Co bylo na zastupitelstvu 11.6. 2018

Jednání sice trvalo tři a půl hodiny, ale značnou část zabraly dotazy zastupitelů a občanů. S jednou výjimkou byly materiály bez potřeby diskuse – dokonce si vysloužil finanční odbor pochvalu za tak podrobný závěrečný účet, jaký dosud nikdy nebyl.

U tohoto bezproblémového bodu však k údivu všech otevřel starosta diskusi otázkou, co za těch  ušetřených 34 miliónů postavíme. Ač k tomu žádný materiál nebyl, hned chtěl hlasovat o výstavbě dětského hřiště na hřišti TJ Sokol, na které Sokol nedostal očekávanou dotaci. Na potřebě hřiště se zastupitelé shodli (pan Šumbera dokonce identifikoval, že viníkem, proč tam dosud hřiště není, je Milan Orkáč, protože je v zastupitelstvu už 20 let…), ale přece jen zvítězil názor návrh nejprve řádně připravit a svolat k tomu mimořádné zastupitelstvo 18.7. Když už začaly padat návrhy jak 34 miliónů rychle utratit, ozvali se naštěstí někteří zastupitelé, že by bylo lepší si peníze ponechat na příští rok na velké investice jako školka či kulturní sál.

Oním nejspornějším materiálem byl dar pozemku Sokola městskému obvodu pro stavbu sportovní haly. Zastupitelé byli nejprve poněkud zaskočeni tím, že Sokol opět změnil názor a hala zase má být jinde. Poté sama autorka materiálu paní Faicová přišla s tím, že tam zapomněla uvést další dva potřebné pozemky, což je dost podstatná vada. Korunou bylo tvrzení autorky materiálu, že dárce (tedy Sokol) postaví na pozemku sportovní halu, což je samozřejmě nesmysl, protože pak by se pozemek nemusel převádět… Nakonec se tedy tento docela klíčový materiál pro další rozvoj Hrabové na jednání dotvořil a schválil.

Z obsáhlé diskuse sdělím jen podstatné.

  • Pan starosta informoval, že majitel Lípy oznámil, že tento objekt bude zbourán a na místě postaví něco jiného.
  • Také informoval, že při prázdninové výluce křižovatky Mostní a Paskovské bude zachován jednosměrný průjezd z Hrabové do Vratimova i pro auta, avšak odříznutí jižního konce je hotová věc.
  • Protože rada v dubnu schválila záměr senior taxi, zeptal jsem se, kolik je na to v rozpočtu vyčleněno peněz. Nejprve se mi nedostalo odpovědi žádné, po urgenci že 15 tisíc měsíčně, pak že 50 tisíc na půl roku a nakonec 150 tisíc na půl roku – potvrdila se tedy má obava, že rada o tomto záměru rozhodla, aniž by měla představu, kolik to bude stát.
  • Zeptal jsem se, proč nebyla zadána studie cyklostezky podél Prodloužené pod Místeckou navržená komisí a pan starosta řekl, že s tím nesouhlasí cyklokoordinátor – odcitoval jsem tedy e-mailovou odpověď cyklokoordinátora, že nemá nic proti rozšíření sítě cyklistických komunikací a požadavkem pouze je, aby byla navázána na cyklistickou síť. Také jsem znovu řekl již rok opakovanou připomínku, že kostelík je špatně nasvětlen.
  • Navrhl jsem taky přesun nepoužívané čekárny na autobusové smyčce na zastávku u Červinků, kde čekárna chybí.
  • Milan Orkáč upozornil na četné krádeže a špatnou činnost policie.
  • Paní Hrabovská upozornila na problémy s dodavateli energií pro ÚMO, ale pan starosta vysvětlil, že problém vznikl poté, co vedení města nedávno vybralo nového nekvalitního zprostředkovatele nákupu a proto již  rozhodl, že pro Hrabovou bude soutěžit původní zprostředkovatel, tzn. problém je vyřešen.
  • Někteří občané kritizovali přesun školky – pan Jakubek, že ničí zeleň, a paní Gromnicová se přimlouvala za ponechání  aspoň objektu školky na Příborské.
  • Vystoupili také pan Rudel s kritikou stavby drtičky odpadu a pan Poláček s požadavkem vybudování nového zdravotního střediska.

11 Komentáře

  1. Petr Halfar říká:

    A já bych prosím chtěl, aby se za ušetřených 34 mil. Kč pořídily věci, ze kterých by měli užitek všichni:
    – zakoupil čisticí vůz, který by denně pendloval po celé Hrabové a tím snižoval dopad existence průmyslové zóny a dopravy (např. viz http://www.mesto-albrechtice.cz/mestsky-urad/podporene-projekty/snizeni-emisni-zateze-z-dopravy/) = když poskytlo dar Brembo, třeba by se na tento projekt čisticího vozu mohly podílet i ostatní firmy v rámci PZ (a třeba by se na to dala získat i dotace);
    – rozšířil bobovací svah u podchodu k Benzině (aby si měly děti kde hrát);
    – zpřístupnit vstup do vody Ostravice pod lávkou k OZO (tj. vybetonovat vstup, zrušit nebezpečné betonové ostrůvky uprostřed (ze kterých na hranách ční obnažené roxory), vysekat nálety kolem břehů a břehy současně zkulturnit (třeba nějakou lavičkou a odpadkovým košem).

  2. Petr Halfar říká:

    Třeba MO Slezská Ostrava takový čisticí stroj už má…a to je zatížen “jen” dopravou.
    Věřím, že podobný stroj Hrabová prostě “potřebuje”.
    http://www.slezska.cz/cs/o-slezske-ostrave/fotogalerie/rok-2017/slezske-ostrava-ma-novy-cistici-vuz-2013-30-rijna-2017

  3. Petr Halfar říká:

    A samozřejmě bych byl nejradši, kdyby měla Hrabová bazén ve velikosti, který si mohl za své (a půjčené) peníze postavit Brušperk.

  4. Jan Dvořák říká:

    Ještě bych doplnil, že na zastupitelstvu jsem také kritizoval nesmyslné umístění zpomalovacího prahu na ul. U Kotelny jen pár desítek metrů od Paskovské, kde všechna auta mají nulovou rychlost. I přítomná paní Ličková potvrdila, že to problém překračování povolené rychlosti nevyřešilo, protože zbylý úsek ulice U Kotelny je dost dlouhý k rozjezdu. Proč rada rozhodla umístit zpomalovací práh na kraj ulice, když i komise doporučila umístění uprostřed, zůstalo nevysvětleno.

  5. Petr Halfar říká:

    A z ušetřených miliónů prosím i o instalaci zastavovacího semaforu u přechodu u školy. Je až s podivem, nakolik někteří řidiči dokáží povolenou 40tku (zejména ve večerních a nočních hodinách) překročit. Věřím, že na rovince od smyčky to jde kolikrát i přes 80kmh (zejména motorkáři a noční jezdci).
    Relativně hodně najezdím služebně v práci, na svých cestách projíždím mnoha městy, vesnicemi i pěknými dírami (rozumějte vesnicemi, kde ani kostel, hospodu, natož poštu nemají…) a v mnoha těchto obcích tyto zastavovací semafory jsou, resp. aspoň měřáky rychlosti s upozorněním na překročení (a to včetně kamerového záznamu)…tak proč to sakra nejde v Hrabové?!…vždyť je to pro lidi!

    • Petr Halfar říká:

      Třeba v Hlučíně jsou s radary tak spokojení, že ubylo rychlých řidičů, tak budou instalovat další.
      Jsem přesvědčen, že Paskovská by si zasloužila nejméně tři…
      https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/v-hlucine-budou-mit-dalsi-radar-20180615.html

      • Petr Žižka říká:

        Zpomalovací (zastavovací) semafory fungují například v Klimkovicích. Bohužel vedení obce je zavedlo až po velmi tragické dopravní nehodě, která se tam stala… V podstatě je to podobný příklad jako v Hrabové: po výstavbě dálnice, která odklonila provoz přes Klimkovice, mnozí řidiči, asi aby ušetřili za dálniční poplatky, jezdili po staré cestě, tedy přes Klimkovice. No, a když už šetří peníze, nebudou přece šetřit čas, tak jezdili rychlostí skoro jako po té dálnici… Dokud jeden z kamionů nerozdrtil posádku auta, jehož řidič stál na jedné z křižovatek a čekal, až bude moct odbočit doleva… Dnes tu událost připomínají kříže u cesty…

        • Petr Žižka říká:

          chybička se vloudila: místo “nebudou přece šetřit čas”, patří správně “nebudou přece marnit čas”:-)

      • Petr Žižka říká:

        V Třebovicích vyřešili řidiče, kteří si zkracují cestu přes obytnou zónu a jezdí jako čuníci (tedy rychle), úsekovým měřením rychlosti. Dnes tam šoféři jezdí tak opatrně, jako kdyby vezli v kufru svého auta křišťálový lustr a broušené skleničky…:-). A protože se jim to tedy časově nerentuje, jedou raději po hlavní, tedy podél tramvaje na Martinov. Problém je vyřešen…

        • Petr Halfar říká:

          Pane Žizko, zkuste to prosadit na obci… už jsem to drive psal i p. starostovi, ale bez reakce. U školy by to mělo enormní efekt.

[email protected] [email protected]