Kdy bude odvolán starosta?

Hrabová přišla o skoro 200 tisíc korun rozpočtových příjmů jako sankci za nepořádky v účetní evidenci na úřadě. O funkci přijde tajemník a budou potrestány účetní a její vedoucí.

Je však třeba si uvědomit, že v čele úřadu podle zákona o obcích stojí starosta a ten tedy měl zajistit, aby nedostatky zjištěné při kontrolách v srpnu 2014 a znovu v lednu 2015 byly odstraněny (tajemník jen plní úkoly zadané starostou). Místo toho však na počátku roku starosta na jednání zastupitelstva zjištěné nedostatky bagatelizoval a absurdně se chtěl i soudit s městem, pokud uvalí na obvod již tehdy avizovanou sankci. Dokonce vyšlo najevo, že za nedostatky zjištěné při první kontrole v srpnu 2014 nebyl z úřadu finančně postižen vůbec nikdo!

Magistrát vlastně neprovedl kontrolu, jen hodnotil, jak funguje vnitřní finanční kontrola, kterou má dle zákona úřad sám provádět permanentně. Starosta zjevně nedohlédl na to, aby fungovala a zjištěné nedostatky byly odstraněny.

Když k tomu přičteme předchozí kauzy jako rozebrání obecního chodníku občanem, které starosta ještě hájil, vydání svého předvolebního kalendáře za obecní peníze, převzetí nedokončené stavby vnitrobloku, čímž úřad přišel o možnost vymáhat značnou finanční sankci, zasahování do působnosti redakční rady Hrabovských listů a především předem nijak neomluvenou a dodnes nevysvětlenou neúčast na červnovém zastupitelstvu, je prohřešků tolik, že jsem starostu musel vyzvat k tomu, aby na funkci rezignoval.

S ohledem na to, jak se vyvíjela diskuse a hlasování předchozích bodech, bylo zjevné, že hlasování o odvolání starosty bylo zbytečné navrhovat. Odpověď na otázku v nadpisu tedy zní: Až si zastupitelé Balušek, Chlupatý, Lyčka, Novák, Pospěch, Rundt, Strnišťová a Trávníček uvědomí, že prvořadé musí být blaho občanů a dodržování zákonů.

27 Komentáře

  1. Šárka Tomisová říká:

    Doufám,

    že z jednání tohoto zastupitelstva bude sestříhán záznam nejdůležitějších tragikomických okamžiků.

    Např. domluva Mgr. Strnišťové panu starostovi, ať již mlčí. Poslechl a přestal planě žvanit, alespoň k jednomu bodu. Je vidět, že je tato ambiciozní paní ne nadarmo ředitelkou mateřské školy. Své svěřence si umí postavit do latě. I ty na zastupitelstvu, tzn. vrcholné představitele obce. Fandím ji a přeji ji další nemalou odměnu za vykonanou práci pro blaho obce – např. hlasování pro plechové roštové schody na Zárubek – potažmo do restaurace Stodola, viz. foto – bezdomovci zpozorněte a bude vymalováno 🙂

    Jednání zastupitelstva pod vedením starosty, Mgr. Žvátory totiž chování naši drobotiny připomínalo.

    Bylo to sice zábavné ochotnické divadlo, na druhé straně ale velmi smutné a po 7 hodinách přímého přenosu mě již nudilo a unavovalo a odešla jsem před koncem nekonečného představení, které nominuji na Zlatou malinu.

    Osobně nechápu, jak se lidé v nejlepších letech, vrcholní představitelé obce, kteří by měli mít životní zkušenosti a moudrost stáří, dovedou tak ztrapnit před vidinou peněz a nezasloužených výhod, a to v přímém rozporu s vůlí a přáním občanů.

    A to přitom ještě tvrdit, já ne, já muzikant.

    Jako malé děti v mateřské školce.

    Pan starosta Hopsalín hraje falešně a jeho falešné tóny již nejdou naladit, je třeba koupit nový nástroj, protože to nejsou stradivárky, ale plechový bubínek, ze kterého teď budou nevkusné schody do hospody.

    • Šárka Tomisová říká:

      A teď chci konečně přidat už poněkolikáté ty schody, doufám, že se mi to už podaří, nejsem ajťák 🙂

  2. Petr Žižka říká:

    Toto je opravdu neuvěřitelný hnus… Takto si necháme Šídlovec zaplevelit? Přece nejde jen o to, aby schody sloužily svému účelu, ale aby také zapadaly do okolí, fungovaly s tím, jak byl Šídlovec před desítkami let vytvořen. Toto kdyby viděl nějaký architekt, tak se asi pozvrací…

  3. Martin Slepička říká:

    Máte pravdu, není to zrovna estetický pěkné, hlavně hrozí žaloby za zmrzačení, stačí uklouznout a při zavadění ruky do technického roštu vám to doslova utrhne ruku v rameni, hlavně dětem. Nechtěl bych být tím, kdo pro to hlasoval, a pak platil náhradu škody. Je potřeba také občas u hlasování uvažovat, to platí pro koalici i pro opozici.

  4. Stanislav Holis říká:

    Osobně mne pobavilo, když si starosta zpětně a dodatečně zařídil ke dni, kdy měl vést schůzi zastupitelstva DOVOLENOU !!! Připomenu jen překvapeného místostarostu, kterému znenadání spadlo do klína vedení zastupitelstva. Nikdo v daný okamžik nevěděl, kde se starosta nachází, ani rada, ani zastupitelé, ani úředníci.

  5. Stanislav Holis říká:

    Ke schodišti – smutné je, že někdo nepomyslel na to, že existují nějaké kočárky. Nakonec by měly být schody opatřeny cedulemi Vstup na vlastní nebezpečí a před zimou V zimě se schody neudržují.

    • Šárka Tomisová říká:

      A bezdomovci s rozbrušovačkou vítáni 🙂

      • Šárka Tomisová říká:

        Poprvé v životě jsem si sama dala plusový lajk, protože ty schody jsou fakt fialový hnus a tím nazývám věci, které jsou mi zvlášť odporné.

        A pokud je naši přátelé bezdomovci z haldy zanesou radnímu Lyčkovi do sběrny, ještě je ráda pozvu na pivo.

        • Petr Žižka říká:

          no, kdyby ty schody dopadly tak, jak píšete, paní Tomisová, tedy, že skončí ve sběrně, tak by to bylo snad to nejlepší. Pořád by to bylo lepší, než újma na estetickém cítění tisíců osob, mládež nevyjímaje, které kolem toho projdou a třeba nabydou dojmu, že takto má schodiště uprostřed přírody vlastně vypadat:-):-) Přitom stačilo to současné schodiště opravit, citlivě využít i ten strom, který tam roste a vypadalo by to krásně…

    • Petr Žižka říká:

      navrhuji řešit to eskalátorem zastřešeným v polykarbonátovém tunelu!!!

      • Šárka Tomisová říká:

        Moje řeč, když hnusné tak pořádně 🙂

        Ale teď vážně… byla jsem se tam podívat a stačilo by zabít do země kus trubky a před něj dát betonový překlad, chybí tam pouze jeden schod.

        Prozatím.
        A poté oslovit třeba pana Jakubka, kterého jste slyšel hovořit o jedinečnosti Starého Šídlovce na zastupitelstvu. Mluvila z něj pokora k životu a úcta k práci našich předků. Je to umělec a Šídlovec má opravdu rád, stejně jako Vy, nebo třeba já a vlastně všichni, kdo v něm bydlíme, pro jeho poetiku, zeleň, jedinečnost. A zná spoustu dalších uměleckých řemeslníků. Ať něco navrhnou a lidé poté posoudí třeba na stránkách hrabova.info nejpovedenější návrh.
        Protože hrabova.info je již v dnešní době fenomén vesnice. Lidé ten serwer čtou, a ne že ne.

        Nakonec nejste šéfredaktor HL, ale to vůbec nevadí. Než si špinit ruce s předraženým totalitním plátkem, můžete mít prozatím články na hrabova.info., jeho zakladatelé by to určitě přijali s povděkem.

        Dělal by jste je s láskou a úctou ke svému bydlišti, sousedům a manželé Hromádkovi i my všichni ostatní, bychom Vám je doplnili fotkami.

        A mohl by jste začít třeba schody na Zárubek, to nás teď pálí akutně, ale našlo by se toho určitě více.

  6. Petr Novák (djokovič) říká:

    Chtěl bych pouze sdělit,že se podivuji nad podle mého názoru zkušeným komunálním politikem p. Dvořákem,že se pozastavuje nad odvoláním starosty.Demokracie je svobodná volba ne přání,že mám pravdu.Taky mám své názory a nejsem nad schody na Šídlovci unesen,ale doufám,že kdo o tom chce něco psát určitě ví o bezpečnosti víc než já.Upadnout na betonu či něčem jiném asi bude příjemnější.A na závěr paní Tomisová,asi se začínám stávat mimoněm.Zkuste si po sobě vaše články přečíst,to přece nemůže být pravda,že jste tak mimo.Urážky,vaše názory a pohled na svět,prostě neznám člověka,který je tak sebejitě mimo a to znám spoustu lidí,kteří si myslí,že jsou bozi.Skákání do řeči a útěky jsou fajn na fotbale,ale nepište,že jste odešla ze zastupitelsva,protože jste to nemohla již vydržet.Lžete a to chcete být spravedlivá.A ještě jednu maličkost,já Hrabovou.info nepovažuji za bulvár jak jsem již slyšel,že to tak prezentuji.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Demokracie není u těch, kteří byli zvoleni, svobodná volba. Demokracie je hlavně odpovědnost. Bez té není demokracie demokracií. Zastupujete své voliče a především jejich názor jste povinen zastupovat. Proto se ta funkce jmenuje zastupitel. Pokud jste přesvědčen, že to co činíte je vůle Vašich voličů, nelze nic namítat a vše je v naprostém pořádku. Avšak je důležité mít neustále na paměti, že tam nesedíte za sebe a Vaší svobodnou volbu, dokonce ani za stranu kterou zastupujete, ale výhradně za Vaše voliče.

    • Šárka Tomisová říká:

      Pane Nováku,

      na to musím reagovat – okamžitě. Nejprve jsem ráda, že již nevystupujete pod přezdívkou. Nemáte se za co stydět, jenom možná trochu za to (trochu moc), že jste hlasoval proti svobodě slova v našich hrabovských listech.

      Resp. proti tomu – vysvětlím podrobněji pro nezaujatého čtenáře, aby byla redakční rada HL (podléhá pouze nekompetentní radě marťanů – Naď, Prospěch, Trávníček, Balušek a Lyčka-toho jediného chápu, i když mu nefandím-jde si za svým), změněna na výbor, kde by byly zastoupeny všechny politické strany, které vyhrály ve volbách, jedním členem z každé strany, tedy i opozice a výbor by podléhal zastupitelstvu.

      A HL by vypadaly úplně jinak – psalo by se v nich i o záležitostech, které panu starostovi nevoní a snaží se je hodit za hlavu, k jeho smůle ale poté vylezou ze skříně jako kostlivec a stejně je musí řešit a to s ostudou, která předčí i Kocourkov.

      Pro nezasvěcené – před rokem jsem nevěděla, co to je zastupitelstvo a rada, nevěděla jsem kolik máme členů zastupitelstva a hlavně… velmi jsem si vážila starosty a obhajovala ho před nespokojenými občany z Šídlovce. Byla jsem dokonce slovně napadena a ne jednou, že se s ním osobně znám nebo jsem s ním z přízně, protože mi město samo od sebe nabídlo etážové topení (plynový kotel) a já na to s radostí přistoupila. Z rodiny samozřejmě nejsme a při nabídce na etážovku jsem ho viděla poprvé. Ale vysvětlete to závistivým lidem….

      Ano, pan starosta je vstříčný člověk a napoprvé si Vás získá všemi deseti, bohužel, když ho poznáte blíže na zastupitelstvech, je to hlavně žvanil, který odvádí pozornost od důležitých záležitostí a 

      prosazuje vlastní názory, proti vůli většiny obyvatel – vnitroblok – petice 150 obyvatel proti parkovišti a dalších 50 podisů ještě mám doma,

      snižuje závažnost svých velmi špatných a obvod ohrožujících rozhodnutí – špatný chod financí na úřadě a můžeme dopadnout – viz. Mariánské Hory-tuto kauzu si velmi dobře pamatuji a mluvila o ní i paní zastupitelka Kopitzová a je to odebrání samostatného financování Hrabové a řízení financí městem, pokud na našem úřadě nedojde k pozitivním a velmi zásadním změnám.

      Pan starosta se po kontrole z města a výtkám, místo aby sjednal radikální nápravu, chtěl s městem soudit a jak dopadl, ted je takhle maličký, přerostl ho i mravenec.

      Je mi z toho smutno a proto chodím na zastupitelstva.

      Myslíte, že mě to baví? Vůbec ne, mám tisíc jiných zájmů.

      V případě špatně vedené Hrabové to ale považuji za svou občanskou povinnost a snažím se k tomu přivést i obyvatele Šídlovce, kteří ho milují stejně jako já pro jeho zeleň, jedinečnost a bůhví, co ještě…

      Parkoviště na starobylém náměstí vyhráli a zablokovali, schody jsme jaksi neuhlídali, ale jsou opravdu odporné.

      Vezměte si prosím ty peníze na plechové roštové schody na fotbal nebo ať se dají hasičům, či našim seniorům (setkání všech jubilantů na 70 let, ne vybraných ročníků, prostě věnujte je naco hodnotného.

      Nám prozatím na zabezpečení, stačí kousek trubky a jeden betonový překlad a sami navrhneme, co by se tam hodilo a zapadalo by do druhé nejstarší ucelené kolonie na Severní Moravě.

      Děkuji.

    • Jan Dvořák říká:

      Pane Nováku,
      po přečtení Vašeho komentáře bohužel musím konstatovat, že jste se asi opravdu stal mimoněm, jak píšete. Já se totiž nepozastavuji nad odvoláním starosty, já se pozastavuji nad tím, že se po tom všem, co předvedl, ještě najde někdo, kdo ho odvolat nechce.

  7. Šárka Tomisová říká:

    A ještě dodatek…

    se zastupitelstva naštěstí existuje zvukový záznam, z kterého si každý může udělat obrázek.

    Nechci si s Vámi vyřizovat osobní účty pane Nováku, žádné spolu totiž nemáme, myslím si totiž, že nám jde koneckonců o to samé, ale nemohu si to odpustit a musím podotknout…

    Pravda moc nevoní, tak podle Vás lžu.

  8. Petr Novák (djokovič) říká:

    Mám taky dovětek,paní Tomisová dle mého názoru jste mimo,přesvědčená pouze o svoji pravdě.Kdo si poslechne zvukový záznam mi jistě dá za pravdu.A to,že lžete je pravda viz.vaše petice k vnitrobloku,rád vás seznámím z lidmi,kterým jte v hospodě podsouvala onu vaši petici a aby se vás zbavili tak podepsali.Mně to prostě připadá,že se chcete zviditelnit než,že bojujete za Šídlovec a přitom nechápu proč?A vysvětlení nepotřebuji.A ještě maličkost,s panem Slívou naprosto soulasím a voliči ukáží jestli jsem se snažil nebo se pouze vezl.

  9. Šárka Tomisová říká:

    Moje reakce – nechci propříště zaplevelovat hodnotnou diskuzi a nevymlouvejte se na voliče

    – lidé volili pana exstarostu Rundta, kterého si nesmírně vážím, ne zprofanovanou ODS.

    Máme na sebe osobní email a já již nemíním zaplevelovat diskuzi osobními narážkami.

    Napišme si, a já Vám klidně dám na sebe v emailu i mobil.

    Zavolejme si a vyjasněme si naše názory – nejsou totiž protikladné, to si jenom myslíte.

    Zajděme si spolu na pivo, na které normálně nechodím.

    A dovětek – moje snad někdy na první pohled dětinské narážky nejsou výplod chorého mozku, ale prostě nadsázka.

    A kdo má trochu smysl pro legraci a miluje Starý Šídlovec, to okamžitě pochopí.

  10. petr novák říká:

    Nechci,ale musím.Pane Dvořáku bavíme se o posledním roce,nebo jste to starostovi v minulém volebním období toleroval? Dopisovat si je dle mne neštěstí,času málo,snad se najde prostor v zimě pokud bude zájem na debatu.Chtěl bych se sejít s p.Slavíkem,ale stále toho mám hodně což mne mrzí,jelikož to myslím z Hrabovou upřímně a rozhovor s ním otevře další prostor pro vytváření názoru.Mně osobně nepřipadá váš názor na starostu spravedlivý,ale je to názor můj a věřím,že i lidí kteří mne znají a volili mne.Tedy snad již brzy.

    • Jan Dvořák říká:

      Pane Nováku, myslím, že nejlepším důkazem, že jsem netoleroval byl můj nekompromisní přístup k rozebranému chodníku. V minulém období se však starosta zdaleka nechoval tak absolutisticky jako v tomto volebním období. A opravdu si myslíte, že není spravedlivé chtít, aby starosta, který bez předchozí omluvy nepřijde na jím svolané zastupitelstvo, nebyl starostou?

  11. Martin Slepička říká:

    Když je u článku přes 1000 shlédnutí, tak v Hrabové něco nefunguje a je to škoda. Být starostou v Hrabové je ošemetný podnik. Ne každý se na starostu hodí, ne každý jím být může, ne každý jím být chce, ne každý zvládne velký tlak, ne každý si to může dovolit, někdo podniká, někdo je zaměstnán. Přirozeným nástupcem by měl být asi pan Trávníček, jako místostarosta se již vyzná, ale nevím zda každý může opustit své zaměstnání či svou firmu? Asi na přechodnou dobu kvůli již většímu věku by mohl navrátit staré dobré časy pan starosta Rundt či kvůli zkušenostem pan Chlupatý? A pan Dvořák, p. Petana či p. Šumbera?

    • Radomír Orkáč říká:

      Nemam vubec obavu, ze by se neco nevymyslelo.
      Taky tady mame moznost novych voleb;-)

      Pokud nechce byt starostou pan Travnicek, tak je tam jeste spousta jmen i nekolik zajemcu.

      Pokud vsak nebude starostou nekdo z ODS, pak se strana propadne v propadlisti dejin, alespon tak to vidim ja.

    • Šárka Tomisová říká:

      Typický přístup chlapa, Martine…

      přirozeným nástupcem je paní Hrabovská, která dala do pořádku peníze.
      A oceňuji ji i za její skromnost a neúplatnost.

      Celá finanční komise by měla být v radě (Rundt, Kopitzová, Hrabovská), jsou to všechno osobnosti a neúplatní lidé a každý je z jiné strany. A všichni už něco dokázali a někteří na to měli velmi krátký čas.
      Igor Trávníček starostou? Proboha, co Vás k tomu vede, co ten člověk vlastně dokázal ?!?
      Kromě toho, že je předseda strany ODS v Hrabové a již 2x neplánovaně vedl zastupitelstvo, když se zaběhl starosta – prakticky nic.
      Nedal dopořádku ani příšerné stránky úřadu a to měl na to celý rok čas a pan Orkáč ml. mu chtěl být nápomocen. Tomu říkám lenost a arogance. Jsem proti tomuto člověku ve vedení obce v každém případě, nechci ho ani radním a kdyby to šlo, ani zastupitelem.

      A zastává se šlendriánských firem – např. Elspol – vnitroblok, protože to nese, proto to střihla i veřejnoprávní televize.

      Co vlastně tento člověk dokázal ?!?
      Vlastně jednu věc ano… prosadil nevkusné plechové schody SWAŘOVSKI do restaurace své ženy.

      A to je zatraceně málo a možná i střet zájmů…

      • Martin Slepička říká:

        “Proboha, co Vás k tomu vede”

        Místostarosta a předseda nejsilnější politické strany, která v Hrabové vyhrála volby a která tvoří dominantní prvek koalice, která spravuje Hrabovou. Myslím pragmaticky a realisticky. Každý z nás něco dokázal a něco podělal, něco jen není tak vidět. Starostu volí ze svých řad 15 zastupitelů, nechal bych je, ať se dohodnou oni, proto byli zvoleni v řádných demokratických volbách a volební podvody se zde nekonaly, to mohu přímo dosvědčit.

      • Radomír Orkáč říká:

        Pan Trávníček je spoluzodpovědný za to, co se v Hrabové událo minimálně za poslední rok a že v ODS nebyli schopni sebereflexe dříve.

        Osobně si myslím, že to co napsal Martin, je trefné.

        Karty byly rozdány již před rokem a ta hra se musí buď dohrát, nebo ukončit.

        Volby vyhrála ODS, proto by si měli oni sami říct, co vlastně chtějí.

    • Jan Dvořák říká:

      Ano, kterýkoliv ze jmenovaných by funkci starosty zvládl. Pokud pan Trávníček opravdu prosadil ty schody, tak je to jeho plus, nikoli mínus, protože jsme se o to v minulosti neúspěšně pokoušeli i my nemajitelé hospody. Ale starostou by mohl být jedině, pokud by činy prokázal, že opravdu chce změnit styl řízení věcí veřejných v Hrabové a mít radu na bázi širší než jen ze dvou politických stran.

[email protected] [email protected]