Deník: Spor o D56: ministerstvo se ohradilo, kraj nechápe proč

Zástupci ministerstva dopravy (MD) chtěli uvést spor na pravou míru, přitom jen znovu zvedli mandle představitelům kraje.

Ministerstvo vydalo na svých webových stránkách reakci na čtvrteční článek v Moravskoslezském deníku, který se věnoval snaze regionu zrušit zpoplatnění dálnice D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Vedení kraje a asi patnácti obcí podél dálnice dlouhodobě usilují o změnu, podle MD však špatnou cestou.

„V rámci letošní novely vyhlášky měl Moravskoslezský kraj možnost uplatnit připomínky či návrhy na její úpravu, včetně žádosti o vynětí části dálnice z časového zpoplatnění (používání dálničních známek – pozn. red.). Moravskoslezský kraj však žádné připomínky v řádné lhůtě neuplatnil,“ stojí v prohlášení ministerstva s tím, že změny pro rok 2020 tedy už nelze realizovat. MD také podotýká, že v minulých letech vyjmulo z časového zpoplatnění bezmála dvě stě kilometrů dálnic.

Reakce ministerstva však pobouřila náměstka hejtmana kraje pro dopravu Jakuba Unucku.

„Ve chvíli, kdy vám celé měsíce leží na stole oficiální žádost o urgentní schůzku s ministrem, kde toto téma chceme probrat, mi přijde dost divné argumentovat tím, že jsme něco v nějakém termínu nestihli. Po iks měsících od obdržení žádosti, kterou neřešili, se pak ozvou, že jsme nereagovali?“ diví se Unucka, který spolu s primátorem Ostravy Tomášem Macurou míří v závěru měsíce do Prahy k „vymodlenému“ jednání s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem. Změn pro příští rok však už nedosáhnou.

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/spor-o-d56-ministerstvo-se-ohradilo-kraj-nechape-proc-20191109.html

4 Komentáře

  1. Vladimír Slavík říká:

    To všechno jsou populistické kecy. Zpolatnění í těch 12 km Místecké se prozatím nedostalo na program jednání ani zastupitelsta kraje ani zastupitelstva města. Takže asi to není pro občany města a kraje tak důležiý problém, Těch je daleko víc a jsou na programu jednání těchto našich zastupitelských orgánů. Doporučuji všem čtenářům HN je sledovat.

    • Jan Dvořák říká:

      Projednání v zastupitelstvu není úplně nezbytně nutné – jedná se o působnost ve věcech, kterou zákon neupravuje. Usnesení zastupitelstva by pouze dalo stanovisku větší váhu.

  2. Jan Dvořák říká:

    Orgán nižší prostě musí respektovat procesy vyššího orgánu. Od toho je připomínkové řízení, aby se právě v něm k věci podávaly připomínky. Jsou jen 2 možnosti: buď úředníci poslali odpověď v připomínkovém řízení bez toho, že by respektovali názor náměstka, nebo pan náměstek úředníkům neřekl, aby tuto připomínku uplatnili. Ať je to jakkoliv, je to špatná vizitka.

  3. Vladimír Slavík říká:

    Věnoval jsem se problematice zpoplatnění Místecké mezi Ostravou a FM podrobně dnes. 11.11. 2019 na svém webu Hrabovské noviny. Prozatím jsem nezaznamenal od J. Dvořáka a dalších místních dopravních expertů žádné protiargumenty.

[email protected] [email protected]