Opravdu se akce nemusí koordinovat?

Usnesením č. 18/342 ze dne 10.6.2015 rozhodla Rada městského obvodu Hrabová o zadání veřejné zakázky malého rozsahu mezi statutárním městem Ostrava-městským obvodem Hrabová a společností Arriva Moravia a.s., se sídlem Vítkovická 3133/5, 702 00 Ostrava – Moravská Ostrava o zajištění dopravy pro seniory na jednodenní zájezd dne 4.9.2015 za cenu nejvýše přípustnou 10.500,-Kč vč. DPH.

Na výše uvedeném by nebylo nic špatného, kdyby ve stejný den nepořádala Kulturní komise akci ve spolupráci s Kinematografem bratří Čadíků. Vedení obce nesouhlasilo s přidělením/uhrazením celé částky za akci, která trvá čtyři dny a proto se museli složit dobrovolníci, abychom vůbec s komisí v Hrabové “čtyřdenní kino” měli. Obec zaplatí jeden vysílací den a zbytek uhradí členové hnutí Změna, Ostravak a TORALI o.s. Možná se celá věc zdá malicherná, ale zrovna termín 4.9. byl stanoven již před několika měsíci a minimálně v TORALI o.s považujeme nekoordinování termínů za házení klacků pod nohy.

O týden později rovněž pořádá jiná komise autobusový zájezd pro širokou veřejnost. V Hrabové tak budeme mít dvě obdobné akce během jednoho týdne. I tato akce byla ohlášena před několika měsíci a i na tuto akci přispěje obec.

Např. když byla Radmila Lysáková Balušková žádat obec o podporu ve formě zorganizování přihlašování na lyžařský zájezd, obec odmítla Komisi pro děti a mládež pomoci. Jak později řekla paní Strnišťová: Bylo vždy zvykem, že komise vše řeší nejprve s obcí a paní Lysáková Balušková se měla více pomoci od obce dožadovat. Podle jejich slov je nepřípustné, aby příspěvek v Hrabovských listech odkazoval na Hrabová.Info, kde bylo pro komisi připraveno zázemí pro přihlašování na zájezdy. Dokonce vše mělo dle slov starosty dopadnout tak, že v HL měl být zveřejněn soukromý email předsedkyně komise, aby pak odpovídala na všechny dotazy k dané akci každému zvlášť. Pochopitelně mám na mysli zveřejnění soukromého emailu místo odkazu na stránky s veškerými potřebnými informacemi, včetně přihlašovacího formuláře.

Zájezd pro seniory každoročně organizuje obec (sociální pracovnice Bc. Jana Tajchmanová, DiS.) a je to jen dobře, těchto akcí je potřeba! Kritizuji pouze špatnou koordinaci, ve které obec naprosto selhává. Nekritizuji zorganizování samotného zájezdu pro seniory. Termín akce měl být plánován s vedením obce, nikoliv tiše dojednáván bez vědomí komisí. Nutno uznat, že termín loňského zájezdu pro seniory je obdobný jako loni, ale to není omluvou, proč o tom nikdo nevěděl předem.

Kulturní komise plánuje na přelomu září/říjen zorganizovat zájezd do Osvětimi. S kým má termín akce předsedkyně komise konzultovat? Udělá obec pro komisi(e) potřebné zázemí (na úřadě či stránkách)? V zápisu Kulturní komise je i zmínka, jak obec vychází komisím vstříc, což by se mělo rovněž změnit: “Slibovaná akce vazba ikebany, vzhledem k obsazení zasedací místnosti ÚMOb Hrabová auditem SMO, se nekoná.”

Proč ještě na webových stránkách obce nemáme kalendář akcí? Proč obec na veškeré akce neupozorňuje rozhlasem či dokonce přes SMS?  Možná by bylo vhodné připomenout, že dosud nebyly splněny úkoly, které byly přiděleny dne 8.4. na neformálním jednání zájemců po redakční radě. Jednání zorganizoval Mgr. Šumbera a přítomen byl i místostarosta, který měl “dohlídnout” na tajemníka, aby zjistil technické možnosti současného webu. Do dnešního dne nebylo nic splněno, alespoň ke mně, který požadavky specifikoval, se nic nedostalo. Pochopitelně i další podněty, jako publikovaní článků na webu obce, padly v zapomnění.

 

4 Komentáře

  1. carmen říká:

    Ono je to o tom,

    že obec nechce pomáhat nikomu, kdo jenom trošku vystupuje z řady.
    Peněz má dost, řekla bych víc než dost, ale jenom pro někoho, kdo jí jde (potažmo jejím vrcholným představitelům) lidově řečeno – na ruku.

    Vše hodnotné a pokrokové se rodí s krve a potu. Obrazně řečeno. Prostě lidé, kteří chtějí změnit zavedený (ne)pořádek a zahnívající, ne zrovna levnou pohodu, nejsou vítání a hážou se jim klacky pod nohy.

    Kolidování záříových termínů je tomu jasným příkladem.
    Jen je škoda, že tento dětinský naschvál dospělých představitelů obce, odnese občan, v tomto případě senior.

    Velmi smutné…

  2. Stanislav Holis říká:

    Takovým necitlivým přístupem utrpí zcela zbytečně obě akce, což je velká škoda. Věřím, že se ještě chytré hlavy zamyslí a zájezd, který se dá přesunout na jiný termín tak učiní. Takové snad neúmyslné naschvály se doufám v Hrabové nemusí stávat.

  3. carmen říká:

    Nakonec byl zájezd pro seniory přece jen přesunut nebo to je pouze termín, do kdy se mají naši spoluobčané nahlásit na připravovanou akci?
    Viz. záložka.

    05.08. – Zájezd pro seniory – přihlášky a informace ÚMOb Hrabová J. Tajchmanová

  4. Radomír Orkáč říká:

    Jedna se o termin, kdy se na urade mohou seniori prihlasovat.
    Informace o terminech budou nepochopitelne az v HL.

[email protected] [email protected]