Neposlušný semafor

V létě loňského roku byl vyměněn řadič semaforu u školy – pravděpodobně bylo důvodem jeho stáří. Bohužel však po jeho zprovoznění začal semafor fungovat permanentně od rána až do večerních hodin (svítí ještě o sedmé), zatímco ten předchozí řadič byl zjevně naprogramován přesně na konce školního vyučování.

Na to, že v podvečer svítí úplně zbytečně, jsem upozornil již na zastupitelstvu 18. prosince. Tehdy se mi dostalo jen odpovědi, že důvodem je zřejmě nově zavedená preference autobusu. Na nesmyslnost argumentu jsem ihned reagoval, protože autobus přece jede po hlavní silnici a pokud semafor nesvítí, tak nikdy nečeká. Protože na fungování semaforu se nic nezměnilo, zeptal jsem se na to znovu na zastupitelstvu 31. ledna a bylo zjevné, že to úřad nijak neřešil. A tak semafor stále svítí až do večera, kdy už žáci jsou dávno doma. A stojící a následně se rozjíždějící auta stále zbytečně spotřebovávají benzín a znečišťují ovzduší.

Bude se tím konečně někdo zabývat?


Před zveřejněním článku poprosila redakce Hrabová.Info vedoucí příslušného odboru o vyjádření…

Paní Faicová z úřadu napsala dne 21.12. 2017 na Ostravské komunikace, a.s., správce VO:

Dobrý den pane Pončo,

v pondělí se konalo zasedání zastupitelstva a jeden zastupitel se rozčiloval nad tím, že světlo semaforu bliká oranžově až po devatenácté hodině. Prý by bylo lepší, aby to bylo už po šestnácté hodině. Řidiči údajně musí stát na červenou, i když žádní chodci nepřecházejí po přechodu.

Můžete mi k tomu napsat nějaké vysvětlení?

Odpověď z Ostravských komunikací:

Na křižovatce se v průběhu dne přepínají 3 signální plány v závislosti na hustotě provozu, všechny signální plány jsou dynamické s preferencí MHD, to znamená, že by vozidla neměla zastavovat u přechodu bezdůvodně.

Pokud ano, může to být např. poruchou chodeckého tlačítka (dnes to nechám prověřit), častější příčina, o které ze zkušenosti víme je, že chodec zmáčkne tlačítko, přejde na červenou a řidič zastaví, když už je chodec pryč.

Co se týká doby provozu, tato byla navržena dopravním inženýrem, schválena Policií ČR a Odborem dopravy SMO.

Paní Faicová dále uvedla, že následně jí dal ještě pan Ponča vědět, že funkčnost chodeckého tlačítka zkontroloval, a že je vše v pořádku.

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]