Změna: Zdražit popelnice?

Není problém, ing. Kolařík ODS má názor, že to občané unesou. Pro některé je to poslední kapka a stanou se z nich neplatiči. Ostatně snažit se dostat OZO do zisku je podstatně složitější. Výňatek ze zápisu 2. zasedání zastupitelstva města Ostravy strana 9.

Pro: 4 x ODS, 1xČSSD Neumělo se rozhodnout 5 x ČSSD, 1 x KSČM atd.

Ing. Kolařík sdělil, že JUDr. Babka mu vzal připomínku k naplňování politických stran. Pokud to tak bude, tak se klub ODS taky hlásí se svými programovými prioritami. K rozpočtu má jednu připomínku a ta se týká poplatku za svoz komunálního odpadu, což se týká i jednoho z projednávaných materiálů. U tohoto bodu navrhuje navýšení tohoto poplatku tak, aby došlo k vyrovnání reálných nákladů města na svoz netříděného odpadu. Navrhl navýšení ve výši 20 Kč na osobu, což je podle jeho názoru navýšení, které občané unesou. Díky tomuto navýšení by mohlo teoreticky dojít k navýšení o 5 900 000 korun. Navrhl navýšit položku 1340 v příjmech o 4 500 000 korun a ve výdajích tuto položku směřovat na platbu společnosti OZO Ostrava s.r.o. za provoz systému sběru odpadu pro statutární město Ostrava, to je ORJ 190, § 3722 navýšit o tuto částku.

Foto: ostrava.cz
Autor texu: Stanislav Holiš, Miroslav Houžvička

Štítky:

6 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Pokud je nutné kompenzovat činnost OZO, tak osobně se zdražení poplatků za svoz odpadu o 20 Kč až tak nebráním. Připomenu, že v současné době se platí 498Kč/osoba/rok. Jednalo by se tedy o zdražení o nějaké 4%, což se mi nezdá likvidační. Služba svozu odpadů funguje dobře a rád si připlatím, aby kvalita poskytované služby zůstala na minimálně stejné úrovni.

    Nevěřícně jsem ale zíral na návrh komunistického zastupitele Juroška, který navrhoval zalepit díru v rozpočtu na svoz odpadů zvýšením daně z nemovitostí. Místo transparentní platby za službu ať to zaplatí ti, kteří si dovolují vlastnit nemovitý majetek. Holt komunisti jsou stále stejní teď jako před 70 lety, ať tvrdí, že se reformovali sebevíc. Jisté jen jedno, zvýšení daně z nemovitostí by občanům Hrabové vytahalo z kapes mnohem více peněz než ona dvacetikoruna za osobu.

  2. Vladimír Slavík říká:

    Společnosti OZO fandím, ostatně jsem to vyjádřil z pohledu řadového občana Hrabové ve svém článku v Hrabovských novinách s názvem “Je na ně spolehnutí” z 21.9. 2014. Klidně bych jim připlatil i 100 Kč, protože by zavedli další služby, prospěšné životnímu prostředí a ekonomice. Na druhé straně protestuji proti plošnému zvyšování daně z nemovitosti. Po každém větším dešti mám problémy a platím stejně, jako majitel nemovitosti, kde tyto problémy nejsou.

  3. Stanislav Holis říká:

    Jestli jsou v domácnosti 4 lidé x 20kč, jsme téměř u 100kč na popelnici.
    K tomu mírné 4% zdražení DPO, elektřina, plyn, voda, k tomu třeba nadstandart jako internetové připojení + další poplatky…..třeba zmíněná daň z nemovitostí a jsme každoročně s poplatky výše a výše. Služba navíc je svoz hnědé popelnice na trávu 80 kč. Pokud se nepletu. A bonus – změna tématu z rybníků na něco každodenního 🙂

  4. Milan Slíva jr. říká:

    Abyste zvažované zdražení svozu odpadu pocítili v rodině o pouhou korunu denně za rodinu, muselo by vás v objektu bydlet 19. To neberu jako likvidační zdražení. Nehledě na to, že jsem s těmito službami spokojen a chápu nárůst, že je nutné nějak kompenzovat stále rostoucí cena lidské práce, pohonných hmot a energií.

    Naopak absolutní záhadou pro mne zůstává stále narůstající cena vody a v druhé řadě i energií, jejichž cena s postupující krizí na světových trzích klesá, pouze u nás, konečných spotřebitelů, ceny těchto komodit stále rostou. A co nelze nahnat na ceně komodit, tak se nažene na souvisejících platbách s absolutně nesrozumitelnými vyúčtováními zaštiťujícími se ve jménu srozumitelnosti. A nakonec se ještě spotřeba plynu vynásobí indexem, který by měl kompenzovat nadmořskou výšku a dodnes jsem nepochopil, proč má soused tento index 0.96 a my 1.11, když výškový rozdíl našich kotlů je v centimetrech.

    Jinak co se týče rybníků, tam je to už asi uzavřeno, z rákosí již nic nového nevytáhneme a pro mne tamní debata byla velmi poučná a jsem za ní vděčný. Každý článek i komentář vítám a jsem za něj vděčen. Takže i tento článek beru pozitivně, člověk by měl vědět, že někde někdo rozhoduje o něčem, co se dotkne jeho peněženky.

    Je škoda, že se více občanů nezapojuje do diskuzí a nesděluje svůj názor.

    • Roberto Carlos říká:

      Já myslím, že tyto články čte docela dost lidí, ale třeba zrovna já nemám potřebu reagovat na zdražení svozu odpadu (jinými slovy, nemám k tomu co říct). Jakékoli zdražení já osobně vůbec nepocítím, jinak souhlasím, že zdražení o 20 Kč za rok každý unese.

      Co se týče rybníků a jiné historie, k tomu se rád vyjádřím, protože k tématu mám co říct a souhlasím, že historické diskuse jsou velice obohacující.

  5. Stanislav Holis říká:

    Samotná výše (20kč) není pro zaměstnaného nebo důchodce až tak podstatná. Je hezké, že nás tlačí EU k třídění odpadů, jinak by jsme byli za pár let zasypáni haldou u Hrušova nebo vyčmoudění spalovnama. Jestli si dobře vzpomínám zisk z vytříděných surovin 20 mil.? OZO – zamlouval se mi přístup – nevím už, kde to tak funguje – že popelářský vůz je vybaven čtečkou, která načte majitele popelnice a váhou, která zváží při vysypáváni obsah popelnice. To samé by mohlo fungovat u dálničních poplatků, třeba 3 denní nebo jednodenní kupón zaplacený přes internet jako protiváha současných dálničních známek. V každém příspěvku jsem našel něco, s čím bezvýhradně souhlasím a jsem rád za kvalitu jejich tvůrců.

[email protected] [email protected]