Po schodech na vyhlídkovou věž nové radnice

V sobotu 16. dubna budou u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel probíhat v každou celou hodinu od 9 do 17 hodiny prohlídky radniční věže.

„Návštěvníci se tentokrát budou moci rozhodnout, zda se budou chtít na vyhlídkový ochoz dostat výtahem, či si s námi vyšlápnout po 293 schodech. Odměnou jim bude nejen výklad průvodce, ale také nahlédnutí do běžně nepřístupných prostor, kde uvidí například 16 šroubů, které drží 51m dlouhou věž nebo se podívat na věžní hodiny, řízené rádiovým signálem z Frankfurtu nad Mohanem“ zve na netradiční zážitek průvodkyně Jana Kovářová. Krom výkladu o historii stavby nebo technických parametrech věže, se příchozí mohou těšit například na nákresy návrhů, jak mohla radnice vypadat nebo fotografie z výstavby největší a nejvyšší radnice České Republiky. Ať už se rozhodnete pro výtah či výstup po schodech, vstupné bude stejné, a to 50 Kč pro dospělé a 40 Kč pro děti, studeny či seniory.

Na neděli 17. dubna si pak Ostravský informační servis, připravil komentovanou prohlídku po centru města, tentokrát se budete moci podívat do Ostravy 19. století a nechat na sebe dýchnout atmosféru století páry! Tato prohlídka je v nabídce letos zcela nová, „Ostrava je velice proměnlivé město, a právě 19. století znamenalo pro naše město jedno z nejpřevratnějších vůbec, z poklidného malého města, se začalo stávat velkoměsto stejně jako z okolních vsí, které se připojily až ve století dvacátém. Začalo se dolovat, postavily se Vítkovické železárny a díky migraci se zaznamenal nebývalý růst obyvatel. Společnost města byla na přelomu 19. a 20. století konglomerátem lidí nejrůznějšího původu, sociálního statutu, národnosti, jazyka, vyznání, ale také nejrůznějších očekávání. Před první světovou válkou byl pouze každý osmnáctý obyvatel Ostravy člověkem místního původu,“ osvětluje tehdejší atmosféru vedoucí průvodcovské činnosti Sylva Burgertová.

vez

Prohlídka Vás seznámí s různými obyvateli Ostravy, povoláními které se dnes již nevyskytují jako ranhojič, fyzikus i jak se v tehdejší době žilo továrníkům, lékařům, učitelům, starostům nebo štajgrům. „Zastavíme se vždy před budovou, která zde byla již v 19. století a řekneme, k čemu sloužila a jaké řemeslo se k ní vázalo. I když spousta povolání přetrvala, jejich význam se velice změnil, krásně to jde vidět například na učiteli, pro ženu byla například tato profese celibátní, a jako vdaná jí už nemohla vykonávat,“ láká na prohlídku Burgertová Sylva. „V 19. století také mohli poprvé volně cestovat židé, řekneme si tedy, jak se v Ostravě snažili uživit oni, i obyvatelé a migranti z Haliče. Nebo jak trávil čas horník, pokud zrovna nefáral nebo nepropíjel výplatu ve slavné ulici Pod Laubami, takzvané Stodolní minulého století,“ usmívá se průvodkyně.

Vstupné na prohlídku je 80 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti, studenty a seniory, platí se v 6. patře Nové radnice. Pokud nechcete, aby Vám unikaly podobné akce Ostravského informačního servisu, stačí na email [email protected] napsat prázdnou zprávu s předmětem „Pozvánka na komentované prohlídky“ a o všech akcích budete včas informováni.

Připravujeme: Komentovaná prohlídka: Ostravská divadla, 7. května
Cykloprohlídka: Hornické kolonie, 29. května

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]