Je naděje na plynulejší příjezd do Hrabové

Loni v předvánočním období stejně jako  mnoho let předtím  sužovaly občany Hrabové  kolony aut na sjezdu z Místecké u Makra. Nyní je reálná šance, že toto trápení skončí, i když si ještě trochu počkáme.

Komise výstavby, dopravy a ekologie poukázala na  potřebu problém řešit navrhla řešení v podobě bypassu, tj. vybudování jízdního pásu, kterým by bylo možné ve směru od centra Ostravy do Hrabové kruhový objezd minout.  Pro záměr se již v loňském roce zpracovala studie. Bohužel však není úplně dle představ komise, neboť rada ji schválila bez vyžádání jejího stanoviska. Komise chtěla odbočení bypassu dále od kruhového objezdu, aby se úplně eliminovalo riziko, že auta stojící v koloně před kruhovým objezdem zablokují i vjezd na bypass. Přesto však v kombinaci s Prodlouženou Mostní výstavba bypassu bude podstatným ulehčením.

V letošním roce bude dle schváleného rozpočtu města připravována projektová dokumentace a povolení stavby a v roce 2018 by měla proběhnout realizace bypassu.

6 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Aby to však nebylo polovičaté řešení, vyžaduje to kruhový objezd na T křižovatce o pár set metrů dále na vjezdu do Hrabové. Nyní, bez bypassu, přijíždějí vozidla z přednostního směru po skupinkách, které kruhový objezd bez bypassu víceméně vytváří. Auta přijíždějící ze sjezdu z Místecké ve směru od Paskova a auta ve směru opačném mají tedy prostor projet křižovatkou. Pokud bude bypass, auta z přednostního směru budou jezdit plynuleji, v menších rozestupech a ve zmíněných směrech se budou tvořit kolony. Je tento kruhový objezd součástí onoho projektu, nebo se jedná jen o nesystémové přesunutí kolon o pár set metrů dále, pod okna obyvatel?

    • Stanislav Holiš říká:

      Když může být provizorní kruháč na Frýdecké, proč by nemohl být i vedle Místecké.

      • Jan Dvořák říká:

        I provizorní kruhový objezd vyžaduje, aby křižovatka měla potřebné prostorové parametry. Musí tam projet i kloubový autobus.

  2. Jan Dvořák říká:

    Ne, studie řeší jen problémové místo, ale je to nepochybně námět hodný k zamyšlení. Pomohlo by aspoň rozšíření vozovky na příjezdu od středu Hrabové za přechodem, aby se dala aspoň 2 osobní auta dávající přednost bezpečně objet auty odbočujícími vpravo. Po realizaci Prodloužené Mostní by to opatření mohlo stačit. Pokud ne, budu také prosazovat Váš návrh.

  3. občan obce říká:

    Dovoluji si poznamenat, že Hrabová se nenachází pouze v jednom směru jízdy z kruhového objezdu při sjezdu z Místecké z centra Ostravy. Jedná se o část zvanou “Žižkov”, běžně obvodem obce opomíjenou, kde však rovněž bydlí občané obce Hrabové, tzn. trápení z kolon všem občanům Hrabové neskončí, a tedy není naděje na plynulejší příjezd do Hrabové, která se rozprostírá po obou stranách kruhového objezdu.

  4. Jan Dvořák říká:

    Ten bypass vyřeší problém i pro žižkovské, protože když nebudou muset před vjezdem na rondel stát ti, co jedou na Šídlovec či do “Dědiny”, tak tam kolony v dnešní podobě nebudou a i žižkovští se dostanou domů rychleji.

[email protected] [email protected]