Zápis č. 2020/1 z jednání pracovní skupiny obnova zeleně – 11.5. 2020

Zápis č. 2020/1 z jednání pracovní skupiny – obnova zeleně,
konaného dne 11.5. 2020

Přítomni: Kopitzová V., Batelková J., Lyčková I., Václavíková J., Přibylová, Chamrádová L.
Omluvena: Farská K.

Program:

  • Park – doplnění laviček
  • Prostor ul. Viktora Huga 23
  • U kotelny 18 – doplnění výsadby
  • Různé

Ad 1) Park – doplnění laviček

Proběhla prohlídka v parku na ul. Příborská. Na základě požadavků občanů navrhujeme doplnit do parku 4 lavičky s opěradly a vyměnit 2 koše (vzhled koše by měl korespondovat s lavičkami). Před ordinací lékaře je umístěn betonový koš v travnatém pruhu. Tento koš požadujeme přemístit do parku. P. Chamrádová si poznačila, do kterých míst budou lavičky a koše umístěny.

Ad 2) Prostor ul. Viktora Huga 23

Prostor u hřiště za domem Viktora Huga 23. V tomto prostoru souhlasíme s navrženou koncepcí Ing. Cigánkové mimo výsadbu 6 ks habrů v těsné blízkosti oploceného sportovního hřiště. Je zde málo prostoru pro výsadbu, následnou údržbu.

Ad 3) U kotelny 18 – doplnění výsadby

Doplnění prostoru zelení před domem U kotelny č. 18. Zde navrhujeme, pokud inženýrské sítě toto dovolí, dosázet v řadě kulovité javory cca 3 – 4 ks. Pokud inženýrské sítě nedovolí, navrhujeme do viditelných proluk vysadit stromy/keře s mělkým kořenovým systémem (prokonzultovat doporučení konkrétních druhů s p. Dostálem). Občané ze vchodu č. 18 dále prosí
o vysazení 1 kvetoucího keře (např. rododendron).

Ad 4) Různé

  • Na návrh občanů ještě navrhujeme doplnit lavičku s opěradlem + koš v prostoru ul. Šídlovecká u potoka, kde nejsou domy v těsné blízkosti lavičky. Občané požadují lavičku vzhledem k tomu, že od zastávky Benzina až po park Hrabovjanka si není možné sednout a odpočinout. P. Chamrádová si poznačila místo pro umístění lavičky.
  • Pracovníci VPP dočistí prostory u zmlazených keřů, kde se odkryl prostor, který byl před zmlazením kryt těmito keři (je třeba projít Šídlovec a takto neupravená místa nalézt, neměl by to být problém, místa jsou velmi dobře viditelná a rozpoznatelná. Po Šídlovci se jich vyskytuje větší mnžoství). Je třeba vyhrabat a vysbírat cihly, kameny, staré jehličí, popadané staré větve, láhve a další odpadky a dosít travním semenem (již vyčištěnou půdu hráběmi zvrásnit a poté vyset travní semeno).
  • Vzhledem k tomu, že zmlazené keře již obrazily a obrazily i v prostoru až ½ m kolem těchto keřů, dbát na to, aby tyto nežádoucí výhony, rostoucí přímo ze země, byly křovinořezem pravidelně posekány a keř byl tak udržen jen v blízkosti zmlazených kmenů.
  • P. Kopitzová informovala o záměru p. Králové předložit radě ke schválení žádost na kácení bříz dle projektu Obnova zeleně Šídlovec. Komise neměla námitek, požaduje, aby se mohli členové komise, kteří mají zájem, zúčastnit prohlídky jednotlivých bříz s p. Dostálem, který bude vydávat rozhodnutí na kácení těchto bříz.
  • Novým členem pracovní skupiny se stala p. Přibylová.

Další schůzka pracovní skupiny dle potřeby

10 Komentáře

  1. Zeleň říká:

    Před vchodem na Šrobárové 25, stojí asi 2 roky suška bobkovišně t.č. již bez koruny,v blízkosti je pařez po smrku.Měl jsem za to,že to pracovníci přehlédli ale říkali,že to není v plánu.Škoda nářadí měli a moc času by to nezabíralo. Tak sad někdy jindy!

  2. Zdravím,
    mám pocit ,že uklidit nepořádek co zbyl po zmlazení keřů by měla firma pana mareše.To ,že byly keře špatně přístupné neznamená ,že se jich údržba co má ve smlouvě netýká.Taky zapomínáte ,že je třeba semeno po zasetí uválcovat nemluvě o suchu ve kterém těžko vzejde.Je zvláštní kolik stojí zimní údržba ,sekání trávy a hrabovjanka .Nemluvě o tom ,že se zelená hrabová snaží prosazovat spíše své zájmy,než zájmy přírody,ekologie a občanů.Za poslední měsíc jsem viděla 3 vesnice kde údržba funguje mnohem lépe a výsledky jsou vidět.Nechápu proč platíte na sekání trávy soukromou firmu a ještě na dva roky dopředu když tráva skoro neroste stejně to je s odklízením sněhu.Máte si proškolit vlastní zaměstnance a na odbornou práci přizvat odborníky.

  3. Radomír Orkáč říká:

    Dobrý den,
     
    moc díky za komentář, otázka spíše je, na koho je směřován, protože píšete na komunitním webu: “Máte si proškolit vlastní zaměstnance a na odbornou práci přizvat odborníky.”
     
    Psala jste to konkrétně místostarostce, starostovi, radě nebo úřadu?
     
    Děkuji za odpověď.

  4. Vladimír Slavík říká:

    Také mě nadzvedne, když čtu “měli byste”nebo “máte” nebo “proč neděláte”.
    Jakoby někteří občané měli pocit, že jsou ti nejchytřejší a ti ostatní jsou úplně blbí.

    Ale nevím, jak tyto naše spoluobčany, obdařené přírodou geniálním mozkem, přimět kandidovat do zastupitelstva Hrabové. Tam by měli ideální příležitost uplatnit své schopnosti.

  5. Zápis Č. 2020/1 Z Jednání Pracovní Skupiny Obnova Zeleně – 11.5. 2020 říká:

    Kristýna Obrovská: Paní Obrovská, asi píšete o jiném spolku než spolku Zelená Hrabová, protože jste zcela neinformována. Možná byste měla navštívit naše webové stránky. Dle Vašeho psaní lze vidět, že absolutně netušíte, jakou výší veřejných peněz je Hrabovjanka financována a co všechno děláme nad rámec a ne jenom v parku, ale i v rámci Hrabové. Je velmi těžké si o tom psát, když nemáte dostatečné informace. Klidně zavolejte.

  6. Jiří Šosták říká:

    Pane Slavíku, plně s vámi souhlasím jen v jedné věci. Občané by měli kandidovat, ale myslíte si, že vás zvolí jen proto, že poukazujete na některé věci?
    Já si myslím, že od toho tady máme zvolené zástupce, aby se o blaho Hrabové starali. Pokud jde o poznámku výše uvedené paní, tak z mého pohledu je celkem jasné, že má pravdu ohledně sekání trávy zaměstnanci VPP. Pokud jde o, otázku pana Orkáče k paní Orkovské, tak by mně velmi zajímalo, co udělal on jako zastupitel, když si její názor přečetl pak septá, zdali to konkrétně psala paní místostarostce a pod. Velice se omlouvám pane Slavíku, že to píši vám, ale po zkušenostech s některými zastupiteli, resp. bývalými radními nemám dobré zkušenosti. Ještě jednou se omlouvám.

  7. Tak za prvé,dělám nejlépe to co dělám a proto se nebudu hrnout do nějaké kandidatury.Navíc nevím proč bych měla být přechytřelá klidně si s váma někdy dám nějaký meeting na Šídlovci a podělím se o svoje znalosti a zkušenosti a poznáte ,že vím o čem mluvím.Chtěla bych vidět posudek/hodnocení dendrologa který nechal pokácet tolik stromů v době vegetačního klidu.A vesměs hodnotí spíš arboristi.K předražené nekvalitní udržbě která snad spočívá pouze v sekání a kácení,možná prodeji dřeva se ani vyjadřovat nebudu stačí otevřít oči a podívat se jak Šídlovecvypadá.Ze stromů padá listí tak musí pryč a klepače taky sekačce zavází 😀

  8. Vladimír Slavík říká:

    Paní Kristino, vadí mi to vaše “zapomínáte”, “platíte”, “máte”… Kdo jste my a kdo jste vy? Vždyť plujeme na jedné lodi. A když se potopí, tak se utopíme všichni.

  9. Milan Všímavý říká:

    Prosím Vás, já nemusím tušit, já chci vědět.

  10. Milan Všímavý říká:

    Pane Slavíku, my jsme tam:
    Moc díky za komentář, otázka spíše je, na koho je směřován, protože píšete na komunitním webu: „Máte si proškolit vlastní zaměstnance a na odbornou práci přizvat odborníky.“

    Psala jste to konkrétně místostarostce, starostovi, radě nebo úřadu?

    Děkuji za odpověď

[email protected] [email protected]