Klub přátel Hrabové

O Klubu přátel v Hrabové určitě nikdo z vás nikdy ještě neslyšel. Možná proto, že žádný takový klub nikdy v Hrabové nebyl. Tento příspěvek berte jako pozvánku na blížící se akci již 17.1.2015.

Není to tak dlouho (odhadem 2 měsíce), kdy mě pan Slavík oslovil, zda-li bych nechtěl vytvořit Klub přátel Hrabové, jehož členové by se pravidelně scházeli a řešili by věci okolo naší Hrabové – publikace, posezení s rodáky, besedy, atp.

Nápad se mi hned zalíbil a termín první akce jsem přislíbil panu Slavíkovi na polovinu ledna. Hned jsem ale panu Slavíkovi deklaroval, že pokud budu něco organizovat, určitě by se nejednalo o pravidelné akce a případný klub by neměl žádnou oficiální či formální podobu – tím myslím registrace spolku nebo jiného subjektu na Ministerstvu vnitra. Sám jsem přímo zakládal nebo se podílel na zakládání několika občanských sdružení a přišlo by mi to zbytečné, dělat z posezení přátel Hrabové něco formálního. Pochopitelně se formálnosti nebráním, ale je to spíše na zvážení do budoucna.

Klub přátel Hrabové mýma očima:

  • určeno především pro rodáky, pamětníky či osoby dlouho žijící v Hrabové,
  • zcela neformální podoba klubu,
  • navázání kontaktu se starými lidmi, které bychom dokonce mohli na sezení přivážet/odvážet osobními auty (bude-li to třeba),
  • konání na místě, kde není hlučno/rušno (čili mimo hospody a restaurace),
  • pronájem prostor pokud možno zdarma,
  • bezbarierový přístup (nepřichází v úvahu místní hasičárna).

Nikdo předem neví, jak velký bude případný zájem o takové sezení a povídání si, ale rozhodně se to musí vyzkoušet.

Jak mi jednou napsal Milan Slíva j.r. – měli bychom něco udělat především pro starší lidi, kteří jsou často jen doma a přesto by měli zájem si s někým popovídat a účastnit se akcí, které jsou jen pro ně. Pokud by bylo třeba, pomohu je autem někam přivézt i odvézt. Ještě mi napsal, že právě samota starších lidí je i jednou z příčin, proč staří lidé chodí na předváděčky Šmejdů – cítí se být sami a jiné akce pro ně prakticky nejsou. Nemohu než se pod to podepsat a beru si to jako velkou motivaci pro další práci.

S Petrem Novákem (zastupitel, předseda TJ Sokol Hrabová) jsem se domluvil, jestli by nám Sokol pro takovou první akci nepropůjčil klubovnu na hřišti. Petr souhlasil a tak je před námi akce, která bude sice první svého druhu, ale taky dost možná i poslední. Jak jsem psal, je potřeba to vyzkoušet.

V sobotu 17.1. od 15:00 se bude konat první neformální sezení Klubu přátel Hrabové.
Program: Hrabová v období druhé světové války (vzpomínky, příběhy, publikace)
Kde: Klubovna na hřišti TJ Sokol Hrabová
Kdy: 17.1. od 15:00 hod.

Možná se to v Hrabové neví, ale občané (Milan Slíva j.r., Ivo Šupčík, Martin Slepička, Vladimír Slavík a další) připravují publikaci k 70. výročí osvobození Hrabové. Každý, kdo má nějaký příběh, vzpomínku, fotku či je pamětníkem druhé světové války na území Hrabové, bude mít možnost tuto pamětihodnost předat výše uvedeným, aby se objevila v publikaci a byla zaznamenána pro příští generace.

Dovolím si toto setkání nejen zorganizovat, ale i moderovat, abychom se na místě nepřekřikovali. Ocenil bych, kdybyste svou účast nahlásili buď mně (604715917, [email protected]) nebo panu Slavíkovi či Milanu Slívovi j.r. Pokud víte o nějakém pamětníkovi, který by potřeboval odvézt, dejte nám prosím vědět.

Pomozte nám, prosím, s oslovením pamětníků. Víte-li o někom, dejte nám o něm vědět.

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]