Tak nám zrušili dálniční poplatky na obchvatech a výpadovkách

Ne, není důvod slavit, byly zrušeny ve Frýdku-Místku, Olomouci, Otrokovicích, Brně atd., ale v Hrabové nikoli. Na místě je otázka proč.

Když se před více než 10 lety ministerstvo dopravy rozhodlo zpoplatnit R56, zástupci města i kraje dělali všechno možné, aby tomu zabránili, ale nepomohlo to, protože ministerstvo chtělo mít všechny rychlostní silnice zpoplatněné.

Jenže je zcela zjevné, že dnes již ministerstvo tento tvrdý názor nezastává, nicméně na D56 se nic nezměnilo, i když je to identický případ jako jiné bezpoplatkové. Proč to ANO “prostě nezařídilo”, když již 4 roky řídí ministerstvo dopravy i statutární město Ostravu?

Kdyby ministr cítil v té věci tlak od primátora třetího města republiky, asi  by ke změně došlo. Jsou dvě možnosti, proč takový tlak nenastal. První možnost je, že primátor o požadavku ví, ale nestálo mu to za to, aby se angažoval.

Druhou možností je však to, že primátor o požadavku ani neví. V minulém volebním období vedení obvodu psalo cca každý rok žádost o zrušení zpoplatnění (osobně jsem takový dopis sestavoval). Kolik takových dopisů však bylo posláno v tomto volebním období? Kolikrát mluvil o tomto problému starosta s primátorem?

Každopádně bychom odpovědi na tyto otázky měli znát dříve než budou komunální volby. Požadavek na zrušení zpoplatnění mezi křižovatkami u Průmyslové zóny Hrabová a u Dolu Paskov je naprosto legitimní, protože i zde zanikla původní silnice (což byl důvod zrušení poplatku na D6) a odstranili bychom zbytečný průjezd části osobních aut přes Hrabovou.

3 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    _palec nahoru_

  2. Šárka Tomisová říká:

    O požadavku ví přirozeně nejenom primátor, ale i hejtman, konzultovala jsem s ním o tom již před časem. Stejně jako jsem se na tuto záležitost osobně ptala ministra dopravy a to již v roce 2015.

  3. Jan Dvořák říká:

    Děkuji, takže víme, že ví. Nicméně daleko větší váhu než názor 1 občana má to, když tento názor vyjádří reprezentant 3500 občanů. Vyjádřil?

[email protected] [email protected]