Nic není utajováno!

Když na jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie dne 25. 10. bylo v souvislosti s hysterií kolem parkovišť navrženo jedním ze členů, abychom informace z jednání raději nezveřejňovali, namítl jsem, že utajování ze strany obvodu už bylo dost, např. ve věci MŠ.

Na to reagoval pan místostarosta, že nic utajováno nebylo.

Po pár dnech jsem se v usnesení RMOb dočetl, že 26. 10. (tedy den poté) schválila projektovou dokumentaci novostavby MŠ, předloženou projektantem 20. 10. (tj. 5 dní před konáním komise). Rada tedy opět v zásadní věci rozhodovala bez toho, aby si vyžádala doporučení komise. Prý to bylo proto, aby se schvalování nezdržovalo.

Nechť si ale každý udělá úsudek sám k jakému zdržení by došlo, kdyby byla ta projektová dokumentace předložena komisi 25. 10., tedy před schvalováním radou. Možná bylo důvodem to, že projektant stále trvá na šedé budově za dřevěnou ohradou dle studie, což bylo komisí připomínkováno.

57 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Pane Dvořáku, můžete prosím upřesnit co tím článkem chcete vlastně sdělit? Co se týče projektové dokumentace k mateřské školce, tato byla zveřejněna v záříjových Hrabovských listech a nezaznamenal jsem nějaké vážnější protesty.

    I vy jste v nich psal:

    …zpracovatel studie odvedl dobrou práci a objekt je uživatelsky dobře řešený. Jedinou výhradu mám spolu s komisí výstavby k tomu, že objekt by měl být barevnější, jak se na školku sluší.

    Existuje tedy důvod, proč by předmětný projekt mateřské školky neměl být schválen, když se prakticky žádné názory odsuzující tento projekt neobjevily? I vy jste se tady na Hrabova.info v žádném článku nezabýval důvody, proč by schválen být neměl. Barevnost je hodně subjektivní věc a není to nic, co by zhoršovalo komfort užívání konečného díla.

    Opět za vaším článkem nevidím nic jiného, než dětinský pokus poukázat na vámi vybájenou nekompetentnost stávajícího vedení naší radnice. Což z pera vás, jakožto bývalého místostarosty, působí více než úsměvně. Jelikož v době vašeho spoluvedení radnice se informovanost ze strany úřadu pohybovala na úrovni zarytého mlčení a ignorování občanů.

    • Jan Dvořák říká:

      Kdybyste si to dříve než začnete plivat jedovaté sliny pořádně přečetl, tak byste jistě zaregistroval, že píši o projektové dokumentaci, dosud nezveřejněné, nikoli o studii.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Projektová dokumentace se nějak odchýlila od studie, s kterou byla veřejnost seznámena?

        • Jan Dvořák říká:

          Ano, např. nejviditelnější změnou jsou šikmé střechy.

          • Milan Slíva jr. říká:

            No konkrétně toto bych zrovna nebral jako významnou změnu, protože prakticky vůbec nezasahuje do dispozičního řešení nové školky a nemyslím si, že by tato změna vyvolala u veřejnosti nějakou negativní odezvu. Zeptám se tedy konkrétně, změnilo se nějak dispoziční řešení nové školky?

            • Jan Dvořák říká:

              Koncepce je stejná, jen se hovořilo o posunu komplexu, ale podrobnosti Vám neřeknu, protože během umožněného párminutového nahlédnutí se toho moc zjistit nedá. Vy se mnou určitě jako vždy nebudete souhlasit, ale já si opravdu myslím, že takto významná stavba si zaslouží širší projednávání.

  2. Stanislav Holiš říká:

    52/1135 rada bere na vědomí dokumentaci pro povolení prodloužené Mostní 1 etapa a souhlasí s vydáním stavebního povolení. Jednu dobu se tady diskutovalo o nějakém seznámení s touto stavbou, dopadlo to nějak?

    • Petr Halfar říká:

      Připojuju se k dotazu…dopadlo to nějak?

    • Radomír Orkáč říká:

      To se zde jiz psalo, ze nikdo nechce na takove verejne diskuzi vystoupit a stavbu “obhajovat”. Zastanci na takovou diskuzi nemaji “koule” a je to cele o tom, ze se vsichni vyjadruji – “neda se to jiz zastavit”.

      Cili diskuze nebude;-)

      • Milan Slíva jr. říká:

        Přesně tak, nehledě na to, že v obci není nikdo kdo by byl ochoten se za tento projekt postavit před lidi. Radek udělal vcelku pěkné informační stránky nejen o Prodloužené Mostní, ale o stavbách v obci obecně. Tyto jsou již víceméně hotové delší čas, ale nikdo z obce se nemá k jejich oficiálnímu zveřejnění, takže toto ustrnulo v obecním úřednickém soukolí a je tam rozvážně přežvýkáváno.

        • Stanislav Holiš říká:

          Děkuji Milane za info a je velká škoda, že se jen přežvykuje a nemluví, zejména o těch stavbách, záměrně nejmenuji které. Když o stavbách začnou mluvit občané, tak je vše špatně a stav se vrátí do pozice “ustrnutí”. To ale není dobré řešení a vzduch to nepročistí, nemluvě o “nějaké” důvěře.

    • Jan Dvořák říká:

      To byl jen předvolební slib, teď už je přece starosta zvolen.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Předvolební slib? To myslíte vážně? Problémem místní ODS bylo před volbami to, že neměli žádný konkrétní volební program, takže nechápu o jakých slibech mluvíte. Beseda byla požadována zastupiteli za KSČM a Ostravak poprvé na zastupitelstvu 18.11.2015, tedy více než rok po volbách a za vedení radnice starostou Naděm.
        Pokud jsem od někoho očekával, že se před lidi postaví a rozptýlí obavy občanů vůči této stavbě, tak jsem to očekával od největšího zastánce této stavby, z jehož pera pocházely agitky pro tuto stavbu v Hrabovských listech a který, pokud jsem dobře informován, vedl ohledně této stavby jednání. Tím člověkem jste vy, pane Dvořáku.
        Také bych rád zdůraznil, že jste předseda komise „Výstavby, dopravy a ekologie“, tedy komise, u níž bych předpokládal, že daná problematika je už z názvu této komise v její kompetenci a z jejíž strany bych očekával zorganizování takovéto besedy. Co jste tedy vy osobně, jako předseda této komise, vzděláním dopravní inženýr a zastánce této stavby, konkrétně udělal pro to, aby se tato beseda udála?

        • Vladimír Petana říká:

          Pane Milane Slívo jr.
          Při čtení Vašich diskuzních příspěvků dotýkajících se komise výstavby a jejího předsedy Jana Dvořáka, jsem si maně vzpomněl na jednu z postav starého Říma a to (nejenom) řečníka jménem Marcus Porcius Cato Censor, zkráceně Cato. Ten vstoupil do dějin tím, že každou svoji veřejnou řeč zakončil větou: „Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno“. Myslím, že by se mohla tato věta po výrazné modifikaci použít na konci Vašich diskuzních příspěvků.

          • Milan Slíva jr. říká:

            Pane Petano, chápu proč jste napsal to co jste napsal. Chápu, že pan Dvořák je nejen Váš přítel spolustraník, Váš kamarád a život se s ním v poslední době příliš nemazlil. Ale to neznamená, že budu ze soucitu ignorovat jeho veřejné vystupování jakožto zastupitele, předsedy komise výstavby a zejména jako bývalého místostarosty. Snažil jsem se v poslední době příspěvky pana Dvořáka s nadhledem přecházet, jelikož se obvykle totiž odpovědi na své otázky nedozvím a odpovědí jsou mi jen esence demagogie, oportunismu a čirého populismu. Možná mám na veřejné vystupování pana Dvořáka příliš černý pohled, ale bohužel Vy to vidíte příliš růžově a nevnímáte, že svým vystupováním nepoškozuje až tak sebe, ale hlavně vaší stranu zde v Hrabové.
            Jinak Vaše přirovnání trochu pokulhává. Na rozdíl od Cata staršího nevkládám pana Dvořáka do nesouvisejících příspěvků a můj vztah i pohnutky vůči panu Dvořákovi jsou diametrálně odlišné od Catova vztahu ke Kartágu. Každopádně za Váš příspěvek děkuji.

            • Jan Dvořák říká:

              No, kdyby mně nepřítel chválil, byl by to důvod k vážnému zamyšlení, co mám dělat jinak.

              • Petr Novák říká:

                Berte to s humorem,vy vedete válku a nebo jste zaměnil slovo oponent či člověk jiného názoru za nepřítele?

                • Jan Dvořák říká:

                  Tu válku tu vede někdo jiný, já se jen bráním. Podívejte se, prosím, zda je v sekvenci komentářů nejdřív útok pana Slívy na mně nebo můj na něj.

                  • Milan Slíva jr. říká:

                    Pojímáte to špatně, zde nejde o válku a útoky, ale o otázky a odpovědi.

                    Jinak když koukám na váš první příspěvek „To byl jen předvolební slib, teď už je přece starosta zvolen.“, tak to je útok jak vyšitý. Takový útočný výkřik do tmy. Viditelně jako útok chápete pouze to, co se týká vaší osoby.

        • Jan Dvořák říká:

          A toho 18.11.2015 pan Trávníček, již rozhodnutý kandidovat na pozici starosty, přislíbil konání takové besedy. Slib má plnit vždy ten, kdo ho dává.

          • Radomír Orkáč říká:

            Honzo, kdyz starostovi vsichni na zastupitelstvu reknou, ze by se to melo usporadat, tak je pochopitelne, ze to musi prislibit, ze se o to pokusi.

            Mne osobne starosta rikal, ze nevi o nikom, kdo by byl ochoten a schopen vystoupit (ani z Magistratu) s obhajobou prodlouzene Mostni.

            Ty nekoho, kdo by vystoupil a Mostni na besede obhajoval a nevadilo by mu, ze by byl jediny obhajce, ktery vystoupi?

            Pokud nekoho takoveho znas, tak sem s nim;-) Jen se obavam, ze jeden clovek je malo, ale pokud by byl schopen celou stavbu obhajit, tak proc ne;-)

            • Jan Dvořák říká:

              Starosta se nemá na nikoho vymlouvat, protože přímo on by tam z titulu své funkce měl jít, a to zejména proto, že jeho strana měla tuto stavbu ve volebním programu.

  3. Petr Novák říká:

    Pane Dvořáku,vy jste ve vašem programu Mostní neměli?Program se tvoří a vše je o kompromisu,bohužel musím zdělit,že s odstupem času mám pocit a myslím si,že Mostní je pro Hrabovou zlá varianta.Ale,kvůli tomu nebudu kolem sebe plivat a tvářit se já nic,za vše může starosta.Je to jen můj názor a musím ho zdělit,jelikož se mi nelíbí jak je celá věc od vás prezentována.

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja Petuv nazor musim v odlehcene forme podporit. Ja jsem za CSSD, ale muj nazor na Mostni tam znate. Mame to vsak v programu a nezbyva mi, nez to tolerovat. Nikdo me nedonuti se Mostni zastavat a obhajovat ji, i kdyz to ma strana, kde jsem, v programu…

      Starosta v dobe pred volbami nemel ani ambice, stat se starostou a jeho nazor tezko takhle komentovat. Pokud prislibil, ze se pokusi oslovit ostatni, aby sli Mostni obhajovat, tak to je jedine, co mohl udelat.

    • Jan Dvořák říká:

      My ale takový slib nedávali a ani dát nemohli,protože nevedeme obvod. Není možné si vážit politika, který slibuje a pak slib nehodlá plnit. Netýká se to bohužel jen starosty.

      • Petr Novák říká:

        Vždytˇjste byl ve vedení obce,když se o tom rozhodovalo,proto říkám,není to od vás fér,ale názor atˇsi každý udělá sám.

        • Jan Dvořák říká:

          A od Vás není fér, že veřejně píšete nepravdu. O Prodloužené Mostní vedení obvodu rozhodovalo v roce 1994, když se dostala do územního plánu, a někdy cca v roce 2005, kdy se obvod vyjadřoval k její projektové dokumentací v rámci územního řízení. Měl byste si nastudovat, kdo tehdy byl ve vedení obvodu a měl byste si uvědomit, že o všem v těch dobách rozhodovala ta strana, za kterou jste v zastupitelstvu, tak nesvádějte vinu na jiné. Realizovat bylo možno jen to, co předchůdci připravili.

          • Petr Novák říká:

            V tom případě se vám omlouvám,přesto by mně zajímalo zda jste zastánce Mostní či nikoli.Jestli považujete rozdělení Hrabové za zprávné.

            • Jan Dvořák říká:

              Myslím, že svůj názor na Prodlouženou Mostní jsem mnohokrát veřejně řekl či napsal, takže nechápu, proč se na to ptáte, když znáte odpověď. Rozdělení Hrabové nepovažuji za zprávné ani správné, ale to snad nikdo nechystá, byť určité náznaky boje jihu proti severu od některých lidí bohužel občas bohužel čtu či slýchám.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Pane Dvořáku, zde nejsme na gramatické olympiádě, aby bylo nutno poukazovat na gramatické chyby. Důležitější je zde obsah sdělení, nikoliv jeho forma. To, že někdo může mít problémy s gramatikou a nevládne bravurně psaným slovem neznamená, že to není chytrý člověk a jeho názory mají menší váhu. Ale u vás to nepřekvapuje, svoji demagogii a oportunismus jste dal najevo již mnohokrát.
                Akorát bych doporučil, když se chcete stavět do pozice grammar nazi, svoje příspěvky po sobě číst, ať dávají smysl, korektně používat čárky a zbytečně neduplikovat slova. Jako slovo „bohužel“ ve vašem posledním příspěvku. Člověk pak neví na co si stěžujete. Jestli na to, že občas čtete nebo na něco jiného.

                • Jan Dvořák říká:

                  Rozumím, já musím hlídat čárky i sloh,ale jiní nemusí na pravopis hledět vůbec.

                  • Milan Slíva jr. říká:

                    Nemusíte, i u vás je zde podstatnější co píšete a ne jak. Ale poukazovat jste na to začal vy, ne nadarmo se říká, že nejdříve se má zamést před vlastním prahem a to nejen, než se pustíte do podpásového shazování názorového oponenta.

              • Petr Novák říká:

                Děkuji za odpověď, přesně tohle jsem od vás čekal, vy nebojujete za Hrabovou, ale za sebe.Nikdy se nemýlíte a ve všem musíte mít pravdu, ale je to vaše věc. Jenom se vám velice těžce budou hledat spojenci (myslím v komunální politice). Pro jistotu se vaše názory na infu pokusím již nekomentovat, protože to nemá cenu, vy si stejně budete prosazovat jen svou cestu.

              • Občan2 říká:

                Pane Dvořáku,

                doufám, že za své lži budute po právu odměňen. Jelikož vy si buď nejste vědom svých čínnů nebo totálně mlžíte a neustále lžete.

                Chápu, že lež je lidsky obranný mechanizmus, ale taky známka nedůveryhodných a slabých lidí, kteří něco negativního musí skrývat.

                Lež = i úmyslné mluvení necelé pravdy!!! Jelikož váš cíle je vyvolat jiný dojem, než jaký opravdu je … = klam = lež …

                Vy jste totiž člověk, kterému se nedá upřít prvenství v prolobování nejhoršího rozhodnutí v dějinách Hrabové.

                Lobovat = váš termín v HL, pro vaše skutky s Mostní, kterými se kašete.

                Vy jste ústřední postava, která tento spící problém probudila a uvedla do chodu, i za cenu, že se věci nedějí, jak by se měly dít.

                Lobovat by mělo být trestné, bohužel u nás není. A vyjste nato hrdý! Každá větší nadnárodní společnost, která obchoduje na burze by si toto, co jste vy už jen veřejně napsal (nedejbože činil za veřejnými za zády) nemohla dovolit, jelikož by se to pro tuto společnost pravděpodobně stalo likvidační. Ale u nás, v ČR, je toto možné a vy jste důkazem …, že právo a rozum v této společnosti nic neznamejí.

                Pane Dvořáku, vám bylo umožněno porušit Darvina a vy porušujete Darvina!

                • Jan Dvořák říká:

                  Určitě je čestnější prosadit něco, co všichni zastupitelé považovali za nezbytné pro dobro Hrabové, než tady anonymně kydat hnůj.

                  • občan2 říká:

                    Nejhorší jsou ti, kteří ve jmenu dobra ničí tento svět.

                  • občan2 říká:

                    Nejhorší jsou ti, kteří chtějí pomáhat svou hloupostí.

                    .
                    .
                    .

                    A v tomto případě nelze ani věřit tomu, že vy jste chtěl tímto z dobré vůle pomáhat.

                • občan2 říká:

                  Nejhorší jsou ti, kteří se zkovávají za záda druhých.

          • Petr Novák říká:

            Myslel jsem to tak,že jste byl ve vedení obce,kdy jse stím ještě dalo něco dělat a nevymlouvejte se na předchůdce to mi připadá pod pás.Já taky nepodsouvám rozhodnutí někoho jiného z dřívějších dob z vaší partaje.

            • Jan Dvořák říká:

              Pokud obvod ve chvíli, kdy se k tomu vyjadřoval, dal souhlas, tak už není možnost ho vzít zpět. A pokud bych to teoreticky udělal, šel bych proti názoru 14 zastupitelů, a snad uznáte, že to jejich reprezentant udělat nemůže. Mi připadá pod pás, že se teď k tomu nikdo nemá odvahu přihlásit.
              Mimochodem Vaše slovo, že mně nebudete komentovat, platilo zjevně 12 minut – to je úctyhodné.

  4. Jan Šumbera říká:

    přátelé, k prodloužené Mostní se dá říci už pouze jedno – pláčeme nad rozlitým mlékem, dělají se přeložky plus další přípravy a prostě ten HNUS v Hrabové bude…

    Nezbývá než poděkovat všem politikům, kteří se o toto zvěrstvo zasloužili jak svými činy, neinformováním občanů nebo naopak svým mlčením a svou nečinností, a to nejlépe v příštích komunálních volbách…

    pokud mě někdo nařkne z předvolební kampaně, nemám s tím problém, osobně jsem přesvědčen, a tímto názorem jsem se nikdy netajil, že varianta, která spěje k realizaci je ta nejhorší možná…

    • Občan2 říká:

      Pane Šumbero,

      jak pro koho…, ale pokud myslíte Hrabovou jako celek, budoucnost celé Hrabové a rozvoj celé Hrabové, tak uričitě je to ta nejhorší existující možnost. Pojmenujme tuto možnost jako likvidační a definitivní. Někdo Hrabovou zaprodal a teď už nezbývá než věřit v boží mlýny.

      Je nad slunce jasné, že lidé, kteří se pod toto podepsali, veřejně lobovali, apod., tak udělali to nejhorší rozhodnutí pro Hrabovovou za stovky let její existence a tím zapřičinili její budoucí konec. Toto prvenství jim nemůže být upřeno.

      Mostní je začátek konce Hrabové, tak jak ji známe, rozhodně ne v dobrém slova smyslu.

  5. Stanislav Holiš říká:

    Když nemáme ty “koule” na veřejné vystoupení k této stavbě, nalezneme ty “koule” k zveřejnění na webu nebo tady? Tohle by nemělo nikoho bolet…..

  6. Stanislav Holiš říká:

    Pokud tam bude tolik stromů tak to bude za několik desítek let vypadat jako komárkova dráha mezi Místeckou a Bělou s tím rozdílem že tam budou jezdit auta a migrace zvířat nebude možná.

    • Petr Halfar říká:

      Teoreticky bude nová cesta obklopena keři a stromy po skončení výstavby, protože v rámci projektové dokumentace pro VZ je zakomponována i položka “Vegetační úpravy”.

      Řešení návrhu izolační zeleně vychází z požadavku začlenit předmětné území po realizaci stavby do zájmového území s ohledem na umístění stavby v území významném z hlediska krajinného rázu a zároveň jako náhradu za potřebné kácení zeleně v nezbytně nutném rozsahu. Návrh výsadeb je tvořen výsadbou ochranné zeleně izolační zeleně v souvislém pruhu zeleně podél vedené trasy silnice II/478 v prostoru agrocenózy.

      Celkově projekt počítá s výsadbou 2186 keřů a 166 stromů (tyto s výškou 4-5 metrů včetně solitérních stromů s výškou 8 metrů (lípy, duby, břízy, javory).

      Pokud by měl někdo zájem, můžu odkázat přímo na projektovou dokumentaci VZ.

      • Zdeněk Kander říká:

        A kde máte ty habry – nepsaný symbol obce Hrabové

        • Petr Halfar říká:

          A to že tam nejsou, to je nějaký problém?
          Nicméně pokud “nepsaným symbolem” takový habr je, tak byste mohl zařídit, aby byl jeden strom zasazen doprostřed budoucího kruhového objezdu Mostní x Paskovská. Pak by symbol obce všem řidičům byl jasně patrný.
          Stejně tak jsem sám zvědavý, jestli tento kruháč v centru obce bude mít svou “tvář”, tj. bude barevný, opečovávaný, klidně s erbem obce tak, jak je tomu běžné např. v Rakousku nebo Francii.

          • Petr Žižka říká:

            jj, plně souhlasím s Petrem Halfarem. Kruhák může být jen taková nudná asfaltová nula (případně bychom mohli říci – kolečko v krajině). Splní účel, ale nepotěší, nepobaví, nezaujme. Ale může to být také umělecký artefakt. Anebo něco mezi tím. Osobně mám rád kreativní řešení, něco, co potěší, něco, co přesně tak, jak to píše Petr Halfar, vidím především v zemích na západ od našich hranic. Nevěřím ale, že kreativci žijí jen od Chebu na západ, případně od Budějic na jih. Nechci tomu věřit. Důvod, proč u nás jsou asfaltové nuly a v Rakousku, Německu, Francii atd. artefakty, bude asi někde jinde… Bylo by skvělé, kdyby v Hrabové vznikl artefakt. PŽ

      • občan2 říká:

        — Tento prispevek jsem byl nucen moderovat —

        Radomir Orkac

        • občan2 říká:

          Nevím, co je špatného na pojmenování věcí správnými jmény. Ale budiž. Škoda, že jsem nabyl pocit, že zde nemá cenu chodit. Je to jen politický moderovaný bulvár.

          • občan2 říká:

            škoda, čekal jsem odpověď, ale i na mlčení budu reagovat. Radku, tady to je jen politická agitka, že? Si opravdový tanečník na špičce jehly 🙂

            • Petr Halfar říká:

              Pěkný večer přeju,
              můžu se zeptat…co je podle vás politická agitka, v čem spočívá v tomto tématu politicky moderovaný bulvár?

          • Petr Žižka říká:

            Nevím, co se tu odehrálo, že byl Občan2 “vymoderován”, ale vím, že pokud někdo vystupuje jako anonym, tak je v pozici, která je pro nás, ostatní diskutující, velmi nevýhodná. Až tady budu psát jako Fifinka, Filoména, Fittipaldi, Filipes či Filipovský, tak si to tady taky rozdám s každým. Ale já jsem tady jako Petr Žižka a proto píšu tak, abych se mohl s ostatními lidmi pozdravit v obchodě, v hospodě, na ulici. A to mi přijde vůči všem, kdo tady diskutují, fér. Ale můžu se mýlit, nedělám si patent na rozum. Zdravím. PŽ

            • Petr Halfar říká:

              Myslím, že anonymním občanem2 by mohl být dříve hodně aktivní odpůrce Mostní P.K.. Je tak?

  7. Jan Dvořák říká:

    To je skvělý nápad! Sice dosud vedení obvodu mé návrhy estetické úpravy kruhových objezdů vždy odmítlo, ale tohle je rondel nový, tak to určitě znovu zkusím.

  8. Stanislav Holiš říká:

    A já bych uprostřed kruháče chtěl sochu dřevěného čerta, toho, který je na zahradě uměleckého řezbáře tuším ve Sviadnově. A mohl by být na otáčecím podstavci….. 🙂

[email protected] [email protected]