Letní akce a rušení nočního klidu

V březnu schválil Magistrát města Ostravy vyhlášku 3/2018 , která zpřísňuje obecně závaznou vyhlášku 5/2017 o nočním klidu. Tímto byly zakázány veškeré akce, které probíhají přes 22:00 hodinu a mohou tedy rušit noční klid.

Město tím vyšlo vstříc četným stížnostem na rušení nočního klidu, zejména v době konání různých letních festivalů pod širým nebem. Výjimku dostalo pouze 37 akcí (ze zažádaných 180), vyjmenovaných ve schváleném dodatku vyhlášky. Na první pohled by se zdálo, že nad městem rozprostře svá křídla klid a pokoj a na pozadí trylku cvrčků bude slyšet jen spokojené oddechování spících Ostravanů.

Na malé obvody typu naší Hrabové však tato vyhláška tvrdě dopadla a omezila akce pořádané na sokolském hřišti, které byly často pilířem letního společenského života a byly hojně místními navštěvovány. Hrabová obdržela jedinou výjimku, nazvanou Letní fotbalová zábava, která se může konat v červnu, v noci ze sobotu na neděli a to až do druhé hodiny ranní. Touto akcí bude Hravá Hrabová 23.6.

Všechny ostatní akce jsou zapovězeny a občan se bude muset zajít pobavit na vzduch za hranice města, do Vratimova či Paskova. Postihne to i Hasičský den s hasičskou zábavou 30.6., takže počítejte, že budete doma dříve než bylo zvykem v minulých letech. Osobně touhu po zabezpečení klidu chápu, chápu tu touhu po výhni letního dne, vpustit do domu trochu večerního chladu, kdy se s chladem vtírá i nežádoucí a obtěžující temné monotonní dunění letních festivalů, a to až do ranních hodin.

Vše by bylo snad i pochopitelné, kdyby toto nařízení nedopadlo pouze na minimálně rušící lokální zábavy a prakticky vůbec nepostihlo několikadenní výrony hluku obřích komerčních megafestivalů. Stačí se podívat na program Dolní oblasti Vítkovic a přílohu oné zpřísňující vyhlášky. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Osobně si pamatuji doby, kdy na našem hřišti byla prakticky každý týden nějaká zábava a to v době, kdy byl prostor hřiště mnohem hůře utlumen.

Na co se tedy po stránce hlukové v Hrabové můžeme těšit a očekávat, co nám bude rozechvívat vzduch z dolních Vítkovic?

  • 16. 6. Oldies festival, program do 2:00
  • 4. – 7. 7. Beats for Love, program do 4:00
  • 18. 7. – 21. 7. Colors of Ostrava, program některé dny až do 2:00, některé stage i do 3:00
  • 3. 8. – 4. 8. Ostrava v plamenech, program do 1:40
  • 10. 8. – 11. 8. Létofest, program cca. do půlnoci, u této akce je zajímavé, že ve vyhlášce jsem její výjimku nenašel

Jak vidno, hluku si neužijeme o moc méně než loni. V žádném případě se nejedná z mé strany o protest proti výše uvedeným akcím. Mají v městě jako je Ostrava své opodstatnění. Jedná se mi o poukázání na demagogický a nesystémový přístup ze strany magistrátu města a „zakleknutí“ na malé a nekomerční akce, určené primárně k zábavě místních občanů a jejich přátel.

 

Jeden komentář

  1. Jan Dvořák říká:

    Snad tento dáreček magistrátu řízeného ANO a Ostravakem občané patřičně ocení v podzimních volbách do zastupitelstva města.

[email protected] [email protected]