Pohádky pana starosty

Ve svém sloupku v červencových Hrabovských listech pan starosta neopomenul citovat zprávu auditora ze společnosti TOP AUDITING, s.r.o., který oznamuje, že „při přezkoumání hospodaření nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky, ani rizika, které by mohly mít do budoucna negativní dopad na hospodaření“.

Tím náš starosta sdělil občanům, že orgány veřejné správy v Hrabové nakládají se svěřenými finančními prostředky a s obecním majetkem „s péči dobrého hospodáře“ a občané nemusí mít žádné obavy o část svých daní, kterou svěřili současné koalici ODS a KDU-ČSL.

Starosta se tak snaží zatajit výsledky kontroly příslušných orgánů Magistrátu města Ostravy, které zjišťují opakovaně v Hrabové velmi zásadní problémy. Poslední kontrolní zpráva je za období 7/2014 – 5/2015 má 22 stan a není to radostné čtení.

Jak to tedy vlastně je? Jeden auditor tvrdí, že je vše v pořádku a následné kontroly zjišťují velmi závažné nedostatky.

Příčiny těchto rozporných výsledků tkví v určitých zmatcích v komunální legistativě. Utvrdila mě v tom odpověď na můj dopis, který jsem zaslal v této záležitosti na Magistrát města Ostravy.

V odpovědi Ing. Renata Gembíková, vedoucí odboru interního auditu a kontroly MMO sděluje, že společnost Top Auditing, s.r.o., provedla přezkoumání údajů o ročním hospodaření z hledisek stanovených zákonem č. 420/2004 Sb. Tím se má získat omezená jistota, zda hospodaření „je v souladu s hledisky přezkoumání hospodaření“. Použité postupy zahrnují výběrový způsob šetření a významnost jednotlivých skutečností.

Naproti tomu audit, prováděný příslušným odborem Magistrátu města Ostravy je zaměřen na dodržování právních a vnitřních předpisů, stanovených postupů, včasné rozpoznávání rizik a přijímání adekvátních opatření k jejich eliminaci či přiměřenosti a účinnost zavedeného kontrolního systému.

Závěrečná věta odpovědi na můj dotaz je následující:

„Z výše uvedeného tedy vyplývá, že jde o dva různé postupy, kdy v rámci hodnocení prováděného odborem interního auditu a kontroly MMO je pronikáno hlouběji do problematiky, a tudíž je možné, že závěry obou „kontrol“ budou odlišné, jak je tomu v případě městského obvodu Hrabová“.

Náš pan starosta je si určitě vědom výše uvedených skutečností. Soukromá auditorská firma nemá z pochopitelných důvodů zájem pronikat „hlouběji“ do místních záležitostí. I v minulých letech se nezjistily žádné nedostatky, což starosta nikdy neopoměl veřejně zdůraznit. Výsledky podrobných kontrol ze strany Magistrátu se před občany pečlivě tajily. Alespoň o nich nebyly žádné zmínky na v Hrabovských listech nebo na webový stránkách Hrabové.

Náš pan starosta a s ním i členové Rady (pánové Igor Trávníček, Libor Lyčka, Milan Pospěch a Petr Balušek) se tak snaží vytvářet dojem, že v Hrabové je vše v pořádku. Ale není. Je to jen stranická propaganda, šířená prostřednictvím Hrabovských listů. Jinak řečeno, pohádky pro děti.

Psáno pro Hrabova.Info.
Vladimír Slavík

10 Komentáře

  1. Miroslav Houžvička říká:

    Souhlasím, jsou to pohádky nejen pro děti, ale i pro dospělé…
    Je čas seznámit veřejnost se skutečností, neboť to, že v Hrabové jdeme od desíti k pěti, již delší dobu neplatí. Nyní to jde od pěti k nule!!!!Doufám, že soudní občané, zatím pomocí svých zastupitelů dají najevo, že jím není jedno co se děje v Hrabové. Audit ukázal na opakující se nedostatky minimálně od r. 2012.
    Je velmi těžké nějak dát občanům na vědomí pravdivou situaci v Hrabové, neboť tisk je ovládán tím, kterého se kritika týká! Na nefunkčnost a ignoraci je poukazováno různými metodami,podle platných legislativních pravidel, ale je to házení hrachu na zeď…

  2. Petr Halfar říká:

    A v Hrabové není něco v pořádku?
    Světla svítí, zeleň se zelená, semafor funguje, zametené chodníky, pořádek u popelnic, žádná ubytovna, žádné automaty, asimilovaní rómové, žádní bezdomovci bezcílně poposedávající po lavičkách.
    Co se tedy v Hrabové ve skutečnosti děje?
    Může být někdo konkrétní?
    Poslední kontrolní zpráva je za období 7/2014 – 5/2015 má 22 stran a není to radostné čtení = je zpráva k dispozici?

  3. Miroslav Houžvička říká:

    konkrétní info vyjde na těchto stránkách po dovolené během příštího týdne.
    Jinak p. Halfar-přečetl jste si někde nějakou informaci od hrabovských představitelů k tiskové zprávě v médiích, v minulých měsících, o nejhorších obvodech Ostravy – Jihu a Hrabové? Jih už udělal opatření a k tomu vydal i vyjádření v Jižních listech. U nás proběhl na požádání opozice audit a to je těch 22 stran které, ve stručnosti,
    poukazují na přetrvávající, jemně řečeno, chyby, které nejsou dlouhodobě řešeny.
    Mimo jiné to bude mít na Hrabovou i finanční dopady.Vydržte do příštího týdne-od vedení radnice se tuto informaci asi tak rychle nedovíte.Můžete si podle zákona 106 tuto zprávu o provedeném auditu z města vyžádat na radnici…

  4. Vladimír Slavík říká:

    Pane Petře Halfare, uvedenou kontrolní zprávu a další související materiály mají k dispozici všichni zastupitelé. Pokud jste byl u voleb a máte “svého zastupitele”, bude nejlepší se na něj (nebo na ní) obrátit. Pokud neuspějete, pošlu Vám je. Mám je dvojmo: jednak na vyžádání na základě “stošestky” z Magistrátu, jednak od pana Milana Orkáče.

    • Miroslav Houžvička říká:

      Pravě jsem objevil i dnešní článek v Právu(str.10) s názvem:Hrabová chybovala,přijde o peníze.A to je teprve začátek….

  5. Vladimír Slavík říká:

    Usnesení 28. schůze rady města Ostravy z 27.7. 2015:
    Str.20: Informace o plnění opatření k nápravě zjištěných nedostatků u městských obvodů Ostrava-Jih a Habová:
    Bod 2: Rada města rozhodla postupovat vůči městskému obvodu Hrabová v souladu s ustanovením čl. 10 odst.26 OZV č. 14/2013, Statut města Ostravy, a snížit účelový transfér z výtěžku z loterií a jiných podobných her na 1/3 výše tohoto účelového transféru.
    Zájemci o celý text usnesení si jej mohou přečíst na webových stránkách města Ostravy.

  6. Radomír Orkáč říká:

    Pane Halfare, je to presne tak jak pisete – svetlo sviti, sterace stiraji, autobusy jezdi.. .

    Je to ale skutecne vsechno, co je potreba?

    Odpoved zna snad kazdy, kdo se zajima o deni v Hrabove..

    Zitra vyjde clanek, kde zpravu zverejnim. “Odbor interního auditu a kontroly – podruhé”.

    Prestoze ji jiz mam tyden, jsem na dovolene a nemel jsem cas resit detaily s ostatnimi, aby to bylo spravne nacasovano, atp. Cekal jsem jeste navic, az vyjdou HL a slovo starosty + clanek pana Slavika.

    Panu Slavikovi dekuji za sepsani velmi pekneho clanku. Ulehcil mi tim spoustu nervu na dovolene a hlavne.. pod clanek se klidne muzu podepsat. Je dobre vedet, ze jsou v Hrabove lide, kteri chapou vaznost situace.

  7. Milan Slíva jr. říká:

    Článek: Hrabová chybovala, přijde o peníze

    Zdroj: Právo, Moravskoslezský kraj, 31.7.2015, Strana 10

    http://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2015/07/pravo001.png

    • Radomír Orkáč říká:

      “Proc mi nekdo saha na transfer”, proc asi… . “Nikdo se neobtezuje me informovat”…, za to pan starosta a urad informuje par excellence.

      Hlavne ze teprve vcera sla z jeho “ust” informace, ze na hospodareni nebude mit audit zadny dopad.

      Divim se zastupitelum opozice, ze jeste nezkusili vyvolat hlasovani o (ne)duvere. A pak na kazdem dalsim jednani to opakovat, dokud to nevyjde. Divim se zastupitelum za KDU-CSL, ze tohle stale trpi.

      A to kdyby byl urad sankcovan za vse spatne, co (ne)dela, tak bychom snad zkrachovali.

      Ale jak napsal pan Halfar, vetsine lidi staci elektrina, voda, vyvazeni odpadu a doprava. To, ze to moc obec neovlivni, to je jedno.

      Pak tady musi ze sveho davat ruzna hnuti ci spolky penize na Kinematograf, jenom aby tady neco bylo alespon z te kultury. Pak prijde starosta a do HL si prosadi, “vedeni obce” Vas zve na Kinematograf. Kdyz autor clanku nesouhlasi se zverejnenim, nevadi, na jeho nazor se nikdo nepta a pro jistotu tam autora vubec neuvedou. Kdo by proti tomu prostestoval, kdyz pan Rundt a pani Strnistova s touto retorikou bytostne souhlasi.

      Kde je financni vybor ci kontrolni vybor, aby informovali verejnost?

      Co jsme si zvolili, to mame… . Vsak ono to zase nejak dopadne.

[email protected] [email protected]