Co psaly Hrabovské noviny před rokem

Ve svém článku „Nevyužité možnosti volebních subjektů“ z 3. 10. 2014 jsem se zamýšlel nad tím, jak nejlépe informovat občany o volebních programech a jejich průběžném plnění. Samozřejmě mimo jiné i prostřednictvím internetu a příslušných webových stránek. Tehdy jsem uvedl, že webové stránky mají pouze sociální demokraté, které se však tímto tématem příliš nezabývají.

Jaká je situace po uplynulém roce?

Informace o činnosti sociálních demokratů lze na internetu číst pod heslem ČSSD-Hrabová-Facebook. Poslední zpráva je z 14.7.2015 a informuje o členské schůzi. O činnosti a aktivitách členů této strany je více informací na webu Hrabova.info, avšak o volebním programu a jeho plnění se ani zde nepíše.

Určité informace o činnosti hnutí Ostravak-Hrabová jsou na stránkách městské organizace Ostravak – hnutí občanů. Jsou zde jména pěti zástupců tohoto hnutí, kteří fungují v samosprávných orgánech městského obvodu Hrabová a dva články staršího data. O volebním programu  a jeho plnění ani zmínka.

Ostatní politické subjekty vlastní webové stránky nemají. V případě KDU-ČSL žádná škoda, šli do voleb v r. 2014  bez volebního programu, takže není co plnit a  kontrolovat.

V závěru tohoto článku z října 2014  jsem napsal: „Představitelé volebních stran uvažují takto: Volební program není důležitý. To je jenom formalita. Občané ho stejně nečtou a nesledují jeho plnění. Budeme to dělat jako vždycky. Když nás volili dřív, tak proč ne letos. A nějak se po volbách s opozicí dohodneme“.

Tehdy bylo několik dnů před volbami a občany skutečně nezajímalo plnění dřívějších slibů. Alespoň to nedávali najevo. Za uplynulý rok se ale leccos změnilo a stále více občanů Hrabové se zajímá o dění na naší radnici a určitě se zajímají i o plnění volebních programů. I když to prozatím opět  nedávají příliš najevo. Alespoň o tom není žádná zmínka v místních sdělovacích prostředcích.

9 Komentáře

  1. Radomír Orkáč říká:

    Jen upřesním, že na webu ČSSD není poslední zpráva ze dne 14.7.
    16.9.2015 – Schůze MO ČSSD Ostrava–Hrabová
    12.9.2015 – Odstoupení člena redakční rady
    12.9.2015 – Nepořádky na ÚMOb Hrabová
    12.9.2015 – Rozhovor předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky k migraci
    23.7.2015 – Jaké budou Hrabovské listy?

    Osobně si moc nedokážu představit, jak jde v Hrabové lépe informovat občany o volebním programu než průběžným zveřejňováním informací. Mnoho informací je taky nevhodné zveřejňovat na webu hnutí/strany. Co se týká ČSSD, tak ta má ještě (ne)pravidelně aktualizované nástěnky (u Hrušky a Budoucnosti).

    Například činnost komisí a výborů, kde se rovněž prosazují předvolební sliby, je ideální komentovat společně – Hrabovské listy, Hrabová.Info, Facebook, … .

    Je rovněž nutné říct, že opozici se v podstatě nic moc nepodařilo a tak se musí omezit na hlídání koalice a informování občanů.

    • Milan Slíva jr. říká:

      No nemyslím si, že se až tak nic moc nepodařilo. Podařilo se dát najevo, že zde nějaká opozice vůbec je a jako opozice fungovat. Pro někoho málo, ale z mého pohledu vůbec ten nejdůležitější krok.

      Jinak pan Slavík ve svém článku úplně ignoruje “Změnu pro …” která své stránky má http://www.zmenaproostravu.cz/ a nejnovější článek v jejich útrobách je z 28.8.2015, týká se naší obce a název má “Audit – Hrabová”.

      A pro úplnost ještě doplňuji adresu webu ČSSD o které píše Radek v předchozím příspěvku a která není článku a také v příspěvku uvedena: http://cssd.hrabova.net

  2. Děkuji p. Slívovi za informování p. Slavíka o aktivitách Změny pro Hrabovou na webových stránkách..
    Vladimíre, prosím Tě přečti si náš volební program a posuď pak plnění našeho volebního programu za rok. Rád s tebou na toto téma budu kdykoliv diskutovat.

  3. Ještě malý dodatek: souhlasím s Radkem Orkáčem:”Je rovněž nutné říct, že opozici se v podstatě nic moc nepodařilo a tak se musí omezit na hlídání koalice a informování občanů.” A to hlídání v menšině proti většině je velmi důležité, neboť velké chyby, které v obci byly provozovány a jsou min. od r. 2012 se nesmí opakovat!!!!

  4. Vladimír Slavík říká:

    Dovolím si poznamenat, že v mém článku “Co psaly Hrabovské noviny před rokem” mi šlo především o volebni programy na období 2014 – 2018, které, bohužel, nejsou k dispozici na příslušných infomačních webech našich politckých stran a hnutí.Možná jsem konzervatívní, ale trvám na tom, že zastupitelská demokracie je založena na konkurenci politických stran a hnutí, které se uchází o přízeň voličů prostřednictvím svých volebních programů.Je proto na místě se zajímat o plnění všech bodů těchto programů.Já osobně tak budu činit a vyzývám k tomu i další spoluobčany.

  5. Radomír Orkáč říká:

    Pane dedo Slaviku,

    toto neni, minimalne u CSSD pravda:)

    “Mi šlo především o volebni programy na období 2014 – 2018, které, bohužel, nejsou k dispozici na příslušných infomačních webech našich politckých stran a hnutí.”

    http://cssd.hrabova.net/volebni-program/

  6. Vladimír Slavík říká:

    Omlouvám se tímto ČSSD Hrabová, které si nesmírně vážím. Je jedinou současnou politickou stranou v Hrabové (mimo komunisty), která má dlouholetou tradici. Volební program na období 2014 – 2018 je skutečně k dispozici na cssd.hrabova.net. Doporučuji, aby po prvém roce současného volebního období byli občané Hrabové seznámeni s tím, jak se tento volební program daří realizoval. Třeba na stránkách známějšího webu Hrabova.info.

  7. Radomír Orkáč říká:

    Ono to neni ani na omluvu, proste jste to prehlidl;-) Naopak, za Vasi angazovanost si zaslouzite nejednu pochvalu!

    Kazdopadne Vas clanek necemu prispel – Milan Sliva ted na pozadi buduje seznam stranek/odkazu na mistni subjekty. Ja zkusim zverejnit volebni programy vsech politickych subjektu.

    Dale se pokusim porovnat programy vsech stran a zhodnotit jejich uspesnos (po roce). Nechci to delat pouze za CSSD, protoze tento web neni a nikdy nebude pouze o CSSD.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Takže stránka odkazů, jejíž vytvoření vnukl tento článek pana Slavíka vytvořena a je k nalezení zde

      http://www.hrabova.info/odkazy/

      Přihlášení uživatelé mohou přidávat odkazy, které se po tom, co si je prohlédneme, objeví v tomto seznamu. Takže pokud se Vám zdá, že nějaký odkaz chybí, neváhejte jej přidat.

[email protected] [email protected]