Ukliďme Česko, ukliďme Hrabovou!

V sobotu 18. dubna 2015 se konal druhý ročník celorepublikové dobrovolnické akce pod názvem Ukliďme Česko! Díky místním dobrovolníkům se uklízelo i na území MOb Hrabová.

Místní akci s názvem Ukliďme Česko, ukliďme Hrabovou! zorganizovalo občanské sdružení TORALI o.s. a Kulturní komise RMOb Hrabová. Do uklízení se zapojili i členové dalších místních subjektů: Klub českých velocipedistů v Hrabové, hnutí Změna pro Ostravu, hnutí Ostravak, MO ČSSD Hrabová.

Úklid na našem území zahájili žáci základní školy, kteří se do akce zapojili již v pátek odpoledne úklidem okolí školy a dopravního hřiště za úřadem. Co všechno se podařilo uklidit a jak byla akce úspěšná se pravděpodobně dozvíme na webových stránkách školy.

I členové Klubu českých velocipedistů v Hrabové začali uklízet dříve než ostatní. Sraz si dali na 8:30 hod. u Františka Janši nedaleko zastávky Hrabová statek. Už v 9:30 volal pan Janša organizátorům, že jim docházejí poskytnuté pytle a jestli bychom jim nemohli dodat další. Velocipedisté uklízeli na ul. K Pilíkům a níže se můžete podívat, jak vypadalo jedno z uklízených míst před a po úklidu.

IMG_7353 IMG_7354

Oficiální sraz dobrovolníků byl stanoven na sobotu 18.4. 10:00 hod. před základní školou. Prakticky všichni dobrovolníci přišli včas a po přečtení bezpečnostních pokynů a rozdání rukavic jsme se rozdělili na dvě skupiny.

Jedna skupina, složená především z občanů Šídlovce, se vydala uklízet prostor od garáží (ul. Šídlovecká) až k Ostravici. Všichni ostatní utvořili druhou skupinu a většina odjela v autech za hřbitov uklízet Prašivku.

DSC00190

Foto: Milan Slíva

 

Na sraz dorazil i Tomáš Janša z jižní části Hrabové, který si přišel převzít pytle a rukavice. Pan Janša se rozhodl uklízet sám ul. Paskovskou od ul. K Pilíkům směrem na Paskov. Velocipedistům se podařilo pana Tomáše Janšu vyfotit:

IMG_7356

Tomáš Janša

 

Na Prašivce jsme našli například dvě injekční stříkačky, dvě ledničky a dokonce i ukradené doklady. Uklízeli jsme opuštěné i současné místo bezdomovců. Našli jsme nunčaky, badmintonovou raketu, stany, matrace, pneumatiky a další odpad, který do přírody rozhodně nepatří. Celkově jsme nasbírali na padesát plných pytlů odpadu a užili si spoustu zábavy.

Uklízení na Šídlovci bylo složitější, protože odpad byl a je rozprostřen či rozfoukán na velké ploše. Rovněž pneumatiky v potoce Ščučí nebylo snadné vytahovat. Zatímco uklízení za hřbitovem trvalo dvě hodiny, na Šídlovci se uklízelo přibližně čtyři hodiny.

IMG_3231

Vytahování pneumatik z potoku

Odpad byl jednotlivými týmy nakupen na těchto devíti místech, odkud by je měl dle domluvy ÚMOb nechat v pondělí odvézt. Samotný úřad ještě před akcí zajistil dostatečné množství rolí pytlů a nemalou měrou tak přispěl k úspěchu celé akce.

Uklízení se zúčastnili i někteří zastupitelé: Kopitzová, Hrabovská, Dvořák, Šumbera. Celkem se do úklidu zapojilo na čtyřicet lidí, kterým patří velké díky. Všechny fotografie zveřejníme v průběhu příštího týdne.

 

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]