Výlet do Sedlišť

Nesčetněkrát jsme byli kostel v Sedlištích fotit a teprve dnes jsme mohli nakouknout i dovnitř a vyslechnout jeho zajímavou historii. Impozantní interiér .. to je můj první dojem při vstupu do kostela..  strop s výmalbou, oltář, boční oltář, kazatelna, plastiky … jedním slovem, nádhera.

I když jsme byli všichni v únorovém odpoledni lehce promrzlí, prohlídka kostela s výkladem historie určitě zaujala všechny účastníky.  Po té následovala prohlídka muzea Lašská jizba, která je v prostorách staré školy. K vidění je zde hasičská a havířská expozice, ale také i národopisná a historická expozice, ve které jsou shromážděny předměty z domácností, zemědělské nářadí a nechybí ani řemeslnické nástroje.  Jelikož byla zmíněna i Bezručova vyhlídka, neopomněli jsme na ni zajet. Ale to už jsme byli zmrzlí zcela a viditelnost nijaká … 🙂 Takže pozvánka na vyhlídku třeba na jaro ….

Fotky z výletu jsou na ZoneramaFlickru:

Výlet do Sedlišť, únor 2018

7 Komentáře

  1. Ilona Hromádková říká:

    A velké poděkování za zorganizování “výletu”. Díky Petře … 🙂 Dřevěných kostelů je kolem nás spousta, tak do toho !!! … 🙂 Těšíme se … 🙂

    • Petr Žižka říká:

      Jojo, s takovou partou do toho rád půjdu:-) A až nám “dojdou” dřevěné, budeme poznávat ty zděné – je jich dost. Každý má svůj příběh, své tajemství, své půvaby:-). Děkuji, Ilono a zdravím Libora. Ty Vaše fotky ze Sedlišť jsou opravdu skvostné. Ostatně jako vždy:-)

  2. Jan Dvořák říká:

    Sedliště by mohla být také inspirací pro Hrabovou. Nemyslím ani tak obecní minimuzeum (byť i to by samozřejmě bylo hezké v Hrabové mít, nicméně náročné), ale třeba režim zpřístupnění interiéru kostela na objednávku zaměstnankyní obce pracující v přilehlé knihovně (i my totiž máme úřad vedle kostela). Druhou možnou inspirací pro nás byl památník sedlišťským obětem 1. světové války vedle budovy knihovny.

    • Miroslav Houžvička říká:

      Zdravím p. Dvořáku, nedá mi to abych něco málo podotknul k vašemu návrhu. Kostel je v majetku farnosti, tak proč by měla na objednávku přispěchat zaměstnankyně úřadu-knihovnice(podle vás) a provázet a zpřístupňovat… Jen tak mimochodem, kdykoliv jsme – za kulturní komisi- požádali, byl nám kostel pro naše hosty zpřístupněn i s obsáhlým komentářem dobrovolného průvodce, resp.průvodkyně. Mimo jiné pro družební Hrabovou a několik zahraničních kulturních delegací.

      • Jan Dvořák říká:

        Já tedy myslel režim zpřístupnění pro běžné návštěvníky, nikoli pro oficiální delegace. Kostel je v majetku církve nepochybně i v Sedlištích a přesto to tam jde.

        • Radomír Orkáč říká:

          No ja si tak uplne tim, co jsi napsal, nejsem jisty…

          Nekdo se na miste ptal ostatnich… jestli uz nekdo kostel videl i zevnitr a musim rict, ze nikdo neodpovedel kladne a to odpovedi byly typu – byli jsme zde mockrat, ale uvnitr jsme nebyli nikdy. Coz doklada, ze bezni navstevnici tam od nepameti pristup jen tak nemeli.

          Mam dokonce pocit, ze to potvrzoval pan Rundt i manzele Hromadkovi.

          A jestli mas na mysli “bezne navstevniky” bez ohlaseni, tak zamestnankyne uradu primo rikala, ze uvazovali o trvalem otevreni pro verejnost a nakonec si to rozmysleli.

          I u nas v Hrabove je mozne se po predchozi domluve do kostela dostat… a je hloupost diktovat farnikum, kdy a komu maji kostel otevirat.

          Abych to shrnul… v Sedlistich i v Hrabove se da kostel po predchozi domluve navstivit. V Hrabove si to ridi farnici a v Sedlistich jim pomaha asi i urad. Kdo vi, jestli ona urednice neni farnikem;-)

          • Jan Dvořák říká:

            Pokud možnost je, tak pečlivě utajená – a to je stejné, jako by nebyla.

[email protected] [email protected]