, nebo na ukor toho resilo MHD, ktere my sami (obec) primo neovlivnime.

      Uvedomme si, prosim, kolik tato firma “tvorici zapach” zamestnava lidi a pro kolik je tento zapach neprijemny?

      Problematika MHD je utok na Honzu Dvoraka a je na nem, aby si svou praci obhajil.

      Komise vystavby pozaduje reseni (v tomto pripade zapachu), to je myslim opravdu potreba a je to na miste. Za me ma cela komise timto jasny palec nahoru.

      Celym komentarem netvrdim, ze jste mimo, protoze i doprava spada pod tuto komisi, ale oddelme prosim utoky na Honzu Dvoraka s praci a pozadavky komise. Taky zohlednete pocet stiznosti na opetovny zapach jdouci ze zony a pocet stiznosti na organizaci spoju MHD u nas v Hrabove.

      S kym konkretne jste resil spatne spojeni MHD, ted mam na mysli z radnich, zastupitelu ci uredniky?

      Ohledne prujezdu nakladni dopravy v Hrabove s Vami bude mnoho lidi souhlasit, vcetne me, ale koho jsme si zvolili, ty mame. V pristich volbach si na to vzpomenme..

      • Miroslav Houžvička říká:

        Naprosto s tebou souhlasím a chci “chytrému anonymu” navrhnout aby svou účastí na zastupitelstvu v diskuzi přispěl k vylepšení o kterém píše. Tyto výkřiky jsou známé z facebooku, ale aby se někdo oficiálně přihlásil a řekl, co udělal pro nápravu, resp. kde už s těmito připomínkami neuspěl, to né…

    • Martin Slepička říká:

      Nemyslím si, že MHD jezdí do Hrabové “na hovno”, řekl bych, že vzhledem k počtu obyvatel a obsazenosti spojů zde jezdí autobusů relativně dost. I mně by se líbil třeba přímý autobus do centra, ale bohužel to asi není reálné.

      Nemyslím si, že pálení rostlin na zahradě je desetisíckrát horší než asi rakovinotvorný zápach z průmyslové zóny, z něhož téměř každý obyvatel Hrabové minimálně smrká či špatně dýchá. Náprava třeba lepšími filtry je snad možná; nedávno jsem zaslechl, že některé filtry/čističe v jedné firmě jsou jen nefunkční imitací pro kontrolu. I samotní zaměstnanci by pravděpodobně byli rádi za lepší pracovní podmínky.

  2. Jan Dvořák říká:

    Pokud by to byla hovadina, tak by si na to občané nestěžovali. Navíc se jedná i o látku zdraví škodlivou. Nejde nám ale o to, že bychom nechtěli průmyslovou zónu – jen chceme zdravé prostředí.
    Připomínka typu, že něco je “na hovno” je bohužel neuchopitelná a nedá se na základě ní nic změnit, i kdybychom mohli, protože nevíme co máme udělat. Před vypuštěním podobných slov by si však měl každý spočítat kolik spojů MHD jezdí do Hrabové dnes a kolik před 5 lety – asi by se divil.
    Pálení na zahradě bude řešeno celoměstskou vyhláškou.
    Severní částí Paskovské mají kamióny průjezd zakázaný (a obvod stále monitoruje počet kontrol policie) a v jižní části Hrabové bude zákaz možný po dokončení Prodloužené Mostní I.

  3. petr žižka říká:

    Krásná debata, která je mi velice blízké, protože jsem kdysi otevřel téma “ovzduší na Ostravsku” v médiích. Hodně a mnoho let jsem se mu věnoval a dělal rozhovory s lidmi, kteří se ve věci vyznají. Byl jsem také jedním z těch, kdo na svém vlastním těle nechali monitorovat lékaře z Akademie věd a nechali si odebírat vzorky všeho možného, aby zjistili, v jakém prostředí žijeme… Ale k věci: vše, co vede ke zlepšení ovzduší, je cestou vpřed: jestli je to pálení (či nepálení) plastů v kotli rodinného domku, jestli je to pálení (či nepálení) trávy, jestli je to průjezd (či neprůjezd) náklaďáků a jestli je to smrad (či nesmrad) z průmyslové zóny nebo cokoliv dalšího. Proto dávám pomyslný palec nahoru všem, kdo se tímto tématem v Hrabové zabývají, tedy v tomto případě panu Dvořákovi, který tuto debatu svým příspěvkem otevřel. Díky za debatu a přeji všem čisté nebe a voňavý vzduch.
    Petr Žižka

  4. petr žižka říká:

    A ještě si dovolím malou úvahu k tomuto tématu: neměla by být nová průmyslová zóna právě tou cestou a možností, jak staré, neekologické provozy postupně nahradit moderními, čistými, možnostmi a jak najít novou práci pro lidi, kteří pracují ve starých, nevyhovujících provozech? Jsem přesvědčen o tom, že by to takto mělo být a že proto ta průmyslová zóna také vznikla. Ne proto, aby byla další ekologickou zátěží. PŽ

  5. Petr Nasraný říká:

    Pane Předsedo Komise Výstavby.
    Už dne 24.02. 2016 jsem upozornil paní ing Šochmanovou z Odboru stavebně správní obvod Hrabová na spo. Brembo Czech s.r.o. že vypouští toxické látky do ovzduší.Bohužel jsem nepochodil a byl odkázán na jiný úřad.Celou věc jsem tedy předal ČIŽP která následně zjistila porušování a nedodržování Integrovaného povolení vydaného Krajským úřadem.Situace se na krátkou dobu zlepšila,bohužel dne 6.4. 2016 došlo na žádost spol. BREMBO ke změně Integrovaného povolení a značnému rozšíření výroby z 1,5 mil ks na 24 mil ks soustav brzdových systémů!,tedy i značnému znečištění ovzduší toxickými látky.Toxické látky byly tak agresivní že docházelo ke zdravotním komplikacím obyvatel u přilehlé obytné zástavby v Hrabůvce a okolí.Opětovné podání stížnosti na ČIŽP situaci sice zlepšilo,ale otázkou je na jak dlouho.BREMBO určitě nějaká směšná pokuta nezastaví.
    S Pozdravem Petr Nasraný.

    • Radomír Orkáč říká:

      Zapach z BREMBO je pro me osobne rovnez nepochopitelny, respektive netolerovatelny. Kazdy kdo s tim bojuje ci bude aktivne bojovat, ma mou plnou podporu a respekt.

      Verim, ze se k tomu nekdo z komise, alespon zde, vyjadri, ale vim, ze komise se tim zabyva pomerne pravidelne. Navic primo komise s tim nic neudela a vim o tom, ze ted probiha v ramci komise mapovani zapachu do kalendare…

      Jestli ma dojit k rozsireni, no potes koste:( Pokud jste mel neco v pisemne podobe, poslete mi to, prosim, velmi rad to zde zverejnim (klidne anonymizovane.

      Moc diky, ze jste napsal.

      PS: Priste prosim bez toho “nevhodneho prijmeni”.

  6. Jan Dvořák říká:

    Pane Nas….ý,

    komise se této problematice věnuje na každém jednání, ale zatím jsme nenašli účinnou cestu k vyřešení, tak jsme se dohodli na tom monitorování. Protože však možná víte o problematice více, budeme jen rádi, když nám poradíte.

  7. Petr říká:

    Především je třeba obstarat si potřebné dokumenty.O dlouhodobém zamořování ovzduší v prům. zóně vám na podanou žádost dokument poskytne ČIŽP máte na to nárok ze zákona.Vyzval bych taky občany aby v případě zdravotních problému jako jsou krvácení z dutin,agresívní průjem,zvracení,nevolnost,mdlby,atd. navštívili ihned lékaře.Chemikálie měli devastující účinek především na játru a ledviny.Požádal bych dotčené okolní obce o spolupráci a společně podali námitku ke Krajskému úřadu proti rozšíření výroby ve spol Brembo.Odvolával bych se jednak na doložené dlouhodobé zamoření(od začátku roku se postupně navyšovala výroba) jednak na znění Územního plánu pro lehký průmysl v prům. zóně v Hrabové. http://mapy2.ostrava.cz/uha/regulativy/lehky_prumysl.pdf dále se dá opřít o porušení souhlasného závazného stanoviska MŽP,které naleznete na informačním systému EIA http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_OV9123 pod Text stanoviska:zavery Stan.zip z 21.01.2016. možno také podat k MŽP stížnost.
    Dokládám jenom pro představu co máte a v jakém množství přímo nad obcí a co zakázali vystavět v okolních státech snad jenom kromě Mexika,Indie a Polska. http://iszp.kr-moravskoslezsky.cz/assets/temata/ippc/files/brembo—vyroba-hlinikovych-dilu-a-sestav.pdf nebo jak se na to dívají jinde v republice: http://ciste-slapanice.info/aktuality/tavici-pece-na-hlinik-se-vejdou-i-do-zony-obchodu-a-sluzeb Na závěr dodám že při eloxaci hliníku dochází k obrovským výronům nejen žíravých chem. látek(to byl ten chemický smrad co se linul po okolí) ale taky velmi výbušného vodíku.Společně s hliníkovou pěnou na hladině by to byl při iniciaci malý nukleární výbuch.Také že se používá na tvrzení jader ve formách Formaldehyd a jedovatý Fenol a ten následně společně s křemičitým pískem unikal do okolí(To byl ten dusivý červenohnědý mrak).Já osobně zvažuju podání tresního oznámení obecného ohrožení,ještě počkám jak dopadnou zdravotní prohlídky.

    • Radomír Orkáč říká:

      Prosil jsem Vas, abyste priste nepouzival nevhodne fiktivni prijmeni. Pri schvalovani jsem Vam ho odebral – prijmeni.

      Dekuji za pochopeni.

    • Jan Dvořák říká:

      Moc děkuji.

  8. Petr říká:

    Ještě bych chtěl reagovat na měření škodlivých látek v Zóně.Provádět měření mezi jednotlivými objekty tak jak to tyhle měřící firmy provádějí je zcela neúčinné.Těžko něco naměříte na cestě když veškeré odtahy odvětrávaní firem jsou na střechách víc než pět metrů nad zemí.K tomu ještě se používají velice výkonné ventilátory takže do výšky deseti metrů v zóně nic nenaměříte.Akorát z vás tahají peníze.Taky není jisté zda zrovna nepracují i pro dotyčné společnosti,jelikož i ty si také nechávají měřit svá jednotlivá pracoviště.Asi nejlepším řešením je nechat zřídit stabilní měřicí stanice na okraji zóny,aspoň tedy ve směru převládajících větrů a to ve výšce patnácti-deseti metrů,tedy nad střechy továren.Podle zjištěných toxických látek lze pak snadno vytipovat znečišťovatele a poslat ke kontrole znečišťujících stacionárních zdrojů v dané firmě ČIŽP.Bohužel teď v současné době další firma neúměrně zvýšila svou výrobu a začala ve velkém zamořovat okolí zóny.Pokud Ostrava okamžitě tuto krizovou situaci nezačne řešit a to aspoň na úrovni kraje nebo ještě lepší s MŽP,tak to bude mít velký dopad na zdraví obyvatel okolních obcí.

    • Stanislav Holiš říká:

      V pátek foukal jižní vítr a ty haly jsou v řadě za sebou od jihu na sever. Vítr ty pachy smíchá a přitlačí je k zemi v pruhu cca šířky hal s nějakým minimálním rozptylem tlačí ve směru větru. Když je nízký tlak, tak se ty pachy válí při zemi stejně jako kouř z komínů rodinných domků. Smrad jsme zaznamenali kolem poledne a shodli jsme se na tom i se sousedkou. Všimněte si někdy jak se chová při větru kouř z vysokých komínu z Mittalu v závislosti na tlaku vzduchu a větru, tehdy je to nejviditelnější.

    • Jan Dvořák říká:

      Podle informací, které máme, je ale stabilní měřící stanice neúnosně dražší než mobilní měření – nebo to tak není?

  9. Stanislav Holiš říká:

    Dnes vystoupím v 18 hoe. z autobusu na Žižkovské a opět známý smrádeček. Otočte už někdo ten směr větru, vždyť začnou pučet stromy…:-)

  10. Petr říká:

    Podle větrné růžice v integrovaném povolení jsou převládající větry z jihu na sever tedy na Hrabůvku a Dubinu.Bylo by dobré zahájit jednání zda by radnice Ostrava-Jih neměla společný zájem o vybudovaní monitorovací stanice.Taky by se bezpochyby přidala i Nová Bělá.Problém lze zkonzultovat s Arnikou http://arnika.org/ovzdusi. Nedávno měla přednášku na Ostravském magistrátu o ochraně ovzduší.Lze nainstalovat zařízení na jakoukoliv vysokou lampu osvětlení u Tesca ve výšce okolo patnáct metrů.

  11. Jan Dvořák říká:

    Jaká látka by se měla měřit? Která se projevuje tím zápachem?

  12. Petr říká:

    Obec Hrabová spadá pod Magistrát města Ostravy který má odbor ochrany životního prostředí a ochrany ovzduší [email protected] Doporučuju s ním projednat problematiku zóny a podat návrh na zřízení stabilní monitorovací zařízení.Jaké zařízení a co by mělo měřit je na zvážení odborníka.Dával jsem odkaz výše na Arniku nebo se dotázejte přímo na ČIŽP.Na řešení zamořeného ovzduší je příslušná právě ČIŽP,na řešení námitek proti povolení rozšíření výroby atd. přísluší kraji.Stížnost na postup kraje řeší MŽP.V zóně je několik firem které svou výrobou neúměrně zamořují ovzduší.Momentálně zvýšilo výrobu brzdových destiček ITT Holding z dvaceti na čtyřicet miliónu kusů!Je třeba podávat námitky proti takovým neúměrným zvýšení průmyslu v oblasti se zhoršeným ovzduším.Zóna jako celek začíná vydávat víc emisí než kdejaká velká chemička a přitom je pár stovek metrů od obytných oblastí!

    • Obcan2 říká:

      Dobry den,
      mám informace, že se možná výroba ITT přesune do Polska. Američan koupil podobnou firmu a plánuje velké propouštění na české straně. (prozatím to není oficální)

  13. Jan Dvořák říká:

    Pane Petře, můžete potvrdit, že by měl být měřen fenol a methanal?

  14. Petr říká:

    Ano,především Fenol a Methanal(formaldehyd),ale i třeba Hydroxid. Měřicí zařízení nemá být náhražkou za drahá zařízení ČIŽP která měří určité látky přesně na obsažené množství.Stačí aby dodávalo obecné informace o přítomnosti škodlivých látek ve vzduchu.ČIŽP po předání podnětu k prošetření od obce sama najde viníka zamoření.Výsledky měření se můžou také vydávat na hrabová.info.Pro srovnání tady je tabulka toxických látek největších znečišťovatelů v kraji. http://arnika.org/soubory/dokumenty/toxicke-latky/IRZ/IRZ2013/2013_Moravskoslezsky_kraj.pdf

  15. Jan Dvořák říká:

    Děkuji.

  16. Petr Blanár říká:

    Problematika zápachu a jeho měření je poměrně složitá, ale především nemá oporu v platné legislativě. Zákon o ochraně ovzduší neobsahuje žádné emisní či imisní limity na pachové látky. Pokud tyto limity a způsob jejich prokazování u konkrétního stacionárního zdroje nestanovil krajský úřad, tak jejich měření je zcela neopodstatněné, protože výsledek měření není nijak vymahatelný. Při povolovacím řízení a stanovení podmínek provozu v rámci integrovaného povolení (IP) sice může KÚ emise pachových látek stanovit, ale otázkou je jak. Důležité je nejdříve určit jaké látky jsou nositeli zápachu a následně stanovit jejich limitní hodnotu. Klasickou olfaktometrií můžete zjistit pachové číslo, ale půjde o látky s číslem třeba v řádech tisíců a obtěžovat vás nebudou a naopak látky s pachovým číslem výrazně nižším a jejich koncentrace vás bude dusit. Je to sice hodně subjektivní, ale ne úplně nemožné nějaký limit určit. Navíc si nemyslím, že pachy z průmyslové zóny představují až tak významné zdravotní riziko (určitě je ale možno si toto ověřit a nechat si provést u Zdravotního ústavu příslušné měření). ČIŽP provádí v CTP Parku Hrabová pravidelné i namátkové kontroly. Nechci říci, že má svázané ruce, ale sleduje pouze plnění podmínek provozu v rámci vydaného povolení. O tom co by povolení mělo obsahovat a mnohdy neobsahuje, rozhoduje KÚ. K docílení změny IP musí být zjištěny závažná porušení podmínek provozu či  objektivní výsledky měření (naměřené zvýšené koncentrace emisních případně imisních látek či prokázání jejich zdravotní závadnosti). Komise výstavby, dopravy a ekologie se zápachem z průmyslové zóny nadále intenzivně zabývá. Absolvoval jsem osobní jednání s Ing. Štěrbou z OI ČIŽP a máme vcelku jasnou představu o krocích, které bychom měli v rámci komise a dále v návaznosti na místní samosprávu, podniknout.

  17. Jan Dvořák říká:

    Chci panu Blanárovi velmi poděkovat za domluvení schůzky. Považuji informace, které jsme se na ní spolu dozvěděli, za dosud nejvýznamnější.

  18. Stanislav Holiš říká:

    Protože se k tavení slitiny používá elektřina, mělo by jít podle spotřeby proudu porovnáním s minulými léty zkontrolovat jestli opravdu ta výroba stoupla nebo je v povoleném limitu. Což předpokládám ČIŽP udělal.

  19. Petr Blanár říká:

    Nemyslím si, že by ČIŽP kontrolovala produkci takovýmto způsobem. Jak jsem již napsal, inspekce kontroluje plnění závazných podmínek provozu v rámci vydaného povolení (IP) a samozřejmě platných zákonů. Navýšení kapacity výroby je zásadní změnou IP podléhající schválení KÚ s vyjádřením dotčených orgánů (Magistrát, ČIŽP atd.) V rámci schvalovacího řízení je možno upravit na základě připomínek těchto orgánů podmínky provozu včetně stanovení limitních hodnot emisí pachových látek. Ne vždy se ale všechny připomínky do výsledné podoby povolení zaimplementují. Výsledkem pak může být právě obtěžující zápach se kterým nemáte možnost, i z důvodu mezer v  platné legislativě, účinně bojovat. Záleží pak především na vůli provozovatele takovéto technologie jakým způsobem se k problému postaví. Ve společnosti ITT si např. nechali za nemalý peníz provést VŠ chemicko-technologickou detailní screening používaných materiálů, následně stanovily sloučeniny, které při termickém procesu vznikají a jsou největšími nositeli zápachu. Na základě této analýzy vytvořily látku, pomocí které v rámci technologie eliminují pachovou zátěž na přijatelnou úroveň. Zápach jako takový bude u provozů jako je ITT nebo Brembo vznikat vždy. Já nechci tuto skutečnost nijak bagatelizovat (a to i ve srovnání s jakými zdroji znečištění se v porovnání např. s ArcelorMittal v našem obvodu potýkáme), ale určitě budeme v rámci komise i nadále hledat nejvhodnější řešení pro to, aby se nám tady s těmito sousedy žilo co nejlépe a nejzdravěji. Na druhou stranu buďme rádi, za těch několik stovek pracovních míst, které v našem regionu vytvořily.

  20. Petr říká:

    Prúmyslová zóna a především firmy jako jsou Brembo a ITT zamořují toxickými látkami okolní ovzduší.Pan Štěrba o tom samozřejmě ví a Brembo za to taky dostalo pokutu.Vžádném případě nejde pouze o pachové tedy stopové množství ale o desetisíce a možná statisíce litrů velmi nebezpečných látek poškozující enormně zdraví.Ohledně těch pár pracovních míst které tady hájite v skoro sedmitisícové průmyslové zóně je opravdu velmi směšné množství.To samé se dá říct o ITT.Mimochodem k slepení kovové destičky a třecího segmentu se používá formaldehydovéfenolové lepidlo a aby nevydávalo toxické výpary během brždění tak se zahřívá ještě v továrně na sedum set stupňů a samozřejmě toxické výpary jdou komínem do ovzduší.Nemluvě o broušení segmentů (to je ten ostrohranný prach který nám celý den drhne v krku) a hlavně jedovatá černá prášková barva(také s formaldehydem),kterou nanášejí na nosné kovové destičky a která se rozlízá po širokém okolí kolem zóny.Na to vše co jsem tady napsal existuje samozřejmě úřední záznam a pane Blanár je vidět že jsem vás návrhem na zřízení stacionárním zařízením které by měřilo přítomnost škodlivých látek jako formaldehyd a fenol(a né nějakého zápachu jak nám tady podsouváte) velmi vyděsil.Není divu zřejmě hájíte zájmy dotyčných firem a né občanů.Zaujímalo by mě odkud víte že ITT si nechalo udělat screening a taky proč si ho dělá kvůli zápachu a né na toxicitidu jak by se od dobrého souseda,který mi nechce poškozovat zdraví dalo očekávat.

    • Petr Blanár říká:

      Pokud tomu tak je a nositelem zápachu je opravdu fenol a formaldehyd jak píšete tak se osobně přičiním, aby nějaký kontinuální monitoring vznikl. Bohužel neznám možnosti měření mimo to, že se vezme vzorek vzdušiny, a prožene se infračerveným spektrometrem. Pokud jsou Vám ale nějaké další metody měření těchto látek známé, tak budu rád za informace.

  21. Jan Dvořák říká:

    Pane Petře,
    zájmy firem na úkor občanů hájí ti, kteří nedělají nic, i když by měli. Pan Blanár k nim rozhodně nepatří, protože se naopak aktivně snaží zjistit možnosti řešení, i když k tomu žádnou povinnost nemá. Hledáme jakoukoliv cestu vedoucí k řešení problému. Váš návrh na zřízení monitorovací stanice jsem již uplatnil na středečním jednání zastupitelstva, ale ukazuje se, že jsou i jiné možnosti, které mohou být rychlejší.

  22. Petr Blanár říká:

    Relevantní měření koncentrace formaldehydu ve vnějším prostředí v delším časovém horizontu není asi jednoduchou a levnou záležitostí.

    http://www.kr-ustecky.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=450018&id_dokumenty=1647843

  23. Petr říká:

    S panem Štěrbou jsem aktivně spolupracoval od začátku roku a skutečně to přineslo výsledky v omezení vypouštění toxických látek spol. Brembo.Jakmile ale zjistil že chci věc řešit trestněprávní cestou(je zde podezření že se Brembo zbavovalo staré eloxovací lázně vypouštěním do ovzduší)tak se odmlčel.Omlouvá to tím že ČIŽP pouze dohlíží na dodržování Integrovaného povolení dané Krajem a odkázal mě na KHS.No a KHS místo toho aby nechalo změřit stav zamoření ovzduší v obytné části okolo zóny,tak poslalo dotaz na pana Štěrbu a on odpověděl že se celou věcí intezivně zabývá. Tím chci říct že pokud se příslušné úřady nejsou donuceny případem zabývat tak od toho utíkají.De facto nikdo by dodnes Brembo neřešil kdybych tam nedotáhnul ve tři hodiny ráno bandu z městské policie a nedonutil je ofotit a pořídit úřední záznam jak z kondenzačního zařízení vylétují obrovské sloupy žíravého Hydroxidu.Pokud nemáte doložitelný podnět tak ČIŽP tam přijde akorát zkontrolovat provozní deníky a ty jsou většinou zfalšované.Momentálně zjištuji jaký mělo vliv dlouhodobé vypouštění Hydroxidu a Fenolu s Formaldehydem z BREMBA na zdravotní stav mé rodinny takže lítám po doktorech a opravdu teď nemám čas řešit ITT.Je čistě na vás jaké zvolíte řešení,řekl bych že ČIPŽ je dobrý začátek.Jak jsem psal výše ITT vypouští ostrohranný šedý prach z broušení brzdných segmentů a černý polymer (prášková barva)s formaldehydem.Nános vrstvy práškové barvy zachycený v těsnění v oknech v obytné zóně okolo zóny a ve výšce třiceti metrů nad zemí byl shodný se vzorkem přímo z ITT.

  24. Petr Blanár říká:

    Imisní legislativa je postavena pro sledování kvality ovzduší v celostátní imisní síti a jsou tady limity pouze pro prach, oxidy dusíku, síry, uhlíku, ozonu, benzo(a)pyrenu, benzenu a vybraných kovů. Tyto látky se měřením běžně stanovují. S imisí pachových látek jako je fenol, formaldehyd atd. je to složitější. Opora v platné legislativě není a stanovení koncentrací ve vnějším prostředí je velice komplikované. Rozptýlené látky v ovzduší to je pelmel z lokálních topenišť, podniků, dopravy atd. atd. Dle informací, které mám ze Zdravotního ústavu Ostrava tak se rizika jednotlivých škodlivin počítají dle velmi složitých postupů (WHO) a pro tyto výpočty je potřeba mít oprávnění. Toto oprávnění má v ČR 8 lidí. Z několika málo měření nelze riziko vypočítat a v ideálním případě je potřeba mít alespoň celoroční monitoring. Poslal jsem odkaz na zprávu z takovéhoto měření koncentrace formaldehydu a dalších těkavých aldehydů, které prováděl Zdravotní ústav v Ústí nad Labem v Krupce. Na několika přesně vytipovaných místech byly po dobu jednoho roku prováděny kontinuální směrově orientované sekvenční odběry a následně vzorky analyzovány.
    Navíc je formaldehyd látkou, která je v ŽP běžně přítomna. Mimo průmyslovou výrobu vzniká i oxidací uhlovodíků v troposféře a je součástí spalin naftových i benzínových motorů. Imisní koncentrace budou tímto výrazně ovlivňovány.
    Je zřejmé, že vybudování ani jedné ani více automatických monitorovací stanic na tyto látky – pachy (s výjimkou látek, která se běžně stanovují viz. výše) prostě udělat nejde. Pokud bychom chtěli relevantní měření (k docílení změny IP) tak bychom museli provést studii podobnou té v Krupce. Pohybujeme se ale řádově v mil. korun s nejistým výsledkem a otázkou, kdo to zaplatí (samozřejmě a zmínil to i pan Petr, je možno oslovit všechny dotčené městské částí). Nejlepším řešením by bylo měření emisí těchto látek provést přímo na výduších daných provozů, ale pokud tyto látky vědomě někdo vypouští tak by byl blázen kdyby s něčím takovým souhlasili.
    Mi jako laikovi, který pouze nashromáždil na jednáních s příslušnými úřady (KÚ, ČIŽP, ZÚ) tyto informace z toho vyplývá mimo jiné to, že měření koncentrací pachových látek a určení jejich zdravotní závadnosti možné je – komplikované, časově náročné, drahé, možná neprůkazné, ale ne nemožné toto provést pokud k tomu bude vůle v řadách našich zastupitelů a radních.
    Mnohem zásadnější je fakt, že pokud bude usilovat nějaká další společnost o vybudování své továrny v CTP parku, tak je nadmíru důležité aktivně do tohoto schvalovací procesu vstoupit. Vzít v potaz všechny připomínky dotčených orgánů na vliv na ŽP, nechat si třeba udělat i nezávislý odborný posudek na rizika spojená s danou technologií, implementovat do IP emisní limity těchto pachových látek. Je to v zájmu zdraví nás všech, kteří v okolí průmyslové zóny bydlíme.

    • Stanislav Holiš říká:

      Takže pokud si to měření nenechají nainstalovat na ty výduchy, tak tím přiznávají, že ty smrady prostě pouští do ovzduší.

  25. Petr říká:

    Je to přesně tak jak to teď napsal pan Blanár.Jenom dodám že dle dokumentace cca z roku 2009 snad jenom ČIPŽ bylo proti výstavbě zóny v blízkostí obydlí.Snad tam od té doby zůstalo pár rozumných lidí.Když už je tady je třeba zamezit jejímu rozšiřování a tlumit navyšování problematické provozy.Nejvétší zátěž bude v létě kdy budou vlivem fotochemické reakce a bezvětří nejvíce koncentrovány emise.Pokud je měření formaldehydu a fenolu tak drahou záležitostí tak je třeba se zaměřit na jeho nositele tedy hlavně na prach.V létě bylo BREMBO schopno přes noc zamořit hnědým toxickým prachem plného fenolu a formaldehydu území od Bělského lesa až po haldu na Šídlovci tedy pás v šířce čtyř kilometrů! Momentálně po zásahu ČIPŽ je situace v BREMBU stabilizována,bohužel hnědý prach vystřídal toxický černý mastný prášek z ITT,ale to už je jiná záležitost.Věřím že snad vaše těsná spolupráce s ČIPŽ napomůže ke zlepšení.Doufám že si inspektoři nezjednoduší zase svou práci tím že vystrčí pouze z auta ruku s čidlem a řeknou tady je to dobrý.Je třeba vyřešit jak dostat ty čidla v zóně aspoň na úroveň výduchů tedy min.deset-patnáct metrů nad zemí a ve směru větru od zamořitele. Jinak přeju všem hezké vánoce a snad lepší Nový rok.

[email protected] [email protected]