Vladimír Slavík: Hrabovské listy (velká ztráta pro Hrabovou)

První číslo HL vyšlo v únoru 1992, mělo čtyři stránky a redaktorem byl Ing. Lumír Kosela. Vybral ho tehdejší starosta Ing. Rundt, a vybral dobře. Byli to dlouholetí přátelé a dobře si rozuměli. V tehdejší době starosta dohlížel i na obsah a úroveň místního časopisu.

Časopis vycházel 4x až 5x ročně v rozsahu čtyř stránek, a to neuvěřitelných 23 let! Přinášel občanům Hrabové všechny podstatné informace. V přiměřeném rozsahu se na tvorbě časopisu podíleli i úředníci místní správy. Kupříkladu již v prvém čísle si mohli občané přečíst příspěvek tehdejší vedoucí sociálního odboru paní Jiřiny Kelnarové. I v dalších letech byli častými přispěvateli úředníci našeho úřadu. Dlouholetým problémem byla názorová absence jednotlivých zastupitelů městského obvodu na obsahu časopisu.

V březnu 2015 nastala změna ve vedení časopisu, a na místo šéfredaktora nastoupil profesionální novinář Petr Pavelka z Frýdku Místku. Počet stránek se rozšířil na 8, byl použit kvalitnější papír, tisk časopisu byl zadán tiskárně, kde bylo možno tisknout i v barvách. Zlepšila se výtvarná stránka časopisu, obsah však zůstal jako dříve.

Další, tentokrát podstatně významnější změna nastala v březnu 2016, kdy byl do funkce šéfredaktora jmenován místní občan a zkušený novinář Mgr. Petr Žižka. Nový šéfredaktor velmi dobře chápal, že tento časopis má mimo funkci informační i další funkce, směřující ze zkvalitňování úrovně jak místní samosprávy tak místní státní správy. K tomu směřovaly i různé ankety na aktuální témata. Velký prostor byl poskytován i názorům opozičních zastupitelů.

Rozhodnutí Petra Žižky ukončit svou funkci šéfredaktora Hrabovských listů k 1.1. 2020 je pro tento časopis a i pro Hrabovou veliká ztráta. Ale zcela chápu důvody, které k tomuto rozhodnutí Petra vedly.

Takže opět stojíme před důležitým rozhodnutím. Osobně bych preferoval na nového šéfredaktora Hrabovských listů vypsat výběrové řízení. Možná budeme překvapeni, kolik je v Hrabové občanů se zájmem o tuto funkci.

Snad by bylo načase uskutečnit při této příležitosti i přechod z občasníku na měsíčník. Když tuto vymoženost mají občané v Paskově, Staré Bělé a v Polance, tak proč ne v Hrabové?

13 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Pan Slavík píše „jen“ o Petru Žižkovi, ale s ním „končí“ i Milan Slíva. Oběma patří nejen obrovské uznání, ale i samozřejmě upřímné poděkování.

    Celkem udělal tento skvěle spolupracující tandem 23 čísel a jen práce na sázení grafiky, textu a korektury zabrala na jednom čísle Milanu Slívovi odhadem 60-100 hodin práce, u Petra to bude pravděpodobně ještě více… (zdůrazňuji – na jednom čísle Hrabovských listů).

    Souhlasím s Vladimírem Slavíkem, je to opravdu velká ztráta pro Hrabovou…

  2. Vladimír Slavík říká:

    Je to otázka osobních priorit. Jak Petr tak Milan měli určitě z  těchto svých aktivit pocit vnitřního uspokojení, což nelze měřit počtem hodin. Oba dva se navždy zapsali do historie tohoto časopisu.
    Určitě se v Hrabové najde další šéfredaktor Hrabovských listů. Po  Petru Žižkovi to bude mít velmi těžké. Ale jako optimistický pragmatik věřím v brzké a kladné vyřešení tohoto problému.

  3. Vladimír Slavík říká:

    Problematika obecních periodik je jedním z mých koníčků. V podstatě jsou tyto místní časopisy vizitkou každé obce Věnuji tomu mnoho času a jsem velmi zvědav na další osudy Hrabovských listů.
    Nezávidím současnou pozici starosty a ostatních radních po odstoupení Petra Žižky z funkce šéfredaktora HL. Jsem velmi zvědav, jak se s touto situací naši představitelé samosprávy vyspořádají.

  4. Jan Dvořák říká:

    Sice chápu, že tzv. Hrabované by rádi ukázali, že bez nich v radě je v Hrabové naráz vše špatně (a odstoupením Milana Slívy se o to také aktivně snaží přičinit), ale pokud vím, tak Petr Žižka pouze požádal o změnu formy jeho působení v pozici šéfredaktora a záležitost se na radnici stále řeší.

    • Radomír Orkáč říká:

      Milý Honzo, píšeš “ale pokud vím”, jenže ty bohužel nevíš, to je ten problém. To je tak asi vše, co je k tomu třeba dodat, ostatní na to doufám mají svůj názor. Měj se moc fajn a zase někdy napiš. R.
       
      Vědět

  5. Milan Slíva jr. říká:

    Pane Dvořáku, jako obvykle o věci víte prd, ale o to zasvěceněji se snažíte působit. Pan Žižka o nic nepožádal, ale bylo mu nabídnuto. Starosta však nemá odvahu na to, slíbené si prosadit. Já nikde dodatečně odnikud neodstoupil, ale vždy jsem říkal a stále to platí, že Hrabovské listy budu dělat výhradně s Petrem Žižkou, s tímto jsem je i začal dělat a s tímto i končím. Pokud Petr Žižka bude pokračovat jako šéfredaktor dále, budu pokračovat i já. Nic víc, nic míň. Ale to byste nebyl vy pane Dvořáku, abyste vše nezneužil pro to, pošpinit jiné, které nesmyslně obviňujete z vlastních selhání. Až si uvědomíte, že za vaše neúspěchy můžete výhradně vy sám a přestanete z toho obviňovat jiné, tak pak se snad budete moct posunout dále.

  6. Miloš Milata říká:

    Dvořáku, co furt brečíte???????? Ve volbách jsme Vám řekli dost myslím jasně, nemyslíte????? Nejlepší bude, když se odsud konečně odstěhujete a vemte si s sebou i vaše děťátko Mostní. Větší zrůdnost tady po Vás mít již doufám mít nikdy nebudeme, zaplať pánbůh za to, že je to Váš pomníček, ale stačilo už! Nic jste nedokázal, jen chrchlat tu budete stále!!!

    • Jan Dvořák říká:

      Pokud dobře čtu, tak tady brečel a chrchlal někdo jiný, a vytvářel pocit, že Petr Žižka skončil ve funkci šéfredaktora. Až seženete pro Hrabovou více než 100 miliónů, tak uznám, že jste pro ni udělal více – zatím je to nula.

  7. Vladimír Slavík říká:

    Z veřejných reakcí občanů Hrabové na dění kolem Hrabovských listů mám dojem, že toto téma není příjiš atraktivní. Prozatím vyjádřili svůj názor pouze pánové Orkáč, Slíva, Dvořák a osobitým způsobem i pan Milata. A nikdo jiný.
    Možná, že se zájem o tuto tiskovinu přehání a většina výtisků HL končí bez přečtení v popelnici. I tuto alternativu je nutno připustit. Nabízí se možnost bezplatné zveřejňování HL na webových stránkách obce a mimo to za úplatu pro některé zájemce dodávka v papírové podobě do poštovní schránky.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Vladimíre, nízkonáklad tištěných Hrabovských listů pouze pro zájemce by byl cenově nereálný, protože kovová leptaná matrice pro offsetový stroj je poměrně nákladná a pro výsledný tisk tím více přijatelnější, mezi čím více kopií se tento náklad rozpustí. Při malém nákladu se můžeme snadno dostat přes stokorunu za samotný výtisk. Možný by byl sice levnější digitální tisk, vhodnější pro malonáklady, ale ten stále ještě nedosahuje kvalit offsetového tisku. Také by stále byla nutná sazba, která je pracovně náročná, ale pro zobrazení na internetu není moc vhodná. Plný přechod na internet a nahrazení novin denně aktualizovaným webem by samozřejmě byla cesta, ale tím by se od informací odstřihla skupina občanů, pro níž každodenní přístup na internet není samozřejmostí. Tištěné Hrabovské listy mají také nezastupitelnou funkci pro budoucí generace, jako kronika o naší době a běžném životě občanů v ní. To informace na internetu pravděpodobně mít nikdy nebudou a většina z nich skončí v digitálním zapomnění.

  8. Poděkování říká:

    Dobrý den přeji. Nevím o co tady jde, ale na HL se vždy těším. Měly by vycházet měsíčně a mohlo by v nich být více informací z oblasti žití v naší Hrabove. Vím že mám možnost se zúčastnit některých jednání, ale chybí mi čas. Chlapi HL určitě věnovali spoustu času a za to jim patří velké díky. Vše dělali ve svém volném čase.

  9. Vladimír Slavík říká:

    Mého spoluobčana s příspěvkem z 30.12.2019 v  18:11 dobře chápu.Z časových důvodů se nemůže podílet na činnosti naši samosprávy. Je pro mě ale nepochopitelná jeho snaha o anonymitu při komunikaci na Hrabova.info. Prosím tohoto občana, aby mi sdělil důvody..Má adresa je [email protected]. Mohli bychom si vyměnit názory na funkci a obsah místních časopisů.

  10. Šárka Tomisová říká:

    trefné

[email protected] [email protected]