Rok života s Hrabová.Info

Dne 11. 10. 2014 ve 23.41 hodin byl na webu Hrabová.Info vypublikován první článek. Podívejme se společně na rok života webu a další vize …

Nápad na vytvoření informačního média občanů pro občany vznikl těsně před komunálními volbami do zastupitelstev obcí na podzim roku 2014. Vedl mě k tomu úspěch dědy Slavíka, který všem ostatním ukázal, že s informacemi v Hrabové to je jako se šafránem a že je potřeba něco změnit.

U samotného zrodu stáli předsedové dvou občanských sdružení Milan Slíva a já;-) Sdružení Hrabova.net dodnes platí internetovou doménu a sdružení TORALI o.s. stále zajišťuje webhosting. Přestože čelní představitelé obce považují Hrabová.Info za soukromý bulvární web, není tomu tak. Od samotného počátku se jedná o projekt dvou občanských sdružení, které působí na území MO Hrabová.

Velice mě mrzí, že jsme hned na začátku ztratili přízeň paní Věry Chlupaté, která v prvních týdnech s námi poměrně aktivně spolupracovala. Velice brzy se k nám ale přidal Martin Slepička, který pro Hrabová.Info píše výhradně historické články. Dějiny jsou svědky času, světlem pravdy, živou pamětí, učitelkou života a poslem minulosti, a tak jsem velmi rád, že se v Hrabové našli tři lidé (Martin, Milan a děda), kteří v této oblasti pro nás ostatní tolik pravidelně přinášejí.

Kolem Hrabová.Info se za ten uplynulý rok vytvořila nemalá skupina lidí, kteří se sice mnohdy ani neznají, ale i tak se snaží k sobě chovat jako dobří sousedé. Nemáme sice společné ploty, ale bydlíme na stejné straně hranice a žijeme …, my žijeme? Nezáleží jen na rodičích a vychovatelích, ale na celé obci, jak se dítě vyvíjí, proto mě těší, že čím dál více lidí odhazuje růžové brýle iluzí a společně prostřednictvím Hrabová.Info ukazujeme na to, na čem nám skutečně záleží a co chceme zlepšit, abychom zde skutečně žili.

Výše napsané dokládají i následující čísla. Za 365 dnů jsme zveřejnili 678 příspěvků, 172 tweetů, 5170 fotek a čtenáři stihli vložit 878 komentářů. Jaká byla návštěvnost je patrné z pořízeného snímku:

hrabova_info-rok

Co bude dál?

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru. Dokud se bude obec bát s námi spolupracovat, budeme to tady mít my občané i většina spolků těžké. Přitom Udělat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

Mnoho jsme toho nestihli, ke spoustě nezrealizovaného se ještě vrátíme, ale přeci jen je zde jedna velice aktuální představa, která čím dál více nabírá reálných rozměrů – vlastní tištěný občasník pro každou domácnost v Hrabové.

Bylo v Hrabové více lidí, kteří koketovali s myšlenkou tvorby svobodné alternativy k cenzurovaným Hrabovským listům. Teprve až zastupitel Jan Šumbera začal myšlenky pomalu přeměňovat na skutky. Potom, co jsme společně s Honzou odešli z redakční rady Hrabovských listů, jsme se o této vzájemné další spolupráci bavili čím dál častěji.

Uběhlo sotva několik hodin od rozhodující schůzky (Šumbera, Slíva, Orkáč), na které jsme se s definitivní platností domluvili, že 11. 11. 2015 výjde první číslo hrabovského občasníku. Dále jsme se shodli na nutnosti uspořádat příští týden schůzku, na kterou pozveme autory z Hrabová.Info, představitele některých subjektů v Hrabové, hlavní představitele politických subjektů a především lidi, kteří chtějí a mohou přidat ruku k dílu. Pokud bude projekt úspěšný, společně založíme spolek Hrabová.Info a budeme hledat peníze na další občasníky.

Budeme velmi rádi, pokud nás ve vydávání občasníku podpoříte a to jak námětem, článkem či finančně. Bližší informace velmi rádi poskytneme prostřednictvím emailové adresy [email protected].

Do budoucna určitě od nás nečekejte, že bychom se někdy spokojili s pohádkou O zvyklostech v obci Hrabová.

Být nešťastný je jen zvyk, být šťastný je také jen zvyk. Volba je na vás. Obec je tam, kde je dobře.

Jeden komentář

  1. Stanislav Holis říká:

    S paní Chlupatou jsem se viděl jednou, na schůzce Změny krátce po volbách, kdy tvrdila, že podpoří cokoliv prospěšného pro obec. Tak netuším, z čeho vznikl ten odklon od Hrabová. info. Podle mne jsou počiny dědy Slavíka a Vás dvou pro všechny aktivní spoluobčany prospěšné bez diskuze. No a na odlehčenou, při toulce o minulém víkendu mne zaujala pěkná cesta k zahrádkařské kolonii u Místecké ulice (pořád mne mrzí narůstající skládka tamtéž) a překvapilo hejno asi 20-30 japonských koi kaprů, to jsou ti bílo – červeno – oranžově zabarvení v požární nádrži u Místecké mezi Komárkovou dráhou a průmyslovou zónou. Na mobil jsem je nefotil, z toho by nic nebylo….

[email protected] [email protected]