Prodloužená Mostní – územní plány

Ve svém minulém článku “Prodloužená Mostní – naděje nebo prokletí?” jsem se zabýval některými nejasnými aspekty této připravované stavby. Nyní jsem objevil v územních plánech další zajímavost.

Když se podíváme na minule zmiňovaný územní plán města zde tak vpravo nahoře je DK60/R. Není z toho moc jasné, odkud kam to vede.

Zajímavější to ale najednou začíná být, když se podíváme na územní plán kraje zde. Zde je při pravém okraji uprostřed vidět o co jde pod označením D150/D515. Jedná se o přímé propojení ulice Frýdecké ještě v Hrabové, kousek od křižovatky za mostem na Vratimov, a silnice číslo 11 (Rudná z Ostravy na Havířov) v prostoru mezi Bartovicemi a Šenovem. Takže z pohledu řidiče rychlý a užitečný spoj na Havířov.

V případě, že vezmeme v úvahu vybudování obou silnic, jak Prodloužené Mostní tak Jižní tangenty, tak pro hodně řidičů ze Zábřehu, Hrabůvky a přijíždějících směrem od města zůstane spojení Plzeňská ulice – Šenov výhodnější variantou a důvod k využívání Prodloužené Mostní.

Jižní tangentu chápu jako daň dopravní obslužnosti a přínos pro spoustu obcí. Prodlouženou Mostní naopak nelze pochopit a její prosazování ze strany zastupitelů obce se vzpírá zdravému rozumu a jde proti zájmu občanů Hrabové.

16 Komentáře

  1. Dobrý den,

    nepochopitelné je to jen pro toho, kdo přemýšlí nad oběma variantama. Pokud však vezmene v úvahu, že prodloužená ul. Mostní může plnit i funkci jižní tangenty dlouhá desetiletí (což je i její opravdový záměr) a ve své podstatně, až na velký úkor zdraví lidí (což je zřejmé ze studie EIA), je pro investora levnější… je vymalováno a zcela jasno.

    Hrabová nás jednoduše a prostě chce obětovat – nevím, ale co zato na oplátku dostala??? Nebo proč to dělá? že by…KORUPCE, nebyli bychom první ani poslední…

    Propagandou a báchorkama, že prodloužená ul. Mostní pomůže Hrabové tomu už dále opravdu nejde věřit.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Nemam rad, pokud zazni slovo korupce, trebaze s cilem pouheho zamysleni.
    Pravdou je, ze musi zaznit argumenty vsech stran, nejen te, ktera se zastava a prosazuje prodlouzenou Mostni.

  3. Korupce postihuje zejména politiku, hospodářství i společnost. Může být jak drobná nebo velká, organizovaná nebo neorganizovaná. Vyznačuje se podplácením, úplatky, vydíráním, zastrašováním, privilegii, neoprávněnými příjmy a jejich vyžadováním, udělováním přízně nebo protežováním.

    Jelikož se zde “protěžuje” jedna varianta řešení, i když zákon hovoří, že variantnost je nutnou podmínkou, nenapadají mě jiná slova…

    Rozhodně o prodloužené ul. Mostní, lze v tomto stavu říct, že je v rozporu se zákonem. Nechápu proč obec nezakročí, když o tom ví nebo je to její cíl?

    • Radomír Orkáč říká:

      Peto, mozna popisujes postup, ktery nemusi byt v souladu s platnou legislativou, ale v zadnem pripade bys nemel psat o korupci, pokud ji nemuzes popsat adresne ci jinym zpusobem. Ja v tom co pises zadnou korupci nevidim. Muzes, prosim napsat vcem predevsim vidis korupci u nas na obci nebo jinde? Pokud takove informace mas, pak by ses mel obratit na organy cinne v tresnim rizeni. Korupce je neco, proti cemu se musi bojovat a urcite budes mit podporu nas vsech.

      Ja nechci, at to vypada, ze jsem pro variantu Prodlouzene Mostni. Ja jsem primarne pro to, aby se konecne o ni zacalo mluvit, to by melo stacit pro rozpoutani rozumne diskuze. Nelze to resit vzajemnym obvinovanim, hazenim spiny na nekoho a psat anonymni komentare.

      Tohle k nicemu nevede a nikdy nevedlo.

      Mozna o tom nevis, ale letak (udajne pana Novotneho) zahrnoval o vedeni obce i tve rodine nasledujici obvineni:

      Například dotaz – proč se nestaví Prodloužená Mostní? Vždyť byla vyřízena dotace 150 mil Kč. Nestaví se proto, že zbývalo vykoupit poslední pozemek. Majitel nesouhlasil, tak město Ostrava připravilo vyvlastnění. Tu se objevil starosta obce Hrabová, že to domluví. Domlouval to tak dlouho, až už bylo pozdě zahájit vyvlastnění a dotace propadla. Majitelé pozemku jsou jistě spokojeni, jestli se i odvděčili panu starostovi, kdo ví…

      • Naštěstí pana Novotného neznám, ale chápu ho jen v tom, že přišel nato, že ohledně prodloužené ul. Mostní asi nebude vše v pořádku a tomu taky bylo zřejmě divné – v tom má určitě pravdu.

        Však je vlastně cíleně proklamaci krmená celá naše obec.

        Akorát si musíme uvědomit, že obyčejné čestní lidé úplatky starostovi nemají proč nosit, možna ho jen opakovaně žádali, aby starosta zachránil celou obec, protože studie podle, kterých se má silnice stavět vychází ze špatných předpokladů a hlavně poddimenzovaných čísel, což je investorovi snad známo, a nenabízí se mi jiné vysvětlení proč si investor nechal vypracovat příliš jednostraně zaměřenou studii o provedlnosti záměru, což je v rozporu se zákonem a proč se tomu Hrabová nebránila, přece zájem dodržovat zákony má nebo né? Já nevím… jen polemizuji.

        Vyvlastnění dokonce několikrát bylo inicializováno, ale bohužel protizákonně a s velkou ostudou muselo být staženo, dokonce se SMO omlouvalo za chování svých podřízených. O tom by mohl mluvit zase pán Dvořák. Inu, když někdo začně mluvit jen půl pravdy, nakonec jako by lhal – není tomu tak?

        Nechápu, jak se vlastně může vyvlastňovat na základě studie o provedlnosti záměru, která nese fatální vady, které zpochybňují vůbec proveditelnost takové silnice nebo účel záměru.

        Bohužel žijeme v době, kdy moc a peníze jsou silnější než slušnost, pravda a svoboda.

  4. mslepicka říká:

    V případě prodloužené Mostní jsem vnitřně rozpolcen. Na jednu stranu prodloužená Mostní zničí hrabovskou krajinu, myslivecké sdružení atd. a z Hrabové se stane křižovatka plná kamionů, které by obcí jinak neprojížděly, ale na druhou stranu uleví občanům žijícím podél Paskovské, občané na přechodech a školáci již snad nebudou ohrožováni nekonečnými proudy aut. Za mě zatím 50 na 50, snad by mohlo býti vypsáno referendum.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Úleva občanům žijícím kolem Paskovské je iluzorní, psal jsem o tom v minulých článcích. Více než jakékoli natahování a prodlužování Mostní by všem kolem Paskovské pomohlo zrušení zpoplatnění “dálnice” mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Nevěřím, že to je nedosažitelný cíl. Ale sporadický dopis starosty na ministerstvo jednou za uherský rok (mám dojem, že jednou za volební období) je pro dosažení tohoto cíle málo. Je třeba tlačit jako aliance obcí od Ostravy po Místek, všem těm to pomůže. Pokud pan starosta vede boj za zrušení zpoplatnění ve větším měřítku než jsem nabyl dojmu, tak se mu předem omlouvám, ale v tom případě ten boj málo prezentuje.

    • Dobrý den,

      všichni víme, že je třeba řešit dopravní situaci v Hrabové, ale v civilizovaných obcích a městech se staví obchvaty, což lze i v Hrabové. My budeme snad jedinná obec, která volí průtah místo obchvatu a dlouhá léta nás obec přesvědčuje, že jiná možnost neexistuje nebo je neproveditelná. Přitom obchvatem, vhodným dopravním značením a třeba spomalovači, by se docílilo stavu, že do obce by vjel opravdu jen ten, kdo by tam potřeboval – tím, by se situace vyřešila jednou pro vždy. A kdyby obec za něco stála, nechala by vybudovat i protihlukovky okolo místecké, která Hrabovou opravdu hodně zatěžuje hlukem. Časem dodám hlukové mapy, aby lidé věděli co je čeká s mostní a nejen to, ale jak moc obec zatěžuje třeba místecká.

    • carmen říká:

      Pane Slepička,

      já navrhuji společnou petici občanů všech dotčených obcí za zrušení zpoplatnění pseudodálnice do F-M, protože rychlosti dálnice na ní auta nikdy nedosahují a je to krátký 12 km úsek.

      Ne, že náš starosta, potažmo starostové jiných dotčených obcí, jednou za čas napíší ministru dopravy a před volbami si tím honili triko.

      Ten si to totiž ani nepřečte a dá vypracovat odpověď někomu ze svých podřízených.

      Zaslat mu mohutnou petici, které se udělá velká reklama, a až bude dost podpisů (chci vidět lidi, kteří ji nepodepíšou, dálniční známku nechce platit nikdo), seženu veřejnoprávní televizi a solidní noviny a udělám tomu reklamu, ať se o nás mluví.

      Petici úředně ověřit, každý list a zaslat ji ministrovi dopravy, Moravskoslezkému kraji, Magistrátu města Ostravy, ať se starají.

      A ombudsmanovi do Brna, že platíme dálniční známku za okresku.

      Protože nejsme z Prahy, jednají s námi jako s vesničany, ke kterým si mohou všechno dovolit.

      A neuvědomují si, že náš těžký průmysl je vlastně živí.

      Já Hrabovou obětovat nechci, mám to tady ráda, i když nejsem místní rodák.

      Po přečtení argumentů proti jsem jednoznačně proti prodloužené Mostní.

      Lidé by se měli začít zajímat, jaké jim to přinese výrazná negativa.
      Doposavad jsem byla všemi deseti pro a ted jsem stejným dílem proti.

      Stačí, že již zde máme průmyslovou zónu, která sice živí místní obyvatele i okolí, ale již se nikdo nezajímá o případná negativa.

      Jsou vysoká…

      Např. poslední dobou se Hrabovou občas šíří podivný odér, který zde nikdy nebyl, připomínající koksovnu či startujícího diesla.

      Ne není to z Mittalu, na který se poukazuje a je to skoro zaklínadlo. Ten se snaží a pro čisté ovzduší dělá hodně v rámci svých možností.

      Nesnažme se ho z Ostravy vyhnat, zaměstnává spoustu obyvatel.

      Je to bohužel z naší blízké průmyslové zóny…

      Jelikož jsem chemik, vím přesně o koho jde a divím se, že na emise, které tato firma vypouští, nikdo nepoukazuje.

      Protože na ně nikdo netlačí, dovolí si nepoužívat odlučovače.

      Abych na to poukazovala já, která má v této záležitosti docela přehled, už nemám sílu…

      V současnosti mě plně zaměstnává plánované velkoprostorové parkoviště v uzavřené historické zóně Starého Šídlovce.

      Ale pokud by Vás to zajímalo, radou ráda vypomůžu radou, kontakty a znalostmi :-)))

  5. Radomír Orkáč říká:

    Pane Slepicko, moc dekuji za reakci. To je presne potreba a myslim to uprimne. Je potreba at se lide ozvou. Pokud nebude zpetna vazba a nezazni argumenty protistrany (proti nazoru obce, tak jak je uvadi Milan Sliva), nikdy nebude nastolena diskuze. Doufam, ze je vice takovych ctenaru s nazorem, kteri se neboji napsat.

    R.O.

  6. Radomír Orkáč říká:

    “vhodným dopravním značením a třeba spomalovači, by se docílilo stavu, že do obce by vjel opravdu jen ten, kdo by tam potřeboval”

    Existuje nejake vhodnejsi dopravni znaceni, nez je soucasne?

    Jsem zasadne proti “zpomalovacum”, pokud by mely zpusobovat hluk. Pred zastavkou Mostni je novy prechod pro chodce, zeptej se v okruhu 100m, koho ten lehce vystouply prvek nerusi.

    Ano, jsem pro radarovy semafor, ktery zobrazi cervenou, pokud nekdo jede vice nez 50 km/h. V Hrabove bohuzel neni mozne dat vyskovou barieru, protoze tam musi jezdit – autobusy, ASA, OZO a jine.

    “dlouhá léta nás obec přesvědčuje, že jiná možnost neexistuje nebo je neproveditelná.”

    Koho myslis tim nas? Ja jsem nevidel zadny clanek, kde by nekdo z obce tvrdil, ze jina moznost neexistuje nebo je neproveditelna. Muzes to prosim rozepsat?

    Budu to zduraznovat do kazdeho prispevku – ja nejsem zastancem Prodlouzene Mostni, ale korektni jednani a vyjadrovani musi byt ze vsech stran.

    • zpomalovače nemusí být nutně na Paskovské, ale po realizaci jižní tangenty by stačily na mostní. Ano, ten semafor mě nenapadl a ani, že spomalovače prodkují tolik hluku, všiml jsem si jich jen na šídlovci, kde řeší jistě hodně prolémů, tak proč by nemohly být rozmístěny i jinde v Hrabové.

      Co se týče přesvědčování, přečti si hrabovské listy postupně pár let zpět. Pamatuji si třeba palcový tytulek “Proč potřebuje Hrabová prodlouženou mostní”… už si nepamatuji rok vydání.

      Nás = lidi co čtou hrabovské listy a lidi co chodili na schůzky ohledně Mostní. Nikdy jsem neslyšel o jižní tangentě kladné slovo, nebo si ho prostě nepamatuji.

      Proklamaci poznám, dneska je všude kolem nás. Kdyby prodloužená ul. Mostní byla tak úžasná, tak není třeba fixlovat ve studiích o provedlnosti záměru…

  7. chtěl bych ještě dodat, že vedle špatně navržené silnice, která se má stavět budou muset žít lidé… Hluk a emise významným způsobem poškozují zdraví – nezapomínejme nato.

  8. Radomír Orkáč říká:

    Celá diskuze by měla být přesunuta zde: http://www.hrabova.info/forums/topic/prodlouzena-mostni-2/

  9. Milan Slíva jr. říká:

    Všem, které problematika zajímá doporučuji článek

    http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/nova-eia-podnikatele-se-boji-zpomaleni-staveb-kvuli-obstrukcim-1145804#utm_medium=selfpromo&utm_source=newsletter&utm_campaign=e15news

    Rozšiřuje se okruh veřejnosti dotčené stavbou, navyšuje jejich práva a důležitá je zejména zpětná platnost nové EIA (Posuzování vlivu staveb na životní prostředí)

[email protected] [email protected]