Pilíky ještě zachráněné nejsou

Jako předseda Komise výstavby, dopravy a ekologie jsem inicioval, aby se náš městský obvod angažoval ve věci záchrany vodních nádrží Pilíky v souvislosti s likvidací Dolu Paskov. Mám radost z toho, že se vedení našeho městského obvodu za záchranu vodních nádrží postavilo.

Dosáhlo se významného úspěchu – ve studii EIA na likvidaci dolu je zachování nádrží zakotveno a dokonce byla ověřena možnost gravitačního přítoku vody (což je klíčové) a má se k tomu zpracovávat projektová dokumentace. Již v loňském roce jsem v zastupitelstvu i komisi upozorňoval na to, že důležité je také to, aby nádrže nebyly ve vlastnictví OKD, nýbrž veřejnoprávního subjektu, a navrhoval jsem, aby náš obvod také požádal, aby pozemky Pilíků byly v rámci tehdy ještě jen připravovaného převodu části OKD na stát také součástí tohoto převodu. Představitelé našeho obvodu to však odmítli jako zbytečný krok, neboť vše je řešeno v EIA.

Jak jistě víte z médií, k převodu OKD na stát již došlo a stát za to vlastníkovi zaplatil několik desítek miliónů korun. V médiích pan Babiš všude tvrdí, že v původní (na stát nepřevedené) části OKD zůstaly jen pohledávky OKD, aby je nemusel stát hradit. Doufal jsem, že tím je problém převodu Pilíků vyřešen, ale přece jen jsem se pro jistotu podíval do katastru nemovitostí. A s hrůzou jsem zjistil, že vlastníkem pozemků 476/11, 476/12 a 476/13 v k. ú. Hrabová (tedy nádrží) je nově společnost Správa pohledávek OKD. To znamená, že Babišova vláda převzala jen vlastní doly, za jejichž likvidaci následně stát zaplatí miliardy (a ještě za to původnímu vlastníkovi zaplatila) a původnímu vlastníkovi nezůstaly jen pohledávky, ale také pozemky. Pominu to, že pro původního vlastníka je to hodně dobrý byznys na úkor státu, ale snad i laikovi je jasné, co se teď bude dít. Věřitelé budou tlačit na Správu pohledávek OKD, aby prodala rychle pozemky a nelze předpokládat, že někdo koupí Pilíky, aby se tam chodil dívat na rybníky, ale bude je chtít co nejrychleji zasypat a využít blízkou dálniční křižovatku k tomu, aby zde postavil nějakou tovární halu. Pro úplnost dodávám, že již zasypané nádrže Pilíky 1 a 2 stihl z majetku OKD předchozí vlastník vyvést již dříve a jejich vlastníkem je realitní firma Asental Land, takže by vlastně stačilo buldozerem haldu existující v místě již zasypaných nádrží rozhrnout do vodních nádrží a vytvořit velký lukrativní pozemek.

Je to sice katastrofický scénář a osobně doufám, že se nenaplní a naopak bude trváno na naplnění stanovisek útvarů ochrany životního prostředí a stávajícího územního plánu, ale přesto považuji za chybu, že se vedení našeho obvodu ve věci majetkového převodu Pilíků na veřejnoprávní subjekt nijak neangažovalo.

6 Komentáře

  1. petr novák říká:

    Toto je dáreček,již dle mne předchozího vedení obce!Kdo tehdy obec řídil?

  2. Jan Dvořák říká:

    Nějaký Naď z ODS. Ale on s tím nemá nic společného, neboť v té době Důl Paskov (“prádlo”) fungoval.

  3. petr novák říká:

    Tak to se omlouvám,nevěděl jsem,že Naď řídil či vedl obec sám.

  4. Jan Dvořák říká:

    To sám jste si doplnil Vy – měl samozřejmě za sebou v zastupitelstvu většinové zastoupení ODS, vedené jejím předsedou Trávníčkem. Ale znovu konstatuji, že hledat v něm nějakého viníka majetkového stavu Pilíků je nekorektní.

    • petr novák říká:

      Nehledám viníka,jenom tak jak jste ten článek napsal to vypadá,že jste spoustu věcí věděl,vlastně nic neudělal a teď děláte chytrého.Inteligentní,snaživý přesto je sváma těžké spolupracovat,proto jste tam kde jste.

      • Jan Dvořák říká:

        Na potřebu řešit vlastnictví Pilíků jsem upozornil před několika měsíci, tedy v době, kdy ještě vedení obvodu mohlo požadavek uplatnit. Opozice více dělat nemůže. Ostatně ani Vy jste mně na zastupitelstvu v tomto nijak nepodpořil.
        Článek ovšem není o nějakém hledání viníků (to z toho děláte Vy), ale upozornění na riziko, které je (byť je to jen možný katastrofický scénář) a o kterém se neví.

[email protected] [email protected]