Ze zastupitelstva 25. ledna

V posledním roce už nikdo nepíše o tom, co se děje na hrabovských zastupitelstvech, tak zkusím napsat aspoň pár postřehů.

Zastupitelstvo bylo svoláno proto, aby mohla základní škola požádat o dotaci na vybavení 6 učeben. Všichni zastupitelé chtějí mít školu co nejlepší, ale nadšení trochu zkalily některé detaily. Už úvodní slovo ředitele školy „oslovila nás firma s nabídkou, že nám zpracuje žádost o dotaci“ zbystřilo pozornost, protože člověk by spíše očekával, že iniciativa bude na straně školy, která chce něco vybudovat. Další pochybnost byla v tom, že žádost se musí předložit do 13. 2. a přitom dotační titul byl vyhlášen už v létě loňského roku….

Odlišná situace je u školky, neboť starosta oznámil, že dotaci na ni obvod nezíská, protože dotační výzva vůbec nebyla vyhlášena. Až po zastupitelstvu jsem se dozvěděl, že ze stejné dotace, kterou chce použít škola, jinde budou stavět školku. Jenže vedení obvodu očekávalo, že budou vyhlášeny další výzvy stejného typu, a proto až tak ve druhém pololetí nespěchalo. Přitom rozhodnutí ministerstva, že další výzvy už nebudou, prý padlo již v listopadu loňského roku… Takže paradox – v jednom případě se žádá o dotaci pět minut před dvanáctou, ve druhém pět minut po dvanácté.

Na zastupitelstvu se schvaloval také harmonogram zastupitelstev na letošní rok. Přestože s jednou výjimkou opoziční zastupitelé požadovali, aby se ve druhém pololetí konala 3 zastupitelstva, tak si vládnoucí koalice prohlasovala, že budou jen dvě, tedy zákonné minimum. Inu nic nového.

Ještě doplním pár reakcí k připomínkám, které jsem dával. Pan starosta přiznal, že firmu Brembo kvůli zápachu nekontaktoval. Z jeho vyjádření také jasně vyplynulo, že nechce kůly na Domovské bránící vjezdu aut na cyklostezku – otázkou je, proč tedy rada jejich návrh objednávala? Vystoupil jsem s návrhem na úpravu svahu pro sáňkování dětí, načež se přihlásila paní zastupitelka Strnišťová, že není zájem sáňkovat v Hrabové a raději se jezdí sáňkovat do Palkovic. Nevím proč, ale nějak si neumím představit, že by žák ZŠ přišel po škole domů, vzal si auto a jel do Palkovic… Ale beru na vědomí, že asi můj názor je mylný.“

4 Komentáře

  1. Petr Blanár říká:

    Za sebe připojím také pár postřehů:
    Nelíbilo se mi vystoupení majitele (jednatele) firmy, která má projekt potřebný pro získání dotace pro školu zpracovat. Neochota konkretizovat instituce pro které již podobné projekty zpracovávaly a trochu zvláštní vystupování kdy během svého přednesu několikrát balancoval na hranici arogance ve mne zanechaly smíšené pocity.
    Dotaz a následná připomínka zastupitele Orkáče, že by na úřadě měla být osoba, která bude podrobně sledovat dotační tituly je na místě. Nyní nám opravdu utíkají mezi prsty finanční prostředky, které bychom mohli čerpat a ani zastupitelé by nemuseli v budoucnu čelit z důvodu časové tísně podobným tlakům při rozhodování.
    Posledním postřehem nebo spíše posteskem je skutečnost, že až na některé výjimky jsou na zastupitelstvech slyšet pouze zástupci opozice. Přijde mi, že někteří zastupitelé jsou na jednáních pouze do počtu, respektive hlavně pro to, aby koalice měla potřebný počet hlasů. Chybí mi nějaký jejich příspěvek do diskuze, reakce nebo odpověď na dotaz opozice nebo přísedících spoluobčanů, viditelná a slyšitelná komunikace.

    • Jan Dvořák říká:

      Děkuji za doplnění a určitě máte pravdu. Pouze mít na úřadě člověka jen na hledání dotací by bylo příliš drahé a také zbytečné, protože na magistrátu takoví lidé jsou. Bývají ochotní poradit, ale bohužel systém nefunguje tak, aby předávali informace automaticky městským obvodům. Přitom zrovna takový servis by mohl být jedním z přínosů svazku Hrabové s městem.

  2. Petr Halfar říká:

    K tomu sáňkování…bude tedy obec zařizovat nějaký sběrný autobus, který sveze děcka do Palkovic a zpět?
    Protože včera těch dětí u podchodu na ten kopeček bylo víc než dost.
    Zase na druhou stranu…taková prodloužená mostní s první náspem hned za mostem od malého kruháče u PZ bude pro sáňkování a bobování úžasný. A navíc se slalomem mezi očekávanou výsadbou stromů a keřů…už aby to bylo.

    • Jan Dvořák říká:

      Korektně je třeba říct, že zásluhou Komise pro děti a mládež obvod takové autobusy na hory zařizuje. Mám ale obavu, že každodenní kyvadlová doprava do Palkovic to nikdy nebude. Tak nezbývá než vytvořit svah, na kterém by stromy a keře nebyly (určitě se oba shodneme, že slalom s rizikem těžkého úrazu nechceme).

[email protected] [email protected]