Roman Škorňák: Několik postřehů k novému workoutovému hřišti

Malá zmínka a zamyšlení: díky za rychlou opravu ukotvení cvičebních strojů na novém workoutovém hřišti, která byla provedena dle zmíněných doporučení. Matice již sedí kolmo k ose, dodány dvojité matice a asi i pérové podložky, přidání kotvicích tyčí a zakrytování. Teď by to již mělo něco vydržet a je to spíše nyní již o lidech jak se k tomu budou chovat.

Oprava ukotvení

Oprava ukotvení

K čemu (ne)slouží workoutové hřiště

A teď trocha z reálu k zamyšlení: již mám zde odcvičeno pár hodin a tedy i malé první poznatky z provozu. První problém jsou maminky s malými dětmi, které si to vyložili, že je to dětské hřiště a slouží hlavně k pokecání maminek a vyblbnutí dětí. Bohužel, toto je workoutové hřiště a ne dětské, a má sloužit primárně starším dětem a dospělým ke cvičení a třeba relaxu. Ono když člověk cvičí a má rozjeté nějaké série cviků a najednou se tam přiřítí 2-3 maminky s dětma, chodí křížem krážem po té malé ploše, pak se každá opře o část stojen, děti skáčou a lezou mnohdy nekontrolovaně po dalších částech tak máte chuť přestat cvičit a jít pryč. Vždy jsem to v klidu přestal a raději neřesil, ale to jsem tam většinou cvičil sám.

Pozor na úrazy

Druhá kapitola jsou samotné možné úrazy těchto dětí, kdy jsem byl svědkem nejednoho malém nepěkného úrazu dítěte, které si samo skáče nebo visí na hrazdě zatímco rodič se vykecává. Opravdu výšky, rozteče těchto hrazd a další nejsou určeny malým dětem k blbnutí. Vím, někteří jsme vyrůstali sami na klepáčích a skákali po všem, ale byli jsme trochu jiná generace. To co vidím teď je trochu jiná liga generačního problému a tyto děti neumí obyčejný kotrmelec a jsou rády že se rozběhnou, ale toto zde nevyřešíme. Jde o to, ať se zde nikdo zbytečně nezraní tam, kde je to zbytečné. Když už máte tendenci tam s dítětem jít, nic proti, ale maximálně se mu věnujte a vysvětlete mu cvičení, veďte ho a buďte vzorem. Pak je to v pořádku. Další neřest, co už jsem 2x řešil, je kouřící rodič sedící na lavičce a dým plynoucí směrem k hřišti. Fajn pocit když cvičíte, to pak máte chuť mu to cigáro zarazit do krku. Ano jsme na volném a veřejném prostranství, ale opravdu je nutné si zapálit cigáro zrovna zde? A to nemluvím o tom, že pak dopalek letěl vždy do trávy hned vedle hřiště. To už jsem pak opravdu nevydržel.

Sportem ke zdraví

Další neřestí jsou klasika, občas sáčky a papírky na zemi, hold umístěný koš je asi pro někoho moc daleko. Ale vše se snad časem ustálí, je to nová věc a je třeba vzdělávat a vést. Workoutová hřiště jsou převážně o komunitách lidí, ať mladých či starých se zájmem o to stejné, a to je sport a zdraví. Proto odhodte stud a začněte zde chodit cvičit nebo se jen zajděte protáhnout. Čím více lidí zde bude opravdu chodit cvičit, tím se vyřeší i některé počáteční neduhy a hlavně vznikne komunita, která si střeží své místo. Jinak co se týče problémů s pejskaři, tak si nemyslím že toto je nějaký problém, vždy je to jen o vztahu a vzajemné ohlednosti pejskařů a psů, prostor zde je opravdu dost velký.

Můj závěrečný pohled

Oplocení, kamery či stromy okolo pak jistě potěší, ale hlavní je aby hřiště sloužilo k tomu, čemu má. Takže cvičte a zvedněte zadky, bude vám líp. A važte si toho co je. Koukám, že jsem se nějak rozepsal po ránu, tak krásný den.

Zdroj: Facebooková skupina Hrabové

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]