Seminář – Hrabovské listy

Dnes byla všem zastupitelům zaslána níže uvedená pozvánka na seminář. Pozor, seminář je pravděpodobně neveřejný a není možné ho brát jako pozvánku pro veřejnost.

Z pověření starosty Mgr. Rostislava Nadě Vás zveme na pracovní seminář na téma „Nové Hrabovské listy“. Seminář se uskuteční ve středu dne 11.2.2015 od 17 hod. v zasedací místnosti Úřadu městského obvodu Hrabová.

S pozdravem

Mgr. Jiří Strniště
tajemník
Úřad městského obvodu Hrabová
Bažanova 174/4, 720 00 Ostrava-Hrabová
T +420 599 420 109
F +420 599 420 122
M +724 192 390
E [email protected]
W www.ostrava-hrabova.cz

12 Komentáře

  1. novy vitr říká:

    HRABOVSKÉ LISTY nebo….

    Ze zpráv v televizi, rádia a internetu se občané dověděli nelichotivé informace o „opakovaných chybách ve vedení účetnictví a selhávajícím vnitřním kontrolním systému“ na ÚMOb Hrabová.

    Tahle zpráva bohužel vrhla na Hrabovou špatné světlo a protože by náš obvod mohl přijít až o 177 000 kč, žádáme, aby se k této zprávě vyjádřil zodpovědný člověk a odpověděl: kdo tuhle situaci zapříčinil, v jakém stádiu je náprava, případné sankce a postihy.

    To ale běžného slušného občana, platícího poctivě daně, SAKRA ZAJÍMÁ.

    Tak proč by měl být seminář neveřejný ?!?

    Má úřad snad co TAJIT?

    Pokud NE, veřejnost bude jistě VELMI VÍTANÁ a nechá se jí bohatý prostor v diskuzi o novém pojetí hospodaření v Hrabové a pokud zbude čas (o čem si ale odvážím silně pochybovat) i o nové podobě hrabovského listí.

    Připomínám – program semináře (ne-veřejného zasedání zastupitelstva), vyvěsit – dle platného zákona (jakékoli jednání zastupitelstva je ze zákona veřejné)- týden dopředu na úřední desce, jinak se úřad může přirozeně dočkat dalšího postihu.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Nejedna se o klasicke jednani zastupitelstva, ale o seminar pro zastupitele. Jednani Zastupitelstva je skutecne dle zakona povinne verejne, ale pracovni jednani ve smyslu pracovni schuzky je mozne usporadat jako neverejne. Ma to jista omezeni a to hlavni je – nesmi byt prijato zadne usneseni.

    Podle otevrete.cz (behem tohoto tydne prehazeli web a jiz nemam primy odkaz) je mozne neverejnou diskuzi zastupitelu povazovat za protizakonnou, protoze my obcane mame pravo nami zvolene zastupitele pri diskuzi kontrolovat, jake haji zajmy.

    Kdo z nas bude obec “zalovat”? Rozumny clovek rozhodne ne. Rozumny clovek to zohledni u voleb, ale ty jsou bohuzel az za necele 4 roky.

    Neverejne jednani (at je nazyvano jako seminar ci pracovni jednani) je velmi nestastne a jelikoz jsem se jiz pred 14ti dny o tom bavil s nekolika zastupiteli, tak vim, ze i cast z nich je rovnez pro verejne jednani. Vzdyt se jedna o nase Hrabovske listy. Podle mych informaci tam bude pouze novy sefredaktor (pan Zizka Petr) predstavovat svou vizi. Mam za to, ze by panu Zizkovi vubec verejne predstaveni nazoru vubec nevadilo, ale za nikoho mluvit nebudu.

    Mohu Vas ujistit, ze hospodareni se tam skutecne resit nebude a bude se to tykat pouze a jen Hrabovskych listu.

    R.O.

  3. Milan Slíva jr. říká:

    Co vím, tak to není první “pracovní” setkání zastupitelstva od minulého řádného jednání. Na úřední desce není doposud zveřejněn termín dalšího řádného jednání, tak to vypadá, že vedení obce bude zastupitelstvo řádně svolávat až na co nejzažší termín daný zákonem. Takže zastupitelstva, kterého se můžeme zúčastnit i my obyčejný plebs, se nedočkáme dříve než v březnu. Holt asi není co projednávat.

  4. Vladimír Slavík říká:

    Musím se tentokrát naší radnice zastat. Porada zastupitelů o budoucích Hrabovských listech je zcela na místě, nemůže o tm rozhodovat pouze rada, i když by mohla, je to v její kompetenci. Neumím si představit veřejné projednávání této do značné míry odborné záležitosti. Starosta by musel dát slovo i veřejnosti a z odborné porady by vznik zmatek, kde by se pletlo páté přes deváté a nic by se nevyřešilo. Dali jsme u uvoleb důvěru svým zastupitelům, zvolili jsme ty nejlepší z nás a věřme, že jsme zvolili dobře.Pevně věřím, že zastupitelé sledovali v posledních letech mizernou úroveň HL,kde měl hlavní slovo pan starosta. Budeme mít možnost bedlivě sledovat nové HL a prostřednictím Hrabova.info vyjádřit své názory.

    • Milan Slíva jr. říká:

      A já vám musí tentokrát oponovat, tato úvaha lze analogicky aplikovat na jakýkoliv řešený problém. Každá záležitost je do určité míry odborná a každá diskuze se může zvrhnout ve zmatek. Zde záleží na moderátorovi diskuze, aby ji ukočíroval. Musí zaznít vždy všechny argumenty pro a proti a mělo by být v zájmu každého zastupitele, aby se seznámil se všemi aspekty právě projednávaného. Teprve na jejich základě a dostatečné orientaci se fundovaně rozhodl. Začne to Hrabovskými Listy a pak se bude bokem projednávat vše.
      Na Hrabova.Info lze sice vyjadřovat názory dle libosti a bez cenzury, ale vedení obce k nim nepřihlíží. Psi štěkají, ale karavana táhne dál…

  5. Radomír Orkáč říká:

    O jakou se to jedna poradu? Je to pracovni seminar a v pozvance neni uvedeno, ze by to nebylo pro verejnost. Dokonce v pozvance neni uvedeno, ze to je pouze pro zastupitele. Da se to usuzovat jen z adresatu v mailu, ale tam nejsou uvedeni ti ze skryte kopie.

    Jak obec zajistila, ze pozvanka dorazila vsem? Proc jsou pripadni ucastnici pozvani jen tyden predem? Ne kazdy je duchodce ci pracujici v dopoledni smene.

    U voleb jsme dali duveru zastupitelum, ale kazdy z nas ma pravo je kontrolovat. Pokud budou diskutovat o podobe HL, pak tam ma byt i verejnost – diskuzi lze povazovat za nezakonnou, pokud je neverejna a jedna se o pracovni setkani zastupitelu. Dle meho nazoru je to prave proto seminar a ne pracovni setkani zastupitelu.

    Pokud jsou moje informace spravne, tak to nema byt o diskuzi, ale o predstaveni vize pana Zizky (noveho sefredaktora) a nevidim nejmensi duvod (ani dle platne legislativy), proc by to nemohla slyset i verejnost. I pan Zizka je verejnost.

    O odbornosti zastupitelu nepolemizuji, lze je povazovat a ja vetsinu za odborniky povazuji, ale napiste mi, kdo ze zastupitelu je odbornik v dane oblasti?

    Udeleni slova verejnosti neni povinnosti predsedajiciho a navic prave predsedajici muze diskuzi “moderovat” – dobry predsedajici si poradek udrzet umi. Pana starostu povazuji za dobreho predsedajiciho.

    Osobne povazuji seminar za nestastny, protoze mohlo byt svolano bezne zastupitelstvo a tam mohly byt probrany i ostatni problemy obce, kterych neni malo.

    Hospodareni, porusovani zakona, Hrabovske listy, web obce, informovani o dalsim postupu s Vnitroblokem… a dalsi.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pokud by to bylo veřejně přístupné, tak by to podle ustanovení § 93 odst. 1 zákona o obcích muselo být zveřejněno nejpozději týden před na úřední desce. Jinak absolutní souhlas. Jako by zde nebyl zájem občanů, které by tato vize, potažmo pohled jednotlivých zastupitelů na ní, také zajímala.

  6. Vladimír Slavík říká:

    Žijeme v zastupitelské demokracii, která má svá pravidla. Naši volení zástupci se budou radit o dalším osudu HL.Jesti to má název semnář nebo porada, na tom přece nezáleží.Určitě to nebude pouze představování nového redaktora, ale i další otázky, jako je četnost a rozsah výtisků, náklady, struktura časopisu,prostor vymezený dopisům čtenářů, pracovní náplň redaktora,nožná že i plat redaktora, návrhy na členy redakční komise, problematika placených reklam, prostor vymezený opozici atd atd. Pochopte, mladí přátelé, že tyto záležitosti není možné projednat na veřejném zasedání.Dohodnuté záležitosti pak dle zákona o obcích schválí rada a předloží na nejbližším zasedání zastupitelstvu, které to za přítomnosti veřejnosti buď schválí nebo neschválí. Pokud chceme, aby nás veřejnost a představitelé samosprávy brali vážně jako partnery,měli bychom své názory formulovat s větší rozvahou. Mimoto jsem nezaznamenal na stránkách Hrabova.Info v minulosti vážnější debatu na toto téma.Debatu, která by eventuálně mohla přinést i konkrétní náměty pro přípravu nových HN.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Slavík, je dobré, že zdůrazňujete, že žijeme v zastupitelské demokracii. Základním právem, které na komunální úrovni zákon občanu voliči dává, je možnost přímo sledovat uplatňování svěřeného mandátu zastupiteli. Zastupitel ze zákona nemůže o ničem utajeně jednat. A je jedno, jestli to jednání je nazváno “seminář” nebo “setkání kluků a holek, kteří spolu sedávají na úřadě”. Onen seminář je svolán za účelem, který má ovlivnit jednání a hlasování zastupitele. A z toho důvodu má občan právo tomu jednání být přítomen a přihlížet mu. Nemá právo do jeho průběhu zasahovat, nesmí jeho průběh narušovat a nemusí také proběhnout diskuze, z jejíhož průběhu máte takové obavy, ale právo zúčastnit se mu upíráno být nesmí! Přítomnost veřejnosti je i ochranou zastupitele, aby nebyl ovlivňován a tlačen tam kde nechce.
      Je Vaše plné právo se práva na dohled nad volenými zastupiteli vzdát a je jedno zda úmyslně či z neznalosti. Neupírejte však toto právo ostatním.
      Nechci se dožít toho, že řádné jednání zastupitelstva bude pouze představením pro plebs o jehož průběhu a výsledcích je rozhodnuto předem, jindy a jinde.
      Vedení obce si pravděpodobně neuvědomuje, že hlasování o kterémkoliv problému na řádném zastupitelstvu, o kterém se jednalo mimo řádné jednání je právně napadnutelné a lze zneplatnit.
      Chci zdůraznit, že své názory formuluji s rozvahou a za vše co jsem zde napsal si stojím.
      Je pěkné vědět, že i ve svém požehnaném věku jste idealista a snílek, který věří, že názor formulovaný s rozvahou má v této době větší šanci na obci uspět. To by vyžadovalo mít odpovídající a vstřícný protějšek, který by toto ocenil, i na straně obce. Bohužel dnešní reprezentace spíše působí dojmem, že pozornost je tím větší, čím je silnější dupnutí na kuří oko.

  7. Vladimír Slavík říká:

    Milý kolego Milane Slívo JR. Ani nevíte, jakou mám radost z této diskuse, která probíhá na stránkách Hrabova.info. Jakoby se probořila bariéra účastníků těchto diskusí, kteří se začínají vážně zajímat i o oblast komunální politiky.
    Společně s Vámi mám řadu kritických připomínek k minulému a současnému zastupitelstvu v Hrabové. Napsal jsem o tom řadu článků do Hrabovských novin. A ještě napíši.Snažím se tím ovlivnit veřejné mínění v Hrabové, aby v příštích volbách byli v zastupitelstvu občané, kteří by vymanili Hrabovou ze současné stagnace. Je to ale běh na dlouhou trať, kde největší překážkou je konzervatizmus v lidské povaze.Vůbec se nepovařuji za idealistu a snílka, ale za realistu s chladnou hlavou. Jsem si vědom toho, že systém zastupitelské demokracie je pravděpodobně naší jedinou alternativou. Jiné systémy, jako diktatury,snění idealistů o bezbřehé demokracii, kde hlavní slovo má ulice, a další podobné nápady prozatím neuspěly. Respektujme proto platnou legislativu zastupitelské demokracie a věřme, že připravovaná porada zastupitelů o příští podobě HL přinese své ovoce.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Nevím jak ještě srozumitelněji říci, že my nejsme ti, kdo nerespektují platnou legislativu, ale jsou jimi tajemník a potažmo starosta, kteří takové neveřejné jednání realizují. Toto je v rozporu s aktuálně platným zákonem.

      Přečte si prosím článek na ministerstvu vnitra

      http://www.mvcr.cz/clanek/zasada-verejnosti-zasedani-zastupitelstva-obce-prakticke-problemy.aspx

      Z tohoto článku a zejména poznámky pod článkem, popisující skutečný případ obdobného jednání a právní názor soudů, je snad dostatečně jasné, na jak tenkém ledě pan starosta s tajemníkem bruslí.

  8. carmen říká:

    Neveřejně
    jedná již rada a zastupitelstvo se má v rámci dobrých mravů scházet
    V Ž D Y pod dohledem veřejnosti. Z důvodu, aby opravdu zastupovalo občany (ne své osobní zájmy) a Ti si to mohli, v případě potřeby a zájmu, na zastupitelstvu pohlídat.
    A na řádném hrabovském zastupitelstvu (kdy se plánuje?), by bylo dobré zrušit povodňové trafiky, vodní zákon je nevyžaduje a zákon o obcích vyloženě neukládá.
    Domluvit se to dá klidně na středečním pracovním semináři a na řádném zastupitelstvu to bude třeba jen dodatečně odkývat.
    Možná se tím i zkrátí jednání únorového – potažmo březnového veřejného zasedání hrabovských politických špiček … (bez záruky).

[email protected] [email protected]