Vedení obce se změnilo, některé zvyky zůstávají aneb pozvánka na zastupitelstvo 8.6.2016

Když koncem loňského roku proběhly změny ve vedení našeho obvodu, zdálo se vše na dobré cestě. Nový pan starosta komunikoval s občany, koalicí i opozicí, nový pan tajemník se zdál být výbornou volbou, prostě naděje vkládané do nového týmu na radnici byly velké.

Zůstanu u sportovní terminologie a ohlédnu se za nedávno ukončeným mistrovství světa v ledním hokeji, kdy náš národní tým byl skvělý, ale ten výsledek… Obdobně to začínám vnímat i na naší radnici, kdy tým se zdá být dobrý a tady můžeme trochu rekapitulovat:

  • došlo ke zklidnění a zkrácení jednání zastupitelstev,
  • máme konečně důstojný obecní zpravodaj,
  • dokonce pan starosta chce občas slyšet i názory opozice.

Takže se zdá být vše v nejlepším pořádku, ale pak jsou tady ty „výsledky“, které nás vracejí zpět ke zvyklostem minulého vedení radnice:

  • Máme sice termíny zastupitelstev, ale proč se scházet nějak zbytečně často.
  • Vedení nerespektuje rozhodnutí zastupitelstva např. o zastavení výstavby parkoviště na ul. Příborská, hle je tam a někdo je určitě rád, co na tom, že zastupitelstvo i někteří občané s touto stavbou v loňském roce nesouhlasili, to bylo přece loni….
  • Nulová informovanost občanů o velkých investičních akcích obvodu anebo mlžení okolo těchto akcí.

Víte třeba něco o plánované výstavbě nové mateřské školky na Šídlovci? Zajímá Vás to? Přijďte se 8.6.2016 od 16:00hod vedení obce a zastupitelů na tuto akci zeptat.

Otázek je víc než dost například:

  • Proč nebyla vypracována demografická analýza, abychom věděli, jak velkou školku potřebujeme nebo pokud byla, proč není doposud zveřejněna?
  • Proč nebyla zveřejněna vypracovaná studie?
  • Proč má být zastavěno více než 50% současné plochy pozemku školky a zmizí tak obrovský kus zahrady?
  • Opravdu potřebujeme přistavět školku pro 125 dětí, a jak pak bude řešena dopravní situace na ul. Viktora Huga?
  • Jaké proběhlo výběrové řízení na projekt mateřské školky?

Určitě Vás napadne spousta dalších otázek, nejen k tomuto tématu a úplně nejlepší bude, položíte-li tyto otázky sami, máte právo slyšet odpověď, nevzdávejte se jej.

Těším se na Vás,

Jan Šumbera (zastupitel za Hnutí Ostravak)

18 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Děkuji p.Šumberovi,my v hnutí Změna jsme se o to už na podněty občanů Šídlovce zajímali a naše zastupitelka s výsledky seznámí na zastupitelstvu 7.6. Určitě nebudete sám.. Není všechno růžové jak to vypadá… Některá praktika přetrvávají..

    • Miroslav Houžvička říká:

      Samozřejmě, že na zastupitelstvu 8.6. od 16.00hod.
      7.6.je pořádán koncert v kostele sv Kateřiny od 18.00hod….

  2. Jan Dvořák říká:

    Nejspíš je příčina v tom, že vedení obce se zase tak moc nezměnilo. Jeden nový člověk, jakkoliv kvalitní, zjevně na pohnutí kormidlem nestačí, když tří kývači v radě zjevně panu starostovi pomáhají držet kurs vytýčený jeho předchůdcem.
    Nerozumím ale postesku pana Šumbery k četnosti zastupitelstev. Pokud si dobře pamatuji, tak když se schvaloval na minulém ZMOb harmonogram zastupitelstev, hlasoval proti mému návrhu četnějších zastupitelstev a pak hlasoval pro harmonogram pouhých 4 zastupitelstev za rok. Takže on sám je viníkem tohoto stavu.

  3. Šárka Tomisová říká:

    Pan Šumbera je pěkný demagog, který káže vodu a pije víno.

    Co se týče nechtěného parkovište, byl v obou výběrových komisích na jeho zhotovitele. Minulý rok, kdy bylo poté zamítnuto zastupitelstvem, viz. rada 18. ze dne 10.6.2015:

    18/332.) Rada městského obvodu Hrabová

    rozhodla

    zaslat písemnou výzvu k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na realizaci stavby „Parkovací plochy Šídlovec SO 104 – Parkoviště č.4, Ostrava – Hrabová“ dle předloženého návrhu

    souhlasí

    s písemnou výzvou k podání nabídky a prokázání kvalifikace na zakázku malého rozsahu na realizaci stavby „Parkovací plochy

    Šídlovec SO 104 – Parkoviště č.4, Ostrava – Hrabová“

    a rozhodla

    o jmenování pracovní skupiny pro otevírání obálek veřejné zakázky I. Trávníček, Mgr. J. Šumbera, S. Králová, náhradníci L. Lyčka, Ing. B. Rundt, I. Petrová.

    i tento rok, viz. rada 37. ze dne 16.3.2016:

    37/777.) Rada městského obvodu Hrabová

    rozhodla

    zaslat písemnou výzvu k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na realizaci stavby „Parkovací plochy Šídlovec SO 104 – Parkoviště č. 4, Ostrava-Hrabová“ dle předloženého návrhu s doplněním,

    souhlasí

    s písemnou výzvou k podání nabídky a prokázání kvalifikace na zakázku malého rozsahu na realizaci stavby „Parkovací plochy Šídlovec SO 104 – Parkoviště č.4, Ostrava-Hrabová“

    a rozhodla

    o jmenování pracovní skupiny pro otevírání obálek veřejné zakázky Mgr. Šumbera, Ing. Chlupatý, L. Lyčka, náhradníci I. Trávníček, Ing. Rundt, Ing. Faicová.

    A zde odkazy na stránky úřadu:
    http://www.ostrava-hrabova.cz/usneseni-rmob-2015/ds-1139/archiv=0&p1=1070
    http://www.ostrava-hrabova.cz/usneseni-rmob-2016/ds-1170/archiv=0&p1=1070

    A velký !!!POZOR!!! na jeho názor ohledně ZDRAŽOVÁNÍ obecních bytů.
    Jako první, snad před půl rokem tuto problematiku nadhodil.
    Přirozeně bydlí, jak jinak, ve vlastním.

    Osobně si myslím, že k tomuto kroku není žádný důvod.

    Byty jsou zanedbané, např. v našem domě jsou stupačky z roku 1941 a díky tomu máme velmi slabý tlak vody a fleky jak na vnitřní tak i na venkovní omítce, výmalba společných prostor před 15 lety, nové se nemůžeme dočkat ani po schválení radou cca před rokem – nové koště na byťáku špatně mete, zlatá paní Pytlíková z realitky CITY, ta reagovala v řádu dnů, ne měsíců.

    Ještě k parkovištím a panu zastupiteli Šumberovi, jinak jednateli městského informačního servisu bez výběrového řízení – hnutí Ostravak, jehož je členem je právě v kurzu: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/pobocku-ois-u-elektry-v-centru-mesta-ceka-stehovani-20160411.html

    Na zastupitelstvu hlásá (zvukový záznam), že by si občané měli sami vybrat, kde by si přáli umístit parkovací plochy a skutečnost je přitom diametrálně jiná a i on má na tom svůj podíl.
    A právě do tohoto zastupitele jsem přitom vkládala poměrně velké naděje, holt to jsou styky a špinavá politika…

    • Šárka Šumberová říká:

      Pan Šumbera je čestný člověk, který má svůj názor, stejně jako většina občanů Hrabové. To, že je to jiný názor než Váš, paní Tomisová, Vás neopravňuje jej nazývat demagogem a zaměňovat fakta s domněnkami. Stejně tak mne neopravňuje Vás obviňovat z pomlouvání, přestože právě díky Vám jsem hrabova.info číst přestala, neboť mne nebavilo číst Vaše invektivy na kohokoli, kdo má odlišný názor, než je ten Váš. Můj manžel nepotřebuje, abych se ho zastávala, ale právě proto, že vím, že to s Hrabovou vždy myslel a myslí dobře, tak považuji za důležité mu svou podporu vyjádřit i zde.

      • Radomír Orkáč říká:

        To mě mrzí, že nečtete Hrabová.Info, i pro Vás to děláme…

  4. Jan Šumbera říká:

    Hezký den,

    jen drobné upřesnění:

    – ano do komisí jsem jmenován byl
    – jelikož jsem s touto stavbou nesouhlasil, jednání jsem se neúčastnil

    Jan Šumbera

    • Šárka Tomisová říká:

      Nebudu to komentovat, ať si každý udělá obrázek sám…

      • Radomír Orkáč říká:

        Pani Sarko,

        ja se musim Honzy Sumbery preci jen zastat.

        ad vlastni bydleni – v obecnim bydli jen Milan Pospech a mozna pani Alice Strnistova, ostatni bydli ve svem. Tohle nema nic spolecneho s rozhodovanim kohokoliv.

        ad upozorneni na zdrazovani – jeden zastupitel muze delat co chce, ale dulezite je, jak se rozhodne vetsina. Pak je dulezite, co Rada…, jestli neobejde rozhodnuti Zastupitelstva.

        ad pracovni skupina – jedna se o pracovni skupinu otevirani obalek, nikoliv o pracovni skupinu, ktera ma resit otazku parkovani.

        Honzovi je velmi casto podsouvano, ze “pece” se starostou (se soucasnym) a hle, napise takovou pozvanku – za me jednoznacne palec nahoru!

        Nebojim se rict, ze Vam fandim v tom boji za zelenou plochu, ja vsak na Sidlovci nebydlim. Myslim si, je to ale opravdu jen muj nazor, ze vetsinu lidi zajima, kde mohou zaparkovat, nez kousek dalsi zastavene plochy. Posoudit to musi vzdy az zastupitelstvo a tam nikdo nebyl pro parkoviste… . Jsou to nasi zastupci a oni by se meli s nami bavit a prijimat takova rozhodnuti, ktera budou nejlepsi pro danou vec – zelen vs parkovani.

        Jestli si tu zmenu nazoru Rada obhaji, to nevim, ale Honza Sumbera za to skutecne nemuze… . Stejne tak on sam nemuze vyresit otazku najmu, jeho hlas je jen prdnutim v mori nazoru.

        Vazim si Vas, ale tento nazor na Honzu Sumberu ja osobne s Vami nesdilim. Nemam patent na rozum a muzu se opravdu plest, ale jsme jen lide – vy, ja i Honza Sumbera.

        • Šárka Tomisová říká:

          Strnišťovi bydlí ve vlastním.
          Cena prodeje dvoupokojového obecního bytu ve staré zástavbě v roce 2006 – 155 000 Kč. Slušné, že?
          A to se v poslední době v nejbižším okolí postavila dvě parkoviště, o které běžní občané nestáli.

          • Milan Slíva jr. říká:

            Nepřestanu obdivovat Vaše „oslí můstky“. Ať píšete o čemkoliv, vždy skončíte u parkovišť. Nedávno to samé ve Vašem příspěvku o vystoupení lotyšského pěveckého sboru. Ač neuvěřitelné, příspěvek opět končil u betonu. Jsem přesvědčen, že byste umně zvládla parkoviště zakomponovat i kdyby to měl být kupříkladu příspěvek o páření vorvaňů. V roce 2006 155000,–, o deset let dříve ještě výhodněji. Ale je o deset let později, kdo chtěl bydlet ve svém, příležitosti využil. Píše se rok 2016, bydlíte v nájemním bydlení, v pěkném prostředí a na dobré adrese, ač možná tu krásu, přes ta pro Vás hrozivá parkoviště, již nevnímáte.

            • Vacbat říká:

              Také si dovolím reagovat.. Vůbec mi nevadí, že paní Tomisová končí opět u parkovišť. Víte, je škoda, že není více lidí, kteří by si dokázali uvědomit, co je potřeba chránit.. My lidé devastujeme přírodu, ničíme životní prostředí, skládky jsou přeplněné a dávají se do moře.. a pak se divíme, že je někde nějaká katastrofa, že endemity na nějaké lokalitě vymírají.. Měli bychom začít u sebe.. a to tím, že omezíme naši pohodlnost a odepřeme si např. PARKOVIŠTĚ:-), které ničí a zastavuje zeleň, která v dnešní době bohužel ubývá.. Možná zním moralisticky, možná ideologicky.. ale je to jedno, jestli je to nové parkoviště, nový panelák atd.. my lidé chceme stále více, ale musíme tedy i počítat s důsledky.. Přeji hezký den a uvidíme se na zítřejším zastupitelstvu:-)

              • Milan Slíva jr. říká:

                Proti protestu vůči parkovištím vůbec nic nenamítám. Musí být slyšet hlasy obou stran, jen tak lze najít co nejlepší kompromis. Nelíbí se mi pouze ty oslí můstky, dělají ze zbytku příspěvku pouze podhoubí pro protest a celý zbytek příspěvku deklasují.

                Já na zítřejším zastupitelstvu v hledišti snad budu, takže se uvidíme. Mám však obavy, že bude poloprázdno, jelikož sportovci budou v té době kroužit své míle kolem kostelíka.

            • Šárka Tomisová říká:

              Neznáte vůbec bytovou situaci pane Slívo, ale já se za to na vás nezlobím.
              Prodala se Obchodní a Šídlovecká a my ve staré zástavbě na V. Huga (obě strany) a Příborské (lichá čísla), jsme neměli vůbec šanci si byty koupit.
              Prý politické rozhodnutí, ale skutečnost byla taková, že na našich číslech popisných, či ulicích, nebydlel žádný papaláš z úřadu.
              Já samotná, např., jsem si byt chtěla koupit od samého začátku a s tímto záměrem jsem se na Šídlovec stěhovala a to nejsem jediná.
              Jen se zeptejte, např. nájemníků, kteří si v podkrovních bytech vybudovali podkroví. Opravdu si myslíte, že si ty byty nechtěli koupit? Máte zcela zkreslené informace, nebylo jim to prostě umožněno.

              Taková je skutečnost a taková je čistá pravda. A na úřadu Vás budou samozřejmě lakovat, aby zakryli svoje pohnutky.

              Ano – na Šídlovci je pěkné prostředí, ale mohlo by být mnohem krásnější a zbytečně prošustrované peníze za nechtěný beton by se daly použít na něco úplně jiného. Třeba na koupi Lípy, o které si já osobně myslím, že to vůbec není ruina. Sál má úžasnou akustiku a z jejich prostor dýchá historie.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Nebylo to možné ani při prodeji v roce 1995? Blíže k tehdejším prodejům kupříkladu v Hrabovských listech 1/1995. V katastru vidím u domů na V.Huga spoustu soukromých vlastníků, takže ta možnost zakoupení musela existovat.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Jinak ještě dodám, že pěkně se tomu věnoval pan Slavík na svém blogu zde.

  5. Jan Dvořák říká:

    Bývalo vždy zvykem, že pokud měl být někdo jmenován členem výběrové komise, byl předem dotázán, zda s tím souhlasí – a nevěřím, že by to teď bylo jinak. Každopádně každý má možnost na jakoukoliv funkci rezignovat. Neúčast na jednání z důvodu údajného nesouhlasu se stavbou je poněkud podivná a nepůsobí zrovna věrohodně. Tomu pečení věřím víc.

    • Radomír Orkáč říká:

      Honzo, souhlasím, že je ten “nesouhlas” podivný a nepůsobí věrohodně. Kdo z nás někdy nenapsal text, který vyzněl špatně…

      Každopádně já jsem osobně stále přesvědčen, že v případě parkování byl Honza na tom tehdejším jednání Zastupitelstva jeden z nejhlasitějších odpůrců a on o stavbě mimo Zastupitelstvo rozhodovat nemohl.

      Je zbytečné Honzu obviňovat z něčeho, co dost dobře ovlivnit nemohl – nájemné a ani parkování ovlivnit prostě nemohl.

      Honza Šumbera by byl opravdu dobrý herec, kdyby zval na Zastupitelstvo a myslel to jinak, než zapsal.

[email protected] [email protected]