Informace o veřejných zakázkách na webových stránkách Hrabové

Jak je v Hrabové zvykem, na webových stránkách se zveřejňuje pouze to, co se musí, co je „nařízeno“ zákony. Nic navíc. Platí to i o veřejných zakázkách. Zveřejňuje se pouze „celé znění smlouvy vč. jejich změn a dodatků, jejíž cena přesáhne 500 tis. Kč bez DPH“. Nic víc.

U našeho souseda, v obvodu Ostrava – Jih se zveřejňují i údaje o všech uchazečích a jejich nabídkách, o zrušených zakázkách včetně důvodů zrušení a o ukončených zakázkách. Navíc tam mají na webových stránkách informace o všech objednávkách nad 100 tis. Kč a o všech uzavřených smlouvách.

Členům rady městského obvodu Hrabová se asi jeví pro místní obyvatelstvo tyto informace nadbytečnými. Co kdyby o nich začali hlouběji uvažovat a kladli dotěrné otázky.

Poslední zakázka „nad 500 tis. Kč“ byla zveřejněna v těchto dnech. Jde o úpravu ploch na sidlišti Šídlovec mezi ulicemi Šrobárova a V. Huga. Stavba má název „Revitalizace ploch Šídlovec“.

Tato stavba se týká oprav současných objektů hřiště, dětského hřiště a pískoviště v ceně 4 382 tis. Kč včetně DPH.

Projekt zhotovila firma PPS Kania s.r.o., zhotovitelem je firma ing. Vladimíra Hampla. Z dostupných pramenů lze zjistit, že tato firma doposud realizovala stavby malého rozsahu. Konkrétně zakázky v obvodě Ostrava-Jih „Revitalizace fotbalového hřiště Klegova ul.“ za 84 tis. Kč, „Doskočiště pro ZŠ Jugoslávská“ za 232 tis. Kč a „Oprava běžeckého oválu při ZŠ Mitušova“ za 372 tis. Kč. Doufejme, že firma má dostatek zkušeností realizovat i zakázku podstatně rozsáhlejší a složitější v objemu 4 382 tis. Kč.

Prostor uprostřed sídliště, kde se uvedená stavba bude provádět, není ve vzduchoprázdnu. V okolí žije několik stovek občanů, kteří mohou mít na stavbu a její technické řešení různé názory. Bylo by logické ještě před stavbou se pokusit tyto názory zjistit. Členové rady městského obvodu by pak svou zodpovědnost za tuto nemalou investici mohli sdílet i se svými voliči a spoluobčany. Nestalo se tak a případné následky musí nést na svých bedrech.

Psáno pro Hrabova.Info.
Vladimír Slavík

46 Komentáře

  1. Petr K říká:

    Dobrý den,

    firma pana Hampla má určitě velké zkušenosti i s řádově objemnějšíma zakázkama a rozhodně nedělá první zakázku pro Hrabovou.

    To jsem, ale nechtěl říct. Ve zkutečnosti se mi doneslo, že tento projekt obsahuje i “nějaké zelené odpočinkové zóny”, ale ve druhém neoficiálním vydání projetku je místo oné zelené zóny parkovaní pro cca 50 aut… ani si nedokážu představit, jak se to tam vše vleze (pokud se má jednat oto antukové hriště vedle zubaře)…

    ..Možná je to jen fáma, možná ne – ale nebylo by to první parkoviště postavené natruc a nazlost okolním domům na šídlovci… já bych si být okolnimi domy důkladně hlídal tento projetk ….

    (Duležité je projekt pořádně opříst propagandou a “plnit” jen to co mi ukladá zákon, a takto pak vznikají rozdíly výsledků mezi auditem a auditem, mezi cestou a cestou, mezi záměrem a záměrem).

    Dneska se totiž věci již nezatajují, toto jsou totiž praktiky totalitního režimu, ale dnes se věci jen nezveřejní… výsledek si odvoďte mezi těmito dvěma postupy sami.

    PK

  2. Vladimír Slavík říká:

    Zažil jsem již v životě leccos, snažím se být tolerantní. Ale zcela mimo mé chápání je skutečnost, že nebyly zveřejněny údajné studie o Šídlovci, o využití dosud volných ploch v nejbližším okolí, o parkovacích místech, o veřejné zeleni apod. Nebo ty studie nikdy nebyly vytvořeny? Když ne, je nejvyšší čas na jejich zadání a hlavně na jejich projednání před dokončením s občany Šídlovce. A nejen Šídlovce. Mají do toho co mluvit i občané z t.zv. vesnice, je to i jejich sídliště.

  3. Petr K říká:

    Pane Slavíku vůbec vás neznám a nedokážu si vás zařadit odkud jste, ale názor jsem si na vás již dávno udělal, jen teď u vás nechápu, že vy “nechápete”…

    Přece je to jasné … pokud mám “moc”, dokáži ovlivňovat a přiohnout ledasco …
    (případně zesměšnit konkurenční názor prostou hrubou silou)

    Na ukázku tady pro nezávislé zhodnocení jsem si nechal analyzovat HL z roku 2011 (na výsledek jsem čekal cca 4 měsíce) hlavně kvůli “propagandě” ohledně Mostní … (mimo jiné v tomto čísle z roku 2011 je ukázka absolutní systémové podjatosti a selhání obce Hrabová, kdy “úřad” se dokonce chlubí, že nevystupuje v tomto řízení objektivně, což je jeho nezpochybnitelná povinnost a lobbuje (tedy ovlivňuje výsledky řízení), “kde se jen dá”. Autor, který se podílel na takovémto zásadním porušování zákona se dokonce podepsal a dokonce se na tomto webu chlubil, že jediný “ON” se umí orientovat v zákonech, má VŠ titul a nechápe tedy proč není ve vedení obce) 😀 …

    http://hlasnatrouba.cz/podnet/4d7131eff0c54e64d6a174f5639eab22bc3363cb#1

    výsledek a nezávislý závěr je negativně úžasný:

    cituji:
    – Číslo září 2011, periodika Hrabovské listy přináší jen oficiální názor politického vedení, diskuse téměř zcela chybí….
    (mimochodem lidem, kteří se chtěli již tehdy vyjadřovat a rozhodně byli takoví, tak jim toto bylo znemožněno a zakázáno, takto to je řešeno ohledně Mostní již od roku 2006, tedy prakticky nebyla dána možnost zhodnotit opravdové přínosy/rizika a možnosti, plní se jen zájmy určité skupiny, která dlouhodobě ovlivňovala veřejné mínění)
    – Politická plocha v tomto čísle periodika tvoří 59.06 % obsahu.
    (no není to úžasný prostor a čas na zavádějící ovlivňování společnosti?)

    ..A člověk, který rovněž stojí za tímto ovlivňováním, teď osočuje starostu, že si tiskl nějaké volební kalendáře na účet obce…
    Nevím, které přísloví zde citovat, ale nejblíže je asi:
    “Zloděj křičí, chyťte zloděje… ”

    V Hrabové se řeší nějaký nedostatek bytů a vybírají se nějaké vhodné plochy na Šídlovci, aby se baráky na sebe ještě více nahustily jako např. na Dubině, ale už se zapomíná, že naprosto nejvhodnější plocha pro rozvoj obce a zástavbu se nechá zdevastovat nějakou cestou, která pro obec bude jen další zátěž – co k tomu dodat, poškrabme se levou rukou za pravým uchem 🙂
    Píše se zde o nějakých lokálních studiích, ale ty studie měli být už dávno hotové pro celou obec, vč. toho, že je blbost stavět průtah obcí, když se na tomto místě obec má rozvíjet 😀 Ale salámovácí metoda vhodná k obcházení zákonu je ověřena v praxi a funguje… Peníze na Mostní se uvolní z programu IROP, ale cca 20 z 35 bodu koncepce IROP, a zrovna těch zásadních o úmístování liniových staveb se nedodrží… (papír snese cokoliv, hlavně, aby se vyčerpaly dotace a vrátil se desátek do rukou šedé politiky a ekonomiky)

    Ověřil jsem si 100% v praxi, že na úřadě podle práva silnějšího platí 1+12 a to bez diskuzí. Obec Hrabová by se měla zbavit pochybných lidí z vedení obce a obměnit kádr, zapomenout na tyto lidi a pokud možno je vymazat z kandidátek, vč. jejich posluhovačů, ale to je utopie.

    Nechci nikoho navádět, ale lidé by si měli vybrat a volit jen takové tváře, které se nebály vystoupit a prát se za správnou věc, i když prakticky věděli, že je to marný boj, ale z nejvyššího principu “celé pravdy” to museli udělat. Historie se na tyto lidi dívá jako na “hrdiny”, ale doba v které vystupovali je nechá klidně upálit jen zato, že mluví pravdu a nechtějí s ní slevit.

    Fandím např. paní Tomisové a panu Slívovi. Paní Tomisovou jsem nikdy neviděl, ale stačilo mi vidět a číst, jak vedla boj s větrnými mlýny, rozhodně mě přesvědčila o svém cíli a úmyslech. Podobně je na tom pan Slíva, tohoto pána dlouhodobě znám, měl jsem s ním dost “profesních” sporů, kde pan Slíva má pro mě jednu vadu a to, že je příliš konzervativní, ale to co někde může být “na škodu”, někde může být bráno za přednost, např. nedělat ukvapené rozhodnutí ohledně zjizvení obce Hrabová a nevratné rozhodnutí, které navždy změní negativně tvář obce a ovlivní negativně život stovkám lidí a což je horší, nebude opravitelné. (Dodneska jsem 100% přesvědčený, že Mostní byla/je jen služba za “něco” … )

    Obvykle nechodím k volbám, protože jednoduše není koho volit, ale škoda, že pan Slíva nekandiduje na starostu a paní Tomisová na místostarostu ….. obec Hrabová by si u mě získala opět důvěru a měl bych pocit objektivnosti úřadu – což je zcela zásadní.

    ufff

    PK

    • občan říká:

      Petře, vy jste naprostý mimoň.

      Jediné v čem máte pravdu je pan Slíva.

      Jinak křičíte… do tmy?

      • Petr K říká:

        Reakce:

        1. věta: Milý neurčitý, imaginární, nepohlavní objekte z neznáma, když tak aspoň vystupte z davu. Cítíte se silný, že? Hodit po někom kámen, když je k vám otočený zády je velký důkaz hrdinství 🙂
        Vždyť vy nemáte ani dost odvahy se podepsat … 🙂

        2. věta: Pravdu určitě mám, jen není líbivá a možná jsem teď s ní právě vám šlápl na kuří oko.
        Ozvala se potrefená husa?

        3. Ano, tady máte asi pravdu i vy, dá se to tak chápat.
        Naštěstí zvuk se šíří i ve tmě 🙂

        PK

        • občan říká:

          Jak jsem psal, jste mimoň. Děkuji za potvrzení.
          Ale jestli jste s někým domluven, aby jste rozvířil diskuzi, pak oukej.

          • Petr K říká:

            tak odhalte svou totožnost…

            Překvapte nás… 🙂

      • Šárka Tomisová říká:

        Občane se skrytou identitou,

        moc jsi mě o svých kvalitách nepřesvědčil, jsi hnidopich.

        Pro mě je jasný budoucí starosta pan Orkáč, ml.
        a čestný starosta s doživotní působností pan Slavík.

        Nebo kdokoli jiný, kdo to s naší vesnicí myslí dobře a povznesl by ji na kvalitativně vyšší úroveň, třeba paní Kopitzová, či pan Petana nebo někdo úplně jiný, který se ještě neprojevil a prozatím pouze z povzdálí pozoruje.

        • Radomír Orkáč říká:

          Pani Tomisova, Petre, je zbytecne tady sazet jmena, kdo by byl dobry starosta nebo kdo by byval nebyl. Nicemu to nepomuze.

          Pochopitelne, ze naprosto souhlasim s Milanem Slivou co by skvelym clovekem a odbornikem. Stejne tak souhlasim i s panem Petanou. Dokazal bych si predstavit spoustu dalsich lidi (Kopitzova, Sumbera, Petr Zizka). Jsem pocten, ze tady zaznelo i moje jmeno.

          Starosta musi byt predevsim dobry manazer a musi umet naslouchat.

          Sila neni v jednotlivcich (starosta), ale ve skupine lidi (zastupitelstvo/rada). Ani pan Petana ci Milan Sliva by nezmohli nic, pokud by proti nim stala nazorova presila. Mohli by mit naprostou pravdu, mohla by za nimi stat cela obec, ale pokud nebudou mit k rukam vzdelanou elitu obce, nikdy nic oni jako jednotlivci nezmuzou.

          Starosta je jen jeden ze zastupitelu, ktere jsme si zvolili sami a s troskou nadsazky je uplne jedno, jestli to je Franta Omacka nebo Borek Stavitel. Je potreba mit dobre a jednotne zastupitelstvo.

          • Petr K říká:

            Není to zbytečné. Je to jedno s uspokojivých řešení, které jsem navrhl k lepšímu, další může být vykopat nejmenované staré struktury, které mohou už léta být ve střetu zájmů a blokovat/lobbovat kritické rozhodnutí…

            Je třeba občas poukázat …

        • Petr K říká:

          Dobrý den,

          možná je více dobrých řešení, které by daly uspokojivé výsledky. Vyjmenoval jsem jen ty, které buď znám nebo mě přesvědčili svými činy, nemůžu mluvit o lidech, o kterých vůbec nic nevím, ale doporučil jsem jasný návod a kriteria, podle kterých by se lidé mohli orientovat … dle mého názoru už malá obměna na obci nepomůže, už je to příliš pokřivené.

          Vy jste mě paní Tomisová rozhodně přesvědčila o svých vysokých morálních hodnotách a myslím si, že je to vaše povinnost z nimi dirigovat…

          …Až bude Radkovi jedou 50let, tak možná … životní zkušenosti a rozvaha přicházejí s věkem, ničím je nenahradíte…

          PK

          • občan říká:

            Petře, tady jde jasně vidět, že nemáte o dění v Hrabové sebemenší ponětí.
            Samozřejmě mimo vaši přítěž s pozemkem u plánované Mostní.

            Dokonce se nebojím říct, že Vámi dva uvedení napsali kritiku na Prodlouženou Mostní a tak mají být starostou a Místostarostou.

            Proti panu Slívovi nic, paní Tomisová v podstatě jen správně kouše.

            Ano, souhlasím s paní Tomisovou, pan Orkáč je i můj favorit. Ale jak napsal, je zbytečné se o tom bavit.

            Jmen je hodně, já bych se nebál ani pana Chlupatého!

            • Petr K říká:

              slušnost by se byla představit…, ale já byt vámi, tak raději taky vše řeším anonymně, ono se pak nebude za co stydět, že 🙂

              opět opakuji: Milý neurčitý, imaginární, nepohlavní objekte z neznáma, když tak aspoň vystup z davu.

              1. Mýlíte se, jako skoro ve všem, co jste doteď napsal, pokud tedy jste “jednotné číslo”, to my tady nevíme, kolik fiktivních občanu zde píše pod nickem “občan”.

              2. Paní Tomisovou vybírám jen proto, protože se nebála a veřejně začla bojovat proti obci, která ji začla stavět a likvidovat zeleň před okny, což by se nelíbilo nikomu, šla do toho, i když ji házela obec pod nohy klacky, jak jen to šlo, ale ani to ji neodradilo a šla do toho naplno, až do konce…. Nezlomila se před arogancí moci a toho si je třeba hodně vážit. Prostě udělala vše proto co považovala za správné. Vy se narozdíl od paní Tomisové bojíte i představit a jen rýpete, doufám, že vás takto budou i všichni vnímat 🙂

              3. Už teď je zřejmé, že nevíte o čem mluvíte, protože zákulisí na obci je velmi rozsáhlé …

              4. Odmítám se bavit s anonymem, hlavně bavit s někým kdo se bojí představit. Něco tady mluvíte, ale bojíte se zato postavit. … Vy vlastně nejste nic.. a tyto příspěvky by se měly smazat, zaplevelují užitečné informace.

              PK

            • Šárka Tomisová říká:

              A jeho božích vnuknutí 🙂

            • Šárka Tomisová říká:

              A jeho božích vnuknutí (odpověď na pana Chlupatého).

              Také končím s anonymem, počítám že lidovec.

              Ale i mezi nimi se najdou fajn lidi,
              floristka paní Kročková
              člen kulturní komise pan Jochec a tak by se dalo pokračovat

              A hnidopišský anonym.

  4. Petr K říká:

    prosím admina, aby opravil 1+1 2 (znaménko většímenší nebo nerovná se)… zjevně to odstranuje ostré závorky..

    • Radomír Orkáč říká:

      Ja myslim, ze to staci takto upresnit v komentari.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Přátelé, já se Vám divím.

    Na jednu stranu hodně lidí bojuje za to, ať tady není nutná registrace a lidé se více zapojují do diskuzí/odpovědí, ale na druhou stranu kritizujete anonymitu.

    Nejvíce mi vadí situace, že když někdo něco napíše, okamžitě se vyrojí reakce – to musí být ten či onen za tu a onu stranu.

    Nechme věcem volný průběh a diskutujme nad smysluplnými tématy. Chápu, že ne vždy to tak jde, ale snažme se o to.

    Prosím!

    • Petr K říká:

      Ahoj,

      musíš si, ale uvědomit, že některým jde o koryta a budou ochotni použít veškerých prostředků k tomu, aby se u těch koryt udrželi co nejdéle, pro takové lidi každý den dobrý … propaganda a sociální eliminace jsou ty nejzákladnější zbraně.

      Diskuze bude mít úroveň pokud budou diskutující na stejné úrovni a budou ochotni vůbec uvažovat o druhém názoru. Člověk si nechá udělat nezávislý rozbor, předloží ho a přiřadí mu ty správné hodnoty, aby bylo zřejmé hned každému oč jde, následně a velmi rychle se objeví “anonym” a jediné co ti napálí je, že si mimoň a vytasí zmanipulované informace, aby tě zprofanoval, a poměrně jasné argumenty tím pro část veřejnosti zesměšní.

      Jediné co můžeš čekat od lumpa, když mu nabídneš kámen, že ti s ním praští tak akorát do okna.

      Proto se vám tam rozpadá rada HL. Tisk a média jsou mocné nástroje k ovládaní davů a nikdo se dobrovolně neodzbrojuje, co kdyby si náhodou tu zbraň vytasil proti němu 🙂

      Zneužívání obsahu obecního tisku pro politickou propagandu přitom narušuje místní politickou soutěž, dochází k nelegálnímu financování politických kampaní a manipulaci s veřejným míněním.
      To ve výsledku snižuje možnost občanů zapojit se do správy věcí veřejných. ..A pro ukázkový případ není třeba chodit daleko.

      PK

      • Radomír Orkáč říká:

        To přeci víme, proto se tak všichni snažíme něco změnit.

        • Petr K říká:

          víme, nevíme, ale zapomínáme. Dnes mohl být anonym pro nevhodnost příspěvku “začerněň”/”označen za spam”…, což se běžně za urážky na fórech dělá, zbytečně rozjel sadů příspěvků s osobními narážkami.

          Speciálně pro anonymy by měly platit přísnější pravidla.

          Zauvažuj… stejně k tomu jednou dojde, že se něco podobného bude muset stát.

      • Milan Slíva jr. říká:

        Peťo, nikdy mne nepřestanou překvapovat Tvé myšlenkové pochody. Proč bych měl komukoliv nabízet kámen. To je hodně zvláštní jinotaj. Extrémní případy, kdy je dárce kamene majitel štěrkovny, popřípadě obdarovaný sochařem, jsi asi na mysli neměl.
        Jinak bych jemně poukázal na to, že tady taky nepřispíváš pod celým svým jménem, ale jako Petr K. Zasvěcení co Tě znají ví o koho jde, viditelně i včetně “občana”, ale běžný čtenář to asi netuší.

        • Petr K říká:

          “Občan”, přesně věděl s kým komunikuje (reakce byla také blesková), a už jsem zde několik příspěvků napsal snad i pod tímto nickem, protože nerad dávám na internet do prostoru, kde můžou vše skenovat roboti celé své jméno. Případně, bych se na požádání představil, já s tím problém nemám.

          Jinotaj je jinotaj, ale mě okamžitě napadne ten o praku a kameni 🙂

          “Jako do praku nabíjet kámen, je tupcovi prokazovat čest” (to mám od babky :), nějaké přísloví, ale nechtěl jsem to tady napsat, myslel jsem, že to je dostatečně známé přísloví)

          Bohužel tím, že zde můžete psát kdejaký anonym, tak jste dali do ruky všem lidem zbraň, kterou můžou lechce zneužít, např. k zprofanování, což tady běžne zažívám, a není vyloučeno, žeto je např. jedna a ta samá osoba.

          Nechápu pointu zrovna o mém představování… informace jsem předal, byly posány srozumitelně, evidentně zapadájí do toho co už víte, jen jsem dotvořil obraz pomocí jiných zdrojů, což evidetně občan nemohl zkousnout, místo argumentů, kterýma by vyrazil, zautočil jen na mou osobu… to není diskuze/argumentace, ale pokus o diskreditaci, což je hlavně součást propagany a zastrašování …

          Příspěvky jako útoky na osobu, vedoucí mimo diskuzi by měly být rovnou označovány za spam, jak se běžně na diskuzních fórech děje.

          A mé myšlenkové pochody jsou možná jen trošku “diskrétní” (myšleno technicky) tedy vzorkované nebo trošku nespojité, ale rozhodně v pořádku, stačí jen provést malou aproximaci 🙂

          Aby někteří nemuseli hledat:

          aproximace: je vykreslení něčeho, co není přesné (informace je předávana ve vzorcích), ale je to stále dost blízko na to, aby to bylo dobře použitelné.

          PK

          • Milan Slíva jr. říká:

            No pokud kámen nabízíš prakem, tož to pak mnohé vysvětluje. Nesmíš se divit, že toto gesto někdo neocení a kámen vrhne zpět 🙂

  6. Šárka Tomisová říká:

    Já pana Petra chápu…

    bojoval proti rozdělení vesnice a neuspěl.

    Víte pánové, na všechno se zapomene a naše jména i činy se ztratí v popelu dějin.

    Jedna věc ale zůstane – kvůli předražené Mostní – rozdělená vesnice.

    A naši potomci nám to omlátí o hlavu, co jsme to byli za ignoranti a neprosadili obchvat Jižní tangentou.

    A hodí do minulosti kámen, který nás zasáhne.
    Přímo nás ne, ty ignoranty nahoře, naši elitu, naše zabezpečené pro(radné).

    Škoda že to tak dopadlo, stále tomu nemohu uvěřit.

    Je mi líto hlavně starousedlíků, které to postihne nejvíce a kteří se v Hrabové narodili, dobrých rodáků.
    Já jsem přespolní imigrant z Lašského betlému a přesto to zde miluji.

    A teď mé poetické procházky rozlehlými loukami, keré přetíná konírna ukrytá v lese, přetne vesnická dálnice, po které se budou prohánět kamiony a kouzlo se rozplyne.

    • Petr K říká:

      Dobrý den,

      tady jde i o více věcí, např. o to:

      – že “nezávislí” znalci s kulatými razítky udělají posudek přesně podle zadavatele a plátce…
      – že si nejsme před zákonem rovni (nemáme nikdo stejné možnosti, i když si říkáme veřejně, že ano)
      – že ignorujeme zdravý rozum
      – že soudy naprosto selhávají a nejsou schopni pochytat a potrestat lumpy
      – že lumpi jsou tak fikaní, že jim nic oficiálně nedokážete
      – že zákony jsou postaveny na ochranu lupmů
      – že si “moc” může přizpůsobovat podmínky a realitu dle aktuální potřeby
      – že se manipuluje s veřejným míněním
      – že porušujeme přírodní zákony a vědy
      – že dopustíme, aby úřady a lidi, kteří evidentně pochybili mohli odejít beztrestně
      – že chyby, které úřady a tito lidé způsobili se rozplynou bez odstranění příčiny
      – že dopustíme, aby neschopné soudy tyto lumpy jako vrchol všeho ještě zbavili viny
      – že dopouštíme, aby čistě silové převaha mohla vítězit (což chápu tak akorát u sportu, ale ovlivnování lidských životů není sport)
      – že chybí nestrannost
      – že nám někdo může beztrestně veřejně lhát …
      – že morální hodnoty nic neznamenají …
      – že se ustoupilo Urbanistické plánování obyčejnému “businessu”
      – že můžou rozhodvat o důležitých věcech lidi, kteří můžou být ve střetu zájmů
      – že můžou o důležitých věcech rozhodovat lidé, kteří dané problematice vůbec nerozumí
      – že rozhodnutí, která ovlivní tisíce lidí až do konce jejich života a jejich děti, dělá jen hrstička lidi…, která už nemusí plánovat, ale bude právě dělat business
      – že politika se proměnila v business

      .za všemi těmi stavbami, dotacemi, ap. se třepe člověk, který čeká desátek … bylo mi to řečeno a více úřadech, že mostní není ani tak veřejný zájem, ale že je nato silný politický tlak… tady se hraje čistě silová přesilovka

      např. údajně Skánská, začla razit morální kodex, že nebude platit desátky a má vážné problémy v ČR ze zakázkami, ale např. v Polsku a Rakousku se ji začlo dařit. Nedávno jsem jel do Katowic na výstavu a řeknu vám, že ty Polské dálnice, které jsem viděl, jsou o level výše než ty naše. I ti Poláci nás převálcují…

      ..proto jsem zde napsal, ať si lidi okolo antukového hřiště dají pozor co jim roste pod okny, protože nikomu nic zlého nepřeji a mi by to rozhodně vadilo mít pod oknem vybetonovanou plochu.

      A taky doufám, že nějaká “naplavenina” nebo kdokoliv jiný ze šídlovce neudělá Dubinu!

      PK

      • Radomír Orkáč říká:

        Peto, co udelas pro to, aby se to zmenilo?

        Prisel jsi nekdy na Zastupitelstvo?

        Mozna Ti nedoslo, ze tohle vsechno my vime a proto jsou jednani Zastupitelstva v tak male obci i 8 hodin. Pod 3 hodiny se posledni rok nikdy neveslo. Pametnici Ti reknou, jaka byla situace pred rokem, jak dlouho jednani trvala. Chodi i starsi lide, aby rekli co jim vadi.

        To co pises neni nic noveho, vime to, ale je potreba s tim neco delat, nikoliv jen sedet a sepisovat, co je spatne.

        • Petr K říká:

          Já už ani nejsem občanem obce …,
          navíc nemůžu být všude, pak nedělám nic pořádně.

          Taky emoce hrají svou roli! Když vás někdo roky potírá čistou blbostí, to i silné povahy potom mají problém to ustát.

          Jediné co můžu říct, že se +- (ne!!)povedlo je, že dělají novou PD k Mostní, ale zadaní je opět špatné… a opět ho dělá stejná firma, která už jednou v této dokumentaci fixlovala; Zadaní mělo znít, řešení dopravní situace v obci Hrabová, zhodnocení potencionálních variant a dopadu na ŽP, tak aby to bylo v souladu z koncepcí IROP.

          Rozhodně bych se nato zaměřil, protože dle nové směrnice tyto PD může veřejnost připomínkovat a úřad je již povinen se těmito připomínkami zabývat (doposud to nemusel dělat a nedělal to) – doufám, že to tak je, protože úřady umí výborně kličkovat… a obcházet zákony (viz výsledek: audit není audit, záměr nemusí být záměr, apod.)

          Nemyslím si, že to co zde píši by jste věděli dlouho, je to půl rok, co jsem se vztekal a dostal jsem jen facku se slovy dones důkazy … ale jen pitomec by napsal na papír a podepsal se stylem:

          “jo, oni mě dosadí 3x do dozorčí rady “někde” a já zato pomůžu prolobbovat mostní, pan Omáčka, podpis”, toto jsem si teď vymyslel, ale nějak tak to principiálně myslím. ..zase takoví “pitomci” u nás nebudou 🙂

  7. Houžvička Miroslav říká:

    Mám takový „zlepšovací návrh“ zasílat vzkazy občanů z hrabová.info na e-mail p. starosty a všech jeho radních aby si mohli v klidu při relaxaci přečíst názory občanů na jejich činnost. Mohli by čerpat inspiraci pro svá nejednoduchá rozhodnutí o Hrabové a zároveň by měli nějaký podklad pro prosazení i svého názoru do Rady.
    Zastupitelstvo jednou za 3 měsíce je nedostačující(jen slovy p. starosty-je to dobré občané za 3 měsíce zapomenou co bylo k řešení a které problémy po mně chtěli vyřešit..¨).Vždyť už teď je zastupitelstvo cca 8 hod. a na závěr kdy je diskuze jsou všichni unaveni…Což zkusit dát prostor občanům v diskuzi např. v 17.00hod-což ale předpokládá, že někdo bude informovat přijatelným způsobem o programu bez utajování podstatných bodů k projednání. V jiných obvodech v tomto jsou před námi. Nelze se smířit s poukazováním, že někde to také nedělají, tak proč by se to zavádělo u nás. Stále mi zní v uších věta „nejvyššího“ proč bychom mněli být lepší než ostatní. Ono několik volebních období byl klid – nikdo na zastupitelstvo nechodil, neobtěžoval dotazy a vše plynulo tak jak chtěl velitel, resp. chtěli jeho souputníci. A najednou musí se více soustředit a začít vnímat realitu- to dá hodně práce a přemáhání…..

    • Petr K říká:

      Jsem pro, rozhodně to omezí možnost manipulovat s veřejností.

      • Radomír Orkáč říká:

        Peto, jak prosim Te omezi preposilani vzkazu moznost manipulovat s verejnosti?

        Mirek to myslel s nadsazkou.

        Opravdu si jeste dneska nekdo mysli, ze na tento bulvarni platek, jak ho nekteri predstavitele obce nazyvaji, dnes a denne urednici obce nechodi?

        Hloupost. Z uradu vidim pristupy kazdy den.

        A ze jsme popelkou.. to uz taky neni podle statistik pravda. Minimalne 96 unikatnich lidi vygenerovalo 150 navstev. Takhle to je den co den.

        Peto, pokud pises – “Rozhodne bych se nato zameril”, tak se na to rozhodne zamer a prijd svuj nazor rict na Zastupitelstvo.

        Jak si na obci z nejakeho duvodu zjistovali, ano skutecne bydlim ve Vratimove a trvale bydliste mam v Hrabove.

        Delam od rana do noci, abych si mohl v Hrabove postavit maly baracek a i pres to jsem nechybel na jedinem Zastupitelstvu. Takze nepis nic o tom, jak nemas cas. Pokud chces neco zmenit, udelej pro to neco. Jsou lide, kteri kvuli Zastupitelstvu naddelavaji hodiny, aby z prace mohli vyrazit drive.

        Nepis tedy co by meli udelat jini, ale udelej to a napis nam, jak to dopadlo.

        • Petr K říká:

          asi jsem to myslel trošku tak, že na poslaný podmět očekávám adekvátní reakci, která se opět zveřejní …

          Radku, vytvořil si něco, co doteď 100% ovládal někdo jiný a využíval to k vlastních cílům, musel si očekávat, to co se děje 🙂

  8. občan říká:

    Ja to psal.. Petr je mimoň. Už když mi zapojoval internet, tak mi připadal před 10 lety jako namachrovaný frajírek.

    • Petr K říká:

      Jo anonyme, a taky jsem chodil na Vyhlídku, jak zde bylo mi vpáleno do obličeje a možná to ještě veřejnost neví, ale já se dokonce jako miminko počůrával do plínek.

      Milej asi pane, pokud jsem vám nějak konkrétně ublížil, tak to řekněte, ale vaše subjektivní dojmy anonyma mě mají asi jen provokovat, což je známka jen srabáctví a to že se nechcete představit mi nahrává jen nato, že jste si asi možná zasloužil, abych se k vám choval, jak sem se choval, což já si už nepamatuji.

      A pokud se představíte a řeknete co se stalo, tak se vám klidně pokud uznám za vhodné omluvím, ale nejsem si vědomý, že bych někomu vědomě ubližoval.

  9. Petr K říká:

    No nic “pan občan”, se nevyjadřuje, já mizím.

    Ze solidního článku se stal v diskuzi opravdu bulvár díky panu “občanovi”, v tom má/můžou mít někteří ze zastupitelstva pravdu.

    Nevím, zda to může být dobrý počin do budoucna, mít otevřenou pro všechny diskuzi.

    Někoho toto chování, jaké zde předvedl pan občan může odradit a nebo si zde bude chodit vyřizovat nějaké své osobní účty.

    Anonymita může být výhodou internetu, zároveň však i jeho nevýhodou. Zahalen kouzlem anonymity většina lidí získá pocit, že můžou říkat co chtějí, proč chtějí, byť by si to v diskusi mezi čtyřma očima nikdy nedovolili… A to je problém!

    Že v anonymitě může vidět někdo výhodu .. teoreticky má pravdu, avšak jak jsem již řekl, v anonymitě člověk ztrácí jakékoli zábrany, čímž škodí ostatním členům onoho koutku, protože může tvrdit i to co není pravda, případně účelově žvanit “******”.

    PK

    • Milan Slíva jr. říká:

      No byl bych trochu opatrnější v úsudcích, protože “občan” tě viditelně víceméně zná. Nejsem ale schopen říct, kdo to je, protože obdobně se vyjadřovali prakticky všichni, kde jsem byl instalace řešit a kde jsi to zapojoval. Mít v tomhle směru máslo na hlavě, tak si tak nevyskakuju. Do plínek jsme dělali všichni, někteří také chodili a stále chodí na Vyhlídku, ale to sebemenším způsobem neospravedlňuje chování v pozdější době.

      • Petr K říká:

        občana jsem vyzval, ať se zveřejní a můžeme to probrat …, ale evidentně nechce. “Nejlepší” jsou totiž lidé, kteří šuškají za zády …, jestli toto tento web chce eskalovat, nemám tady co dělat, mám jinou představu o poskytování a sdílení informací si mezi sebou.

        Nemůžu se vyjadřovat k něčemu, co si už ani nepamatuji a řešit něco s někým, kdo se ani nepředstaví.

        Já snahu měl, vždy nebylo vše ideální – to vím.

        Pro mě není zlý pes, který cení zuby, když jsem k němu čelem, ale ten, který mě rafne, jak se k němu otočím zády a zjevně takového člověka tady chráníte. Já si vážím lidí co se postaví čelem a přiznají se ke svým činům, jak sem psal výše.

        Ne, každý umí vždy zacházet ze všemi lidmi v rukavičkách a spousta lidí nepochopí jednoduché chování přímo k věci.

        Např. Minulý týden jsem něco řešil s ekonomickou ředitelkou jedné obrovské společnosti, zahájila řeč slovy o dohodě, kompromisu a následně po 15min. mi řekla, že jsem straně negativní člověk (protože jsem se chtěl dostat k té dohodě a kompromisu), a to jen z toho důvodu, že jsem nechtěl přistoupit na jednostranný diktát podmínek, já si totiž pod slovy dohoda a kompromis nepředsavuji, že vezmu (zaplatím) všechny ztráty na sebe, když jsem u předešlých jednání nebyl a nenesu žádnou zodpovědnost, za velmi mizerné rozhodnutí, které udělaly obě strany. Já nechci přijmout fakt, že když je někdo mnohem silnější řekne a zdvořile (zadupe nohama), že to myslí úplně jinak a také to jinak udělá – já se neohnu, stejně tak to bylo s tou cestou! Kdyby to bylo vše v pořádku, nikdy by žádný konflikt nenastal, ale když mi někdo veřejně lže, tak mě to akorát nasere, já vyžadoval akorát ať vše udělá podle předpisů, vč. např. výpočtu ceny a hned sem našel oficiální zdroj cen a logicky ho zdůvodnil, myslíš si, že s toho byli nadšení?…. a hádej co udělali… změnili skutečnost… to tě akorát nasere! Jednáš s naprostou lůzou co jen žvaní o demokracii a štědrosti.

        A když se mě někdo zeptá jak se mám, neodpovím zdvořile “dobře”, když to tak není…

        a toto lidi špatně berou… závěr si udělej jaký chceš. Několik sporů jsme měli i mezi sebou a ty sám víš, že pár let to trvá, ale nakonec na mé slova dojde. Lidé jen špatně snášejí pravdu nebo když je zavalíš informacema, tak je nedokáži tak rychle zpracovat, jak bych potřeboval.

        Někde ti je bohužel dáno a někde ti bylo ubráno, já nemám problém s abstrakci, analýzou, představivostí a syntézou, ale naopak mám problém s jazykem, patřím do malinké skupiny lidí, kteří budou mít snad vždy problém s lidmi vyjít, protože mě jednoduše nebudou lidi chápat… copak si to nepoznal? Chápeš kde tím mířím? Už mě to štve a nemám nato nervy, to co jiní považují za můj hnedikep (machrování) je vlastně spojeno s vlastností, kterou do jisté míry snad každý chtěl., ale to by měl velkou šanci, že bude mít hňupa jako jsem já, kterého lidi nebudou brát. Já bych strašně rád byl normální a vážně by se mi ulevilo, protože “to” není dar od boha, ale prokletí – to je stará známa pravda!

        Fakt už mě štve se plácat v nesmyslech a čelit pořád nějakém osočování, pokud má někdo problém ať ho konkrétně napíše.

        Občan vytahuje zde něco co absolutně s článkem nesouvisí a to mě štve…ale ne ve smyslu, že něco vytáhl, ale to nechce řešit a zkovává se za roh jako nějaký zákeřný pes srabík, jen s tím prudí a posilá mi akorát šum do reproduktoru.

        • Radomír Orkáč říká:

          Peto, nechces si jit dopisovat nekam jinam? Neminim neco tady eskalovat, ale dodavas do diskuzi plevel. X krat jsem Te vyzval, at sepises neco do clanku, ale odmitl jsi.

          Napisu Ti ja, Milan a nejaky pan obcan, ze nema smysl, co pises a ty stejne budes mlit to sve.

          Napsal jsi svoji vizi, na co by ses chtel zamerit, tak napis potom, prosim, vysledky. Nebo pojd nekdy s nami na Zastupitelstvo a rekni vse tam. Jina cesta k vysledku nevede.

  10. Petr K říká:

    Stejně nemá cenu být neustále pod defenzívou, dojít k výsledku rychleji než zbytek (předčasně) je moje chyba, lidi to nemaj rádi, stejně jako je upozorňovat, že šplapou vedle, tím si nikoho nezískám, to je jasné.

    Jo, ale neodpustím si to, před časem zde někde na fóru někdo psal otom, že počítal nějaké auta 10 min ráno a projelo jich snad 100, čemuž ste se divili (tento člověk zbytečně rozpoutává paniku a zhoršuje situaci), ono se to takto nepočítá podle platné legislatívy…, proto se zlobím na Mostní… protože počty se úmyslně průměrují a čísla se fixlují, ale já nežiji průměrně. Bohužel 100aut/10min, (zrovna ve špičku, špička je někde od 5 do 9 a pak odpoledne), toto číslo je sice děsivé, ale zcela normální, jediný údaj co je důležitý je RDPI, to je roční průměr intenzity dopravy, kde Hrabová nijak v rámci podobných komunikací nevybočuje. (je to ještě trošku složitější, já to už několikrát popisoval)… používá se zde dvojí metr a porovnávate neporovnatelné hodnoty 🙂 To je jako měřit průtok Ostravice v době velkých deštů a udělat si z toho roční průměr. A to nejsem odborník prosím.

    —- Já vím, toto nemá nikdo rád, už mlčím …

    Oka, vše chápu, jen jsem se snažil urychlit postup a upozrnit na zavádějící omyl 🙂

    Tak se tady mějte.

    • Petr K říká:

      tak to si nedpustím, koukl jsem se na ten příspěvek, fakt mi to nedalo, a pan Halfar se ještě diví, že přes prázdniny je doprava vyšší. Četl jsem tu příručku TP198 už dávno, dokonce jsem tady na ní dával odkaz, stejně to je marné… kdo by se zabýval někým a nečím, když má jasno. “De jim o peníze, to je nejednoduší vysvětlení a zcela dostačující” 🙂

      Přes prázdniny je doprava možná až o 5-15% vyšší než roční průměr … což mi taky vadilo na Mostní, protože já nežiji průměrně …

      že já se ještě vůbec něčemu divím.

      Neplatí někdo ty lidi, aby schávlně vyvolavali paniku a potřebnost Mostní?

      • Radomír Orkáč říká:

        Moc nerozumim tomu, proc by pan Halfar mel sirit paniku. To co napsal ho zarazilo a je to pochopitelne. Ja mu moc dekuji za to co napsal.

        Prijde mi hloupost srovnavat pocitani aut pred prijezdem autobusu s tim, jake jsou postupy pro oficialni scitani, ktere se prumeruje z vice duvodu.

        To bych mel byt obvinen ze sireni paniky i ja, kdyz cas od casu vyfotim zacpanou Mostni a dam to na Twitter.

  11. Šárka Tomisová říká:

    Kluci,

    nehádejte se zbytečně, nemá to smysl, tu Mostní už asi nezachráníme, prostě se postaví. Škoda.

    A není to chyba ani jednoho z Vás.

    Jediná možnost, jak ji zablokovat, je mohutná petice celé vesnice.
    Jediná… a na dlouhá léta poslední.

    Vysvětlete lidem, jak jim zprofanovaná Mostní uškodí. Jednoduše, s jasnými argumenty. Hlavně těm, kteří bydlí opodál.
    Vysvětlete rizika a je jich milion – a nepočítejte zbytečně jenom auta.
    A velmi stručně – dlouhé rozbory unavují a nikdo je nečte.

    Já bydlím dost daleko od Místecké, která kvůli dopravy od tří rána hučí, každý den, i v neděli. Není to až tak strašné a hluk mě nebudí, jenom někdy, když mám fakt moc špatnou noc a to je výjimečně.

    Uprostřed vesnice si tuto situaci nedovedu vůbec představit a bude přesto – přes kopírák stejná.

    Řekněte to lidem.
    Řekněte jim, jaké jim hrozí rizika.

    Zkusme tu Mostní ještě zablokovat.

    Vy, kteří vlastníte nemovitosti v okolí, víte o čem mluvím a Vy ostatní prostě přemýšlejte.

  12. Petr Halfar říká:

    Bezva číst, že je Mostní opět v kurzu.

  13. Stanislav Holis říká:

    Všiml jsem si, že na ul. Plzeňské bude nový asfalt, údajně by měl být méně hlučný a podobný pokládali nedávno u na výpadovce Plzeňské v části, která je souběžná s ul. Krmelínskou. Takže, když už Mostní, tak alespoň s tichým asfaltem.

[email protected] [email protected]