Kraj jednu silnici postaví a dvě opraví

Přes 300 miliónů korun investuje Moravskoslezský kraj do výstavby jedné a rekonstrukcí dvou silnic.

Právo: Moravskoslezský kraj 24.9.2016, strana 20, Severní Morava a Slezsko, Pavel Karban

Krajští zastupitelé už schválili vyhlášení veřejných zakázek na opravy silnice v Bílovci a FrýdkuMístku i na stavbu nové Mostní ulice, která má propojit průmyslovou zónu v Ostravě-Hrabové s Vratimovem.

„Jedná se o silnice druhé a třetí třídy. Ve Frýdku je to v podstatě kolem Olešné, tam jsou ty úseky velmi problematické, v Bílovci jde o průtah městem směrem od Tísku a Velkých Albrechtic,“ objasnil náměstek hejtmana pro dopravu Daniel Havlík (ČSSD).

Za nejzajímavější stavbu pak označil nově vybudovaný úsek o délce 1,3 kilometru. „Víme, že tam je skutečně obrovský problém a my jsme jednoznačně deklarovali, že pokud budou vyrovnány veškeré závazky, co se týká výkupu pozemků a podobně, že tu cestu postavíme,“ dodal s tím, že nová silnice odlehčí té stávající, která je velmi zatížená a navíc vede přes zabydlenou městskou část Hrabová.

Všechny tři úseky by měl kraj rekonstruovat, respektive postavit, se spoluúčastí evropských peněz. Nejdražší má být stavba Mostní ulice, podle projektu by měla stát 192 miliónů korun. „Realizace všech tří staveb by měla odstartovat v příštím roce a práce by měly být hotovy v roce 2018,“ řekl Havlík.

Předpokládané investice do opravy úseku o délce 5,7 kilometru v Bílovci jsou 41 miliónů a za rekonstrukci 4,3 kilometru dlouhé silnice ve Frýdku-Místku plánuje hejtmanství utratit maximálně 81 miliónů korun. Zatímco oprava silnice ve Frýdku a stavba Mostní ulice skončí až v roce 2018, rekonstrukce průtahu Bílovcem má být hotova příští rok.

Havlík připomněl, že letos už byly vyhlášeny veřejné zakázky na stavbu průtahu Horní Suchou, na silnici vedoucí kolem průmyslové zóny v Mošnově, I. část rekonstrukce mimoúrovňového křížení mostu na Bazalech, na rekonstrukci okružní křižovatky v Horní Suché a rekonstrukci části Plzeňské ulice v Ostravě.
Hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) těší, že z hlediska oprav komunikací v majetku kraje patří Moravskoslezský kraj k nejlepším v ČR. „Velmi nám pomohl loňský rok, kdy jsme díky dobrému hospodaření a zapojení prostředků z evropských dotací a Státního fondu dopravní infrastruktury proinvestovali při opravách silnic téměř 1,5 miliardy,“ upozornil.

***

Realizace všech tří staveb by měla odstartovat v příštím roce Daniel Havlík, náměstek hejtmana pro dopravu

4 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    Hurá pro prodlouženou Mostní…už za dva roky. Ještě jednou hurá.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Čekal bych, že poznáte předvolební kampaň pro krajské volby od seriozní informace. Teprve pokud toto prohlášení vydá krajský úřad i po volbách, teprve pak se můžete těšit. Aktuálně můžeme tak maximálně parafrázovat lidové přísloví na „Tonoucí se i Mostní chytá“ 🙂

      • Stanislav Holiš říká:

        Njn, uvidíme. Jak jsem koupil, tak prodávám. Nic víc, nic míň.

  2. Petr Halfar říká:

    Tak třeba toto už je poněkud reálnější informace:
    https://www.vestnikverejnychzakazek.cz/cs/Form/Display/677552

[email protected] [email protected]