Je sbírka šatstva a obuvi podvod?

Upozornění ve formě článku nám na adresu redakce poslala jedna naše čtenářka. Poslouží sbírka použitého šatstva a obuvi jako pomoc lidem v nouzi nebo podnikatelské činnosti anonymní firmy?

Také Vás NĚKDO prostřednictvím letáku vhozeného do poštovní schránky informoval, že 23. 2. 2015 proběhne SBÍRKA POUŽITÉHO ŠATSTVA A OBUVI?

Ten anonymní NĚKDO hlásá:

  • My se o všechno postaráme.
  • Za poskytnuté dary děkujeme.
  • Svým zapojením do této sbírky … pomáháte vytvořit nová pracovní místa ve Vašem regionu.

sbirka_aided

Proč se firma nebo osoba, která sbírku organizuje, neidentifikuje? Co skrývá? Na letáku je pouze odvolávka na spolupráci s „charitou AIDED-EU“. To je ale zavádějící informace, protože žádný takový název v adresáři Charit ČR neexistuje. Lze dohledat pouze firmu „Nezávislé charitativně-ekologické sdružení AIDED-EU“, jejíž obory podnikatelské činnosti jsou mimo jiné:

  • Velkoobchod a maloobchod.
  • Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím.
  • Zprostředkování obchodu a služeb a Nakládání s odpady.

Podle rejstříku ekonomických subjektů je sídlem a místem podnikání této firmy – Hlohovec, Dolní konec 76, stejně jako adresa podnikatelky Jany Vlkové, která je zároveň statutárním orgánem firmy AIDED-EU. Internetové stránky uvedené firmy AIDED-EU ovšem uvádějí adresu P. O. BOX 79, Bratislavská 2695/2, Břeclav 2.

Ani další informace o činnosti uvedené firmy jsou na Internetu jakoby cíleně naservírované, a nesvědčí o tom, že by hlavním cílem měla být charitativní činnost. Vypadá to spíše, že jde o podnikatelskou činnost, při které je zneužíváno důvěřivosti lidí a ochotě pomáhat.

Když s námi hraje někdo hru na schovávanou, máme právo se ho zeptat, s kým máme tu čest. Pokud by se někomu, kdo bude doma v den konání sbírky 23. 2. 2015, podařilo zjistit od hochů ze svozové čety – pro kterou firmu pracují a které firmě mají náklad předat, případně zaznamenat SPZ jejich svozového auta, tak možná zjistíme, kdo je tím anonymním organizátorem sbírky. Není na tom nic nepatřičného. Vždyť občané z našeho regionu poskytují NĚCO, kvůli čemu se NĚKOMU vyplatí jezdit až z Břeclavi nebo Hlohovce.

Údaje z veřejné části Živnostenského rejstříku viz ZDE.

Štítky:

6 Komentáře

  1. carmen říká:

    Mi to neva,
    hlavně že textil nekončí ve spalovně, či na skládce. Pokud ho chce kdokoli zpracovat, či někomu pomoci, jsem jednoznačně pro a neřeším konečný účel. Možná někdo účely pouze kombinuje, aby nebyl jenom ztratný a to se dá pochopit.

  2. Radomír Orkáč říká:

    Firma s textilem kseftuje a misto charity nejakou (vetsi?) cast prodava pres second handy.

  3. carmen říká:

    Ani tak mi to nevadí.
    V jednom případě dám textil ráno před dům, v druhém ho nerada hodím do kontejneru. Abych se přiznala, raději ho vyperu a dám ho ráno před dům.
    Proč?
    Jsem raději, když textil neskončí na skládce, protože mi vadí současný spotřební způsob života.
    Vše na jeden účel – použít, vyhodit, nerecyklovat.

    Hloupá je ta doba – DOBA PLASTOVÁ – nemyslí na budoucnost.

  4. carmen říká:

    A i SECOND HAND je vlastně recyklace. Sice se ziskem, ale minimálním.

    Nebo má někdo pocit, že tam nakupuje draze ?!?

  5. Eva říká:

    Je to podvod. A hned dvakrát. Nejdřív vám říkají, že dáváte na charitu a přitom to na charitu nejde – jde to do sekáče a na technické zpracování. A pak nakupujete v sekáči, kde vám lžou, že to vozí z Německa, Anglie a pod. A je to daňový podvod – jako neziskovka jsou osvobození od daně. Jiní platí daně, tihle podvádí. V Anglii to funguje jinak – víte, že dáváte věci na charitu a víte přesně na jakou. Podvod, podvod, podvod. Mělo by se to trestat.

  6. Šárka Tomisová říká:

    Nemyslím si,
    a ráda dám zase vyprané, již delší dobu nenošené věci, před barák.
    Pořád je to pro mě lepší, než je vyhodit do kontejneru a za tím si stojím. A že na tom pár korun někdo vydělá, to mě opravdu nepálí.

[email protected] [email protected]