Osadní výbor, ano či ne?

Pro mnohé byla nečekaná snaha o založení osadního výboru pro Šídlovec. Mnozí o takové snaze doposud neví. Mnozí neví, co to osadní výbor je.

Zevrubný popis, co to osadní výbor je, lze nalézt na matce vědění informačního věku, na wikipedii. Osadní výbor byl v zákoně zřízen zejména pro to, aby bylo možno lépe spravovat a hájit zájmy určitých oblastí v obcích. Zejména oblastí od obcí nějak odloučených či jinak výjimečných. Vyloučených geograficky, sociálně, popřípadě oblastí hodných zvláštního zřetele, jako historických jader obcí. Nebudu se věnovat tomu, zda je tento výbor na Šídlovci potřebný. To musí vědět především občané Šídlovce a tím já nejsem. Pokusím se shrnout obecné aspekty vzniku tohoto konkrétního výboru.

Možnost osadních výborů přinesl do obcí zákon 128/2000 Sb. a věnují se mu konkrétně paragrafy 120 a 121. V prvé řadě je nutno zdůraznit, že se jedná pouze o výbor zastupitelstva obce, tedy orgán bez výkonné moci. Tento výbor přináší návrhy týkající se lokality jeho působnosti, včetně návrhů pro rozpočet obce a také se vyjadřuje k záležitostem, předkládaným radě či zastupitelstvu, které se této lokality dotýkají. Rada a zastupitelstvo se však těmito návrhy a stanovisky nemusí řídit. Veškerá moc je tedy pouze a jen v rovině politické.

Z důvodů výše uvedeného tedy nechápu aktuální postup pro založení tohoto výboru. Tento výbor by se totiž stal hlasem Šídlovce a jeho názory by oficiálně představovaly názory všech jeho obyvatel. S ohledem na toto bych považoval za samozřejmost, že tento výbor vznikne, když ne za podpory nadpoloviční většiny obyvatel Šídlovce, tak minimálně s jejich souhlasem. Také by mělo být samozřejmostí, že by tento výbor reflektoval názory různých skupin občanů a tito byli v tomto výboru zastoupeni. Proto také členy tohoto výboru volí zastupitelstvo a také volí jeho předsedu. Z tohoto pohledu bylo zarážející, že zastupitelstvu byl předložen ke schválení výbor ve složení určeném navrhovateli, s již určeným předsedou. Tuto žádost navrhovatelé podporovali peticí, kterou podepsalo 82 obyvatel Šídlovce. Byl to návrh, o kterém většina obyvatel, kterých měl být tento výbor hlasem, vůbec netušilo. Jak jsem se mohl přesvědčit přímo na jednání, nejen že netušilo, ale také bylo důrazně proti. Dokonce natolik, že když se o tom na poslední chvíli dozvěděli, neváhali na zastupitelstvo dorazit a svůj názor dát hlasitě najevo. Hrabová byla vždy ves svárlivá, byli to starší spoluobčané, kteří si dobře pamatovali půtky a třenice mezi občany horního a dolního konce.

Aktuální snaha o zřízení tohoto výboru nebyla vůbec pojata v rámci elementárních zásad demokracie a většina dotčených obyvatel o této snaze vůbec nevěděla. Pokud tedy Šídlovec daný výbor opravdu potřebuje, měla by na Šídlovci nejdříve proběhnout informační kampaň, občané Šídlovce dostat dostatečný prostor k vyjádření svých stanovisek a ze svého středu vyzdvihnout ty, kteří by je měli v tomto výboru zastupovat. Nelze pominout ani to, že již své zástupce jednou vyzdvihli při obecních volbách a hodně zastupitelů je současně i obyvateli Šídlovce. Proto považuji za projev rozumu zastupitelstva, že navrhovaný výbor nyní nezřídil. Také vzhledem k tomu, že tento výbor automaticky zaniká s funkčním obdobím zastupitelstva a nejsem si jistý, zda by za zbývající rok a půl do voleb, při dodržení zásad demokracie, mohl být zvolen a začít pracovat.  Z tohoto pohledu by bylo dobré, aby se jednotlivé strany k tomuto kroku vyjádřily ve svých volebních programech a na případném zřízení výboru pracovali od počátku volebního období.

Po tom, co zastupitelstvo zřízení výboru neschválilo, jsme se my, kteří se jednání účastnili, dočkali demonstrativního odchodu navrhovatelů tohoto spolku. Dočkali jsme se i emotivního výlevu výčitek jedné z navrhovatelek směrem k zastupitelstvu. Z jejího projevu jsem pochopil, že navrhovatelé podepsaní pod peticí nechtějí až tak osadní výbor, jakožto zkrášlovací spolek. Tento by jejich představy a cíle splnil mnohem lépe a tento bych jim doporučoval založit. Mohou postupovat společně v cíli za Šídlovec krásnější, čerpat na to dotace nejen z obecního rozpočtu, ale mohou i navázat těsnou spolupráci s vedením obce. K vysazování záhonků, zkrášlování a obecně ke zlepšování života na Šídlovci není potřeba politická moc, ale chuť do práce a společného díla. Tuto navrhovatelé viditelně mají, proto by aktivní zkrášlovací spolek byl mnohem větším přínosem než osadní výbor. Hlas spolku má také mnohem větší váhu než hlas jednotlivce.

Štítky:

33 Komentáře

  1. Lyčková Iva říká:

    Dobrý den.Je mi smutno,když musím číst tuto reakci na veřejnou schůzku,která proběhla celkem ne tak ,jak by se předpokládalo.Tyto informace jsou zkreslené, neúplné a podněcující k tomu, aby se opět šířila dezorientace a zbytečná zloba. V některém bodě dávám pisateli za pravdu,a to, že se tato záležitost řešila v ne dobrém načasování. Nic méně,pokud je mi známo,tak petici podepsalo něco přes 300 občanů.Kromě toho se s každým podepisujícím osobně mluvilo a vysvětlovalo oč vlastně jde.Některým to bylo jedno,jiní byli proti,ale to už patří k věci.Potom bych ještě poznamenala,že demonstrativně odešlo část lidí,ale ti kteří měli zájem o Šídlovec,tak tam zůstali až do závěrečné,i za cenu,že museli mnohému čelit.Tak to jen tak k tomuto článku.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Na jednání zastupitelstva padlo ze strany zastupitelů, co se týče počtu petentů, číslo 82. Kde jste vzala číslo 300 netuším. Ale i 300 občanů je pouhý zlomek poloviny počtu občanů Šídlovce. Z Vašeho příspěvku se dá uvozovat, že ti co po hlasování demonstrativně odešli, tak o Šídlovec zájem nemají. Můžete prosím ještě upřesnit, čemu mnohému “ti se zájmem o Šídlovec” museli čelit?
      Pokud se Vám mnou podané informace zdají zkreslené a neúplné, tak bych očekával zveřejnění úplných a nezkreslených informací, namísto lkaní v komentáři. Zevrubné informování bych sice očekával před hlasováním a obecně před pokusem o ustavení tohoto výboru, ale i nyní by případné informace pomohly vyjasnit stanovisko a motivaci “osadníků”. K tomuto bohužel nikde nedošlo, zeptám se: “Proč?”. Pokud někdo chce zastupovat veřejnost, měl by o tomto úmyslu onu veřejnost, kterou chce zastupovat, co nejobšírněji informovat. A “osadníci” chtěli zastupovat všechny občany Šídlovce, nikoliv pouze petenty, i kdyby jich bylo 300.

      • Vacbat říká:

        Pane Slívo, nezlobte se na mě, ale Vy tady bojujete, jako by se jednalo o strašnou záležitost Hrabové. Jsme občany, kteří tady bydlí, nemáme žádné jiné zájmy než jen udržet krásný Šídlovec-Hrabovou, takže mi příjde, že Váš zájem je zcela jiný, jinak byste takto nereagoval. Celou dobu jste se na zastupitelstvu nevyjadřoval a nikdy nic neřekl, ale navážet se do občanů je opravdu velice jednoduché. Během několika dnů zde budou uveřejněny naše příspěvky.
        S pozdravem Batelková (Vacbat)

        • Jan Dvořák říká:

          Základem je lidem nelhat. Už veřejné tvrzení, že žádost podepsalo 300 občanů Šídlovce, je lež. A tvrdit, že pan Slíva se na zastupitelstvu nevyjádřil, je přímo lež jako věž.

          • Vacbat říká:

            Pane Dvořáku, přečtěte si prosím znovu, co je myšleno číslem 300 lidí (případně to uvedu pro pořádek znovu). Přes 300 podpisů bylo myšleno na petici proti parkovištím a kolem 80 podpisů na podporu osadního výboru. A pan Slíva byl celou dobu ticho, neměl žádnou reakci k osadnímu výboru na středečním zastupitelstvu, ale na internetové diskuzi napíše celý článek. Je to samozřejmě však jeho věc.. Nicméně přes internet je člověk vždy silnější, chytřejší. V reálu je to ale někdy o dost těžší. Tam už se věty nedají vymazat, znovu přečíst..

            • Milan Slíva jr. říká:

              Pan Slíva na středečním zastupitelstvu nejenže nebyl celou dobu ticho, ale k osadnímu výboru se vyjádřil přihlášením do diskuze. Pan Slíva je také nesebekriticky přesvědčen, že jeho proslov byl ten, který donutil zastupitele znovu zvážit, zda dají v hlasování zřízení výboru svůj hlas. Pan Slíva byl ten tlouštík v první řadě uprostřed.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Ano můj zájem je zcela jiný a s osadním výborem souvisí pouze okrajově. Jak jsem napsal, vůle zřízení osadního výboru je v rukou obyvatel Šídlovce a právo jej zřídit v rukou zastupitelstva. Musí se však jednat o vůli většiny. Zde se však jednalo o tak frapantní pošlápávání demokratických principů, že jsem překonal svou vrozenou nesmělost a k danému problému jsem se musel vyjádřit.

  2. Jan Dvořák říká:

    S textem pana Slívy se dá jen souhlasit.

    • Vacbat říká:

      To nás, pane Dvořáku, nepřekvapuje, že souhlasíte se vším negativním proti nám občanům.vHlavně, že zastupitelé mají být pro občany. Bohužel jak je vidět, není to tak, a proto myšlenka osadního výboru. Sami jste uváděli na zastupitelstvech, že se Šídlovec nezajímá a když se zajímá, tak nemáte zájem vy…opravdu zvláštní přístup zastupitele. Batelková

      • Jan Dvořák říká:

        Váš problém je v tom, že si myslíte, že občané=já. Měla byste připustit, že jsou i lidé s názorem jiným. Také bych chtěl, abyste upřesnila, kdy jsem podle Vás řekl, že “Šídlovec se nezajímá”.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Přestože toto mnohé překvapí, protože s panem Dvořákem často stojíme na opačné straně diskuzních barikád, tak jsem přesvědčen, že pan Dvořák nikdy vědomě nešel proti zájmům občanů. Vysloveně mu křivdíte.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Pratele, dovolim si do toho vstoupit, nez se z toho stane diskuze, ktera zbytecne rozdeli Hrabovou vice, nez je treba.

    Nemluvte o pravde a lzi!!! Lez zaznela i na zastupitelstvu…

    Je na to vice pohledu, ktere se nikdy nezmeni v jeden, at budete psat sebelip.

    Kdyz se prosazovala redakcni rada jako vybor, tak taky nikdo neveril, ze jsou HL cenzurovany a spatne vedeny. Taky padala slova jako lez a pravda.

    Pockejme prosim na to, az se mi podari zverejnit nekolik clanku od lidi, kteri chteli mit osadni vybor. Zatim dostala prostor POUZE druha strana (Orkac, Slavik, Dvorak, Sliva…) a to neni fer.

    Pockejme prosim a zklidneme se, vsichni.

    Hrabova.Info nevzniklo pro to, aby se tu lide hadali, ale aby hledali stejne cile a aby se zivot v Hrabove stal lepsim…

    • Milan Slíva jr. říká:

      Radku, nechápu, na co se má čekat. Pokud má někdo připravený osadní výbor, je pro něj připraven pracovat a hájit zájmy jiných, musí být schopen tuto myšlenku obhájit bezprostředně a ne po několika dnech. Nebo před námi tajíš již hotové články “osadníků”?

      • Radomír Orkáč říká:

        Ano, jeden clanek mel vyjit v Hrabovskych listech, ale nevyjde, protoze by clanek byl uz k nicemu.

        Druhy clanek je hotov a byl mi zaslan dnes dopoledne ke zverejneni.

      • Vacbat říká:

        Pane Slívo, my máme jiný názor než-li Vy a tak to ve světě chodí. Myslím, že je někdy méně více. Každý jsme svobodný, ale myslím, že největší chybou společnosti je vzájemná komunikace ve špatném směru. Pane Slívo, jen pro upřesnění, nikdy se člověk nesetká se 100% hlasy ani při volbách a ani u obyvatel…Ale hovořili jsme mimininálně s 350 obyvateli, ne vždy jsme měli petiční listy u sebe a víme, co víme. Nebudeme se zde obhajovat a už vůbec ne bojovat…my totiž nemáme proč bojovat…tohle není náš styl…my jen toužíme po krásne, klidné a přírodní Hrabové či Šídlovci. Nemusíte s námi souhlasit, ale pane Slívo, my tady nechceme ničit, betonovat a stavět mrakodrapy, ale chceme zachovat stromy, ptáky, přírodu, čisté potoky, opravit nespravené. Nikomu nic nebereme…jen jsme se jako obyvatelé začli aktivně zajímát. Přeci i Vám jde o krásnou Hrabovou a Vy nás berete jako nepřátelé. Nechceme se hádat, vinit se můžeme všichni, ale nikam to nepovedee. Opravdu k tomu přistupme jako vědomí lidé a hovořme jako lidé….lidé, kteří chtějí to dobré. Nabízíme zde společnou schůzku s Vámi, pokud máte zájem? My totiž věříme v dobré vztahy a v čistou komunikaci, bez argumentů a impulsivního jednání.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Dobré vztahy a čistá komunikace bez argumentů? Argumenty jsou přece základem jakékoliv komunikace a rozhodování. To jste sekta či co? Mimo to, čisté komunikace bez impulzivního jednání jsem si užil dosytosti jako pozorovatel, když se jednalo o výstavbě parkoviště. Takže s díky odmítám. Já ostatně o celé této záležitosti, díky Bohu, nerozhoduji.

          • Vacbat říká:

            Pane Slívo, nepřekvapuje nás, že odmítáte, ale je to Vaše rozhodnutí. Urážky do sekt si prosím nechte, je to poměrně trapné.

            • Milan Slíva jr. říká:

              To nebyla urážka, ale seriozní dotaz. Pokud chcete komunikovat bez argumentů, tak to lze dělat opravdu jen v sektách, kde se nekomunikuje na základě argumentů, ale na základě dogmat. Nic víc, nic méně. Po těch hromadách lží, které jste zde dneska předvedla, aniž by jste po usvědčení ze lži ztratila jediné slůvko omluvy, o Vás hodně vypovídá. Taktéž to, že píšete “nepřekvapuje nás” místo “nepřekvapuje mě” je vcelku zvláštní.
              Jsem hodně zvědavý na článek, s kterým “osadní výbor” přijde. Po té argumentační prázdnotě, kterou zde dnes předvedli, opravdu hodně zvědavý.

              • Vacbat říká:

                Psal jste, že jste nesmělý v osobní komunikaci, zato v psané formě je tomu zcela jinak – opravdu zvláštní. Pro nás ztáci význam nadále odpovídat na Vaše příspěvky, protože ani nevíte, proč píši v množném čísle. Mějte se hezky.

                • Milan Slíva jr. říká:

                  Není má vina, že nevím, proč píšete v množném čísle. Až toto pochopíte, možná i pochopíte, co děláte špatně. Každopádně veškerá diskuze s Vámi je opravdu více než zbytečná a děkuji Bohu, že nebydlím na Šídlovci a nehrozí mi tedy, že by hovořili mým jménem “osadníci” takového “kalibru”. Tímto diskuzi z mé strany také uzavírám a budu se těšit na Váš článek. Přeji Vám vše dobré.

  4. Zbyněk Fiedler říká:

    Ignorance a hloupost.
    A máme to tu zas. Na obecním zastupitelstvu lidi, jaké si “zasloužíme”.
    Velice důležití, zahledění do sebe. Soutěží v tom, kdo toho více namluví, i když to není k věci. Často naopak k ničemu. Takové neustálé tlachání a předvádění se. Místo, aby se snažili vše řešit ve prospěch občanů, kterým slouží. To si totiž už ani neuvědomují, kdo je tu pro koho.
    Když jim my, které zastupují, nabídneme pomocnou ruku ve formě tzv. “Osadního výboru”, což je skupina lidí, která by jim byla zdarma nápomocna svými nápady, podněty, apod., tak tím opovrhnou.
    Napřed sice mají spoustu řečí o tom, jak by to mohlo být přínosné. Jak to pochopili a vítají naši aktivitu.
    Pak, při hlasování to, samozřejmě, neprojde. Asi mají strach z konkurence, místo aby se radovali z moné plodné spolupráce…
    A to nemluvím o tom, že to hlasování bylo naprosto zmatečné a tudíž zbytečné. Nejspíš také mělo být neplatné.
    P.s.: Aspoň už vím, koho v příštích volbách nevolit.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Fiedlere, nejdříve bych Vás jako bývalého spolupracovníka z “Černé perly” rád pozdravil.
      Vše co jste napsal, se dá pochopit. Ale osadní výbor je o tom všem, co jste napsal, až v druhé řadě, pokud vůbec. V první řadě je o vyjadřování se jménem všech občanů Šídlovce k záležitostem, které se ho dotýkají. To co všichni zastánci osadního výboru popisujete, je náplní spíše zkrášlovacího spolku, než osadního výboru. Jinak tím Vaším demonstrativním odchodem po hlasování jste mě vcelku zklamal.

      • Zbyněk Fiedler říká:

        Pane Slívo,
        Vy jste zklamal úplně ve všem, co jsem si tady od Vás přečetl. Vůbec nic jste nepochopil a snad se ani nesnažil. Jsem docela rád, že si Vás už ani moc z ÚVT nepamatuju. Opravdu žádná škoda.

        • Radomír Orkáč říká:

          Ja si myslim, ze takova retorika je zbytecna…
          Vzajemne si psat, kdo koho zklamal nicemu nepomuze, protoze se zatim prece nic moc nedeje (nevytvoreni osadniho vyboru).

          Prestoze jsem se snazil osadni vybor na zastupitelstvu podporit, uz tehdy jsem zminil, ze temto lidem bude vice sedet spolek.

          Spolkem ziskate hodne – muzete mit clenu, kolik chcete, nikdo Vam do toho nebude mluvit, muzete ziskat od obce penize (byli by sami proti sobe Vam penize napr. na vysadbu nedat). Navic zde muzete pusobit cela desetileti, coz osadni vybor rozhodne zaruceno nema.

          To co napsal Milan Sliva osobne chapu tak, ze nerozumi tomu, proc jste odesli – kdyz Vam jde o to ziskavat informace a delat veci pro Sidlovec, tak tam mate zustat az do konce a vyjadrovat se i k ostatnim vecem. Nemyslite, ze je to opravnena vytka? Kazdopadne nekteri tam zustali a to je samozrejme dobre a je potreba videt i toto pozitivum.

          Ja myslim, ze tato kapitola se da preci ukoncit s tim, ze prehodite vyhybku a jen budete jezdit po jine koleji, nez jste meli v planu…

          • Zbyněk Fiedler říká:

            Vidím, že je to tu, stejně jako účastí na zastupitelstvu, zbytečná ztráta času. Ten se dá trávit opravdu příjemněji a smysluplněji.

            • Radomír Orkáč říká:

              Tak hlavne, at najdete cas na to delat neco pro druhe, tak jako my ostatni, kteri si zde dovolime psat.

  5. Martin Slepička říká:

    Vidím, že jsem tedy opravdu přišel o hodně, ale aspoň jsem se mezitím dále vzdělával v historii. Nevím, proč tedy nemohou být tady hned zveřejněny články z Hrabovských listů o osadním výboru. Rád bych věděl, kdo mne měl jako občana Šídlovce zastupovat v osadním výboru, případně, co to vůbec je. Paní Václavíková a/nebo Batelková, pokud nějaké články napsaly, je zde přeci mohou jako držitelé autorských práv ke svým článkům sami dát.

    • Radomír Orkáč říká:

      Martine, cozpak nejsem i s tebou domluven, kdy se co zverejni?
      Ja jsem dnes nemel cas na zverejneni toho clanku a druhy potrebuje jeste korekturu. Vis, jak to na Hrabova.Info chodi, tak proc to takto komentujes?

      • Martin Slepička říká:

        Já bych si je rád přečetl, abych si udělal celkový a věrohodný obrázek, když je tady “zajímavá diskuze” o místě, kde žiju. Mně na nějakých jazykových chybách nezáleží.

        • Radomír Orkáč říká:

          V poradku, vytvori si sve Hrabova.Info, ziskej ctenare a pak si o tom budes moci rozhodovat – o planovani zverejneni.

          Nevim, proc tak tlacis. Jak sis zajiste vsiml, tak clanek jeste neni ani v konceptech.

          Pristupuji ke vsem stejne. I Milan Sliva dava veci do konceptu a pta se me, jestli muze zverejnit a ten ma v tom naprosto volne ruce. Stejne tak Honza Dvorak se mnou nejprve diskutuje o podobe clanku a ja to nazyvam korekturou, i kdyz to neni jazykova korektura.

          Zakladam si na tom, aby se sem neflakalo vse jen tak bez rozmyslu. Vsimni si na facebooku, jak to vypada, kdyz tam muze kazdy vkladat sam…

          Tak to proste bylo, je a bude a sam vis, ze nedelam rozdily.

          • Martin Slepička říká:

            Já souhlasím, přesto bych si to rád přečetl, neboť mne to zajímá, a nevidím na tom nic špatného to napsat, jako zbabělec se necítím.

            • Radomír Orkáč říká:

              Marto, ja o tobe nepisu ve spatnem, jen obhajuji sve kroky. Tlacis na to, protoze ses o clancich dozvedel.

              Nevim, kolik toho objasni, ale alespon se ja osobne mohu pod clankem omluvit, ze jsem napsal, ze nenapsat o pripravovanem osadnim vyboru byla chyba.

              Pokusili se o to a ja to nevedel, takze proto jsem zde napsal, ze bude pro nas vsechny nejlepsi pockat na dane dva clanky, az je zverejnim.

              Jen pro vysvetleni – moznost primo zverejnovat clanky mas pouze ty, Milan a ja. Vsichni ostatni to delaji mailem, vyjimkou je jeste Ilona Hromadkova, ktera nektere sve prispevky dava ke zverejneni primo do wordpressu, ale zverejnuji to ja osobne.

    • Vacbat říká:

      Pane Slepičko ml., pro upřesnění.. Vašim rodičům jsem posílala email s pozvánkou na zastupitelstvo a že se tam má řešit zvolení/nezvloneí Osadního výboru. Václ.

[email protected] [email protected]