Kulturák na Sokole?

Pan Slavík na svém webu nedávno správně napsal, že než se do stavby nového kulturního domu pustíme, je potřeba říct všechna pro a proti – proto se o to pokusím.

Hrabová potřebuje více prostory pro kulturu než pro sport (máme přece školní tělocvičnu) a mám obavu, že v pojetí sportovní haly bude kultura až druhá v pořadí, v časech, které zbudou po sportovních aktivitách. Dále po špatných zkušenostech  s tím, jak se některé složky stavěly či staví k umožnění aktivit jiným subjektům ve svých objektech, bylo by určitě lepší, kdyby kulturák patřil obci. Také se totiž v budoucnu můžeme dočkat toho, že někdo někoho do kulturáku nepustí nebo bude chtít tak velký nájem, že to bude pro žadatele neúnosné. V neposlední řadě se sluší, aby kulturák byl ve středu obce a ne někde zastrčený. Umístění na Sokole by znamenalo, že nadpoloviční většina občanů Hrabové by měla kulturák mimo docházkovou vzdálenost. Určitě bychom měli věnovat pozornost poznámce paní Poláčkové, že na Sokol maminky s dětmi z MŠ nebudou chtít docházet.

A proč kulturák na Sokole ano?  Pokud nás vedení obvodu staví do volby buď kulturák na Sokole  nebo žádný, tak nezbývá než ho podpořit. Každopádně by se však obvod neměl takto problému „zbavit“, ale měla by být za účasti minimálně zastupitelů započata diskuse o tom, jak by měla hala na Sokole vypadat, jak by měla být využívána a jak bude fungovat její provoz

51 Komentáře

  1. Petr Novák říká:

    Psal jsem,že vás nebudu komentovat.Teď budu,to co jste napsal je vůči lidem co se snaží v Hrabové ohledně sportu a kultury něco udělat je “HNUS”.
    Já chci lepší ,kultůrnější Hrabovou o co se jedná vám?
    Asi máte lepší dotační možnosti a lepší informace jak to všechno zařídit.Věnuju se tomu rok a jsem na začátku i v spolupráci s starostou.
    Máme ještě pár schůzek a pak chceme seznámit Hrabovské občany s touto variantou a samozřejmně i zastupitele.Ale nemá cenu opakovat malou chybu,kterou jsem udělal a vracet dotaci na vizualizaci.
    V článku jsem četl co sdělil p.Slavík,p.Polášková.S p.Slavíka je vytažená věta z článku a nevím co říct na to,že maminkám s dětma nevadilo jít na Sokol na dětský den pořádán právě p.Poláčkovou.
    Za každou cenu nechci někomu něco vnucovat a když někdo má lepší možnost tak souhlasím,ale kdo zná situaci jaká je tak by měl mít snad podobný názor jako já.Znova opakuji,vše je na úplném začátku a je smutné,že ještě než něco začalo je spostu důvodú proč je to špatně.O financích neříkám nic,zeptejte se p. Poláškové,hasičů atd kolik bere Sokol a pak pišme co by,kdyby.Vše se přeci dá ošetřit smlouvami a já věřím v slovo chlapa,ale to dnes už spoustě lidí asi nic neříká.
    Jsem z toho smutný,člověk se snaží a pak někdo napíše tohle.A urážíto i lidi co se snaží pro kulturu Hrabové něco dělat a ne “kecat” a to jsem chtěl napsat žvanit.

    • Miroslav Houžvička říká:

      👍👍👍👍👍👍PETŘE,ty víš co chci říct,stojím za tvými slovy👍👍👍

    • Petr Novák říká:

      Zapomněl jsem na výbor Sokolu,ale ti mi to snad prominou,že budou o možnostech informováni také a první.

    • Miroslav Poláček říká:

      Pane Nováku,
      ano potvrzuji, že pronájem prostor na Sokole pro realizaci dětského dne s divadlem tety Chechtalíny bylo zcela bezplatné a z Vaší strany bylo naprosto vstřícné jednání a byl to náš první kontakt. Co jsme si dohodli, bylo z Vaší strany splněno. Ano moje paní MUDr. Marcela Poláčková měla vždy kulturní vize a již v roce 2007 v Paskově začala výuku tance a první a největší divadelní projekt byl o cca 20 hercích. Ano začali jsme v Paskově a po jejím předčasném ukončení své stomatologické praxe ke konci roku 2013, z důvodu péče o rodiče, jsme se začali zajímat o kulturní místnost v Ostravě Hrabové. Po složitých jednáních nám byla přidělena místnost v KC na Šídlovci. Manželka vytvořila v tak malém prostoru cca 25 m2 taneční sál a my jsme si tam instalovali na vlastní náklady zrcadlovou stěnu cca 4 x 1,6m. V tomto studiu našlo vyžití už po tři roky asi cca 50 žen a dívek ve věku od 5 do 70 let. Proto se hrdě hlásí k diskusi o novém kulturním stánku, který by měl být modifikovatelný pro sport i kulturní vyžití. A mrzí mě, názory diskutujících, že hlasy těch, co se tam budou v té nové hale realizovat, není třeba vyslyšet.
      Já si myslím, že nosný program této haly by měl být především sport, protože ten je ve Vašem Sokole rozsáhlý a rozměry a zázemí by mělo vyhovět hlavně Vám, sportovcům.
      Pokud by nároky všech spolků v tomto objektu přesahovaly časové možnosti využívání haly, tak bude tato multifunkční hala hlavně Vaším dítětem a můžete být na ni pyšný a pro ostatní spolky bude sloužit pouze omezeně.
      Každý spolek, obě kulturní komise nakonec i obec by si měli stanovit požadavky na využívání tohoto objektu a pak budeme chytřejší, zdali vyhoví požadavkům všech. Aby vyhověl, musíme jejich požadavky znát.
      Možná pak nakonec definitivní půdorysné řešení vyhoví všem spolkům i úřadu a budeme na ni pyšní.
      K názoru manželky, že děti na Sokol nedojdou. Své malé svěřence si vyzvedává odpoledne ve školní družině a taktéž i větší děti jsou většinou ze Šídlovce, protože to mají blízko. Zde bychom uvítali zvětšení sálu o přilehlé prostory po přestěhování bytového oddělení na obecní úřad. Samy děti zde dojdou, studio je v provozu od září do května a v zimních měsících je už brzo tma. Vy taky asi nepustíte vnučku samotnou, tak jako jejich rodiče. Ale minimálně 3 akce bychom v novém objektu na Sokole jistě rádi udělali, protože v ZŠ Paskovská v jídelně to není snadné, jak by se zdálo na první pohled.
      Manželka po 3 letech působení v kultuře si získala velký respekt a proto bych očekával i od některých diskutujících totéž, jako má ona k nim.
      Pokud by jste oslovili spolky písemně, určitě se Vám vyjádří k jejich požadavkům na časové a prostorové využití nové haly. Nakonec tady máme určitě zkušeného zástupce pana Mirka Houžvičku, který v kulturní oblasti dělal dlouhou dobu a určitě poradí v požadavcích na kulturní využití objektu. A přece to nebude jediná multifunkční hala v blízkém okolí, kde je možno získat zkušenosti.
      Pouze ve vzájemné diskusi si řekneme přátelsky názory k této nové stavbě, protože bude tady i po nás starších sloužit dlouhou dobu, kdy my už tu nebudeme. Asi musí být projekt nadčasový, protože tu bude sloužit dlouho.
      Moc Vám fandíme za vaši projevenou aktivitu v této oblasti.

    • Jan Dvořák říká:

      Pane Nováku,

      když čtu dole komentář pana Slívy o stavu přípravy Vašeho záměru, tak byste se měl místo psaní podobných komentářů raději věnovat tomu ujasnění Vaší představy. Osobními útoky se hala nevybuduje.

  2. Milan Slíva jr. říká:

    Pane Dvořáku, střed obce není tam, kde zrovna bydlí pan Dvořák, ale geograficky se střed obce paradoxně nachází přibližně v polovině plánované Prodloužené Mostní. Pokud budu brát jako klíčovou Paskovskou ulici, tak ze Šídlovce to je ke hřišti cca. 1.5km, přibližně stejně jako z druhé strany obce od Lyčkova statku. Takže hřiště je z toho pohledu téměř v ideální polovině.
    Pravděpodobně se budete chtít snažit argumentovat počtem obyvatel, na to bych se vás zeptal, zda jste se byl osobně v poslední době na nějaké kulturní akci podívat, kolik obyvatel tam dorazilo ze staré Hrabové a kolik ze Šídlovce?

  3. Jan Dvořák říká:

    Mi jde právě o to, aby kultura nebyla odsunuta na vedlejší kolej a když je zde tolik lidí, kteří ji chtějí dělat, tak jim pro to musíme vytvořit podmínky. Před půl rokem tuto myšlenku starosta sdělil jako alternativu k požadavku na kulturní dům a vyjma schvalování dotace na zastupitelstvu se jen půl roku mlčí. Jsem rád, že konečně starosta slíbil k tomuto tématu pracovní jednání zastupitelů (a snad to nebude zase jen nenaplněný slib) a jen věřím, že bude probíhat bez zbytečných emocí.
    Pokud se týká pana Slívy, tak by asi bylo nejlepší postavit kulturní dům někde u Prašivky, protože tam někde je geografický střed Hrabové. To by samozřejmě bylo absurdní, protože je potřeba brát počet obyvatel, kterých je na Šídlovci, Hradčanech a Žižkově nadpoloviční většina a je-li hřiště v polovině Paskovské, tak z vesnické části to má jen cca polovina blíž k Sokolu než k úřadu, takže cca dvakrát více obyvatel Hrabové to má na hřiště dál než k úřadu.
    Ale zaregistroval jsem dnes i další příslib starosty, tak se třeba dobereme k všestranné spokojenosti. Ale musíme o tom diskutovat, ne se osočovat.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Dvořáku, středem obce jste začal vy, viz vaše

      V neposlední řadě se sluší, aby kulturák byl ve středu obce a ne někde zastrčený.

      Zajímalo mě pouze vaše kritérium „středovosti“. Protože dle geografického, silničního a koneckonců i historického, jsou středy vždy poněkud vzdáleny od vaši představy. Pouze dodám, že historickým středem Hrabové je oblast bývalého fojtství, tedy Lípa a hasičárna. Dle mých předpokladů oponujete počtem obyvatel, ale když vám to nevycházelo počtem pro samotný Šídlovec, tak jste si přibral Žižkov a Hradčany, dokud se váha obyvatelstva nepřechýlila. U bývalého jednatele koordinátora ODIS bych také předpokládal znalost, že mezi Šídlovcem a hřištěm jezdí hromadná doprava a tato doba k cestování ze Šídlovce představuje dvě zastávky, tedy tři minuty minuty cestování hromadnou dopravou a tři minuty chůze.

      Již delší dobu znepokojeně pozoruji snahy polarizovat Hrabovou na Šídlovec a zbytek Hrabové, jakožto satelitní vesnici centrálního Šídlovce, kde putuje většina obecních investic. Včerejší zastupitelstvo mne v tom opět utvrdilo, po tom co vystoupili občané Šídlovce s požadavkem založení osadního výboru. Kdo byl na včerejším zastupitelstvu, musel nabýt dojmu, že se v brzké budoucnosti dočkáme odtržení Šídlovce, sousedícího s autonomní kmenovou ulicí Jezdiště, obehnanou vysokou betonovou zdí, celnicí lustrující, kdo se k Jezdišti dovolil přiblížit a kulometným hnízdem s raketovou obranou proti plechovým cílům. Vaše snahy jsou pro Hrabovou dělící a působíte na obyvatelstvo jako polarizační katalyzátor.

      Možná se vám zdá, že nesouhlasím se vším, co řeknete či napíšete, ale vězte, že tomu tak není. Nesmiřitelní zůstáváme pouze v názorech na Prodlouženou Mostní. Ale oplýváte nadáním, vyšperkovat vcelku rozumné názory o nějakou „ptákovinu“. Všimněte si, že u vašeho článku rozporuji pouze střed obce, nikoliv to kolem.

      Vzhledem k tomu, že multifunkční hala představuje řešení, které přibližuje prostory pro sport i kulturu do reálných obrysů, je dobré toto řešení úplně nezatracovat. Vždyť o akutní potřebě kulturního domu se hovoří již minimálně 70 let a při současné politické vůli toto řešit mohou ty diskuze, jak nutně ho potřebujeme, úspěšně trvat ještě další desítky let. Vždyť nikde není psáno, že po multifunkční hale s primárně sportovním využitím, sekundárně využitelnou pro kulturu, nemůže přijít čistě kulturní stánek. Hrabová má to štěstí, že je díky průmyslové zóně poměrně bohatou obcí. Možná přišel čas to zužitkovat, a po době staveb parkovišť a chodníků přistoupit k něčemu ambicioznějšímu a postavit něco pěkného, co čouhá nad úroveň okolního terénu.

      • Zdeněk Kander říká:

        Zdravím Vás – co si mám představit pod názvem Hradčany, myslím v Hrabové – děkuji

        • Radomír Orkáč říká:

          Ja ted nevim, jestli vazne, nebo to je mysleno jinak:(

          Hradcany jsou cast Hrabove v okoli ulice Hradcanska…

        • Martin Slepička říká:

          Pane Kandre, bude to nejspíše místní název pro vyvýšeninu v okolí ulic Na Rozích, Výjezdní, Hradeckého, Pod Břehy. V období druhé světové války se tam dle vzpomínek hrabovského rodáka prof. Lumíra Dokoupila (KHI FF OU) vedly těžké boje, neboť se tam opevnili Němci. M. Slep.

          • Radomír Orkáč říká:

            Marto, dekuji a omlouvam se. V hlave jsem mel Hradcanskou ul., ale je to Hradeckeho.

            Moc moc diky za doplneni.

            • Jan Dvořák říká:

              Oficiální název to jistě není, ale u nás se tomu tak vždy říkalo, nepochybně podle té ulice, ale taky možná proto, že ta část je na kopci.

      • Zdeněk Kander říká:

        Zdravím Vás – ke geometrickému vyjádření středu může nastat několik řešení.
        1. vezmu-li kolmice JS a VZ pak střed obce je poblíž kóty 239,1(triangulační bod)
        2. přidám-li uhlopříčky pak střed obce obce se posune kousek jih (poblíž bude Mostní)
        3. vezmu-li v uváhu těžiště pak bude platit přibližně bod 2

        Lze tedy odvodit, že střed obce nalezneme cca 40 m od kóty 239,1 jižně v okruhu 50 m
        1 a. vezmu-li kolmice JS a VZ pak střed obce ve vztahu k Paskovské ul. (rozhodující parametr)je tam kde je restaurace Na Vyhlídce. Odtud je Prašivku cca 2km a Na Fojství cca max 200 m.

        Pokud si představím kulturní dům tak dalšími parametry si představuji pod pojmy parkoviště, vestibul s šatnami a potřebným zařízením, víceúčelový sál s podiem,víceúčelový bufet atd. Domnívám se, že za tím účelem by pan Dvořák měl uspořádat breimstorming, já mu s tím s radostí metodicky pomohu. Cílem by mělo být především spojovat lidi a ne stále notovat Jandovou písničku Já,Já

        S pozdravem Zdeněk Kander

        • Zdeněk Kander říká:

          Doplněk to je vztaženo k panu Slívovi

          • Milan Slíva jr. říká:

            Přeji příjemný den, bohužel v dnešních online mapách jsem kóty nenašel a ve vojenské mapě z roku 1952 jsem danou kótu nenašel, ale možná jsem jen špatně hledal, přece jen jsem pouhý radista a ne průzkumník nebo dělostřelec. Blíže mám spíše ke GPS souřadnicím, které snadno zjistíte na mapy.cz, kde si dole dáte „Nástroje“, tam pak „Vlastní bod na mapě“ a když umístíte do mapy nějakou značku, tak vám to ukáže GPS souřadnice. Jednodušší je ale označit v té mapě ty body, pojmenovat je a pak přes volbu „Sdílet“ zde dát odkaz, který Vám to napíše. Pak uvidím snadno všechny body přímo v mapě i s případnými popisy. Já odhadoval geografický střed obce na základě těžiště přibližně zde. Každopádně bych nikdy střed obce neumisťoval na Prašivku jak mi bylo nesmyslně připisováno, nebo nebo k úřadu či na Šídlovec, jak pravděpodobně myslel pan Dvořák. Jinak samozřejmě chápu, že ve vztahu ke kulturnímu domu je střed obce irelevantní, ale přijde mi zajímavé toto o vlastní obci vědět.

            • ing. Kander zdeněk říká:

              Zdravím Vás před ránem – cílem nebylo kritizovat Váš odhad,ten je docela přesný – při vzdálenosti J-S cca 3374 m je odchylka pouze necelých 6 %, mi ale vadí ta Prašivka,tam je odchylka cca 60 %. Vojenské mapy z roku 1952 jsem používal v roce 1960, kdy jsem sloužil u jednotky PLDK. Dnes jsou mapy zpracovány na systému GPS, tudíž jsou přesnější, přesto při shledání chyby mezi původním zaměřením a GPS, musí se provést manuálně přeměření a výsledky zanést do GPS. Okolo zmíněné kóty(triangulační bod) jsem každodenně léta chodil ze zastávky Hrabová Ščučí nebo naopak.Můžu Vás k tomu bodu osobně zavést,nebo poskytnout souřadnice GPS, podle toho jaksi budete přát. Dodávám, že kótou je každý hraniční kámen či roh domu nebo jiný předmět spojený pevně se zemí s přiřazení GPS. Na tom podle mého názoru je založena kartografie.
              Přeji dobré ráno a slunečný den.

              • Milan Slíva jr. říká:

                Dobré jitro, Prašivku jako střed Hrabové mi demagogicky vložil do ůst pan Dvořák, aby shodil to co píšu. Já o ni jako o středu Hrabové nikdy nepsal.

        • Jan Dvořák říká:

          Pane Kandere,

          ten brainstorming si již před rokem na základě mého podnětu udělala kulturní komise(chtěl jsem znát názor uživatelů jako podklad pro komisi výstavby), následně jsem se k tomu sešel s její paní předsedkyní a panem Houžvičkou a s přihlédnutím k jejich představám jakožto uživatelů proběhl brainstorming i v komisi výstavby. Celý návrh co by v kulturním domě mělo být je popsán v jednom ze zápisů komise a věci Vámi navržené tam víceméně jsou. Pro zajímavost doplním, že i my jsme chtěli velký sál využitelný pro míčové hry. Celý návrh rada hodila do koše, kde zatím leží, i když možná se něco změní..

      • Jan Dvořák říká:

        Chcete snad popřít, že Žižkov a Hradčany jsou součástí Hrabové? Nebo lidé tam bydlící nemají nárok do Hrabovského kulturáku chodit? Jako občan Hrabové byste také měl vědět, že večer po akci se od Sokola na Žižkov nedostanou MHD přímo vůbec, takže jim těch 6 minut jízdní doby jaksi není k ničemu.
        Až budete zase psát nepravdu, že jsem pro dělení Hrabové, tak si nejdřív pro osvěžení paměti pusťte zvukový záznam ze včerejšího zastupitelstva, který máte.
        Mně vůbec nevadí, že máte jiný názor na Prodlouženou Mostní, na to máte právo a důvody chápu, ale vadí mi, že jste v té věci psal nepravdy a polopravdy. A samozřejmě mi vadí Cato.
        Všimněte si, že také jsou věci, které z Vašeho komentáře nerozporuji. Já nemám nic proti sportovní hale, ale nechci, aby kvůli toho kultura neměla prostory. Možná mám smůlu, že jsem starší, a tak se nechci smířit s tím, že při oné současné politické vůli vedení obvodu toto řešit bych se toho taky nemusel dožít. Poslední dvě Vaše věty jsem Vám ochotný podepsat. Ale jednu věc bych doplnil: každý rozumné vedení má nějakou strategii, protože pokud by v ní byl následně kulturák, může být hala koncipována jako sportovní bez potřebného vybavení pro kulturu (prostě by tam kultura byla v provizorních podmínkách), pokud v koncepci kulturák nebude, tak by se jí hala měla více přizpůsobit. Jenže naše vedení obvodu žádnou strategii nemá, akorát vždy zaskočí zastupitele nějakou novou myšlenkou, pokud možno uspokojující nějakého zastupitele za ODS, kterou zastupitelům předhodí jako hotovou věc, u které se očekává, že ji bez připomínek schválí. Vím, že stádní způsob hlasování je v zastupitelských orgánech všech stupňů běžný, ale přesto to nepovažuji za správné a vzhledem k tomu, že za starostování pana Rundta to nebylo v Hrabové zvykem, tak i ve zdejším minikolektivu 15 lidí za zbytečný.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Chcete snad popřít, že oblasti na jih od ulice Mostní jsou součástí Hrabové a jejich občané nemají nárok do hrabovského kulturáku chodit? Osobně toto vaše poměřování nechápu, nemyslím si, že by Hrabová byla tak velká obec, aby toto nebylo nějak řešitelné, kupříkladu placeným posílením dopravy v době před a po ukončení akcí kyvadlově mezi točnami na statku a na Šídlovci. Když je vůle řešit, tak je vše řešitelné. Já se ohrazuji proti označování vámi uvedené oblasti středem obce. Co se týče konkrétně vaší osoby, nejste žádný nováček v zastupitelstvu Hrabové, sedíte tam už více než 18 a půl roku, ovlivňujete naše životy už jednu generaci Hrabovanů, jedno volební období byl dokonce místostarosta, takže to vaše poukazování co vše se dělalo špatně, když většina věcí jde i za vámi, je více než úsměvné.
          Co se týče vašeho obviňování ze lži u Prodloužené Mostní, uvedl jsem pouze fakta, která jsem zprostředkovaně obdržel od jiného zastupitele a kterým jsem neměl důvod nedůvěřovat. Týkaly se výškového profilu celé stavby, toto jsem uvedl na pravou míru ihned, jak se mi toto podařilo zjistit. Při té příležitosti jsem tehdy s hrůzou zjistil, že ani sami zastupitelé neznají detaily o této stavbě a že na obci nejsou a nikdy nebyly kompletní plány, z kterých by si to mohli zjistit. Jsou tam pouze plány přemostění, ale celkové plány silnice jako takové ne. Což mě vcelku zarazilo, protože předpokládám, že náš úřad byl účastník stavebního řízení a to si nedovedu představit bez toho, aby plány studoval. Taktéž jsem nenašel nikoho, kdo by věděl o existenci vizualizace výsledného díla, natož aby tuto viděl. Prostě přiliš otázek a nejasností na to, jak výrazně ovlivní nová cesta život v Hrabové. Kromě onoho uvedeného profilu, který jsem už dávno upřesnil, si za vším co jsem o Prodloužené Mostní řekl, stojím.

          • Jan Dvořák říká:

            Tak se klidně ohrazujte, že hřiště je středem Hrabové, nikoli prostor okolo ÚMO a kostelíku, ale realitu tím nezměníte. Kyvadlový odvoz je dosti drahé řešení.
            Já nekritizuji co bylo, nýbrž co je špatně. Vaše tvrzení, že jsem 18 let vlastně řídil Hrabovou, je ovšem demagogie prvního řádu.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Nikde nepíšu, že jste obec řídil. Toto vaše podsouvání něčeho co jsem vůbec neřekl, to je demagogie prvního řádu.

              Chcete tedy popřít, že jste v zastupitelstvu 18 a půl roku? Že v minulém volebním období jste byl místostarosta? Když už budete v tom popírání, můžete upřesnit kolik let, s výjimkou dvou posledních jste byl v opozici? Pokud se opravdu vše za těch 18 a půl roku dělo proti vaši vůli a nemáte za toto dění, jak chápu vaše vyjádření, žádnou zodpovědnost, jste opravdu tak natvrdlý nebo takový idealista, že se derete k dalším a dalším volbám, když to vlastně nemá smysl?

              To co je nyní špatně nespadlo znenadání z nebe, ale je to důsledek dlouhých let způsobu vedení této obce. A spoluzodpovědnosti za to se plamennými řečmi nezbavíte. Nemůžete se mi tedy divit, že já vám to vaše prozření a brojení proti všemu špatnému ani zbla nevěřím. Vaše vystupování zde mou nedůvěru ve vás naopak prohlubuje.

              • Jan Dvořák říká:

                Vy jste napsal, že 18 let ovlivňuji Hrabovou. To si nikde nevygooglujete, ale vězte, že míra, kterou řadový zastupitel nebo poslanec něco ovlivňuje, je blízká nule. Míra, kterou ovlivňuje dění neuvolněný místostarosta je určitě větší, ale nikdy nemůže ani zdaleka dosáhnout míry, kterou dění ovlivňuje uvolněný starosta (což bohužel platí i nyní). Ostatně i tato míra mého ovlivňování připadala ODS nepřijatelně velká.

  4. Stanislav Holiš říká:

    Bavil jsem se s trenérkou házené, od které jsem se dozvěděl, že na Ostravsku jsou haly většinou menší než je oficiální rozměr 40×20 metrů (+ místo na střídačky) takže jsou pro tréninky a regulérní zápasy nevhodné. Proto se zde nabízí možnost mít ty vnitřní rozměry takové, aby jsme mohli halu pronajímat a tím snížit náklady. Tuším, že ten rozměr je stejný i pro florbal. Třeba zrovna ta trenérka byla ochotna z Hlučína dojíždět do Lhotky, tam ale ten rozměr taky nevyhovuje – hala je o pár metrů užší i kratší. Netvrdím, že se tenhle rozměr musí postavit, jen informuji o této možnosti.

    • Radomír Orkáč říká:

      Stando, mas naprostou pravdu, takhle to presne je.

      Sokolnici prave tohle slyseli (urcite to vedeli ale i predtim), ze ten problem je ve Lhotce i Hostalkovicich. V Hostalkovicich se k tomu pridava problem s parkovanim, ktery je u nich pry rovnez zasadni.

      Tady moc ani nejde, aby si meli neco uvedomovat Sokolnici, oni se ke konsenzu doberou, spise jde o to, ze budou potrebovat k tomu obec, protoze na dalsi provoz mit penize nebudou a je to pochopitelne.

      Obec proto musi byt jednotna (at dalsi osazenstvo nema duvod nic menit) a rict za jakych podminek bude “garantovat” dalsi provoz…

      Je skvele, ze svitla nadeje, ze se nejakeho dustojneho mista dockame a nevadi mi, ze kultura bude mit v nem o neco malinko mensi zastoupeni, nez sport. I kdyz i tohle je otazkou, nikdo nemuze vedet, jaky pomer bude. A vse bude lepsi, nez to nic (prostor), ktere ted mame… .

      Radsi se budu domlouvat 2 mesice na terminu, kdy muzu s kulturni akci do haly, nez nemit moznost to resit vubec.

  5. Petr Novák říká:

    Jenom maličkost,stále scháním informace(né sám) o halách a jejich provozu,a pro Stanislava Holiše, s házenou je problém,který dle mne mnoho lidí neví a to,že házenkáři kvůli klouzání míče,míč tzv.zaprašují a pak to dělá na jakémkoli povrchu neplechu.Touto info nechci dělat chytrého a rozměry 40×20 metrů je prostě top pro většinu sportů a stím pracujem.Ale jsem rád,že to Standa napsal,je vidět,že jsme mysleli i na tyto věci a lidi mají zájem co se děje.
    Ale znova,opakuji jsme na úplném začátku což mi i dnes potvrdil starosta Lhotky p. Šrámek,kde jsme byli na exkurzi haly,chodu financí,nákladů atd.

    • Stanislav Holiš říká:

      Ok, tušil jsem, že o rozměrech Petr Novák ví nebo věděl, chtěl jsem se jen ujistit a tohle info zveřejnit raději dříve než později. O zaprašování míče jsem nevěděl, každopádně – není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem – mějte všichni, kdo se tím stánkem zabýváte, neustále na mysli.

    • Stanislav Holiš říká:

      Zdravím, znovu jsem vedl řeč s trenérkou házené a doporučila halu, která je postavená v Polance.

  6. Marcela Poláčková říká:

    Dobrý den, je moc dobře, že se diskutuje o “multifunkční hale” v Hrabové neb něco takového zde velmi chybí. Ale čtou tyto diskuze všichni kompetentní lidé? Nebylo by dobré svolat schůzi osob, spolků, atd., které by halu využívali se zastupiteli obce a zeptat se jich na jejich potřeby, jak by halu využívali, kolikrát ročně, jaké jsou jejich finanční možnosti, atd., tyhle informace shrnout a pak teprve plánovat konkrétní provedení? Možná už tohle vše proběhlo, nevím, jen se ptám.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Vše má svůj čas. Nejdříve si sokoli musí ujasnit, jaká je jejich představa, kde to chtějí umístit, jak má být objekt velký a jaké jsou jejich představy obecně a jak si představují finanční zajištění stavby a provozu. Následně tyto představy přednesou zastupitelům obce, u nichž se dá předpokládat pozice investora a finančního zajišťovatele onoho následného provozu. Pořád je toto fáze, kdy je samotný vzhled a vnitřní řešení haly irelevantní, natož kdy, jak a v jakém rozsahu ji bude kdo využívat. Pokud se dohodnou na řešení financování, zajištění práv a následného provozu, může se vybrat firma pro vypracování studie, které se sdělí představy sokola a obce. Za účasti této firmy, sokola a zástupců obce se teprve tehdy může vyvolat obecná diskuze, kde mohou své představy a případné návrhy přednést občané, spolky a další případní uživatelé této stavby. Tyto se pak firma vypracovávající studii pokusí do své studie zapracovat a tuto pak přednést k oponentuře.
      Aktualně probíhá fáze, kdy si samotní sokoli ujasňují co vlastně chtějí a obec jak je ochotna se případně, zejména finančně, podílet. Firma, která by případnou studii vypracovala aktuálně na toto nemá časový prostor a bez ní by případné veřejné schůze neměly cenu.
      Když to tedy shrnu, vzhledem k výše uvedeným důvodům nějaká veřejná schůze doposud neproběhla, protože aktuálně to ještě nemá cenu a bylo by to mlácení prázdné slámy.
      Taktéž nevidím jako nutnost, aby tuto diskuzi četli všichni kompetentní lidé, úplně postačí, že ji čtou lidé, kteří jsou na případné veřejné schůzi tyto požadavky schopni přednést. Berte tedy tuto diskuzi tady, jako ujasňování nápadů, na které je dobré se připravit a sokolům a obci je na oné budoucí schůzi navrhnout. Mimochodem k té schůzi nemusí ani dojít, jelikož sokoli kupříkladu mohou zjistit, že daný projekt je příliš náročný a obecně jim nevyhovuje, obec může zjistit, že nemá zájem za podmínek sokolů stavbu financovat nebo finančně zaštiťovat její provoz, popřípadě je další spousta důvodů, proč nápad může být smeten ještě před tím, než se začne pracovat na studii.
      Aktuálně je irelevantní a zbytečně rozptylující z pohledu sokola a obce vědět, že by tam Matahari potřebovalo místnost se zrcadly a rozměr těch zrcadel, plus desítky dalších obdobných požadavků od jiných subjektů. Pokud se tento projekt bude realizovat za finančního přispění obce, bude určitě i doba, kdy všichni budou moci tyto své požadavky a náměty přednést.

    • Zdeněk Kander říká:

      Vážená paní Poláčková, zdravím Vás – o Vás vím co umíte a já mám rád lidi , kteří něco umějí. Proto sdílím Vaše obavy. Tomu co jste napsala se říká brainstorming, jinak vzít selský rozum do hrsti. Takový brainstorming ve formě, jak jste po napsala Hrabové neproběhl – určitě. Pořád je to tak jako v Jandově písní-Ja-Ja-Ja. Ve Vašem příspěvku je vše co je potřeba udělat v prvním kroku a především spousta lidi by měla odhodit ten svůj individualismus a přejít k tvořivé práci, k aktivní spolupráci. To je základem úspěchu a všude ve světě to tak je.

      Přeji slunečný den

      • Milan Slíva jr. říká:

        Brainstorming je dnes obecně brán jako zastaralý a jako modernější a účinnější metoda je brán Brainwriting…

        Osobně si však myslím, že se bez těchto amerikanismů a toho co představují v tomto případě vcelku dobře obejdeme a postačí pokud budeme používat ten zdravý selský rozum. Vzpomeňme na pejska a kočičku jak pekli dort, opravdu si myslíte, že je tato kočkopsí metoda nejlepším řešením, jak cokoliv stavět?

        • Marcela Poláčková říká:

          Děkuji za odpovědi, právě, že vůbec nevím, v jaké fázi jsou přípravy, studie, návrhy na multifunkční nebo jen sportovní či kulturní stánek, jen čtu tuto diskuzi, kde už se řeší rozměry sálu, atd. Tak proto jsem napsala tento příspěvek nebo dotaz. Myslela jsem to dobře, že by se pak kompetentní lidé lépe rozhodovali, co vlastně Hrabová nejvíce potřebuje.

          • Milan Slíva jr. říká:

            Zde se pouze připravujeme na onu diskuzi s veřejností, právě jako ta veřejnost, ať jsme připraveni, až ona diskuze s veřejnosti přijde. Můžeme se seznamovat s názory ostatních a případně je oponovat. Bylo by nezodpovědné, jít k oné veřejné diskuzi nepřipraven. Předpokládám, že si taky své požadavky a nápady dáváte na papír, před tím než je někde přednesete a předpokládám, že se nepozastavujete nad tím, že nikdo kompetentní nechodí na tyto Vaše nápady na ten papír nahlížet. Proto mi přijde, z pohledu přínosnosti, nesrovnatelně hodnotnější příspěvek Standy Holiše, u něhož jsem si jist, že to co napsal, již v jakékoliv následné diskuzi o hale nezapadne.
            Jinak pokud se zajímáte o věci veřejné, postačí si vyhradit jednou za čtvrt roku čas a zúčastnit se jednání zastupitelstva. Spousta věcí se tam probírá a osvětluje. Nikomu není bráněno se v bodě Různé na cokoliv zeptat. Kromě obecní rady a zastupitelů jsou zde vždy přítomni i úředníci a na výzvu cokoliv upřesní a objasní. I ona multifunkční hala tam byla ve středu probírána a aktuální stav projektu upřesněn. Takže kdo chce, informace hladce zjistí a pokud tápe bez informací, je to již v současné době ve většině případů pouze jeho vina.

            • Marcela Poláčková říká:

              Pane Slívo,já si vůbec nestěžuji, že nemám možnost se dostat k informacím, věřím, že by se mi jich na schůzi zastupitelstva dostalo. Ale ve fázi těchto plánů jsem se domnívala, že je přínosné se zajímat o názory osob a spolků, kterých by se to týkalo. Vy jste mi vysvětlil, že je to předčasné, tak děkuji za informaci.

        • ing. Kander zdeněk říká:

          Zdravím vás – Brainstorming,síťová analýza a studie proveditelnosti tvoří metodiku s jejíž pomocí se dostali naši “noví bratři” na měsíc.Každý si volí metodu, která je mu přirozenější. Já jsem měl to štěstí,že jsem se vyučil výše uvedeným metodám a vlastním certifikát platný po celé zeměkouli.Takže to není o kočičce a pejskovi.

          dobrou noc

  7. Petr Novák říká:

    Jenom maličkost,skutečně jsme na úplném začátku a pokud se bude myšlenka realizovat,budou se moci vyjádřit všichni.Názory,připomínky a podobně prostě ať je to pro Hrabovany.Každý člověk má svůj názor a to se bude muset skloubit.A co se kolem toho rozeběhlo a začlo dít,
    jsem třeba nečekal.Proto vydržte a až to bude aktuální tak se budeme moci sejít.Píšu to proto,že nejsou všichni lidi nadšení a názorů je spoustu.Pan Slíva jr. ač jsme se bavili o projektu okrajově mi mluví z duše a bude určitě první koho oslovím na jeho připomínky či názor.

  8. Jan Dvořák říká:

    Pokud po roce přípravy přiznáváte, že nevíte, co přesně chcete, tak nepůsobí věrohodně tvrzení starosty ze středečního zastupitelstva, že viníkem vrácení dotace je firma zpracovávající studii.

    • Petr Novák říká:

      Vše začalo trochu s jinýma představama a každý nemá patent na rozum jako vy.Je akorád škoda,že ho od vás nikdo nechce znát.

  9. Jan Dvořák říká:

    Patent na rozum, pokud vím, nemá nikdo. Jde jen o to, zda je druhá strana ochotná si jiný názor vyslechnout a uvažovat, zda na něm něco není správného, nebo rovnou křičí “Je to kacíř, upalte ho!”.

  10. Petr Novák říká:

    Místo dopisování,jsem ochoten si sváma sednout,vyslechnout,říct vám kde se co a jak v jakém stádiu nachází.JInak vlastně aspoň pro mne není co obhajovat a dle mne vy máte pouze sprostředkované informace.

  11. Jan Dvořák říká:

    To určitě můžeme, ale nenahradí to diskusi, která musí proběhnout v širším kruhu, o mně až tak nejde.
    Informace mám pouze takové, jaké zastupitel od vedení obvodu dostává. Vaše vina je to pouze v tom, že jste toto vedení zvolil.

    • Petr Novák říká:

      Teď jste to napsal přesně,mně se jedná o Hrabovou,vám o politiku a tím i o vás,možnost ovlivnit svůj názor.Zkusím ještě do konce roku navrhnout termín a místo,kde vás seznámím se vším co budu vědět a vaše připomínky vzít v potas,ale víc udělat momentálně schopen nejsem.A tahat do toho,že jsem někoho zvolil? Omyl,byl jsem zvolen a já svou volbou volil vedení obce,které je k situaci v politice obce,nejlepší řešení.

      • Petr Blanár říká:

        Zdravím pane Nováku. Mohl byste se možná domluvit s panem Dvořákem a přijít na další jednání komise výstavby, dopravy a ekologie. Mne a možná i další kolegy by zajímaly informace, které se Vám již podařily a podaří zjistit. Děkuji.

      • Jan Dvořák říká:

        Pane Nováku,

        možná byste si měl nejdřív přečíst komentář, na který odpovídáte.
        Doufám, že schůzka bude probíhat v jiném tónu.
        To nejlepší řešení také bylo, že jste zvolil starostou pana Nadě v době, kdy už bylo zjevné, že to nejlepší řešení není.

        • AnoPetr Novák říká:

          Velice rád přijdu,informuji atd.Nemám stím problém a jediný problém je,že nemám stejný názor na dění v obci,jako vy pane Dvořáku.Ale to by nemělo vadit v situaci něco vybudovat pro obec,při jasně daných podmínkách.

  12. Miroslav Poláček říká:

    Dobrý večer pane Dvořáku,
    hledal jsem realizované projekty víceúčelových hal a tady ji máme v Raškovicích:
    http://www.raskovice.cz/cz/menu/24/sport/
    včetně rozpočtu obce na rok 2016:
    http://www.raskovice.cz/userdata/articles/393/rozpocet-obce-raskovice-na-r.2016.pdf
    a finančních podmínek pronájmu haly:
    http://www.raskovice.cz/cz/menu/24/sport/clanek-4020-viceucelova-sportovni-hala-raskovice-cena-pronajmu-od-1-7-2016-kontaktni-osoby/, cena pronájmu 500 Kč/hod.

    je zřejmé, že se obec Raškovice podílela v roce 2016 na provozu haly cca  2 mil Kč. za půlroční chod haly asi mají nějaké zkušenosti, co kdyby jsme se inspirovali z jejich zkušeností?

    Kulturní akce menšího rozsahu pořádají v knihovně, asi je k tomu přizpůsobená.

    • Petr Blanár říká:

      Ve víceúčelové hale v Raškovicích se konají pouze sportovní akce, je zde velký zájem sportovních klubů z celého kraje. Mívají všechny víkendy obsazeny. V pracovní dny dopoledne využívá halu místní základní škola, odpoledne slouží k tréninkům pro místní sportovní kluby. Kulturní akce zde neprobíhají z důvodu nevyhovující akustiky a pro zachování bezvadného stavu palubovky na herní ploše (vstup povolen pouze v sálové obuvi).

[email protected] [email protected]